Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΑΕΚ-Καβάλα 3-0


Είδαμε το φως το αληθινό! Αυτή η ΑΕΚ μάς έχει λείψει πάρα πολύ φέτος. Καλή κυκλοφορία τής μπάλας, πάθος, παίκτες που έπεφταν πρώτοι και με αποφασιστικότητα πάνω στη μπάλα, επιτέλους σωστή αμυντική λειτουργία και αλληλοκάλυψη, ψυχραιμία, όμορφες μακρινές μπαλιές, σουτ, τρία γκολ με ταυτόχρονη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Για πρώτη φορά φέτος κερδίζουμε με τρία γκολ διαφορά και ταυτόχρονα με μηδέν παθητικό. Μάλλον οι επικλήσεις μου στο pregame έπιασαν τόπο.

Ο Σάχα δεν είχε πίεση, έκανε δυο σωστές εξόδους και γενικά ήταν σταθερός και ενέπνεε εμπιστοσύνη.

Ο Αραούχο δεν είναι απλά το καλό δεξί μπακ που τόσα χρόνια -από την εποχή τού Μπορμπόκη- είχε στερηθεί η ΑΕΚ. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι μεγάλο μπακ. Και γιατί δεν τον περνάει εύκολα ο επιθετικός, αφού εφαρμόζει άψογα το δόγμα ή ο αντίπαλος παίκτης περνάει ή η μπάλα και τα δύο μαζί ποτέ, αλλά και γιατί μπορεί με άνεση να βγάλει την ομάδα στην επίθεση από τα πλάγια, να σεντράρει ή και να σουτάρει ακόμα και με τη μεγάλη ταχύτητα που διαθέτει να είναι έγκαιρα πίσω στη θέση του χωρίς να αφήσει κενό τον χώρο και να θέσει σε κίνδυνο την άμυνά του. Αν αυτός που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά δεν λέγεται μεγάλο πλάγιο μπακ, τότε ποιος λέγεται;

Ο Γεωργέας πάλεψε φιλότιμα, ήταν κι αυτός αρκετά γρήγορος για την ηλικία του και για τους τραυματισμούς του, δημιούργησε κινδύνους για την αντίπαλη άμυνα ενώ τα λάθη του ήταν περιορισμένα και εκτός από ένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κρίσιμα.

Ο νεαρός Κώστας Μανωλάς υπήρξε η αποκάλυψη της χτεσινής βραδιάς. Ο θείος του Στέλιος πρέπει να χρειάστηκε... πάνες μετά από αυτή την εμφάνιση του ανιψιού του. Σαφώς και είναι νωρίς για θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς όμως η στόφα τού νεαρού παίκτη δεν κρύβεται. Προσωπικά τον είχα παρακολουθήσει στο φιλικό με την Μαγιόρκα το καλοκαίρι όπου είχε παίξει για 65 λεπτά περίπου, είχε κάνει δύο σοβαρά λάθη αλλά σε γενικές γραμμές είχε παίξει πάρα πολύ καλά, αλλά και πέρυσι τον είχα δει σε παιχνίδια τού Θρασύβουλου όπου με είχε εντυπωσιάσει το θεαματικό άλμα που διαθέτει και το οποίο τον βοηθάει να παίζει σαν κεντρικός αμυντικός παρά το γεγονός ότι δεν είναι και πρώτο μπόι όπως επιβάλει η συγκεκριμένη θέση. Προσοχή στο καλάμι νεαρέ και να μην επιτρέψεις στα μυαλά σου να πάρουν αέρα γιατί η καταστροφή από την επιτυχία απέχει μόλις μερικά χιλιοστά. Δες και κάποιους νεαρούς συμπαίκτες σου που την πάτησαν και γέμισαν το κρανίο τους με μπόλικο ολόφρεσκο αέρα. Τα μάτια σου δεκατέσσερα λοιπόν αν θέλεις να κάνεις μεγάλη καριέρα.

Ο Γιάχιτς δεν ξέρω αν παρασύρθηκε από την απόδοση του νεαρού αλλά τον συναγωνίστηκε επάξια με αποτέλεσμα να δούμε το πιο αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο απ' όλα όσα είδαμε από την αρχή τού φετινού πρωταθλήματος.

Ο έτερος νεαρός, ο Γκέντζογλου, ήταν η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη χτες το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Παίκτης μεστός που ανέλαβε καθήκοντα βασικού αμυντικού χαφ, μιας θέσης τόσο ταλαιπωρημένης φέτος από όσους παρέλασαν από εκεί και έφερε την αποστολή του σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Φοβερός και γρήγορος κόφτης όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες, άψογος οργανωτής με μπαλιές διαβήτη όποτε τον είχαν ανάγκη οι συμπαίκτες του στη επίθεση, έμοιαζε το παιχνίδι του ώριμο κι αυτός έμπειρος σε βαθμό που κατάφερνε να ηρεμεί την ομάδα και να οργανώνει επιθέσεις κατά κύματα. Αν καταφέρει να αποβάλει από το παιχνίδι του κάποιες λίγες στιγμές κατά τις οποίες αφαιρείται και χάνει κάποιες φάσεις, πολύ σύντομα θα καθιερωθεί στη συγκεκριμένη θέση στην οποία γνωρίζουμε πόσο πολύ πονάει η ΑΕΚ.

Ο Καφές επίσης χτες ήταν βαρύς γλυκός! Δέσποζε στο κέντρο, έβγαινε μπροστά, έκοβε, μοίραζε, κέρδισε το πέναλτι από το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ. Ε, αρκετά δεν είναι όλα αυτά για να περάσει στους διακριθέντες;

Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη για όσους βρεθήκαμε στο ΟΑΚΑ χτες ήταν ο μικρός μάγος, ο Λεονάρντο. Ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά και καταφέρνει να κάνει αισθητή την παρουσία του στα τρία τελευταία τουλάχιστον ματς τής ομάδας. Έβαλε και ένα όμορφο γκολ, έβγαλε και την ομάδα μπροστά σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια είχε και κάποιες επιπόλαιες επιλογές αλλά δείχνει ότι έχει τη θέληση να δουλέψει και να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι κουράζεται μετά το 60' οφείλεται στην ελλειπή προετοιμασία που έκανε το καλοκαίρι όταν ο αυτοκράτορας Κομπότης τον είχε βάλει στο περιθώριο και του είχε απαγορέψει ακόμα και να προπονείται με τους συμπαίκτες του. Να θυμίσω ότι στην ΑΕΚ ήρθε την παραμονή τού φιλικού με την Μπόκα στο ΟΑΚΑ και μάλιστα ο Μπάγιεβιτς, σε αντίθεση με τις συνήθειές του, τον πέταξε στα βαθιά κατευθείαν βάζοντάς τον στην εντεκάδα για να πάρει την κρυάδα νωρίς-νωρίς. Οπότε προετοιμασία ο μικρός δεν έκανε ούτε με τον Λεβαδειακό ούτε με την ΑΕΚ. Αυτό να το θυμόμαστε για μη τον κρίνουμε άδικα μερικές φορές.

Ο Σκόκο δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά, ωστόσο κάποιες από τις περίτεχνες ενέργειές του έκαναν τους αμυντικούς τής Καβάλας να κουτουλάνε μεταξύ τους σε μια δυο περιπτώσεις.

Και ο Τζιμπούρ δεν ξεκίνησε καλά και στο πρώτο ημίχρονο δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Στο δεύτερο ανέβηκε κατακόρυφα, έχασε δυο ευκαιρίες και έβγαλε την καταπληκτική μπαλιά πάρε-βάλε στο γκολ τού Μαντούκα.

Ο Μπλάνκο, ως συνήθως, βολόδερνε σε κάθε γωνιά τού γηπέδου ιδρώνοντας τη φανέλα αλλά σε όσες φάσεις τού παρουσιάστηκε η ευκαιρία να σκοράρει έδειξε ότι εκείνο που του λείπει είναι το καθαρό μυαλό για να τελειώσει μια φάση που σε άλλες εποχές είχε σκοράρει δίχως να καταλάβει ο αντίπαλος από πού του ήρθε. Πάντως, έστω και με πέναλτι, το έβαλε το γκολάκι του.

Ο Μαντούκα στα 25 λεπτά που έπαιξε έτρεξε πολύ είχε δυο ευκαιρίες που τη μία την έκανε γκολ και γενικά απέδειξε ότι πρόκειται για έναν πολυσύνθετο παίκτη που έστω και σαν αλλαγή μπορεί να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή την ομάδα.

Νέμεθ και Χέρσι έπαιξαν ελάχιστα και δεν πρόλαβαν να δείξουν τίποτα ουσιαστικό.

Ο Μπάγιεβιτς πήρε μεγάλο ρίσκο αυτή τη φορά και δικαιώθηκε πέρα για πέρα. Μακάρι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους μικρούς που άλλωστε είναι το μέλλον τής ΑΕΚ και ένα από τα ελάχιστα κέρδη που θα έχει αποκομίσει από τη φετινή χρονιά. Έχω την αίσθηση δε από τα τόσα χρόνια που παρακολουθώ τη δουλειά του, ότι ένα από τα πράγματα που ξέρει να κάνει καλά είναι να προετοιμάζει την ομάδα του ώστε να βρίσκεται σε φουλ φόρμα την περίοδο που το έχει ανάγκη. Πιστεύω λοιπόν ότι η ΑΕΚ στα πλέι οφ θα βγάλει μάτια και σε συνδυασμό με την κούραση των αντιπάλων της από την προσπάθεια της κατάκτησης του τίτλου, της πρόκρισης στον τελικό τού κυπέλλου και των αγώνων που έδωσαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα αποκτήσει τον τίτλο τού ακλόνητου φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης στα πλέι οφ και συνεπώς της δεύτερης στο πρωτάθλημα που οδηγεί και στα προκριματικά τού Τσάμπιονς Λιγκ.

Τέλος, να σημειώσω ότι η Καβάλα φέτος στα έξι παιχνίδια που έδωσε με τους τρεις μεγάλους του κέντρου γνώρισε μόνο από την ΑΕΚ την ήττα και μάλιστα με το εμφατικό 3-0. Τον δε υποψήφιο πρωταθλητή Παναθηναϊκό τον κέρδισε καθαρά με 2-0 μέσα στο ΟΑΚΑ πριν από λίγες αγωνιστικές.

14 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Όταν μία ομάδα είναι σε καλή κατάσταση (σε καλό mood που λέμε και στο χωριό μου)
όλοι οι παίκτες δείχνουν καλύτεροι απ' ότι πραγματικά είναι. Στον αντίποδα όταν μία
ομάδα έχει τα χάλια της τότε οι παίκτες δείχνουν χειρότεροι απ' την πραγματική τους αξία.

Μ' εντυπωσίασαν τα δύο πιτσιρίκια (Γκέντσογλου-Μανωλάς), ενώ θαρρώ πως Γιάχιτς
και Αραούχο έκαναν το καλύτερό τους παιχνίδι με την φανέλα της ΑΕΚ.

Αρνητική έκπληξη η Καβάλα. Δεν την περίμενα τόσο κακή. Μα, ούτε μία τελική προσπάθεια στο 1ο ημίχρονο;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι της έκοψε τον τσαμπουκά και η άμυνα της ΑΕΚ που για πρώτη φορά ήταν τόσο δεμένη. Η Καβάλα ωστόσο νομίζω πως είχε το μυαλό της στο ματς κυπέλλου με τον Άρη.

BALADEUR είπε...

Τις δηλώσεις του υπέρτατου θεούλη (Ντε Μος) τις διάβασες;

KANTHAR0S είπε...

Δεν το είδα το ματς και δεν μπορώ να εκφέρω απόψη. Από ότι καταλαβαίνω πάντως η νίκη ήρθε εύκολα. Τον Μανωλά τον είχα παρακολουθήσει κι εγώ σε δυο παιχνίδια με τον Θρασυβουλο και να πω την αλήθεια δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαιτερα. Μαλιστα οταν πηγε στην ΑΕΚ υπεθεσα οτι πηγε λογω θειου. Μακάρι το παιδι να παιξει καλη μπαλα και να βελτιωθει περισσοτερο.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ baladeur

Ο Ντε Μος μάλλον πιάνει πόρτα για τον χειμώνα. Κάποιοι τον έχουν πληροφορήσει πολύ καλά τι παίζεται στην ΑΕΚ.

@ kantharos

Ο σωματότυπος του Μανωλά δεν πείθει με την πρώτη ματιά ότι πρόκειται για αμυντικό κλάσης. Εγώ θα τον παρομοίαζα με τον Κούτουλα (αν τον θυμόσαστε). Σαν σωματότυπο εννοώ. Βγάζει όμως ένα πάθος που είχα χρόνια να το δω σε ποδοσφαριστή. Επίσης έχει τρομερή αλτικότητα που είναι το σημείο που καλύπτει το μειονέκτημα του ύψους και του επιτρέπει να μην υστερεί στη θέση που παίζει. Σίγουρα το μέλλον θα δείξει. Να δοκιμαστεί και σε έδρες που καίνε (βλέπε Τούμπα) και μετά βγάζουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το κομβικό σημείο είναι ότι ο Μπάγιεβιτς στα 62 του δικαιούται να καυχιέται ότι εξακολουθεί να διαβλέπει πίσω από τη βιτρίνα του εκάστοτε ποδοσφαιριστή και να δουλεύει με εκείνους που πραγματικά αξίζουν μια μέρα να γίνουν μεγάλοι κάτω από τις οδηγίες του.

BALADEUR είπε...

Που τον θυμήθηκες βρε θηρίο τον Κούτουλα; Σε λίγο θα μας πεις και για τον Σταματή!!!

Τον Λεονάρντο δεν τον ταΐζουν; Νηστικό τον αφήνουν; Του τρώει το φαΐ του ο Μαΐστόροβιτς;

BALADEUR είπε...

Για τον Ντε Μος, πιάνεις πουλιά (δικέφαλα;) στον αέρα αδερφέ...

KANTHAR0S είπε...

Ο Ντούσαν μέσα στο κόμπλεξ του με τα ονόματα έχει και ένα θετικό. Ότι δουλεύει με παίχτες που τους πιστεύει. Ας το κάνει και με τον Μανωλά. Όσο για την ολλανδική λατρεία του Μπαλαντέρ, τα ψωμιά του τελειώνουν από την Τετάρτη!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ baladeur

Άσε γιατί τα έχω πάρει άγρια με τον Σταματή. Το καλοκαίρι βρεθήκαμε σε ενεός φίλου το μαγαζί και ανοίξαμε συζήτηση περί ΑΕΚ όλοι μαζί. Το τι φαρμάκι έριχνε για το Νικολαΐδη δεν μπορώ να σου το περιγράψω. Και μάλιστα καθόλου αιτιολογημένα. Έδειχνε μια αντιπάθεια που παρέπεμπε σε προσωπικές διαφορές, ήταν τρομερά άδικος και δεικτικός χωρίς να μπορεί να τεκμηριώσει αυτά τα οποία έλεγε. Με απογοήτευσε εντελώς. Του τα έχωσα βέβαια σε σημείο που σηκώθηκε και έφυγε.
Ορίστε, σου είπα και για τον Σταματή :-)

@ kantharos

Σίγουρο σε βλέπω για την πρόκριση του Άρη :-)
Λες να τον αδειάσει ο Μάκαρος αν αποκλειστεί;

BALADEUR είπε...

Δώστε κούπα στον Μάκαρο λέμεεεεεεε................

BALADEUR είπε...

...And justice for all!

BALADEUR είπε...

Πάμε για νέο ρεκόρ σχολίων;

KANTHAR0S είπε...

Καλά σίγουρος για την πρόκριση δεν είμαι! Μακάρι να περάσουμε όμως! όπως μακάρι και να νικήσουμε σήμερα. Πάντως, τον Ντε Μος τον βλέπω και του χρόνου στη χώρα μας, κι όχι απαραίτητα στην Καβάλα.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ baladeur

you are the best!

@ kantharos

Ούτε στην ΑΕΚ θα τον δούμε όμως. Στο υπογράφω!