Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Επτά χρόνια φαγούρα


Αν κοιτάξουμε με προσοχή τις κινήσεις που έχει κάνει η ΑΕΚ στο μεταγραφικό παζάρι τα τελευταία επτά χρόνια, από την εποχή τού Ντέμη Νικολαΐδη μέχρι σήμερα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στον τομέα τής επιλογής ποδοσφαιριστών. Τόσο αυτοί που απέκτησε η ομάδα όσο και εκείνοι που απέρριψε, αλλά κι αυτοί που προωθήθηκαν από τις ακαδημίες της, δεν δικαίωσαν όσους είχαν την ευθύνη τής επιλογής τους.

Η οικονομική στενότητα δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν από άλλες ομάδες με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ από αυτό της ΑΕΚ και αποτέλεσαν επένδυση ενώ ταυτόχρονα πρόσφεραν πολλά περισσότερα από τα όσα δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους.

Μεγάλο λάθος και η ατολμία που επιδείχθηκε ώστε να επενδυθούν κάποια χρήματα σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι σήμερα αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για τις ομάδες τους.

Παίκτες όπως ο Τοροσίδης, ο Ιμπαγάσα σε καλή τότε ηλικία, ο Σηφάκης, ο Κέβιν Κονστάντ που δεν αποκτήθηκε με πολύ λίγα χρήματα σαν ελεύθερος από την Σατορού με αποτέλεσμα να καταλήξει στην ιταλική Κιέβο και σήμερα να αποτελεί πρώτο στόχο τής Μίλαν, ο Πάρα που δεν αποκτήθηκε από τη Λάρισα, βρέθηκε στην Ιντεπεντιέντε και χτες πέτυχε δύο γκολ στον τελικό τού Κόπα Σουδαμερικάνα, ο Τζαβέλας που τον απέρριψε ο Ντέμης Νικολαΐδης για... 50 χιλιάρικα, ο Κουμουρτζί που δεν μας απασχόλησε αλλά πήραμε τον Ενσαλίβα, ο Κοβάσεβιτς που διέπρεψε στον Ολυμπιακό και αντί αυτού φέραμε τον Ντελίμπασιτς, ο Μανιάτης που σήμερα φαντάζει πιο εύκολη η περίπτωσή του από ποτέ κι όμως εμείς κοιτάμε τον... Μεντί για να μη καταχρεωθούμε με το ιλιγγιώδες ποσό των... 700.000, ο Ζόνας, ο Βιεντ τον οποίο σήμερα γλυκοκοιτάζουμε πάλι αλλά τσούζει και άλλοι πολλοί. Αντίθετα πληρώσαμε πανάκριβα παίκτες όπως ο Καπετάνος και ο Λαγός που δεν μας βγήκαν και δώσαμε ένα καλό συμβόλαιο στον Αραούχο ο οποίος αποδείχτηκε αντιεπαγγελματίας.

Αν συνυπολογίσουμε την ευκολία με την οποία παραχωρήσαμε παίκτες με όχι ιδιαίτερα μεγάλο τίμημα σε σχέση με την αξία τους (Κατσουράνης, Παπασταθόπουλος) αλλά και όσους αφήσαμε ελαφρά τη καρδία να φύγουν γιατί εμείς είμαστε large ως σύλλογος και δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι ακόμα κι αν έχει συμβόλαιο ή αν λήγει το συμβόλαιό του προσπαθούμε να του πετσοκόψουμε τις απολαβές για να υπογράψει νέο (Δέλλας, Λυμπερόπουλος, Σορεντίνο, Ριβάλντο, Ράμος), την αστοχία σε ορισμένες αποδεσμεύσεις αφού δεν είχαμε καλύτερες λύσεις για να τους αναπληρώσουμε (Μόρας, Σέζαρ, Μαντούκα) αρχίζει να διακρίνεται ο λόγος που δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια ομάδα υποφερτή εδώ και τόσο καιρό.

Από την άλλη ας δούμε τι πήραμε και τι μας βγήκε. Ας βάλουμε εν πρώτοις στον... κουβά όσους πέρασαν και δεν ακούμπησαν: Μπούρμπος, Μάλμπασα, Παουτάσο, Κρασσάς, Τσάνκο, Χετεμάι, Τόζερ (ότι πήραμε 1,5 εκατομμύριο αποτελεί θαύμα), Καλόν, Μανού, Χέρσι, Αμπονσά, Ζεράλντο Άλβες, Ουντέζε, Αρουαμπαρένα, Χουανφράν, Καμπάνταης, Βιενγλίνσκι, Καπετάνος, Κόντης, Κυριακίδης, Αλεξόπουλος, Σαπάνης, Πλιάτσικας, Κονέ, Κομβολίδης, Τζωρτζιόπουλος, Ντελίμπασιτς, Κουτρουμάνος, Ράμος, Παππάς, Ενσαλίβα, Ντιουφ, Μορέτο, Ασκάρατε, Μάχο, Τόφας, Μπερνς, Ρίκκα, Ζορμπάς, Μπασινάς, Πελετιέρι, Λούκατς, Ενσαμπαμφούμου, Άρτσε, Γιαχάγια, Ιορντάκε, Γκερέιρο, Εντίνιο, Ματεντζίδης, Σολάκης, Μαϊστρέλης, Πατσατζόγλου, Ιντζόγλου, Νταντόμο, Έντερ, Νασούτι.

Ακολουθούν παίκτες με μέτρια προσφορά: Βλάνταν Ίβιτς, Τσιρίλο, Σοάρες, Σέζαρ, Έμμερσον, Μαντούκα, Λαγός, Καφές, Γκέντζογλου, Σάχα, Καράμπελας, Γιάχιτς, Ταχτσίδης, Νέμεθ, Αργυρίου, Αραμπατζής, Λάκης (επιστροφή), Κωστής (επιστροφή).

Και τέλος παίχτες που έκαναν τη διαφορά: Κατσουράνης, Μπρούνο Άλβες, Ασουνσάο, Ριβάλντο, Σορεντίνο, Ίλια Ίβιτς, Ζήκος, Μπλάνκο, Σκόκο, Δέλλας, Λυμπερόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος, Αραούχο, Τζιμπούρ, Μανωλάς, Μάκος, Λεονάρντο, Ντιοπ. Από αυτούς τους 20 ποδοσφαιριστές, τους μόνους που μπορούν να χαρακτηριστούν επιπέδου ΑΕΚ, που δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει λίγους κανείς σε επτά χρόνια, οι Μπρούνο Άλβες και Ασουνσάο ήρθαν δανεικοί για ένα χρόνο μόνο, ο Κατσουράνης και ο Παπασταθόπουλος πουλήθηκαν, ο Ριβάλντο πήρε το καπελάκι του και έφυγε, οι Λυμπερόπουλος και Δέλλας αφέθηκαν να φύγουν δίχως να τους προταθούν καινούρια συμβόλαια και γύρισαν φέτος στα 36 τους πλέον, ο Ίλια Ίβιτς και ο Άκης Ζήκος κρέμασαν τα παπούτσια τους, ο Σορεντίνο πήγε από... παντόφλα, ο Κυργιάκος μας άφησε στα κρύα τού λουτρού για τα μάτια τής Λίβερπουλ (και ποιος δεν θα το έκανε), ο Μαϊστόροβιτς μας έπεφτε πολύς και ακριβός, ο Αραούχο την είδε κλεφτοκοτάς κι έστριψε αλά γαλλικά μια νύχτα με φεγγάρι, οι Μάκος και Λεονάρντο ακόμα ψάχνονται, ο Ντιοπ ήρθε με ένα σωρό προβλήματα, ο Τζιμπούρ για ένα μεγάλο διάστημα έκανε ψυχοθεραπεία, ο Μπλάνκο έπεσε σε περίοδο αφλογιστίας, ο Σκόκο είχε το μυαλό του στην αποκατάστασή του και μόνο ο Μανωλάς δίνει και την ψυχή του για την ομάδα. Μετά απ' αυτά αναρωτιόμαστε τι μας φταίει και στραβά αρμενίζουμε;

Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλές ενστάσεις, ας πούμε παίκτες που κάνουν τη διαφορά οι Μάκος, Λεονάρντο; Τους τοποθετώ εδώ γιατί είναι μικροί, ΑΕΚτζήδες κι ακόμα έχουν πράγματα να δώσουν. Ο Μάκος ήδη φέτος έκανε την εκτόξευση και με λίγη υπομονή και πίεση πιστεύω θα ακολουθήσει και ο μικρός μάγος.

Επίσης ίσως κακοφανεί που τοποθετώ τον Αλεξόπουλο στους άνευ ιδιαίτερης προσφοράς παίκτες, όμως δεν θεωρώ ότι πρόσφερε κάτι στην ΑΕΚ πέραν του ότι όποτε έπαιξε ήταν ψυχάρα.

Υπήρξαν και κάποιοι παίχτες που προϋπήρχαν της εποχής Νικολαΐδη και φυσικά δεν θα του χρεώσουμε την επιλογή τους αλλά δεν παύουν να κοσμούν κι αυτοί με τη μετριότητά τους το ρόστερ τής ΑΕΚ την τελευταία επταετία: Χιώτης, Μιχαηλίδης, Γεωργέας, Μόρας, Κωστένογλου, Κάππος, Πέτκοφ, Ρούσεφ, Κωνσταντινίδης.

Ακόμα έχω να αναφέρω μια σειρά από "ταλέντα" που όμως πέρασαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν όπως είχαν έρθει και να επισημάνω ότι θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά γιατί ομάδα χωρίς υποδομές δεν έχει πολλές ελπίδες να πάει μπροστά. Μερικοί απ' αυτούς είναι γηγενείς και κάποιοι άλλοι αποκτήθηκαν σε μικρή ηλικία: Βούλγαρης, Πορτουλίδης, Τόσκας, Τσεβάς, Στεργιάτος, Καραμέρης, Κούτσικος, Τσαγκαρογιαννάκης, Μπαρμπούδης, Φυσέκης, Χρόνης, Καλτσάς, Κωστέλος, Βαλιάνος, Κούρκουλας, Παυλής, Φερεντίνος, Κρουσταλλέλης, Καλαμιώτης, Καλογέρης, Βαρσαμάς, Μαματζόπουλος, Παπάζογλου, Παληγεώργος, Μπαρκόσης, Βάρσος, Καραγιάννης, Μακρόπουλος, Πάνος, Αλβάρεζ, Παπαδόπουλος, Μοσχονάς, Λυκούρης, Αμαραντίδης, Δαρσίνος, Μουστάκης, Φροξυλιάς, Τσαμουρλίδης, Νικόλτσης, Αμπτουραχμάνι, Φούντας.

Ξέρει κανείς κάποιον απ' αυτούς; Μάλλον όχι. Αυτή ίσως να είναι και η μεγαλύτερη αστοχία τής ΑΕΚ, μεγαλύτερη ίσως και από τη συγκέντρωση δεκάδων "παλτών" μέσα σ' αυτά τα επτά χρόνια. Εκτός του Παπασταθόπουλου ούτε ΕΝΑΣ ποδοσφαιριστής δεν βγήκε από τα σπλάχνα της ή έστω από εκείνους τους πιτσιρικάδες που αγόρασε επενδύοντας πάνω τους για το μέλλον.

Και εδώ για μένα μπαίνουν οι τεράστιες ευθύνες τού Τόνι Σαβέβσκι, που μπορεί να είναι συμπαθέστατος στις τάξεις των Ενωσιτών φιλάθλων, αλλά στις Ακαδημίες δεν είδαμε να παράγεται έργο. Χρεώνεται ακόμα με το τεράστιο λάθος τής απόρριψης του Λεονάρντο, τον οποίο πληρώσαμε μετά ένα εκατομμύριο για να τον αγοράσουμε (!) και του Μανωλά, τον οποίο επίσης όχι μόνο αγοράσαμε αλλά εκχωρήσαμε και το 30% των δικαιωμάτων του από πιθανή μελλοντική πώληση στην πρώην ομάδα του, τον Θρασύβουλα!

Προβληματικό και το τμήμα σκάουτινγκ όλα αυτά τα χρόνια αφού ο Δημήτρης Μάρκος δεν χρεώνεται με κάποια επιτυχία για παίκτες που έφερε στην ΑΕΚ, ενώ επί εποχής Ίβιτς μπορεί να υπήρξαν επιτυχείς κινήσεις όπως αυτές των Σορεντίνο, Τσιρίλο, αλλά υπήρξαν και μεγάλες γκάφες. Λάθη θα μου πει κανείς πως κάνουν όλοι. Άλλοτε ηθελημένα, αν κρύβεται από πίσω πιθανό όφελος, όπως το "λαθάκι" τού Φερέρ να φέρει τον απίθανο Ασκάρατε, που όλως τυχαίως μάνατζέρ του ήταν ο γιος του. Έχω όμως την αίσθηση πως αν η ΑΕΚ θέλει να αλλάξει το μέλλον της πρέπει να στελεχώσει τα τμήματα σκάουτινγκ και Ακαδημιών με ανθρώπους που να διαθέτουν κοφτερό μάτι και μεγάλες γνωριμίες στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Στην περίοδο Μπάγιεβιτς εκείνο που του χρεώνω δεν είναι οι μεταγραφές από τον Κουμπάρο αλλά ο συμβιβασμός που έκανε και αποδέχτηκε παίκτες που ήξερε ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ειδικό βάρος τής φανέλας τής ΑΕΚ. Η αγωνία του να αποκαταστήσει τη φήμη του και να γίνει πάλι αποδεκτός από τον κόσμο τής ΑΕΚ τον οδήγησε σε τραγικά λάθη. Και δεν λαμβάνω υπόψη μου καν τον λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου υλικού, μεγάλο μέρος τού οποίου αποτελούσε προσωπική του επιλογή.

Στο διά ταύτα λοιπόν. Τι κάνουμε τώρα; Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η στενότητα στον οικονομικό τομέα παραμένει. Το έμψυχο υλικό χρειάζεται οπωσδήποτε μεγάλο ξεσκαρτάρισμα. Ο Χιμένεθ, σε αντίθεση με τον Μπάγιεβιτς, επιθυμεί ένα μεγάλο ρόστερ 30 με 32 παικτών. Η διοίκηση εξακολουθεί να στρέφεται σε περιπτώσεις καμένων ποδοσφαιριστών προσδοκώντας μια πιθανή ανάστασή τους, προσβλέποντας και στον πιθανό ποδοσφαιρικό τους εγωισμό. Όποιος πιστεύει ότι η καριέρα του πήρε λάθος δρόμος και είναι διατεθειμένος να παλέψει για να επιστρέψει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο είναι καλοδεχούμενος. Σωστό ή λάθος; Εν μέρει σωστό αν κοιτάξουμε γύρω μας και δούμε ότι και οι αντίπαλοί μας κάπως έτσι κινήθηκαν και αλλού τους βγήκε η συγκεκριμένη επιλογή κι αλλού όχι. Μεγάλο παράδειγμα ο Σισέ, ο οποίος όμως δεν ήταν και στα εντελώς αζήτητα ξέχωρα που δεν ήρθε τζάμπα και με συμβόλαιο των 100.000.

Περιπτώσεις όπως του Ροτέν, του Λουσιέν και του Ντρπιτς σίγουρα αποτελούν στοίχημα, την έκβαση του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα. Τα ανάλογα παραδείγματα του παρελθόντος πάντως με τους Καλόν, Αρουαμπαρένα, Χουανφράν δεν απέδωσαν. Αντίθετα, καλύτερα πήγαν εκείνα των Ριβάλντο και Μαϊστόροβιτς αν και οι συγκεκριμένοι δεν ήρθαν σαν καμένα χαρτιά αλλά με συνεχείς παρουσίες σε Ολυμπιακό και Βασιλεία, φορτωμένοι με τίτλους και φυσικά τα συμβόλαια που τους πρόσφερε η ΑΕΚ μόνο συμβόλαια για καμένους δεν ήταν. Από την άλλη είναι σημαντικό η διοίκηση να ξέρει τι θέλει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αποκτώντας ξοφλημένους, δανεικούς και εξελίξιμους είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν πας πουθενά. Χρειάζεται και η υπέρβαση. Μια τέτοια θα ήταν η απόκτηση του Μανιάτη που θα έλυνε ένα χρόνιο πρόβλημα στα μετόπισθεν της ομάδας και θα έδινε και έρεισμα στον κόσμο ανεβάζοντας την ψυχολογία του. Από 'κει και πέρα μία με δύο περιπτώσεις σαν των δύο Γάλλων ή του Κροάτη θα άξιζε να δοκιμαστούν αφού η ποιότητα των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών είναι δεδομένη. Την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ας την πάρει ο Χιμένεθ που τους δοκιμάζει. Επίσης μια προώθηση κάποιων μικρών από τη δεύτερη ομάδα μάλλον μοιάζει επιβεβλημένη, φτάνει να πάρουν τις ευκαιρίες τους και να μην ανέβουν μόνο και μόνο για να προπονούνται με τους μεγάλους. Η συγκυρία παρέχει αυτή την άνεση αφού η ομάδα δεν ελπίζει πια στο πρωτάθλημα και υπάρχει μπόλικος χρόνος μέχρι τη λήξη του. Ας αποκτηθούν και δυο-τρεις δανεικοί τής απολύτου εμπιστοσύνης τού προπονητή με οψιόν αγοράς το καλοκαίρι και τον Ιούνιο θα χρειαστούν οπωσδήποτε άλλες δύο θεαματικές κινήσεις τύπου Μανιάτη και για άλλες θέσεις στις οποίες πονάει η ομάδα. Μόνο έτσι νομίζω ότι υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης για την ΑΕΚ αφού τα λάθη τού παρελθόντος έχουν μαζευτεί βουνό και μας κυνηγάνε.

Από πλευράς στόχων ας περιοριστούμε φέτος στο κύπελλο, το οποίο πρέπει να κατακτήσουμε οπωσδήποτε για να βελτιώσουμε το πρεστίζ μας και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Αυτός ο δρόμος περνάει αποκλειστικά μέσα από το καινούριο γήπεδο της Λάρισας όπου θα πρέπει να φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Για μένα είναι τα ματς τής χρονιάς για την ΑΕΚ. Μέχρι να έρθει το επόμενο. Τέλος ας προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε έστω ένα γύρο ακόμα στο Γιουρόπα Λιγκ για τα φράγκα που πρόκειται να εισπράξουμε τα οποία και θα βοηθήσουν πολύ στην ενίσχυση της ομάδας αλλά και για να βελτιώσουμε τη βαθμολογική θέση μας στην ειδική βαθμολογία τής ΟΥΕΦΑ στην οποία έχουμε κατρακυλήσει πολύ χαμηλά. Κατά τα άλλα να πέσει από τώρα το βάρος μας στο χτίσιμο μιας ομάδας που με την ενίσχυση του καλοκαιριού και με τη σωστή προετοιμασία θα είναι σε θέση τού χρόνου να πρωταγωνιστήσει και να κοιτάξει όλους τούς αντιπάλους της στα μάτια...

17 σχόλια:

PODOSFAIRAKIS είπε...

Διαφωνώ σε πολλά πράγματα

1:Ο Τόζερ ειναι παικταράς και ξέρει πολύ μπάλα κακώς δεν έμεινε.

2:Δεν μπορεί να βάζεις τους Μαιστόροβιτς,Αραούχο,Ντιόπ,σε αυτούς που έκανεν τη διαφορά και να μην βάζεις τον Μεγάλο Σέζαρ και τον πολύ καλό κατα την άποψη μου τον καλύτερο τα τελευταία χρόνια αμυντικό χαφ της ομάδα Παντελή Καφέ.

Απ οεκεί και πέρα διαφωνώ και σε αλλα πράγματα ας πούμε τι διαφορά έκανε ο Λεονάρντο[πολύ μεγάλο λάθος να βάλεις τον Λεονάρντο και οχι τον Σέζαρ].Ντάξει καλός ο Ντιόπ αλλα ακόμα 8-10 αγώνες εχει παίξει.Αραούχο καλός μπακ αλλα οχι και την διαφορά οπως ο Λύμπε ας πούμε.

Βάζεις στην ίδια κατηγορία Καράμπελα και Γιάχιτς με Καφέ και Σέζαρ σόρρυ αλλα ΕΛΕΟΣ.

Έντερ,Ιορντάκε στην ιδια κατηγορία με Τόζερ και Καμπάνταη την ώρα που ο Λεωνίδας έβαλε 8 γκολ οταν επέστρεψε ενω ο Έντερ ειναι ο χειρότερος πάίκτης που έχει περάσει.+Εντίνιο-Έντερ πολύ μεγάλο λάθος να τους βάλει στην ιδια κατηγορία.

Γενικά διαφωνώ τελίως με τον άρθρο σου στις κατηγορίες παικτών.

Συμφωνώ στο σκάουντινγκ.

PODOSFAIRAKIS είπε...

ΥΓ:Έλα και καμιά φορά στο chat του μπλόγκ μου να μιλήσουμε Online.

http://aekland.blogspot.com/

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Θα χωρίσω την απάντηση στα δύο για να χωρέσει.

1ο μέρος:

Για να τα πάρουμε ένα-ένα Γιώργο. Άλλωστε το πρόβλεψα ότι θα υπάρξουν διαφωνίες :-)

1. Για τον Τόζερ, σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν θυμάμαι πότε και τι πρόσφερε στην ομάδα. Αν θέλεις μου θυμίζεις. Τον έχω στο μυαλό μου μια ζωή να γυρίζει τη μπάλα προς τα πίσω. Ένας Ούγγρος Κυριακίδης δηλαδή.

2. Τον Σέζαρ τον έχω σ' αυτούς με τη μέτρια προσφορά. Δεν θεωρώ ότι έκανε μεγάλη διαφορά. Αλλά θα συμφωνήσω ότι στο σημερινό ρόστερ είχε θέση και μάλιστα άνετα, πιθανώς δε και βασικού! Ήταν προβλέψιμος παίκτης με μια και μοναδική -πάντα την ίδια- ντρίπλα και τον είχαν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες. Εντάξει, έβαλε κάποια γκολ αλλά και ο συμπαθής Μανόλης (Σοάρες) είχε βάλει. Είπαμε να μιλήσουμε για παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και το Σεζαρίνι δεν ήταν τέτοιος παίκτης.

3. Ο Μαϊστόροβιτς σε σχέση με το σήμερα είχε άνετα θέση στην ΑΕΚ. Παίκτης της Εθνικής Σουηδίας, με παραστάσεις από μεγάλα ματς, με τίτλους μέχρι και την τελευταία σεζόν πριν έρθει σε μας αφού σήκωσε το κύπελλο με τη Βασιλεία, ψηλό και δυνατό παιδί, είχε πολλά προσόντα. Εντάξει, έκανε κάτι τσαφ που μας στοίχησαν αλλά μήπως δεν έχει κάνει ο Δέλλας; Και στην τελική ποιον έχουμε εκεί εκτός από τον 36άρη Δέλλα και τον Μανωλά; Τον Νασούτι;

4. Ο Αραούχο ήταν ο μοναδικός δεξιός μπακ από την εποχή του Μπορμπόκη που έλυσε το πρόβλημά μας σ' αυτή την πονεμένη θέση. Δυστυχώς μας προέκυψε φελλός. Επιπέδου ΑΕΚ όμως τον έλεγες άνετα.

5. Ο Ντιοπ θεωρώ ότι είναι παιχταράς. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοιο παίχτη στην ομάδα. Καμιά φορά ξέρεις, έναν παίχτη δεν χρειάζεται να το δεις πολλές φορές για να σχηματίσεις γνώμη για την αξία του. Ασφαλώς και τον συγκαταλέγω στην 20άδα με τους εκλεκτούς για την ΑΕΚ. Μόνο που ήρθε με αρκετά προβλήματα και όπως θα είδες το επισημαίνω.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

2ο μέρος:

6. Τον Καφέ δεν τον θεωρώ τόσο καλό όσο εσύ. Και πάντως όχι το καλύτερο αμυντικό μας χαφ όταν από αυτή τη θέση πέρασε ένας Ζήκος. Και φυσικά δεν αναφέρομαι για πιο παλιά. Από το 2004 κι εδώ μιλάω. Εντάξει, φιλότιμος είναι και πολλές φορές καλύτερος από τους υπόλοιπους που σέρνονται. Αλλά για στάσου. Γιατί μιλάμε εδώ; Δεν μιλάμε για παίκτες που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Και ο Σέζαρ και ο Καφές και ο Τόζερ δε νομίζω ν' ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.
Οι δύο πρώτοι ίσως να χωρούσαν στην ομάδα σαν αναπληρωματικοί. Όχι όμως για να σηκώσουν την ομάδα στις πλάτες τους.

7. Για τον Λεονάρντο εντάξει. Σηκώνω περισσότερο νερό στο κρασί μου. Συμφωνώ ότι ώρες-ώρες μου παίζει κι εμένα τα νεύρα και θέλω να μπω μέσα να τον αρχίσω στις σφαλιάρες. Αλλά το πιστεύω το ηλίθιο. Έχω την εντύπωση ότι κάποια στιγμή θα πάρει μπρος. Κι αν δεν κατατάξεις ένα παίκτη που σου στοίχισε 1 εκατομμύριο και που στο Λεβαδειακό έβγαζε μάτια, στους παίκτες από τους οποίους έχεις προσδοκίες ποιον να κατατάξεις; Δεν τον συγκρίνω με τον Σέζαρ γιατί τους θεωρώ διαφορετικούς παίκτες. Ο Λεονάρντο πιστεύω ότι παίζει καλύτερα στον άξονα παρά στα άκρα που τον βάζουν. Αντίθετα ο Σέζαρ ήταν παίκτης για τα άκρα αποκλειστικά. Θυμάμαι τι είχε φτιάξει σε ένα μπακ της Ξάνθης. Ακόμα ψάχνει να τον βρει. Όμως και οι ηλικίες είναι διαφορετικές και οι παραστάσεις τους. Ο Λεονάρντο αν κάποιος τον πιστέψει και ασχοληθεί μαζί του νομίζω ότι θα βγάλει κάτι καλό. Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος.

8. Κοίταξε, Έντερ, Ιορντάκε, Καμπάνταη, Τόζερ, Καράμπελα, Γιάχιτς και Εντίνιο τους έβαλα στην ίδια κατηγορία γιατί αν τους χώριζα σε... υποκατηγορίες θα έγραφα μέχρι μεθαύριο. Σίγουρα ο ένας με τον άλλο έχουν βασικές διαφορές. Το θέμα μου όμως ήταν πόσοι παίκτες όλα αυτά τα χρόνια ξεχώρισαν και δικαιούνταν μια θέση στην ΑΕΚ και πόσοι πέρασαν και χάθηκαν, ασχέτως αν ο ένας είχε καταφέρει να βάλει 8 γκολ κι ο άλλος 6 ή ένας τρίτος κανένα. Στο σύνολό τους θεωρώ ότι η προσφορά τους στην ομάδα δεν ήταν αυτή που θα περίμενα από έναν παίκτη που αξίζει να φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Και σίγουρα η προσφορά του ενός σε σχέση με τον άλλο διαφέρει. Κάποιος έδωσε πιο πολλά και κάποιος πιο λίγα. Στο τελικό ρεζουμέ κρίνω ότι η ΑΕΚ δεν κέρδισε τόσα από αυτούς όσα θα είχε κερδίσει αν στη θέση τους είχε πιο ποιοτικές λύσεις. Επίσης δέχομαι ότι δεν πρόσφεραν όλοι για διαφορετικούς λόγους μεταξύ τους. Ο Εντίνιο ας πούμε θα γινόταν μεγάλος παίκτης αν δεν είχε το καρούμπαλο στον εγκέφαλο. Ο Καμπάνταης έφυγε για μια διαφορά 50.000 στο συμβόλαιο που του πρότεινε ο Ντέμης και έσπασε τα μούτρα του. Αν είχε μείνει ίσως να είχε κάνει κάτι καλύτερο στην ΑΕΚ. Και πάει λέγοντας...

Αυτά...

Καλό σου βράδυ κι σ' ευχαριστώ για την εποικοδομητική κουβέντα μας...

Θα περάσω κάποια στιγμή από το δικό σου να τα πούμε οπωσδήποτε...

PODOSFAIRAKIS είπε...

Τέλος πάντων χέρομαι που υπάρχουν πολλές απόψεις.Απλώς πιστεύω πως ο Σέζαρ και ο Καφές έχουν προσφέρει πολλά στην ομάδα.

Για τον Τόζερ ειπα απλως να τον βάλεις στην κατηγορία των με μέτρια προσφορά.

BALADEUR είπε...

Κατ' αρχήν μιλώντας για προσφορά ποδοσφαιριστών πρέπει να την χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: την αγωνιστική και την οικονομική.
Δεν θα πιάσω μία-μία τις περιπτώσεις των 100(+,-;) που "παρέλασαν" τα τελευταία χρόνια με τον δικέφαλο στο στήθος γιατί θα τελειώσουμε μεθαύριο!!!
Στο οικονομικό κομμάτι η διοίκηση Ντέμη το πήγε σοφά το πράγμα.
Έβγαλε χρήμα η ΑΕΚ από τις επιλογές που βγήκαν, ενώ απ' αυτές που δεν βγήκαν η χασούρα ήταν πολύ μικρή γιατί οι περισσότεροι ήρθαν ως ελεύθεροι.
(Εξαιρώ τη χρονιά του πρωταθλήματος όπου δόθηκαν λεφτά για έτοιμους κι ακριβούς παίκτες.)

Πιάνω περιπτώσεις:
*Τόζερ, τον πούλησες 1,4 εκ.
*Σορεντίνο, τον πήρες τζάμπα (πτώχευσε η Τορίνο και γλίτωσες τα 600 χιλιάρικα) κι έβγαλες 1,3 εκ. (από 350 χιλ. οι δύο δανεισμοί και 600 χιλ. η πώληση συν ποσοστό μεταπώλησης)
*Κυργιάκος, τον πήρες ελεύθερο τον πούλησες 3,2 εκ.
*Ριβάλντο, τον πήρες ελεύθερο έβγαλες πάνω από 1 εκ. (το ποσό της ελευθέρας του συν αυτά που χάρισε: δόση και πριμ)
*Εντίνιο, τον πήρες 500χιλ. τον πούλησες 1 εκ. (συν ποσοστό μεταπώλησης)
*Παπασταθόπουλος, τον πήρες με ελάχιστα λεφτά (75.000 ή 150.000 αν δε μ' απατά η μνήμη) έβγαλες γύρω στα 5 εκ. από τις δύο μετακινήσεις του (Τζένοα, Μίλαν)
*Κατσουράνης, αντί να τον χάσεις τζάμπα το 2004 (μπορούσε να μείνει ελεύθερος) έβγαλες 3,5 εκ. (2,3 η μεταγραφή+200.000 το φιλικό συν το περίπου 1 εκ. του ΠΑΟ)
*Πλιάτσικας (350.000), Κονέ (200.000), Κυριακίδης (220.000), Ράμος (350.000 όσο τον αγόρασες-τόσο τον πούλησες)
Είμαι σίγουρος πως ξεχνάω κι άλλες περιπτώσεις...
Στην περίπτωση Καπετάνου που αναφέρεις επίτρεψέ μου (το γράφω επειδή την χαρακτήρισες πανάκριβη μεταγραφή) να θυμίσω πως τον πήραμε με 360.000 μόνο, χρήματα σαφώς λιγότερα απ' αυτά που δαπανήθηκαν για Λεονάρντο (700.000) ή Γκερέιρο (400.000) ή Γιάχιτς (590.000) ή...

BALADEUR είπε...

Σε αγωνιστικό επίπεδο θα κάνω αναφορά στον Ζούλιο Σέζαρ, του οποίου η τεχνική κατάρτιση ήταν εκπληκτική σε πλήρη αντίθεση με την αυτοσυγκέντρωσή του την ώρα του αγώνα.
Ήταν ικανός να κάνει κάτι εξωπραγματικό και την αμέσως επόμενη στιγμή τη βλακεία του αιώνα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ματς με την Σεβίλλη όπου σκάει μια καταπληκτική ντρίπλα κάτω απ’ τα πόδια του Ντάνιελ Άλβες (τον ξεφτίλισε κανονικά) και μπαίνοντας στην περιοχή από αριστερά ΑΜΑΡΚΑΡΙΣΤΟΣ πασάρει σε αντίπαλο.
Παιχταράς ο Τόζερ (θυμάμαι ένα ματς στο Καυτατζόγλειο ήταν ένα κέντρο μόνος του παρότι έπαιξε αμυντικό χαφ) έφαγε πάγκο λόγω Ριβάλντο και θεωρώ τον Ράμος καλύτερο του Αραούχο (παρότι Αργεντινόφιλος).
Σόρι αλλά ο Αλεξόπουλος και ο Τζωρτζιόπουλος (μέχρι που τραυματίστηκαν) προσέφεραν πολλά περισσότερα απ’ τον Λεονάρντο. Το λέω επειδή τον έχεις στους παίκτες που έκαναν την διαφορά.

BALADEUR είπε...

Και μια αναφορά στις περιπτώσεις που δεν αποκτήθηκαν:

*Το σήριαλ Τοροσίδη το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Η ΑΕΚ έκανε την πρότασή της πήγε ο Ολυμπιακός και τον πήρε.
Κάτι που προκάλεσε την δημόσια οργή του Ντέμη για τον Πανόπουλο, γιατί δεν ενημερώθηκε για να δει αν μπορέσει να κάνει καλύτερη πρόταση.
Προφανώς ο Πανόπολυλος ήθελε να τον πουλήσει στον Κόκκαλη.
Απεναντίας στην περίπτωση του Μάλαρτζ όταν έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός ο μεσιέ Πανόπουλος ενημέρωσε την ΑΕΚ που είχε ενδιαφερθεί πρώτη.
Μεταξύ ΑΕΚ-ΠΑΟ πλειστηριασμός, στον Κόκκαλη "πάρτονα μεγάλε".

*Ο Ιμπαγάσα προτίμησε να παίξει στην Β' Ισπανίας παρά να έρθει Ελλάδα. Θεωρούσε πως μπορούσε να "αναγκάσει" σύλλογο της Primera Division να ενδιαφερθεί και δικαιώθηκε. Τώρα που ήρθε στην χώρα μας είναι 34...

*Ο Σηφάκης; Ευτυχώς που δεν ήρθε. Ήθελες 2ο Χιώτη;

*Ο μέτριος Κουμορτζί κόστιζε 800.000 Εσύ θα τα έδινες;

*Για την περίπτωση Τζαβέλα δεν έχω ξεκάθαρη άποψη. Και δεν εμπιστεύομαι τα λόγια του Καλογιάννη. Δεν κατάλαβα γιατί χάλασε αφού τα είχαν βρει οι δύο ομάδες!

*Τον Ζόνας τι να τον κάνεις; Έχεις τόσα φορ. Κι άλλο;

BALADEUR είπε...

Ρε συ, τόση ώρα που μιλάω "κόλλησε" ο στόμας μου! Δεν θα κεράσεις λουκουμάδες;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Κι εδώ θα το κόψω στα δύο το μήνυμα.

1ο μέρος

Καλά, και γαμώ τις αναλύσεις λέμε. Τσάκω μία διπλή με μέλι κι άλλη μία διπλή με σοκολάτα και μια καράφα παγωμένο νεράκι (παρά τα χιόνια λουκουμάδες με ζεστό νερό δεν παίζουν με την καμία).

Δεν βρίσκω ούτε μισό λαθάκι στα όσα έγραψες.
Μερικές επισημάνσεις θα κάνω μόνο, έτσι, για τη διαφορετικότητα της ματιάς ώστε κουβέντα να γίνεται.

Όλα καλά και πετυχημένες οι κινήσεις σε σχέση με τα οικονομικά την περίοδο Ντέμη. Και μετά όμως καλά μοιάζει να τα πήγαν οι Απιθανόπουλοι σ' αυτόν τον τομέα. Με μια διαφορά. Ομάδα δεν κάναμε ποτέ.
Ο στόχος ποιος ήταν; Να τα οικονομήσουμε ή να φτιάξουμε ομάδα;

Ο Καπετάνος για την εποχή του ήταν ακριβός σε σχέση με τις τότε μεταγραφές της ΑΕΚ. Υπέρβαση τον είχαμε χαρακτηρίσει αφού τα 400χιλιάρικα για μας ήταν πολυτέλεια. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ποιος σκάουτερ πήρε τη ευθύνη να τον φέρει στην ΑΕΚ και μάλιστα με τέτοια λεφτά.

Στην περίπτωση Τοροσίδη καλά τα θυμάσαι τα πράγματα. Υπήρχαν κι άλλες παράμετροι όμως. Η πρόταση Ντέμη στον Πανόπουλο ήταν ταβάνι 600 χιλιάρικα. Ο Κόκαλης έδωσε 750. Η τοποθέτηση του Ντέμη στον Πανόπουλο ήταν ορθή-κοφτή. Πάρε με τηλέφωνο όποτε είσαι έτοιμος. Και ο Πανόπουλος δεν τον πήρε ποτέ αφού ο σκατόγερος του έχωσε τα 750 χωρίς πολλές κουβέντες. Ξέχωρα που ήταν δεμένος στο άρμα του οπότε με ένα σμπάρο πετύχαινε δυο τριγώνια. Και φράγκα ζεστά έπαιρνε (και όχι δόσεις από τον Ντέμη) και έγλυφε τον θείο!

Για τον Ράμος που τον θεωρείς καλύτερο του Αραούχο θα σου θυμήσω μόνο εκείνο το τραγικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με τον Πανιώνιο (2-3) και τι εγκλήματα είχε κάνει ο Κουασιμόδος. Ήταν το παιχνίδι που κρίθηκε οριστικά το μέλλον του στην ΑΕΚ. Άσε που είχε κάνει ήρωα τον Τζιμπούρ. Από παρόμοιες πατάτες του Αραούχο δεν έχουμε χάσει παιχνίδι ποτέ. Και δεν ήταν το μοναδικό τραγικό ματς του Ράμος. Είχαν όμως ένα κοινό με τον Αραούχο. Τον τρόπο με τον οποίο έφυγαν και οι δύο από την ΑΕΚ. Σκαστοί! Ρε μπας και έχει καμιά κατάρα η θέση;

Για την προσφορά του Αλεξόπουλου και του Τζιωρτζόπουλου το έχω γράψει. Μνημειώδες το φιλότιμό τους. Αυτό όμως δεν παύει να τους κατατάσσει στις χρυσές μετριότητες που πέρασαν από την ομάδα. Καμιά διαφορά στις θέσεις τους δεν μπόρεσαν να κάνουν. Με τον Λεονάρντο δεν γίνεται να συγκριθούν γιατί ο ένας ξεκινάει τώρα ενώ εκείνοι ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Θέλω να πω ότι Τζωρτζό και Αλεξό και να θέλουν δεν μπορούν πια να κάνουν τίποτα παραπάνω για την ΑΕΚ ενώ αντίθετα ο Λεό μπορεί να δώσει πολλά. Να θυμίσω το παιχνίδι με τον Άρη στα πλέι ωχ που το πήρε μόνος του (4-2) αλλά και την ισοφάριση στο Χαριλάου στο αντίστοιχο ματς. Έχει κάνει καλά παιχνιδάκια ο πιτσιρικάς αλλά εμείς οι ΑΕΚτζήδες βιαζόμαστε να καταδικάσουμε κάποιον, όπως αντίστοιχα βιαζόμαστε και να θεοποιήσουμε κάποιον άλλο. Να υπενθυμίσω τον περσινό Μάκο που όλοι φώναζαν να φύγει το παλτό;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

2ο μέρος

Για τον Ιμπαγάσα, ας του έδινε ο Ντέμης το 1.200 που ζητούσε και θα σου έλεγα αν θα προτιμούσε τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Με τα 700 που του έδιναν όμως κι εγώ εκεί θα αποφάσιζα να πάω. Απόδειξη ότι τώρα στα 34 και τα πήρε εκείνα τα χρήματα και μάλιστα αβίαστα.

Ο Σηφάκης είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος. Ναι, έχει κάνει πατάτες. Αλλά εμείς στην ΑΕΚ του Σάχα και του Αραμπατζή καλύτερα να μη μιλάμε για τέτοια πράγματα. Τζιζ κακό! :-)

Ο μέτριος Κουμουρτζί των 800 χιλιάδων ισούται με τέσσερις Ενσαλίβα των 400 χιλιάδων που πετάξαμε εμείς από το παράθυρο και πήγαν τα πούστικα και μπήκαν στις τσέπες του ευεργέτη Τσακίρη.

Για τον Τζαβέλα να σου πω. Μιλάμε για το 3άρι του μέλλοντος ειδικά στην Εθνική Ελλάδος. Βέβαια τότε που τον διαπραγματευόταν ο Ντέμης ήταν απλά ένας ταλαντούχος παίχτης. Ζήτησε ο Καλογιάννης 250 χιλιάρικα, ο Ντέμης καπριτσώθηκε και δεν ξεκόλλαγε από τα 200 και ο παίκτης πήγε στη Νέα Σμύρνη με τη γνωστή συνέχεια. Ποιος έχασε; Ποιος κέρδισε; Αλλά και πέρυσι που δίναμε 750 χιλιάρικα για να τον πάρουμε (γνωστή μαλακία μας να μη παίρνουμε παίκτες τότε που πρέπει και να τους χρυσοπληρώνουμε αργότερα) και για 200 χιλιάρικα παραπάνω πήγε στη Γερμανία.

Ο Ζόνας κάνει για όλα τα φορ που έχουμε μαζί! Και η τιμή του ήταν καλή. Για οποιονδήποτε άλλο σύλλογο εκτός από τον δικό μας.
Μετά τραυματίστηκε και τον βγάλαμε τελειωμένο. Σήμερα, πρώτος σκόρερ με 23 γκολ μέχρι στιγμής στη Βραζιλία, δε νομίζω να ονειρεύεται κανείς να τον πάρει με 1.200 και με 1.500 που θα τον έπαιρνε πέρυσι. Κάνε συγκρίσεις με Μπλάνκο, Τζιμπούρ και Λυμπερόπουλο. Και οι τρεις μαζί δεν έχουν κάνει όσα ο Ζόνας.

Κι άλλο νεράκι κρύο και σε λίγο βγάζω κι άλλους λουκουμάδες φρέσκους :-)

BALADEUR είπε...

Αφού μας φιλεύεις εδέσματα θα καταχραστώ τη φιλοξενία σου και θα κάνω αρμένικη βίζιτα...
Άλλωστε, έχω καιρό να κάνω ποδοσφαιροκουβέντες και μου έχουν λείψει...

Θα διαφωνήσω στο θέμα Ενσαλίβα-Κουμορτζί.
Την χρονιά που τον αποκτήσαμε ο Ταμ κόστιζε τα μισά λεφτά (400.000 η ρήτρα + 80.000 Φ.Π.Α.) κι είχε κάνει τρομερό πρωτάθλημα.
Θυμάσαι που πήγε να μπει σφήνα ο Ολυμπιακός (με παρότρυνση Τσακίρη) αλλά είχε ήδη υπογράψει σε μας;
Συν τοις άλλος ο Ταμ ήταν καθαρό αμυντικό χαφ (τέτοιο θέλαμε) ενώ ο Κουμορτζί όχι.
Τ' ότι δεν μας δικαίωσε η εξέλιξη δε σημαίνει πως δεν ήταν καλή κίνηση, δε βγαίνουν όλες οι μεταγραφές...

BALADEUR είπε...

Ο Ιμπαγάσα πήρε αυτά τα λεφτά φέτος, διατήρησε τα κασέ του δηλαδή, γιατί έμεινε Ισπανία και τον είδε και τον πήρε η Βιγιαρεάλ.

Εάν είχε έρθει Ελλάδα το '07 τώρα θα έψαχνε συμβόλαιο με τα μισά λεφτά (και άμα!).

Απλά στα 34 χρόνια ήξερε πως στην Ισπανία δεν θα έβρισκε πλέον τέτοιο συμβόλαιο.

Τώρα εξαργυρώνει την (καλή) χρονιά με την Βιγιαρεάλ: 3η στο πρωτάθλημα, 8άδα στο CH.L.

BALADEUR είπε...

Στα περί Σάχα-Σηφάκη διαφωνώ πλήρως.
Θεωρώ τον Σάχα κλάσεις ανώτερο. Μέρα με την νύχτα...
(Και ο Χαλκιάς ήταν βασικός στην εθνική, τον ήθελες;)

BALADEUR είπε...

Τέλος (εκτός κι αν δεν τελείωσαν ακόμη οι λουκουμάδες),
σχετικά με το ερώτημά σου ("Ο στόχος ποιος ήταν; Να τα οικονομήσουμε ή να φτιάξουμε ομάδα;") ο στόχος ο πρώτιστος ήταν ο οικονομικός.
Πρώτα στέκεται στα πόδια της μια (χρεωμένη) ομάδα και μετά φτιάχνει ομάδα απαιτήσεων.
Οικονομική εξυγίανση σημαίνει εισιτήρια, χορηγίες και πωλήσεις παικτών ακριβότερα απ' ότι τους αγόρασες.
Το γιατί το project ενώ τα πήγαινε καλά χάλασε στο φινάλε είναι πολύ μεγάλη κουβέντα...

BALADEUR είπε...

Άμα τέλειωσαν οι λουκουμάδες να την κάνω σιγά-σιγά...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Κάτσε ρε συ, αμέσως να την κάνεις! Εκτός από τους λουκουμάδες είχα να ταΐσω και έξι στόματα εδώ που μου μαζεύτηκαν. Και ήθελαν και κεμπάπ γιαουρτλού τα φαγανά. Πού να τα βγάλω πέρα; Δυο χέρια έχω γιατί το μαγαζί δεν βγαίνει για υπαλληλικό προσωπικό. Κάτι οι πίτες, κάτι τα κεμπάπ να ψηθούν, να κόψω κρεμμύδια, ντομάτες, Έπηξα. Μου την έχει κάνει και ο Κάνθαρος αλά Γαλλικά. Άντε με όλα αυτά να κάθεσαι να αναλύεις και την ΑΕΚ. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Την ιστορία της Ελλάδας πιο εύκολα τη φέρνεις βόλτα. Το θέμα της ομαδάρας είναι σκέτο SOS για διαγώνισμα. Να μη πιάσει κανείς ούτε τη βάση.
Άσε που δεν πήγα και γήπεδο σήμερα.

Τον Κουμουρτζί τον έχω δει αρκετές φορές με τον Πανιώνιο. Έχει χαρίσματα με κυριότερο τον φοβερό του διασκελισμό. Φτάνει στην αντίπαλη περιόχή μέχρι να πεις πάπρικα (μου έμεινε από τα κεμπάπ). Με τον ίδιο τρόπο απλώνει τα κανιά του και κόβει κάθε αντίπαλο. Στο μεταξύ παίζει στο ίδιο επίπεδο κοντά τέσσερα χρόνια τώρα. Ενώ ο Ενσαλίβα ήταν κομήτης μιας χρονιάς που χάθηκε στο στερέωμα.

Για Ιμπαγάσα συμφωνώ. Γι' αυτό επέλεξε να μείνει εκεί. Τον δικαίωσε η απόφασή του. Μόνο αν του πρότειναν ένα τρελό ποσό υπήρχε τότε περίπτωση να ερχόταν.

Τον Χαλκιά όχι, δεν τον ήθελα. Και με τον Σηφάκη, μη νομίζεις, δεν τρελαίνομαι. Αλλά αυτός ο Σάχα ρε παιδί μου... Τον έχεις δει ξαπλωμένο και να προσπαθεί να σηκωθεί; Έχει λήξει το ματς κι αυτός ακόμα το παλεύει. Τον έχεις δει να προσπαθεί να αποφασίσει αν θα κάνει έξοδο ή όχι; Κι εδώ λήγει το ματς και τότε βλέπεις ένα τερματοφύλακα μόνο του να κάνει έξοδο και να ψάχνει τη μπάλα, τους αντιπάλους και τους συμπαίκτες του.

Ωραία. Στόχος τα φράγκα λοιπόν. Τα πήραμε; Κατά ομολογία σου, ναι. Καλά τα πήγαμε στις πωλήσεις και επί Ντέμη και επί Απιθανόπουλου.
Τι έγινε λοιπόν; Πού πήγε η εξυγίανση; Γιατί δεν ακολούθησε και το χτίσιμο της ομάδας; Επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει και το πλάνο που τώρα σκεφτόμαστε να ακολουθήσουμε είναι σφίξιμο, λιτότητα, στροφή στους μικρούς, πλάνο β' και γ' και δ' και πήδα τα να ησυχάσουμε κι εμείς κι αυτά. Και μήπως εξυγιάνθηκε κανείς; Πάντως όχι η ΑΕΚ. Και μήπως χτίσαμε τίποτα; Ούτε σκαλάκι στα αποδύτήρια. Ακόμα κι αυτές μας οι υποδομές που θα φρόντιζαν να τροφοδοτούν την ομάδα, για τα μπάζα είναι. Η Λάρισα βου μας πέταξε τα μάτια έξω χτες ρίχνοντάς μας 4 μπαλάκια στην έδρα μας.

Μ' αυτά τα χάλια σε όλους τους τομείς πώς να έρθουν τα εισιτήρια, οι χορηγίες, οι πωλήσεις παικτών κλπ.

Ο νόμος της γοράς είναι αμείλικτος. Βάζεις λεφτά, παίρνεις λεφτά. Δεν βάζεις λεφτά, μένεις κακομοίρης. Και οι δικοί μας κακομοίρηδες ήταν, είναι και θα παραμείνουν...

Να χώσω κανένα κεμπάπ να ψήνεται από αυτά που άφησε ατσάκιστα η λεγεώνα των ξένων που περιδρόμιασε και έφυγε;