Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καβάλα η ΑΕΚ πάει στην Τούμπα για την πρόκριση


ΑΕΚ-Καβάλα 1-0 (Super League)

Ωραία μέρα για μπάλα ήταν η Κυριακή. Και πήγαμε ορεξάτοι στο ΟΑΚΑ και καλαμπουρίσαμε μέχρι να αρχίσει το ματς. Και είδαμε την ΑΕΚ που αποφάσισε να κατεβάσει ο Χιμένεθ και αλληθωρίσαμε. Και κατόπιν ωρίμου σκέψεως είπαμε, δε βαριέσαι, αυτός είναι ο προπονητής και ξέρει τι κάνει. Και πήγε το φυλλοκάρδι μας μέχρι τους Ευζώνους και ξαναγύρισε μέχρι να έρθει το 88' και ο Άγιος Νάτσο να ανάψει το κεράκι του και να ξαναφέρει την καρδιά μας στη θέση της. Και τελικά φύγαμε με καλή διάθεση και με τις ελπίδες μας όλες στον αγώνα τής Τετάρτης στην Τούμπα όπου παίζονται πάρα πολλά για την ΑΕΚάρα μας.

Στα αγωνιστικά η ομάδα ήταν αλλαγμένη κατά το 90%, αφού μόνο ο Σάχα και ο Ματέος είχαν παραμείνει από την εντεκάδα που συνέτριψε με 4-0 τον ΠΑΟΚ. Αλήθεια, ο Ματέος δεν κουράζεται; Αλλά τι ρωτάω αφού εγώ ο ίδιος έχω δώσει την απάντηση. Η Ρεάλ μας το έχει βάλει όρο. Ο παίκτης θα παίζει βρέξει χιονίσει εκτός αν είναι τραυματίας. Τον θέλει πίσω έτοιμο για την εντεκάδα της.

Ο Σάχα, λοιπόν, δεν πιέστηκε μεν, αλλά σε δυο τρεις επικίνδυνες σέντρες μέσα στο τέρμα του έμεινε καθηλωμένος κάτω από τα δοκάρια του. Ούτε μισό βήμα προς τα έξω δεν έκανε. Αυτό το παιδί κάτι έχει φάει στο κεφάλι στο παρελθόν και του έχει μείνει κουσούρι. Δεν εξηγείται η εμμονή του να μη βγαίνει έξω από την ασφάλεια που του προσφέρει το οριζόντιο δοκάρι. Μάλλον φοβάται μη του ξαναπέσει αυτό το κάτι στο κεφάλι.

Ο Μανωλάς σαν δεξί μπακ ήταν καλύτερο ανέκδοτο κι απ' αυτά με τον Τοτό. Το παιδί έχει σοβαρό πρόβλημα ταχύτητας και αν του φύγει ο αντίπαλος δεν τον προλαβαίνει ούτε με σφαίρες. Εξ ου και τα πολλά πέναλτι που κάνει και οι αποβολές που τρώει. Ευτυχώς που δεν είχε κανένα τρομερό αντίπαλο αλλά και πάλι εκτέθηκε αρκετές φορές.

Ο Νταντόμο βγήκε από τη ναφθαλίνη από τον Ισπανό για να ξεκουραστεί ο Καράμπελας. Κράτησε τη θέση του με βοήθειες από Λαγό και Νασούτι αλλά δεν είναι ο παίκτης που θέλει στη συγκεκριμένη θέση μια ομάδα σαν την ΑΕΚ.

Ο Νασούτι καλά τα πήγε, παρόλο που δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι το εξαιρετικό. Ήταν σταθερός και με σωστές επιλογές στη μεταβίβαση της μπάλας, εκτός από μια λανθασμένη μεταβίβαση που παραλίγο να κοστίσει.

Ο Ματέος από παιχνίδι σε παιχνίδι μας πείθει ότι έχει δίκιο ο Μουρίνιο που πίνει νερό στο όνομά του. Σοβαρός στα αμυντικά του καθήκοντα, βγαίνει συχνά μπροστά, έχει γλυκό πόδι και όταν αποκρούσει με κεφαλιά δεν στέλνει τη μπάλα στο γάμο τού καραγκιόζη μόνο και μόνο για να φύγει από πάνω του αλλά πάντα σημαδεύει κάποιον συμπαίκτη του. Δουλεύει αθόρυβα χωρίς θεαματικές επεμβάσεις αλλά με όση ουσία απαιτεί η θέση του για να μη βάζει σε μπελάδες την ομάδα του.

Ο Γκέντζογλου σκέτη τραγωδία, στο παρά ένα γλίτωσε το κράξιμο από τον κόσμο αφού επικράτησε η ορθή σκέψη και λήφθηκε υπόψη η αποχή του από τους αγώνες λόγω του τραυματισμού του. Όσοι όμως τον έχουμε δει κι άλλες φορές φέτος ποτέ δεν καταλάβαμε τον ντόρο που σηκώθηκε γύρω από το όνομά του και την επιμονή τού προπονητή να τον χρησιμοποιεί. Δυστυχώς η φανέλα τής ΑΕΚ είναι πολύ βαριά για τον συγκεκριμένο παίκτη.

Ο Μίτσελ ήταν ο κορυφαίος τής συνάντησης και δικαίως κέρδισε τον τίτλο τού MVP. Έκανε τα πάντα. Από δεύτερος αμυντικός χαφ μέχρι οργανωτής όλων των επιθέσεων της ΑΕΚ. Είχε και ένα τρομερό σουτ στο δοκάρι που αν είχε μπει θα ήταν σίγουρα το ομορφότερο γκολ τής αγωνιστικής. Μας λέτε κύριε Αδαμίδη τι λέει το πλάνο σας για τον συγκεκριμένο παίχτη; Πώς τον κρατάτε στην ομάδα; Υπάρχει κάποια σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο Μπερνς στα γνωστά standards του, που περιγράφουν ένα παιδί που όλο-όλο τρέχει και τελειωμό δεν έχει. Ουσία μηδέν. Βέβαια δεν περίμενα να είναι αυτός η πρώτη αλλαγή τού Χιμένεθ αλλά τα είπαμε και πιο πάνω. Αυτός είναι ο προπονητής κι εμείς απλά κάνουμε το σταυρό μας και περιμένουμε.

Ο Λαγός παίζοντας στη φυσική του θέση, πάνω δηλαδή στα γραμμή τού πλαγίου άουτ και από αριστερά, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να βγάλει φάσεις από την πλευρά του. Και όχι μόνο αυτό αλλά μας έχει κάνει όλους να νοσταλγήσουμε σε μεγάλο βαθμό τον Γκουστάβο Μαντούκα.

Ο Λυμπερόπουλος βρέθηκε πιθανότατα στη χειρότερή του μέρα από τότε που επέστρεψε στην ΑΕΚ. Χωρίς φαντασία, δίχως αντοχές με πολλά αβίαστα λάθη, πράγμα αδιανόητο για τον Νικόλα, έμοιαζε ωσεί παρόν στην εντεκάδα. Ο χρόνος ασφαλώς και έχει παίξει το ρόλο του στη φθορά αυτού του πολύ μεγάλου παίκτη αλλά επειδή μιλάμε για τον Νικόλα τον πεισματάρη θα πω ότι και οι μεγαλύτεροι παίκτες δικαιούνται μια κακή μέρα και ευελπιστώ ότι στην Τούμπα θα κάνει τη διαφορά.

Ο Μπαχά, δεν ξέρω τι λέει ο Μανόλο που εξακολουθεί να πιστεύει στην αξία του, αλλά εμένα, μέχρι στιγμής, δεν μου δίνει δείγματα παίκτη που μπορεί να σηκώσει το βάρος τής επίθεσης της ΑΕΚ.

Ο Ντιοπ με το που μπήκε αλλαγή κατάφερε να μεταμορφώσει την ΑΕΚ. Το κέντρο έγινε συμπαγές, η ομάδα απλώθηκε σε πλάτος και η δουλειά των μεσοεπιθετικών έγινε πιο εύκολη παρά τη σφιχτή ζώνη άμυνας της Καβάλας. Η ευκολία δε που έχει αυτός ο παίκτης να κόβει τη μπάλα και να την μοιράζει δεξιά και αριστερά με απίστευτη ψυχραιμία και μηδενίζοντας σχεδόν τις πιθανότητες λάθους, επιφέρει ηρεμία σε ολόκληρη την ομάδα, χαλαρώνει τους παίκτες και βάζουν με μεγαλύτερη ευκολία τη μπάλα κάτω φτιάχνοντας επιθέσεις προς την αντίπαλη περιοχή. Να τον έχει ο θεός καλά γιατί του χρόνου θα αποτελέσει πολυτιμότατη μονάδα για την ομάδα μας.

Ο Γκερέιρο πήρε τη θέση τού Μπερνς και πέρασε δεξιά. Δεν έπαιξε δηλαδή πίσω από τους επιθετικούς σαν καθαρός οργανωτής όπως άλλες φορές. Και φυσικά βοήθησε κι αυτός η ομάδα να αλλάξει πρόσωπο και να καταφέρει να φτάσει στη νίκη. Η μπαλιά μάλιστα στο κεφάλι τού Σκόκο, στο μοναδικό μας γκολ, ξεκίνησε από το πόδι του.

Ο Σκόκο μπήκε κι αυτός σαν αλλαγή και μάλιστα θα την χαρακτήριζα αλλαγή πανικού για τον Χιμένεθ αφού έβλεπε την ομάδα του να κολλάει στο στείρο 0-0 με την Καβάλα. Ο Αργεντινός την έκανε πάλι τη δουλειά του. Και σκόραρε, αλλά κυρίως νοικοκύρεψε την επίθεση και μαζί με τους Ντιοπ, Γκερέιρο και τον καταπληκτικό Μίτσελ συνέθεσαν μια τετράδα η οποία αν είχε άλλο ένα τέταρτο το ματς μπορούσε άνετα να βάλει άλλα τρία γκολ.

Ο Χιμένεθ τελείωσε το ματς νικητής. Όμως κάποιος, κάποια στιγμή, πρέπει να του μιλήσει για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι ώρα τώρα για γκρίνιες. Η ομάδα κέρδισε και εδραίωσε τη θέση της στα πλέι οφ ενώ έχει μπροστά της το μεγάλο ματς τής Τούμπας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά την Τετάρτη.

Εκείνα τα γελοία Ψωμιαδάκια, τα καρτούν τής Καβάλας (γιος και ανεψιός του Big Mac) δεν τα βλέπει κανείς να τα μαζέψει που προκαλούν με τη συμπεριφορά τους ακόμα και τους πιο ψύχραιμους θεατές; Αλλά κι αυτός ο αχυράνθρωπος προπονητής που έχει η Καβάλα, τι ρόλο αλήθεια παίζει εκεί μέσα; Πώς δέχεται από δυο σαλιαρόπαιδα να στέκονται δίπλα του στον πάγκο, να κάνουν εκείνα τις αλλαγές (!!!), να εμψυχώνουν τους παίκτες και να προβαίνουν στα μύρια όσα καραγκιοζιλίκια απέναντι στους διαιτητές και τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές; Ο τέταρτος διαιτητής για ποιο λόγο βρισκόταν στο γήπεδο;

Την Τετάρτη, όπως προείπαμε, παίζεται όλη η χρονιά για την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ένας τίτλος μετά από εννέα χρόνια. Όσοι θα κατέβουν να παίξουν σ' αυτό τον αγώνα θα πρέπει να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι για το πού πάνε και τι πρέπει να κάνουν. Πρόκειται για το παιχνίδι της ζωής τους. Το τι τους περιμένει και τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά. Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι να τους ενημερώσουν. Συμπεριφορές κακομαθημένων δεν χωράνε εδώ. Θα προκληθούν και δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αγωνιστικά είναι σίγουρο ότι μπορούν να κερδίσουν μέσα εκεί και να πάρουν μια καθαρή και πανηγυρική πρόκριση βουλώνοντας για ακόμα μια φορά τα βρώμικα στόματα όσων ψάχνουν για δικαιολογίες προκειμένου να σωθούν από τη μήνη των οπαδών τους. Επιτέλους ας δώσουν μια χαρά στον κόσμο που τους στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια δεχόμενος τη μια πίκρα μετά από την άλλη, την απαξίωση και τη χλεύη από κάθε πλευρά. Η κατάκτηση αυτού του κυπέλλου μοιάζει επιβεβλημένη. Δυστυχώς η ομάδα βρισκεται στο πιο οριακό σημείο τής ιστορίας της αλλά επειδή ακριβώς μεσολαβεί αυτό το σπουδαίο ματς δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Το πόσο αναγκαία είναι η κατάκτηση αυτού του κυπέλλου θα γίνει αντιληπτό τις αμέσως προσεχείς μέρες μετά την πρόκριση επί του ΠΑΟΚ, αν με το καλό αυτή επιτευχθεί. Τότε, με περισσότερη ηρεμία, θα έχουμε τον καιρό να τα ξαναπούμε...

3 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Ξεκινάω ανάποδα. Προσοχή μη σας γίνει ψύχωση το κύπελλο. Μιλάω εκ πείρας. Ελπιζω να περασετε. Αν προκριθεί ο ΠΑΟΚ ποιος τους ακούει μετά. Δεν παλεύονται.

Ο Ματέος έχει μεγάλη διαφορά από το πρώτο ματς που τον είδαμε, όχι όμως και ο Μπάχα.

Ρε συ να σε ρωτήσω. Έστω ότι αφήνεις ελεύθερο αυτό τον Γκέντζογλου, ποιος θα τον πάρει; Πες μου ειλικρινά. Η Ουντινέζε; Η Κάλιαρι; O Πανθρακικός; H Καλαμάτα; Ρε τι είναι τούτος;

Να πω και για τον Ντιόπ ότι αυτός ο παίχτης όταν ήταν νεότερος πρέπει να ήταν πολύ καλό εργαλείο.

Και κάτι τελευταίο για τον Γιο Ψωμιάδη. Οι φήμες λένε ότι λαμβάνει μέρος σε κάθε προπόνηση της ομάδας και δίνει οδηγίες. Καταλαβαίνεις τι γίνεται δλδ.

Σάββας είπε...

Καλησπέρα φίλε Αετόπουλο! Θα συμφωνήσω με όλα όσα ανέφερες στην ανάρτησή σου. Απλά θα αναφερθώ σε τέσσερις παίχτες. Ο Μπέρνς μου θυμίζει τον Λάκη αλλά στο πιο γρήγορο. Κι εκείνος έτρεχε αλλά δεν έκανε τίποτε ουσιώδες. Ο Μαντούκα πιστεύω πως ήταν καλύτερος από τον Λαγό και πόσο μάλλον ο Σέζαρ. Ο Νταντόμο ούτε για β' εθνική δεν κάνει. Όσο για τον Γκέντζογλου δεν ξέρω τι να πω. Του έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες και δεν έχει δείξει ότι αξίζει να του δοθούν κι άλλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός θα βγει στο τέλος χαμένος διότι όπου κι αν πάει θα παίζει πάγκο. Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα περάσουμε από την Τούμπα αλώβητοι και εύχομαι να έχουμε στον τελικό τον Ολυμπιακό Βόλου διότι υπάρχουν κάποια χρωστούμενα.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Μας έχει γίνει ήδη ψύχωση το κύπελλο. Και πώς να γίνει αλλιώς; Τόσα χρόνια άτιτλοι είναι πολλά για την ΑΕΚ. Αν προκριθεί ο ΠΑΟΚ και είναι με την αξία του, τότε μαγκιά του. Να μη γίνει με τρομοκρατία και μετατρέποντας το γήπεδο σε... μπουρδέλο, όπως τους κάλεσε ο... μεγάλος αμυντικός Μπρούνο Τσιρίλο, που όταν έφευγε από την ΑΕΚ έκανε τον γύρο του γηπέδου για να αποχαιρετίσει τους φιλάθλους που αγάπησε όσο τίποτα. Α, ρε σαλιάρηδες που έχει γεμίσει ο τόπος!

Τον Γκέντζογλου, υποτίθεται ότι τον ζητούσαν οι Ιταλοί και έδιναν 700 χιλιάρικα. Όταν το άκουσα και είδα να μη τον δίνουν έπαθα εγκεφαλικό! Μου αρέσει που τον είχε αρπάξει από τα χέρια της Μπρέσια ο Νικολαΐδης όταν ήταν 17 χρονών. Αν όμως θυμηθώ ότι πήραμε από τη Σάλκε για τον Πλιάτσικα 350 χιλιάρικα, διατηρώ ακόμα τις ελπίδες μου ότι μπορεί να μη φύγει εντελώς τσάμπα. Οι Ιταλοί είναι μυστήρια τρένα. Εδώ έσκασαν 250 χιλιάρικα στον Ταχτσίδη, τον Λατίνο εραστή, που δεν έχει αφήσει εκκολαπτόμενη ξανθιά όρθια.
Εδώ πήραν τον Μόρα και τον έκαναν βασικό. Άβυσσος η ψυχή του Ιταλού!

Ο Ντιοπ αν δεν είχε τόσο σοβαρά θέματα με παλιούς τραυματισμούς θα έπαιζε σε πολύ μεγάλη ομάδα τώρα. Στην ΑΕΚ αν καταφέρει του χρόνου να παίξει 20 παιχνίδια θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για μας.

Ο Ψωμιάδης ο μικρός είναι ό,τι πιο γελοίο έχω δει τόσα χρόνια στα γήπεδα. Μου θύμισε αλάνα και κάτι μπούληδες που ήταν αυτοί που έφερναν τη μπάλα από το σπίτι τους και έπρεπε να παίζουν αυτοδικαίως χωρίς να μπορούν να βρουν σε ολόκληρο αγώνα ούτε μια φορά τη μπάλα έστω και με το καλάμι. Και όλο τους έβλεπες ξαπλωμένους με τα μούτρα στα χώματα.

@ Σάββας

Για τον Μπερνς έχω κι εγώ πολλές ελπίδες ότι μπορεί να εξελιχτεί κάποια στιγμή σε καλό παιχτάκι. Η ταχύτητα είναι μεγάλο προσόν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πάντως δεν είναι ο Χάρυ Κιούελ που μας είχαν παρουσιάσει όταν τον έφεραν. Και θεωρώ ότι τα 600 χιλιάρικα που δόθηκαν τότε ήταν πολλά λεφτά.

Ο Λαγός επίσης πήρε μπόλικες ευκαιρίες και δυστυχώς αυτό που βλέπουμε πρέπει να είναι το ταβάνι του. Σίγουρα ο Μαντούκα θα είχε δώσει πολλά περισσότερα και ασφαλώς ο Σέζαρ ακόμα πιο πολλά.

Ο Νταντόμο κι αυτός έμεινε ένα χρόνο και δεν κατάφερε να πείσει.

Ο Γκέντζογλου όμως είναι χαρακτηριστική περίπτωση παιδιού που είχε ταλέντο και δεν το εκμεταλλεύτηκε. Θυμίζω ονόματα που πέρασαν και πήγαν στα αζήτητα με τον ίδιο τρόπο και ενώ είχαν καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες: Ταχτσίδης, Παυλής, Πλιάτσικας, Ζορμπάς, Κουτρομάνος, Μπαρμπούδης, Κομβολίδης και πολλοί ακόμα. Δυστυχώς δεν μας βγήκαν οι επενδύσεις με τους μικρούς. Ένας Παπασταθόπουλος και ένας Μανωλάς, αν και για τον τελευταίο αρχίζω να έχω κάποιες επιφυλάξεις μέχρι να δω πού το πάει κι αυτός και ο θείος του...

Αν περάσουμε από Τούμπα δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι όλα τελείωσαν και πήραμε το κύπελλο. Και ο Βόλος και ο Ατρόμητος θα αποδειχτούν σκληρά καρύδια. Και με τους δύο έχουμε προηγούμενα. Σου θυμίζω δε ότι με τις... εκδικήσεις δεν μας έχουν πάει και πολύ καλά τα πράγματα. Όποτε το μυαλό μας το είχαμε να πάρουμε το αίμα μας πίσω την πατούσαμε. Μακάρι να μείνουν όλοι προσηλωμένοι στον στόχο μέχρι και το τέλος και να πάρουμε επιτέλους το κύπελλο...