Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ο δρόμος για τον τελικό περνούσε από την κόλαση


ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο)

"Κατάλαβες τώρα αγόρι μου γιατί είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους;", γύρισα και είπα στον 13χρονο ανεψιό μου -που τελευταία είχε αρχίσει να ζορίζεται στο σχολείο από την καζούρα των γαυροβάζελων- όταν η ΑΕΚ έκανε την επανεμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο τής Τούμπας στο... τρίτο ημίχρονο και ενώ εξακολουθούσε να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παικτών της, έχοντας ήδη τον τερματοφύλακά της με καμένο χέρι και πλάτη από φονική φωτοβολίδα κι όλο αυτό για να μη συντελέσει στην ολοκληρωτική καταστροφή τού αντιπάλου της.

Σ' ευχαριστώ ΑΕΚάρα μου για άλλη μια φορά. Σ' ευχαριστώ για τη μεγάλη νίκη-πρόκριση μέσα στο άντρο των δαιμόνων αλλά σ' ευχαριστώ και για την αντρίκεια εξήγησή σου να προστατεύσεις τον αντίπαλο από την καταστροφή όταν με μια απλή σου κίνηση τον έστελνες οριστικά και αμετάκλητα στον Καιάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θα ήθελα να κάνω μια πρόταση. Η ΑΕΚ να γίνει κλειστό κλαμπ φιλάθλων και να μη γίνεται με μεγάλη ευκολία οπαδός της κανείς. Γιατί για να γίνει κανείς ΑΕΚτζής πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά από αρετές που σπάνια συναντώνται σε οπαδούς άλλων ομάδων. Και σπουδαιότερη απ' αυτές είναι το μεγαλείο τής ψυχής τού ΑΕΚτζή.

Όταν η Ελλάδα στενάζει κάτω από τη μπότα μιας ιδιώνυμης χούντας που ακούει στο όνομα παράγκα, όταν βοά ο τόπος από φωνές που έρχονται από τα έγκατα της κόλασης καταγραμμένες σε κασέτες απ' όπου ξεχύνεται οχετός βρώμας και δυσωδίας, όταν η πολιτεία ολόκληρη δείχνει σαστισμένη και ανίκανη να αντιμετωπίσει το τσουνάμι τής λάσπης που ξερνάει το μεγαλύτερος μέρος των ανθρώπων που εμπλέκονται με τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τότε είναι που ξεπετάγεται αυτή η περήφανη Βυζαντινογεννημένη ομάδα με σήμα τον Δικέφαλο Αετό και τραβώντας το σπαθί της δείχνει σε όλους ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, πως όλα δεν είναι βρώμικα και θολά και ότι στο βάθος τού τούνελ υπάρχει φως και ελπίδα, φτάνει να έχει κανείς το κουράγιο να κινηθεί με γενναιότητα προς αυτά.

Περάσαμε μια εβδομάδα μέσα στις ειρωνείες, στον χλευασμό, στις απειλές και τους ψευτοτσαμπουκάδες, στα εκ προοιμίου καταδικαστικά άρθρα επιφανών... δημοσιογραφίσκων που εύρισκαν άδικο και άνευ σημασίας το ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη γιατί ο ΠΑΟΚ θα μας έκανε μία χαψιά. Σήμερα όλοι αυτοί έχουν ανοίξει μια τρύπα στο χώμα και έχουν χώσει τα κεφάλια τους μέσα νομίζοντας ότι ο κόσμος δεν βλέπει και γελάει τον τουρλωμένο κώλο τους που εξέχει. Κλαίγονται και ψάχνονται μεταξύ τους για να βρουν τα αίτια που τους οδήγησαν σ' αυτή την τόσο ηλίθια αυτοκαταστροφή, από την οποία αν δεν βρισκόταν η ΑΕΚ να απλώσει το χέρι της και να τους τραβήξει κανείς δεν ξέρει αν θα είχαν βρει τον πάτο ακόμα.

Δεν ξέρετε κύριε Ζαγοράκη μας ποιος ευθύνεται που η Τούμπα χτες έγινε ότι ήταν πάντα; Ένα μπουρδέλο με πολύ εκλεκτή μάλιστα πελατεία; Και οι πελάτες είμαστε εμείς οι ΑΕΚτζήδες. Μπουρδέλο μάς στήσατε, τι περιμένατε κι εμείς να κάνουμε; Να μην πηδήξουμε; Μας τουρλωθήκατε κι εμείς ως αμιγώς αντρική ομάδα, κάναμε απλά το καθήκον μας όπως θα το έκανε κάθε άντρας που βλέπει όμορφα τουρλωμένα οπίσθια μπροστά στα μάτια του. Τα παράπονά σας στον κύριο Τσιρίλο, στον κύριο μεγαλοδημοσιογράφο που μας καλούσε να μην ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη και σε κάθε άλλο χαριτωμένο που έσκιζε τα ιμάτιά του για τα χίλια μύρια που θα πάθαινε η ΑΕΚ από τον τιτανοτεράστιο ΠΑΟΚ των παικταράδων! Λίγο αν ενεργοποιούσατε τη μνήμη σας θα βλέπατε ότι η ομάδα σας αποτελείται από παίκτες που ΔΕΝ έκαναν στην ΑΕΚ και τους άφησε να φύγουν! Πού την βρήκατε τη χαμένη ανωτερότητά σας; Κι όταν κάποιος έχει παίξει ήδη δυο φορές σε τρεις μέρες και στο μεν πρώτο ματς εξ αιτίας των δοκαριών έχει γλιτώσει η ομάδα του τον διασυρμό ενώ στο δεύτερο δεν έχει την ίδια τύχη και μαζεύει τέσσερα τεμάχια, ε, διάολε, πρέπει να είναι λίγο πιο σεμνός στο τρίτο στη σειρά ματς που ακολουθεί!

Ειλικρινά είναι κρίμα ιστορικές ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ και άλλες πολλές να διοικούνται κατ' αυτό τον τρόπο και χρόνο με το χρόνο να μικραίνουν και να χάνουν τη δυναμική που είχαν αναπτύξει με τόσο κόπο και αγώνες. Ο κόσμος τού ΠΑΟΚ δεν είναι οι ανεγκέφαλοι που μετέτρεψαν σε μπουρδέλο -όπως τους ζητήθηκε άλλωστε- την Τούμπα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ΠΑΟΚτζήδων δεν είναι σύμφωνη μ' αυτό το χάλι που προσπαθούν να τους επιβάλλουν. Και ντρέπονται αυτοί οι υγιείς φίλαθλοι αλλά και αναγνωρίζουν το μεγαλείο τής ΑΕΚ για τη συμπεριφορά της απέναντι στην ομάδα τους. Διότι ας μας πει ένας σοβαρός παράγοντας του ΠΑΟΚ πότε πείραξε την ομάδα του η ΑΕΚ και σε τι; Χείρα βοηθείας τούς έχει τείνει πολλές φορές στο παρελθόν, σε αντίθεση με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που τους έχουν βλάψει κατ' επανάληψη. Αλλά όλοι πρέπει να έχουν κάποιο φανταστικό εχθρό για να στρέφουν τον κόσμο τους εναντίον του και φυσικά δεν θα διάλεγαν ποτέ για εχθρούς τούς πιο ισχυρούς από τους οποίους μπορούν κάποια μέρα να γλείψουν και κανένα κοκαλάκι. Θα διάλεγαν εκείνον που κατά την εσφαλμένη γνώμη τους έχουν μια ελπίδα να ανταγωνιστούν. Τα ίδια έπαθε και ο Πανιώνιος. Πίστεψε ότι την ΑΕΚ μπορεί να την ανταγωνιστεί και στράφηκε εναντίον της. Με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν τον έπαιρνε. Αυτή είναι η αρρωστημένη νοοτροπία των νεοπαραγόντων που προσκολλώνται στο άρμα των μεγάλων για να μαζεύουν τα αποφάγια που τους πετάνε. Τα οφέλη τού Πανιωνίου για φέτος τα έχει δει όλη η Ελλάδα. Από αξιοπρέπεια όμως ούτε λόγος να γίνεται.

Τώρα που το παραμύθι κύριε Ζαγοράκη μας δεν έχει ούτε δράκο ούτε καν κακιά μάγισσα πώς θα το διαχειριστείτε; Ούτε ο κακός λύκος-διαιτητής σας ξεγέλασε, ούτε η κακιά μάγισσα-ΑΕΚ σας έσκαψε τον λάκκο. Αντίθετα, σας έδωσε το χέρι και σας έβγαλε από μέσα. Τώρα τι θα πείτε στον κόσμο σας; Αλλά επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι άφιλοι και αχάριστοι εμένα δεν με πείθουν έτσι εύκολα. Σήμερα δίνει συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για την πανάξια πρόκρισή της ο κύριος Ζαγοράκης και of the record ευχαρίστησε την διοίκησή της για τη μεγαλόκαρδη κίνηση να βγάλει την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο ώστε να λήξει ομαλά το ματς και να μη τιμωρηθούν όπως τους άξιζε. Σε λίγο καιρό όμως, όταν θα έχει κοπάσει ο κουρνιαχτός, μη παραξενευτεί κανείς αν δειλά-δειλά αρχίσουν να βγαίνουν στα ραδιόφωνα και να κλαίγονται ότι έχασαν την πρόκριση επειδή ο διαιτητής δεν κράτησε την καθυστέρηση που έπρεπε και έληξε άρον-άρον το ματς!

Στα αγωνιστικά δεν έχω πολλά να γράψω. Οφείλω να αποδώσω τα εύσημα εκεί που ανήκουν. Και πρώτος-πρώτος που τα αξίζει είναι ο προπονητής. Έστησε την ομάδα όπως έπρεπε για να παγιδεύσει τον αντίπαλό του. Διαχειρίστηκε ψύχραιμα το ματς και ουσιαστικά πέρασε μέσα από ένα πόλεμο σχεδόν αναίμακτα και παίρνοντας μία από τις πιο εύκολες προκρίσεις στην ιστορία τής ΑΕΚ. Με έχει παραξενέψει πολλές φορές με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του ο Χιμένεθ αλλά χτες λειτούργησε ορθολογιστικά και κατάφερε να πάρει το μάξιμουμ απόδοσης από κάθε παίκτη του. Και το κυριότερο, κατάφερε να τους εμφυσήσει την ψυχολογία τού ανώτερου και να τους αποβάλλει τον φόβο που πολλοί φρόντιζαν να καλλιεργήσουν τις τελευταίες μέρες λες και η ΑΕΚ θα έπαιζε στο Μπερναμπέου με τη Ρεάλ.

Ο Σάχα ψυχραιμότατος - αν και... ψητός- έβγαλε σε πέρας το ματς χωρίς ιδιαίτερα λάθη.

Ο Γεωργέας στα τελευταία του έχοντας αποκτήσει και την εμπειρία που του έφερε ο χρόνος, καταπίνει πλέον αμάσητο κάθε αντίπαλο αλλά και κάθε συμπαίκτη που θα τολμούσε να διεκδικήσει τη θέση του, τουλάχιστον όσο είναι καλά.

Ο Καράμπελας μέχρι να τραυματιστεί τα πήγαινε μια χαρά. Ευτυχώς και ο Λαγός που τον αντικατέστησε δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο Ματέος, όπως έχουμε ξαναπεί, αποτελεί τη νέα περίπτωση Μπρούνο Άλβες. Τουλάχιστον ας τον εκμεταλλευτούμε όσο τον έχουμε και στο μέλλον θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να λέμε ότι αυτός ο πολύ μεγάλος αμυντικός κάποτε έπαιξε με τη φανέλα τής ΑΕΚάρας μας.

Ο Δέλλας πάλι είναι ο ορισμός τού παίκτη που μπορούμε ήδη να λέμε ότι έχουμε τη χαρά και την τιμή να αγωνίζεται στην ομάδα μας και κατά τα φαινόμενα να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σ' αυτήν. Δεν έχω άλλα λόγια γι' αυτό τον ποδοσφαιριστή και άνθρωπο. Όσα και να βρω θα είναι ελάχιστα για να τον περιγράψουν. Μαύρη μέρα θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ποδοσφαιρική δράση.

Ο Μίτσελ εξελίσσεται σ' αυτό που μας έλειπε. Ο παίκτης-ηγέτης. Το κακό είναι ότι επειδή είναι δεδομένη η αξία του και επειδή λάμπει όπως και ο χρυσός από χιλιόμετρα μακριά ακόμα κι αν τον κρύψεις κάτω από ένα λόφο με κάρβουνα, πολύ σύντομα φοβάμαι θα αρχίσουν να τον καλούν οι σειρήνες τού διεθνούς ποδοσφαίρου κι εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να τον αποχαιρετίσουμε και να τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Ο Μάκος από την άλλη είναι η ελπίδα μας. Συζητήσεις για πώλησή του σε ομάδα τού εξωτερικού πρέπει να θεωρούνται απλά και μόνο ανέκδοτα. Αν φύγει και ο Μάκος ας δηλώσουμε συμμετοχή αυτοβούλως στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής.

Ο Ντιοπ πρέπει τώρα να ξεκουραστεί. Ο Σενεγαλέζος τα έχει δώσει όλα και δικαιούται τα εύσημα για την αγωνιστική μεταμόρφωση της ΑΕΚ. Προσοχή να μη τον κάψουμε γιατί έχει περάσει πολλά με τους τραυματισμούς. Ίσως να πρόκειται πάντως για μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Του χρόνου, αν τον προσέξουν στην προετοιμασία, θα φανεί πεντακάθαρα αυτό που λέω.

Ο Λυμπερόπουλος έδωσε και την ψυχή του αλλά η κούραση πλέον πάνω του είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Τουλάχιστον ο Νικόλας να σηκώσει έναν τίτλο τώρα στη δύση τής καριέρας του. Το δικαιούται και θα είναι αυτό που θα τον δέσει οριστικά με την ΑΕΚ για πάντα.

Ο Σκόκο δεν ήταν ο γνωστός υδραυλικός που ξέρουμε αλλά ήταν και ο ρόλος του πιο περίεργος από κάθε άλλη φορά. Εν τούτοις έβγαλε τη μαγική μπαλιά στην πλάτη τής άμυνας του ΠΑΟΚ που τη μετουσίωσε σε γκολ ο παλίκαρος Τραϊανός.

Ο Μπλάνκο έτρεξε, πάλεψε και κυρίως έκανε αυτό που είχε στο μυαλό του ο Χιμένεθ όταν τον επέλεγε για την αρχική εντεκάδα. Απασχόλησε περισσότερους από έναν αντιπάλους αμυντικούς.

Ο Γκερέιρο πήρε τη θέση τού Λύμπε και δικαιούται κι αυτός το μερίδιο της προσφοράς του στη μεγάλη νίκη πρόκριση της Τούμπας.

Και τώρα τελικός! Σίγουρα θα πω να μη πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Η ΑΕΚ χρειάζεται όσο τίποτα αυτόν τον τίτλο και δεν πρέπει να τον παίξει στα ζάρια από επιπολαιότητες και εφησυχασμούς. Αλλά ουσιαστικά κι εγώ που τα σκέφτομαι αυτά κατά βάθος πιστεύω ότι ο Ατρόμητος δεν έχει το ειδικό βάρος να πάρει κύπελλο από την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ. Μπορεί ο Δώνης να το πήρε με τη Λάρισα απέναντι στον Παναθηναϊκό αλλά ο αγώνας είχε γίνει στο Πανθεσσαλικό παρουσία 5.000 τουλάχιστον Λαρισαίων σε σύνολο 10.000 θεατών. Εδώ τώρα στο ΟΑΚΑ και μετά από σχεδόν δεκάχρονη στέρηση θα κατακλυστεί το σύμπαν από 60.000 Ενωσίτες. Οι Περιστεριώτες με το ζόρι να μαζευτούν 2.000 άτομα. Και σαν ομάδα ο Ατρόμητος δεν έχει σχέση με εκείνη τη Λάρισα του Δώνη. Θα μου πει κανείς πως και η ΑΕΚ είναι αλλοπρόσαλλη. Λάθος και το έχω ξαναγράψει. Άλλο ένα σημείο στο οποίο πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον Χιμένεθ είναι ότι φρόντισε η ΑΕΚ να βρεθεί σε φουλ φόρμα από τα μέσα Μάρτη μέχρι και τον Μάιο. Η ΑΕΚ βρήκε τέμπο, βρήκε σχήμα που επιτέλους κυριαρχεί στο κέντρο και στην επίθεση, βρήκε σταθερότητα στην άμυνα (έχει τρεις αγωνιστικές να δεχτεί γκολ) και γενικά ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά. Στον τελικό θα είναι στο ιδανικό σημείο φορμαρίσματος. Προβλέπω ανάλογο τελικό με εκείνον εναντίον τού Ιωνικού, στο 3-0 με τον Ντέμη Νικολαΐδη σε μεγάλα κέφια τότε. Αυτή τη φορά όμως το σκορ που φέτος μας πηγαίνει πολύ μάλλον θα μας ακολουθήσει και στον τελικό. Το 4-0!

Και κάτι για να έχω κι εγώ να γκρινιάζω. Χωρίς γκρίνια δεν μπορώ! Αυτή η γαλάζια εμφάνιση με την οποία κάνουμε τις καλές εμφανίσεις και παίρνουμε τα καλά αποτελέσματα, πόση σχέση έχει με την ΑΕΚ; Τι είμαστε ρε παιδιά; Ο Ηρακλής ή ο Εθνικός Πειραιώς; Οι εικόνες από τους θριάμβους μας κάνουν τον γύρο τού κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων, της τηλεόρασης και του σάιτ της ΟΥΕΦΑ. Αντί να βλέπουν παντού την κιτρινόμαυρη θεά και να εμπεδώνουν ότι το όνομα ΑΕΚ είναι συνυφασμένο με το κιτρινόμαυρο χρώμα εμείς τους πλασάρουμε το γαλαζοπορτοκαλί; Καλά τα γούρια και οι Αλεφάντειες μπαρούφες αλλά η ΑΕΚ έχει χρώμα το κίτρινο και το μαύρο και σήμα τον Δικέφαλο Αετό! Τελεία και παύλα!

8 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

''Μπουρδέλο μάς στήσατε, τι περιμένατε κι εμείς να κάνουμε; Να μην πηδήξουμε;''.

Έλιωσα.

Οι ίδιοι οι ΠΑΟΚτσήδες κράζουν για το ντου. Οι υγιείς οπαδοι βεβαίως βεβαίως.

Όσο για τον Ζαγοράκη τι να πω; Όχι τίποτα άλλο, αλλά όταν τα λέω στους ΠΑΟΚτσήδες με θεωρούν κομπλεξικό Αρειανό.

Στη θέση σου πάντως θα ανησυχούσα. Με ομάδες τύπου Ατρόμητου τα βρίσκεις σκούρα. Η κατάσταση σώζεται λίγο λόγω Δώνη που αρέσκεται να παίζει ανοιχτά, αν και από ότι βλέπω έχει αρχίσει και προσαρμόζεται αναλόγως.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

χε χε χε...

Ναι βρε συ... οι ανεγκέφαλοι σε κάθε ομάδα δεν είναι απλά μειοψηφία... ανύπαρκτοι είναι... γίνονται θρασίμια όμως επειδή μπορούν με ευκολία να κρύβονται στο ανώνυμο πλήθος...
Ο υγιής κόσμος, από κάθε πλευρά και μάτια έχει και κρίση διαθέτει...
Ο Ζαγοράκης δεν είναι αυτό που φαίνεται... και επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον σύντομα θα σκάσει και η δικιά του φούσκα όπως έσκασε και πολλών άλλων στο πρόσφατο παρελθόν...
Με ομάδες τύπου Ατρομήτου στο πρόσφατο παρελθόν η ΑΕΚ έπαιξε δύο φορές: το 2002 με τον Ιωνικό που τον κέρδισε στον τελικό με 3-0 (προπονητής Φερνάντο Σάντος) και το 1996 με τον Απόλλωνα Αθηνών, τη μεγάλη τότε Ελαφρά Ταξιαρχία, που την διέλυσε με 7-1 (προπονητής Ντούσαν Μπάγιεβιτς) στον τελικό με το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία του θεσμού.
Βέβαια παλιότερα, το 1978, την είχε πατήσει από τον Πανιώνιο και αντί να κάνει το νταμπλ έχασε 3-1 και το κύπελλο πήγε για πρώτη φορά στη Νέα Σμύρνη. Αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο μια φορά. Ο Ατρόμητος μέσα στο ΟΑΚΑ στις 30 Απριλίου δεν έχει καμία τύχη...

KANTHAR0S είπε...

Κράτα μια πισινή. Μην είσαι τόσο βέβαιος.

Όσο για τον Ζαγοράκη ειλικρινά τέτοια ασυλία δεν έχουν ούτε τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Το έχουμε σηκώσει ήδη λέμεεεεε. Πάμε μωρή αρρώστιααααα...

BALADEUR είπε...

Λατρεύω ΑΕΚ. Είναι ικανή να νικήσει τον δυσκολότερο αντίπαλο και να χάσει απ' τον ευκολότερο. Δεν πλήττεις βρε παιδί μου...

BALADEUR είπε...

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όσους (και ήταν οι περισσότεροι) γιουχάριζαν τους βλάκες...

BALADEUR είπε...

Τι γκολάρα έβαλε ο Δέλλας; Ούτε σέντερ φορ να ήταν...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Να, αυτά μου κάνεις και μετά έρχεται η φάπα από τον κουραδόμαγκα του λιμανιού και επανέρχομαι στην τάξη :-)