Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2


Κι αφού πρέπει κάτι να γράφουμε μετά από κάθε τριάρα, τουλάχιστον ας ψάξουμε να βρούμε τα πιο παρήγορα απ' αυτό το συνονθύλευμα με τις κιτρινόμαυρες εμφανίσεις. Αλλά για να πάμε στα παρήγορα είναι αναγκαίο κακό να περάσουμε πρώτα από τα πιο απογοητευτικά.

Αυτή, λοιπόν, η αμυντική πεντάδα (συμπεριλαμβανομένου και του όρθιου τερματοφύλακα), πρέπει να είναι μακράν η χειρότερη που είχε η ΑΕΚ από την ίδρυσή της. Και φυσικά δεν είναι μόνο η πεντάδα αλλά και οι αναπληρωματικοί που βρίσκονται πίσω της. Όποιον και να βάλει μέσα ο προπονητής καταδικασμένος από χέρι είναι.

Στα αμυντικά χαφ κάτι γίνεται χάρη στην παρουσία των Βάργκας και Μάκου.

Στα επιτελικά χαφ υπάρχει ο παραλίγο δανεικός (για τόσο μαλάκες μυρωδιάδες μιλάμε) Λεονάρντο που μετατρέπεται και σε σκόρερ (δόξα να έχει ο ύψιστος που δεν τον ανταλλάξαμε με κανέναν απίθανο). Άλλη λύση στα δημιουργικά χαφ, πολύ απλά, δεν υπάρχει.

Στην επίθεση τώρα η κατάσταση ήταν και παραμένει τραγική. Θα επισημαίναμε όμως, αφού τα τελευταία χρόνια όλοι λέγαμε ότι η ομάδα χρειάζεται ένα φορ κοντό και σβούρα (τύπου Νικολαΐδη ή Μπλάνκο που τον είχαμε και μας ξίνιζε) και ένα βαρύ κορμί δίπλα του που να παίζει λίγο πιο πίσω, να έχει δύναμη και εκτόπισμα και να μπορεί να παίξει και με την πλάτη, πως αυτούς τους δύο παίκτες τούς έχουμε αλλά ω του θαύματος ποτέ δεν τους είδαμε να αγωνίζονται μαζί! Άγιε μας Νικόλα, άνθρωπε του θεού, άσε τον Λυμπερόπουλο να ξεκουραστεί για κανένα εξάμηνο μέχρι να πάρει τη σύνταξή του, ξέχνα και τον Γκουντγιόνσεν, που στο κάτω-κάτω τον ξεχάσαμε ήδη όλοι μας και βάλε μέσα το δίδυμο Σιαλμά-Μπέλεκ να δεις πώς θα σκοτώνει! Τι τους χαραμίζεις και τους δύο στα άκρα; Ο Σιαλμάς είναι ο σβούρας φορ περιοχής που έχει μάθει να παίζει κοντά στο τέρμα και να σκοράρει και ο Μπέλεκ είναι το βαρύ κορμί που μπορεί να παίξει λίγο πιο πίσω, να ανοίγει διαδρόμους αλλά και να κάνει την παλιά καλή δουλειά τού Λυμπερόπουλου παίζοντας με πλάτη στο τέρμα, σαν σήμερα που έβαλε αυτό το καταπληκτικό γκολ. Δοκίμασέ το κι αυτό πάτερ μου και ο θεός θα είναι μαζί σου.

Με τον Λεονάρντο στην αριστερή πλευρά να συγκλίνει προς την περιοχή, όπως του αρέσει να κάνει και να πιάνει τα υπέροχα φαλτσαριστά του πλασεδάκια ή κεραυνούς που συνήθως πάνε μέσα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άντερλεχτ) και με τον Καφέ (ελλείψει άλλου) σαν δεξί χαφ, δηλαδή οχταράκι όπως έπαιζε στον Ολυμπιακό και όχι σαν αμυντικό χαφ, μπροστά θα πάμε καλύτερα.

Και πίσω η ΑΕΚ πρέπει να παίζει με δύο αμυντικά χαφ. Βάργκας και Μάκος. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα. Τα τρία αμυντικά χαφ οι μεγάλες ομάδες τα χρησιμοποιούν όταν έχουν απέναντί τους ζόρικες επιθέσεις. Και καλά σήμερα, να δεχτώ ότι σήκωνε να παίξουμε με τρία αμυντικά χαφ, δεν μπορεί όμως να το κάνουμε απέναντι στις μικρομεσαίες ομάδες τού πρωταθλήματος και να χαραμίζουμε ένα ακόμα επιτελικό χαφ που να μπορεί να σπρώξει τη μπάλα προς την περιοχή τού αντιπάλου. Άσε, μη μας πεις για τον Γκέντζογλου πάτερ μου γιατί θα σου πούμε ένα καλύτερο που ξέρουμε με τον Τοτό.

Όσο για την άμυνα ο θεός να σε βοηθήσει Νικόλα μου! Δεν έχουμε καμία πρόταση να σου κάνουμε γιατί σε όλες κινδυνεύουμε να εκτεθούμε. Μήπως να έβγαζες ένα δελτίο και να δοκίμαζες να παίξεις εσύ; Καλύτερα θα ήταν τα πράγματα. Δυστυχώς ο Μανωλάς αποδεικνύεται ο πιο επικίνδυνος αμυντικός τής Σούπερ Λίγκας. Στα πλάγια οι Κοντοές και Καράμπελας, θέλουν μεν, αλλά αφενός δεν μπορούν και αφετέρου δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Μέχρι να τους διδάξεις φοβάμαι ότι θα έχουν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τους. Ο Κάλα επίσης έχει πείσμα, πάθος θέληση αλλά ακόμα είναι πολύ άπειρος για να σηκώσει το βάρος ενός βασικού αμυντικού μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα).

Κι αφού λέγαμε να ασχοληθούμε κυρίως με τα θετικά, το πιο θετικό από το σημερινό παιχνίδι είναι η νοοτροπία που πάει να τους περάσει ο συγκεκριμένος προπονητής. Να μάχονται και να μη τα παρατάνε. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο κέρδος τής ημέρας.

Αν δεν υπήρχε μπροστά μας το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού (όπου αναμένεται να σφαχτούν μεταξύ τους) με την ΑΕΚ αντίστοιχα να υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης, θα λέγαμε πως από αύριο αυτή η ομάδα πρέπει να εφαρμόσει το plan B'. Ανανέωση και χώρο στους πιτσιρικάδες. Όσους αξίζουν. Επειδή όμως η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει το όνειρο, έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν επιμένουμε σ' αυτή την άποψη. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Αν όμως υπάρξει σύντομα κάποια ακόμα γκέλα σε συνδυασμό με νίκες των δύο αντιπάλων μας και άνοιγμα της μεταξύ μας ψαλίδας, που θα σημάνει αυτομάτως το χάσιμο μίας ακόμα χρονιάς για την ΑΕΚ, τότε θα είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σ' αυτή την ύστατη προοπτική μήπως και μας βγουν κάποιοι μικροί και καταφέρουμε να φτιάξουμε με δικά μας μέσα μια ομάδα που να μπορεί να ελπίζει στο κοντινό μέλλον ότι μπορεί να πάρει τις τύχες της στα χέρια της...

8 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Είσαι γίγαντας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι για το αγωνιστικό.

Υ.Γ. Θα ήθελα να μου αναλύσεις, αν δεν σου κάνει κόπος, την ακόλουθη δήλωση του Κωστένογλου: ''Πριν λίγο καιρό θα τρώγαμε πέντε''.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Τη διάβασα τη δήλωση. Δεν απέχει και τόσο από την αλήθεια. Άλλο αν είναι αδόκιμη επειδή στρέφεται ευθέως κατά του προκατόχου του, πράγμα που δεν ήχησε πολύ καλά στ' αυτιά μου. Οι προπονητές έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης που πολλές φορές απέχει πού από τον δικό μας. Ξεχνάμε ότι ζουν τις καταστάσεις από μέσα και γνωρίζουν περισσότερα από εμάς που βλέπουμε κάθε ματς από τις εξέδρες και κρίνουμε συνήθως εκ του ασφαλούς. Μερικές φορές δε, στιμώχνονται άγρια και προσπαθούν κάπως άτσαλα να διαφυλάξουν τον κώλο τους. Προσωπικά είμαι οπαδός της γενναιότητας και της ανάληψης ευθυνών. Κάτι που δεν είχε ο Χιμένεθ αλλά δύσκολα το συναντάς στους περισσότερους σημερινούς προπονητές. Ο Κωστένογλου χτες έκανε λάθη και μάλιστα αρκετά. Μόνη δικαιολογία η απειρία του και ή έλλειψη εμπιστοσύνης σε πολλούς από τους παίκτες του. Εμπιστεύθηκε τον Κάλα με τον Μανωλά για το κέντρο της άμυνας και άφησε έξω τον Δέλλα. Θα μπορούσε όμως να είχε χρησιμοποιήσει τον Δέλλα κι αυτός να μη μπορούσε να ανταποκριθεί, οπότε πάλι για λάθος του Κωστένογλου θα μιλούσαμε. Υποθέτω ότι φοβήθηκε πως με ένα βαρύ κορμί σαν του Τραϊανού απέναντι σε ευκίνητους επιθετικούς θα αντιμετώπιζε περισσότερα προβλήματα η άμυνα. Βλέπεις και ο Κάλα προερχόταν από καλή εμφάνιση με τον Άρη. Είναι λίγο ρώσικη ρουλέτα αυτές οι αποφάσεις. Η επιλογή παικτών ή σου βγαίνει και γίνεσαι ήρωας ή σε κρεμάει και σε παίρνουν όλοι στο κυνήγι. Σε γενικές γραμμές πάντως χρησιμοποίησε την καλύτερη δυνατή εντεκάδα αλλά όταν τρως δύο γκολ στα πρώτα 45 λεπτά μετά όλα σου στραβώνουν. Εγώ ας πούμε θα άφηνα έξω τον Λυμπερόπουλο και θα ποντάριζα σε μια γρήγορη και ευκίνητη επίθεση με Σιαλμά και Μπέλεκ. Εκείνος έπαιξε τα ρέστα του στην εμπειρία του Λυμπερόπουλου και ίσως στην παράδοση που έχει να βάζει γκολ στον Παναθηναϊκό. Προτίμησε τον Καφέ και άφησε έξω τον Κάρλος που δεν είχε παίξει καλά στα τελευταία παιχνίδια. Και όταν τον έβαλε νοικοκύρεψε κάπως το κέντρο της ΑΕΚ. Λαχείο είναι αυτά τα πράγματα. Οι αποφάσεις ενός προπονητή πρέπει να συνοδεύονται και από την ανάλογη τύχη. Αντίθετα, οι δηλώσεις του, πρέπει να συνοδεύονται από σύνεση και βούτηγμα της γλώσσας στο μυαλό πριν να μιλήσει.

KANTHAR0S είπε...

Έτσι είναι. Συμφωνώ ότι ο εκάστοτε προπονητής λειτουργεί μέσα από τον οργανισμό και προφανώς γνωρίζει περισσότερα, αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να πυροβολεί τον προκάτοχό του. Μου θύμισε τον Μιχαλήτσιο που πήρε τη θέση του Κούπερ και σε κάθε ευκαιρία πέταγε για εκείνον δηλητηριώδη βέλη.

Υ.Γ. Σου πουλάω Κουλουχέρη για 50(0).000. Για να σουλουπώσει την άμυνα. Αγαπούλα, αγόρασε.

BALADEUR είπε...

Kathare, μην πουλάς στην ΑΕΚ τίποτα. Θα δεις λεφτά του αγίου τέτοιου ανήμερα...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Κουλοχέρη αγοράζω στην τιμή που ζητάς άνευ την παρένθεξις... Μη ακούς τις σκοτεινές δυνάμεις αυτού του γλυκατζή μπαλαδόρου που μιλάνε συκοφαντικά για τα άδεια ταμεία της ομάδας. Σου ανακοινώνω εμπιστευτικά και σε παγκόσμια απο κλειστικότητα ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα η ΑΕΚ θα βρίσκεται στα χέρια πρωτοκλασάτου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία το χρήμα του οποίου του τρέχει από τα μπατζάκια. Διαμεσολαβώ προσωπικά για την επίτευξη του deal. Του έχω βάλει μάλιστα και έναν απαράβατο όρο. Να ανοίξει έξω από το καινούριο γήπεδο που θα χτίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια μια καντίνα και να τη δώσει να την δουλεύει αποκλειστικά ο Τσάκας. Να ζήσει κι αυτός ο φουκαράς που σε λίγο θα τον πάρουν με τις πέτρες οι βάζελοι.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Ιιιιιεεεεππ!!! Ώστε εσύ είσαι που αποτρέπεις αγοραστές και πωλητές από το να κάνουν νιτερέσο με την ΑΕΚ ε; Θα σε καταγγείλω στο CAS ως εγκάθετο σαμποτέρ ενάντια στην τιτάνια προσπάθεια γιγάντωσης της ομάδας που με τόσο κόπο προσπαθούν να πετύχουν οι Αγαμιδοπροεδρεύοντές της καθώς και ενάντια στα συμφέροντα της ομάδας να στελεχωθεί με παγκοσμίου εμβέλειας ποδοσφαιριστές όπως αυτός ο Κουλοχέρης που με συγκινητική αυταπάρνση απόφάσισε αυτός ο καλός άνθρωπος, ο Κάνθαρος, να στερήσει από την ομάδα του και να μας τον πωλήσει έναντι ευτελούς τιμήματος για να βοηθήσει στην αναστήλωση της ομάδας μας!

BALADEUR είπε...

Να ρωτήξω κατιτίς. Αν έρθει αυτός ο χωρίς χέρια (ο Κουλοχέρης ντε) θα καθαρίζει τα παπούτσια του Μανωλά ως νεότερος στην ομάδα;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Ώπα! βαθυστόχαστο το ερώτημα και δεν το είχαμε συνυπολογίσει μετά του Κανθάρου, του μανατζαραίου του Κουλοχέρη. Θα είναι όμως πιο δίκαιο ο Μανωλάς να καθαρίζει και τα δικά του παπούτσια, αφού δεν έχει χέρια ο καημένος. Γεγονός πάντως που καθόλου δεν μας πτοεί αφού εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έχει πόδια. Κι αν έχει και δύο αριστερά ακόμα καλύτερα γιατί πονάμε από αριστερά πόδια.