Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Και τώρα τι κάνουμε;

Τα πράγματα παίρνουν πια πολύ άσχημη τροπή για την ΑΕΚ και απ' ό,τι φαίνεται μπαίνουμε σε μια εποχή που θα μας κάνει να νοσταλγήσουμε έστω κι αυτή τη φετινή ή την περσινή προβληματική ΑΕΚ τής τέταρτης και της πέμπτης θέσης στο πρωτάθλημα. Οι ελάχιστοι πρόθυμοι να συνεισφέρουν οικονομικά στο πλάνο τού Ντέμη Νικολαΐδη μικροεπιχειρηματίες, καθώς και οι επίσης ελάχιστοι χορηγοί που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να βοηθήσουν το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της ΑΕΚ, κάνουν πίσω κακήν-κακώς μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική αστάθεια που αυτές πυροδότησαν. Ακόμα και οι υποψήφιοι δανειστές έπαψαν να είναι τόσο ζεστοί, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Ξέχωρα που η λύση των δανείων, όχι μόνο δεν σώζει την ΑΕΚ, αλλά την βουλιάζει ακόμα περισσότερο και υποθηκεύει το μέλλον της για πολλά-πολλά χρόνια. Και φυσικά δεν αξίζει καν τον κόπο να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε Παππάδες, Νοτιάδες supporters kai reporters. Όλοι αυτοί τον άνοιξαν τον δρόμο προς τον γκρεμό που χάσκει μπροστά μας και οδηγεί στην άβυσσο και σιγά να μη τρέξουν τώρα για να τον κλείσουν.

Και τώρα τι απομένει; Το Πρωτοδικείο μάς κλείνει πονηρά το μάτι και μας καλεί να τρέξουμε στην παγωμένη αγκαλιά του. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον ορίζοντα και καλά θα κάνει ο κάθε Ενωσίτης φίλαθλος να αρχίσει να συμβιβάζεται μ' αυτή την ιδέα και να πάψει να καταπίνει αμάσητα του καθενός τα παραμύθια. Είχα πει ότι πολύ λίγη σημασία είχε η τελική θέση που θα καταλάμβανε η ομάδα φέτος αφού είναι πολύ πιθανό να μη τα καταφέρει να αγωνιστεί σε καμιά ευρωπαϊκή διοργάνωση για καθαρά εξωαγωνιστικούς λόγους. Διλήμματα του τύπου αν θα μείνει ο Μανωλάς ή ο Βάργκας είναι πια παραπλανητικά, τη στιγμή που δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δυστυχώς μας φλόμωσαν στα ψέματα όλα αυτά τα χρόνια. Ό,τι διαβάζαμε, όσα μας έλεγαν, οι υποσχέσεις, οι ελπίδες, τα όνειρα με τα οποία μπόλιαζαν τον αγνό κόσμο τής ΑΕΚ δεν ήταν παρά μια τεράστια φούσκα που τώρα βλέπουμε να σκάει μπροστά στα μάτια μας. Κι αν ψάχνετε κάποιον να αναλάβει τις ευθύνες του, κάποιον να δώσει μια εξήγηση, να πει τίμια την αλήθεια για τα όσα παίχτηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια στις πλάτες των ΑΕΚτζήδων, να είστε σίγουροι ότι δεν θα τον βρείτε. Η ΑΕΚ καταρρέει κι όλοι όσοι δοξάστηκαν μέσα απ' αυτήν θα είναι απόντες. Χαμένοι σε μια απουσία που όμως διαθέτει απίστευτα τρανταχτή φωνή και θα τους κυνηγάει σε όλη τους τη ζωή μαζί με τις ερινύες.

Η ΑΕΚ τής επόμενης αγωνιστικής περιόδου θα είναι μια καθαρά ερασιτεχνική ομάδα με νέα παιδιά κι αυτό το ήξεραν ήδη όλοι όσοι κρατούσαν τις τύχες της στα χέρια τους, γεγονός που αποδείχτηκε από την πρεμούρα που τους έπιασε να κλείσουν συμφωνίες με παίκτες τύπου Τσαμουρλίδη, τον οποίο είχαν απομακρύνει παλαιότερα από την ομάδα, να επιδιώξουν επιστροφές δανεικών σαν τον Φέτσα, τον Αγκιριμπά, τον Ματεντζίδη, τον Βλάχο και άλλους, να προβούν στην απόκτηση κάποιων νεαρών που πέρασαν και δεν ακούμπησαν σε άλλες ομάδες όπως ο Κοτσαρίδης που μένει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, να προσπαθήσουν να κρατήσουν για μια τελευταία χρονιά τους Γεωργέα και Λυμπερόπουλο και να προωθήσουν στην πρώτη ομάδα αρκετούς πιτσιρικάδες από την ομάδα των νέων.

Προπονητής κατά 90% θα παραμείνει ο Νίκος Κωστένογλου, αφού τα σενάρια για Κετσπάγια και πολύ περισσότερο για… Γιοβάνοβιτς (!!!) δεν είναι για το βαλάντιο της ΑΕΚ, ενώ ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και γιατί είναι πολλοί αυτοί μέσα στην ομάδα που δεν βλέπουν την περίπτωσή του με καλό μάτι. Περιφερειακά θα στηριχτεί η ομάδα στους γνωστούς συνεργάτες τής περσινής περιόδου, Γκρέταρσον, Δημητριάδη, Αλεξόπουλο, Μπατίστα κλπ. Δηλαδή μία από τα ίδια σε όλους τούς τομείς και πολύ χειρότερα σε ό,τι αφορά το ρόστερ.

Στη Σούπερ Λίγκα η ΑΕΚ θα παραμείνει, αφού πλέον δεν υποβιβάζονται οι ομάδες που δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις, εκτός αν κηρύξει πτώχευση, οπότε θα υποβιβαστεί στην Δ' Ερασιτεχνική κατηγορία και θα ξεκινήσει την προσπάθεια να επανέλθει μια μέρα στα μεγάλα σαλόνια αλλά απαλλαγμένη από κάθε χρέος που την βάρυνε μέχρι σήμερα. Και πάντα υπάρχει και η λύση τής απόκτησης ΑΦΜ άλλης ΠΑΕ μέσω τού οποίου θα αγωνιστεί στην Football League και θα χρειάζεται μόνο μια χρονιά για να επανέλθει στη Super League και πάλι απαλλαγμένη από κάθε οικονομική υποχρέωση. Αν παραμείνει πάντως στη Super League δεν θα έχει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές, εκτός από εκείνες νεαρών ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 22 ετών. Αλλά ακόμα κι αν επιτρεπόταν κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να κάνει μεταγραφές, αφού από εδώ και στο εξής στην ΑΕΚ θα κυνηγάνε το ευρώ με το δίκαννο.

Την τύχη τής ΑΕΚ ίσως να την ακολουθήσουν κι άλλες ΠΑΕ. Όχι πώς μας νοιάζει για τους άλλους τη στιγμή που καίγεται το σπίτι μας, αλλά για να βλέπουν όλοι αυτοί οι καταστροφείς τού ελληνικού ποδοσφαίρου πού το οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια, ανεχόμενοι τα τερτίπια τού καθενός και αρνούμενοι να βάλουν κάποιους ξεκάθαρους όρους στους κανόνες τού παιχνιδιού, την εφαρμογή των οποίων όποιος δεν την τηρούσε να του έπαιρναν το κεφάλι. Αντίθετα, κάλυπταν καταστάσεις και ευνοούσαν πρόσωπα τα οποία έστηναν όμορφα τις λαμογιές τους και τελικά κατέστρεψαν τις ομάδες τους επιτρέποντας ταυτόχρονα στον ένα και μοναδικό που είχε την ικανότητα να κινεί τα νήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου να το μετατρέψει σ' αυτό το υδροκέφαλο τέρας που υπάρχει σήμερα. Ας παίξει από 'δω και πέρα μόνος του, κατεβάζοντας στο πρωτάθλημα τους ερασιτέχνες τής ομάδας του και τα τσικό της, για να συμπληρώσει την κατηγορία και να έχει αντιπάλους που στο κάτω-κάτω δεν θα πικραίνονται και ιδιαίτερα όταν χάνουν στα μεταξύ τους παιχνίδια κι έτσι δεν θα του χρειάζονται τα κοράκια ούτε οι ευγενικές χορηγίες αντιπάλων (ουσιαστικά δικών του παιδιών) για να φτάνει αναίμακτα στον τελικό του σκοπό. Με γεια σου από τώρα μεγάλε το καινούριο πρωτάθλημα. Να το χαίρεσαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: