Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ενότητα, το πρώτο ζητούμενο του Θ(ε)ωμά


Μπήκαμε, λοιπόν, στην εποχή Μαύρου. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο σ' αυτή την προσπάθεια και το ξέρουμε όλοι. Το ξέρει και ο Θωμάς Μαύρος και είναι προς τιμή του που δέχτηκε να μπει μπροστά στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο της ιστορίας τής πολύπαθης ΑΕΚ. Ας επιχειρήσουμε να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά, έτσι όπως δείχνει να διαμορφώνεται η κατάσταση στην ομάδα. Και πρώτα-πρώτα ας εστιάσουμε στα υπέρ τής κίνησης Θωμά Μαύρου.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Θωμάς έχει σαν πρώτο του μέλημα να πετύχει εκείνο που όλοι επιθυμούμε και που η έλλειψή του αποτελεί την αιτία των περισσοτέρων δεινών που ταλανίζουν διαχρονικά την ΑΕΚ. Την ενότητα. Η επιλογή των προσώπων αυτό δείχνει μέχρι στιγμής. Παλαίμαχοι από κάθε εποχή παίρνουν θέσεις κλειδιά, παραμερίζοντας τις όποιες διαφωνίες τους κι αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ομάδα. Κώστας Νεστορίδης και Μίμης Παπαϊωάννου παίρνουν θέσεις συμβούλων τού Μαύρου. Μια κίνηση περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσιαστική που όμως δείχνει σεβασμό και ταυτόχρονα αποδίδει τιμή στους δύο μεγάλους παλαίμαχους άσους. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες, έστω κι αν δεν πρόκειται να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου άσκησης διοίκησης. Ο Χρήστος Κωστής νέος Γενικός Αρχηγός και ο Βασίλης Τσιάρτας στο ρόλο τού Τεχνικού Διευθυντή, εκπρόσωποι μιας νεότερης εποχής παλαιμάχων, είναι άνθρωποι με γνώση τού αντικειμένου και σίγουρα μπορούν να προσφέρουν πολλά. Ο Βαγγέλης Βλάχος στη θέση τού προπονητή αναλαμβάνει το δυσκολότερο ίσως έργο από όλους τούς άλλους. Το ίδιο και η ομάδα των συνεργατών του που επιλέχτηκε να τον πλαισιώσει. Βοηθός προπονητή σ' αυτή την ομάδα ο Μανώλης Παπαδόπουλος και συνεργάτης του ο Νίκος Κοτσοβός, με γυμναστή τον Γιώργος Πήδουλα και γυμναστή τερματοφυλάκων τον Χρήστο Αρβανίτη. Πρόεδρος θα παραμείνει στην ομάδα ο Ανδρέας Δημητρέλος, αφού ο Θωμάς Μαύρος δεν επιθυμούσε να πάρει κάποιο αξίωμα αλλά προτίμησε να δουλεύει απερίσπαστος σαν επικεφαλής τής όλης προσπάθειας αλλά χωρίς να φέρει κάποιον τίτλο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι από τη μια η ομάδα πλαισιώνεται με έμπειρους παλαίμαχους, λύση την οποία κι εμείς ζητούσαμε κατά το παρελθόν, από την άλλη όμως το μείγμα που δημιουργείται εκεί μέσα μοιάζει να είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό. Ο μόνος χαμηλών τόνων είναι ο Χρήστος Κωστής, σε αντίθεση με τις σπινθηροβόλες προσωπικότητες των Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσάρτα, Βαγγέλη Βλάχου και Θωμά Μαύρου (μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί αν προστίθετο και κανένας Στέλιος Μανωλάς θα τον χρειαζόμασταν τον πυροσβεστικό κρουνό στα Σπάτα) που όλοι διακρίνονται για τις αρχηγικές τάσεις τους.

Στον τομέα τής ενότητας εντάσσεται, επίσης, η κίνηση του Θωμά Μαύρου να προσεγγίσει τους οργανωμένους φιλάθλους εξασφαλίζοντας την υπόσχεσή τους ότι θα τον στηρίξουν όσο κανέναν μέχρι σήμερα, τασσόμενοι στο πλευρό του σαν πιστοί στρατιώτες και παραμερίζοντας τις μεταξύ τους διενέξεις, όπως και ο Θωμάς έδειξε ότι σέβεται τη διαφορετικότητα του κάθε club σε ζητήματα αρχών και φιλοσοφίας. Τόσο οι παλαίμαχοι όσο και οι οργανωμένοι, μπαίνουν μπροστάρηδες στην προσπάθεια προώθησης όσων περισσοτέρων καρτών διαρκείας μπορέσουν, ενέργεια που αποτελεί τον πρώτο και κύριο στόχο στην προσπάθεια συγκέντρωσης ενός χρηματικού ποσού ικανού να ξεκολλήσει την ομάδα από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα. Ο Μαύρος έθεσε σαν κατώτατο όριο το οποίο θα εξασφαλίζει την επιτυχία τού όλου εγχειρήματος την πώληση 20.000 καρτών διαρκείας.

Ακολουθεί η προσπάθεια ρύθμισης σε βάθος χρόνου των οφειλών τής ΑΕΚ προς την εφορία, τόσο για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν προκύψει μετά τη ρύθμιση για το άρθρο 44, όσο και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τις διοικήσεις από το 2004 μέχρι σήμερα. Αν επιτευχθεί αυτό θα αποδειχτεί καθοριστικό για την επιβίωση της ΑΕΚ.

Ένα άλλο βήμα είναι η στελέχωση του ρόστερ τής ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο αλλά και γενικότερα για το μέλλον τής ΑΕΚ. Και αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά συγκυριών για να δούμε την ομάδα που θα μπορέσει να δημιουργηθεί. Πρώτον, αν θα επιτραπεί κάποιος αριθμός μεταγραφών και κάποιος αντίστοιχος αριθμός ανανεώσεων συμβολαίων. Αλλά και στην περίπτωση που επιτραπούν αυτά θα πρέπει η ΑΕΚ να βρει χρήματα για να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις την ώρα που θα έχει τον βραχνά τής αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και ακόμα των χρεών που έχουν συσσωρευτεί προς τους ποδοσφαιριστές, προπονητές και εργαζόμενους στην ΠΑΕ, ενώ ταυτόχρονα τα περισσότερα αναμενόμενα έσοδά της είναι δεσμευμένα μέχρι και όλο το 2013, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο ή έχουν παραχωρηθεί για εξόφληση οφειλών από πρόωρες εκταμιεύσεις διευκόλυνσης. Επίσης υπάρχουν χρέη προς παλιούς ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ ποδοσφαιριστών, προμηθευτές, δανειστές (δάνειο Νικολαΐδη), ταξιδιωτικά γραφεία και πάει λέγοντας. Δεν είναι απλά δύσκολα τα πράγματα, είναι τρομερά δύσκολα. Άρα, λοιπόν, μια ορθολογική χρήση των όποιων πόρων μπορεί να εξασφαλίσει η ομάδα θα αποδειχτεί πολυτιμότερη για το μέλλον της από την οποιαδήποτε σπατάλη ή το όποιο άνοιγμα επιχειρηθεί προσβλέποντας σε πιο άμεσα αγωνιστικά αποτελέσματα. Μια νέα υποθήκευση του μέλλοντος της ΑΕΚ δεν θα την ήθελε κανένας. Ούτε ο πιο απαιτητικός και διψασμένος για τίτλους οπαδός της. Όποιον και να ρωτήσουμε σήμερα προτιμά το νοικοκύρεμα και την σταδιακή αλλά σίγουρη επαναφορά τής ΑΕΚ στο δρόμο των επιτυχιών. Μια ακόμα φούσκα θα αποδειχτεί καταστροφική. Υπ' αυτή την έννοια και επειδή η ομάδα δεν μπορεί να σηκώσει συμβόλαιο ποδοσφαιριστή μεγαλύτερο από 250 χιλιάδες, τα μεγαλεπήβολα σχέδια για απόκτηση ονομάτων όπως των Κυργιάκου, Μόρα, Κατσουράνη, Μάντζιου ή την ανανέωση του Βάργκας και την παραμονή των Μάκου και Λεονάρντο, ακούγονται πολύ ουτοπικά. Εκτός αν όλοι αυτοί δεχτούν να ρίξουν τις απαιτήσεις που είχαν κάποτε και να εναρμονιστούν με τα καινούρια δεδομένα που θα ισχύσουν στις ελληνικές ομάδες, πλην Ολυμπιακού. Τότε θα είναι καλοδεχούμενοι. Αλλά, στις πωλήσεις Μάκου, Λεονάρντο και ενδεχομένως Κλωναρίδη, προσβλέπει η ΑΕΚ για να της αποφέρουν κάποια έσοδα που είναι αναγκαία για να αποφύγει μεγαλύτερες περιπέτειες. Μακάρι ο Θωμάς να έχει σκεφτεί άλλες πηγές εσόδων και να αποφευχθεί η πώληση αυτών των ποδοσφαιριστών αλλά νομίζω ότι προς το παρόν είναι αναπόφευκτες.

Κατά συνέπεια, στα υπέρ τού Θωμά Μαύρου θα εντάξουμε: την τετράγωνη λογική του, το πάθος του για τη σωτηρία τής ΑΕΚ, την προσπάθεια συσπείρωσης όλου τού κιτρινόμαυρου λαού πέρα από διαφωνίες και αντιθέσεις, τη στρατιωτική πειθαρχία που έχει διδαχτεί και εφαρμόσει στη ζωή του και η οποία τον βοήθησε να ισορροπήσει στις πιο δύσκολες στιγμές του (μια πειθαρχία που του είχε εμφυσήσει ο αείμνηστος Μιχάλης Μαύρος, ο πατέρας του, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος στρατιωτικός). Κι από αυτή την πειθαρχία, οφείλουμε να το παραδεχτούμε, πάσχει πολύ η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Αφού δεν μπορούμε να έχουμε έναν λεφτά πρόεδρο που θα είναι και ηγέτης και μπροστάρης σε κάθε δυσκολία, ας έχουμε επιτέλους έναν μπροστάρη προερχόμενο από εμάς τους ίδιους, μια σημαία τής ΑΕΚ, έναν άνθρωπο κύρους που θα μπορεί να μιλάει και ο λόγος του να είναι νόμος και να τον σέβονται οι πάντες, από ποδοσφαιριστές μέχρι συνεργάτες του. Μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά ένας ζωντανός οργανισμός όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία απαιτείται από όλους ομαδική δουλειά. Αν δεν υπάρχει εκείνος που θα εμπνεύσει τον σεβασμό τότε ο καθένας κάνει του κεφαλιού του κι αυτό το ζήσαμε στο πετσί μας τα τελευταία 8 χρόνια. Τέλος, ο Θωμάς Μαύρος αποτελεί εγγύηση στον τομέα τής έντιμης διαχείρισης των οικονομικών, ενός ακόμα τομέα που κατά το παρελθόν αποτέλεσε βορά διαφόρων σαρκοφάγων πιράνχας.

Πολλά τα υπέρ αλλά αναγκαστικά πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά στα κατά τής κίνησης Μαύρου. Υπάρχουν τέτοια και ποια είναι αυτά; Κυριότερος αντίπαλος στην κίνηση Θωμά Μαύρου θα αποδειχτεί η κακή οικονομική συγκυρία. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που λαχταράνε να συμβάλουν στην προσπάθεια αναγέννησης της ΑΕΚ από τις στάχτες της αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ. Τη δυσπιστία δεν θα την θεωρήσω ικανό αντίπαλο που να μπορεί να βάλει τρικλοποδιά στην προσπάθεια παρόλο που υπάρχει και αρκετή δόση από αυτήν ακόμα στον κόσμο. Νομίζω όμως ότι ο Μαύρος μπορεί να συμβάλλει με την προσωπικότητά του να αρθεί και το παραμικρό ίχνος δυσπιστίας και να πειστεί και ο πιο δύσπιστος για τις αγνές προθέσεις του. Βέβαια, σαν άνθρωπος έχει και τις ιδιαιτερότητές του και εδώ προσωπικά επιφυλάσσομαι για το κατά πόσο θα επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη θεοποίηση. Μιλάω για το γνωστό και ως σύνδρομο Ντέμη Νικολαΐδη ή σύνδρομο του Ναπολέοντα. Θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη σύνεση και αυτοσυγκράτηση ώστε να μην παρασυρθεί και πιστέψει ότι μόνος αυτός κατέχει τη φιλοσοφική λίθο και άρα ότι οι δικές του απόψεις είναι οι μοναδικές ορθές και πρέπει να αποτελούν θέσφατο για τον καθένα. Καλό θα είναι να παραμείνει σεμνός και ταπεινός και να είναι κατά το δυνατόν πιο δεκτικός και ανοιχτός στις απόψεις και άλλων συνεργατών του που ενδεχομένως σε πιο εξειδικευμένα θέματα να διαθέτουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία. Πάντως και ηλικιακά αλλά και σαν χαρακτήρας είναι περισσότερο συγκροτημένος από τον Ντέμη τού 2004 κι αυτό ίσως αποτελεί εγγύηση για να αποφύγουμε φαινόμενα αυτοκρατορικών συμπεριφορών. Ακόμα, στον τομέα τής προσωπικής οικονομικής συμβολής δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς το παραμικρό από τον Θωμά. Και γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να συνδράμει και γιατί η σχέση του με το χρήμα είναι κατά κάποιο τρόπο ευλαβική. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που ο Θωμάς Μαύρος κατάφερε να γίνει ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Και τέλος, θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας ότι ο Θωμάς Μαύρος είναι ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος στην προσωπική του ζωή. Κλειστός χαρακτήρας, δεν ανοίγεται εύκολα κι αυτό ίσως να κάνει ακόμα δυσκολότερες τις σχέσεις του με τους στενούς του συνεργάτες.

Εν κατακλείδι, αν αυτό το σχήμα, το υπό τον Θωμά Μαύρο, κρατηθεί μακριά από ίντριγκες και εσωτερικές αντιπαλότητες και αν μπορέσει να αποβάλει πειρασμούς για γρήγορα αλλά όχι σταθερά αποτελέσματα τα οποία θα απαιτούσαν σοβαρό ρίσκο για το μέλλον τής ομάδας, δεν βλέπω τον λόγο να μην ελπίζει η ΑΕΚ σε καλύτερες μέρες. Δεν λέω ότι πετάω τη σκούφια μου ή ότι είμαι υπεραισιόδοξος για το αύριο, όμως μέσα στο απόλυτο σκοτάδι βλέπω να αχνοφαίνεται ένα χλωμό φωτάκι που δείχνει προς την έξοδο από την κρίση. Μακάρι να το κρατήσουν αναμμένο μέχρι το τέλος. Μέχρι να καταφέρει η ομάδα να βρει την έξοδο και να αναπνεύσει. Στο κάτω-κάτω άλλη εναλλακτική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και κάτι ακόμα. Για να μεταδώσουν στον κόσμο την πίστη ότι σ' αυτή την ΑΕΚ τής ενότητας δεν περισσεύει κανένας, πρέπει να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον καλοπροαίρετο θα ήθελε να συμμετάσχει. Ακόμα κι ο Ντέμης Νικολαΐδης, που από την πλευρά του καταβάλει την δικιά του προσπάθεια να βρει λύση, θα έπρεπε να έχει κληθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτές των υπολοίπων. Ο ίδιος ο Νικολαΐδης δηλώνει ότι θα στηρίξει τον Θωμά Μαύρο και θα συμβάλλει στην προσπάθεια, τόσο με την εξεύρεση χορηγών και χρηματοδοτών, όσο και με τις γνωριμίες που έχει στο χώρο των πολιτικών, ώστε να βρεθεί μια μέση λύση και να ρυθμιστούν με δίκαιο τρόπο οι οφειλές τής ΑΕΚ. Μόνο έτσι θα πειστεί και ο τελευταίος οπαδός ότι εδώ κανείς δεν βάζει τα προσωπικά του στη μέση και πως για το καλό τής ΑΕΚ όλοι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε ο καθένας μεμονωμένα. Οι λεφτάδες έκαναν πίσω, τόσο στο κάλεσμα που τους είχε απευθύνει ο Ντέμης Νικολαΐδης, όσο και σ' αυτό που τους έκανε ο Θωμάς Μαύρος. Σ' αυτούς δεν έχουμε να ελπίζουμε τίποτα. Στο βρόντο πήγε και το Θεμέλιο 21 του Μιχάλη Τροχανά, όπως στο βρόντο είχαν πάει και οι Supporters και παλιότερα η Ένωση 1924. Για να πετύχουν τέτοιες κινήσεις χρειάζεται μπροστάρης αγωνιστής που να το λέει η καρδιά του, να έχει τσαγανό, να μη φοβάται κανέναν και τίποτα και να εμπνέει τις πλατιές μάζες. Και αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ διαθέτει δύο τέτοιους ηγέτες από δύο διαφορετικές γενιές. Ας καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να τα βρουν (είναι οι μόνοι που δεν έχουν συναντηθεί) και απ' όλο αυτό μπορεί η ΑΕΚ να βγει ωφελημένη. Αφήστε που αν το όλο πλάνο αρχίσει να δείχνει σημάδια επιτυχίας πιστεύω ότι δεν θα αφήσει ασυγκίνητους πολλούς επενδυτές, τόσο για τη συμμετοχή τους στην ανέγερση του γηπέδου, όσο και για την ανάμειξή τους στα διοικητικά τής ΠΑΕ... 

7 σχόλια:

BALADEUR είπε...

1ον! Ομάδα που έχει ΠΗΔΟΥΛΑ αποκλείεται να μην πάει καλά!!!

2ον) Ο Θ(ε)ωμάς έχει το managment. Τα οικονομικά εξακολουθούν να καθορίζονται από την διοίκηση.
Αν υποτεθεί ότι συμφωνούν (γραπτώς εννοώ) στο μπάτζετ και η διοίκηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα (αμφιβάλει κανείς πως είναι πιθανό;) τι θα γίνει;
Θα παραιτηθεί ο Μαύρος (γιατί άλλα του υποσχέθηκαν κι άλλα θα βρει) ή θα πάει το θέμα δικαστικά;

3ον) Από την στιγμή που ανέλαβε ο Τσιάρτας πόστο, ξέχνα την περίπτωση Ντέμη.
Εκτός κι αν βοηθήσει χωρίς να φαίνεται!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

1ον Σωστή παρατήρηση! Εκτός αν ο Πήδουλας το μόνο που πηδάει είναι κανένα σκοινάκι... χα, χα, χα...

2ον Μη μου βάζεις τόσο βαρείς προβληματισμούς βραδιάτικα γιατί θα σκέφτομαι μέχρι το πρωί και δεν θα μπορώ να χωνέψω τους λουκουμάδες!

3ον Για όλους υπάρχει η μέρα τής συμφιλίωσης. Για το καλό τής ΑΕΚ πάντα. Είναι κάτι σαν το καλό τού λαού, το καλό τού τόπου, το καλό τής πατρίδας, για τα οποία αγαπιούνται ξαφνικά πολιτικοί που μέχρι πρότινος ήθελαν να βγάλουν ο ένας το μάτι τού άλλου...

BALADEUR είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
BALADEUR είπε...

Καλά να πάθεις (δεν θα μπορείς να χωνέψεις τους λουκουμάδες, εννοώ) γιατί τους έφαγες όλους μόνος σου!!!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Μπα, θα αλλάξω εταιρεία ντιλίβερυ. Σου έχω ντιλιβερίσει 12 μερίδες εδώ και μέρες. Ακόμα να έρθουν ε;

BALADEUR είπε...

Αυτό μου θυμίζει τις εποχές που "ερχόταν" η ξένη βοήθεια και "κάπου" στην διαδρομή χανόταν...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Ξέρεις πόσοι πεινασμένοι καραδοκούν στη διαδρομή; Έχει ακουστεί ότι μέχρι και τους ντιλιβεράδες τρώνε ! :-)