Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Αναγκαίο κακό οι πωλήσεις παικτών

Αισιόδοξοι να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστές. Ο Κλωναρίδης αποτελεί πια παρελθόν. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων χρόνων. Και ποιος δεν θα ήθελε να παραμείνει στην ΑΕΚ. Τα χρήματα όμως από τη μεταγραφή του, μαζί με εκείνα από τη συμμετοχή των Λυμπερόπουλου και Μάκου με την Εθνική ομάδα στο Euro, είναι ακριβώς το ποσό που χρειαζόμαστε για να αποπληρώσουμε την οφειλόμενη δόση τού περσινού Σεπτεμβρίου για το άρθρο 44. Σίγουρα ο Κλωναρίδης θα μπορούσε να πουληθεί σε ένα με δύο χρόνια σε πολύ ψηλότερη τιμή. Τουλάχιστον όμως δεν χάθηκε τελείως, όπως ο Μανωλάς που θα τον βλέπουμε να φοράει για φανέλα τη ματωμένη σερβιέτα τού λιμανιού και θα τρώμε τα νύχια μας, όπως κάναμε και για τον Τζιμπούρ.

Και ναι μεν φεύγει ένα βάρος αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά άλλα που πρέπει να σπεύσουμε να τα καλύψουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Από την μέχρι στιγμής πώληση των διαρκείας έχει μαζευτεί ένα ποσό τής τάξης των 700.000 από τα οποία θα καταβληθεί ένα μέρος στις οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές και άλλο ένα μέρος θα πάει στους απλήρωτους υπαλλήλους τής ΠΑΕ. Χρειάζονται ακόμα 2.300.000 για να συμπληρωθεί το ποσόν των 3.000.000 που είναι η συνολική οφειλή της ΠΑΕ προς παίκτες και υπαλλήλους. Επίσης, τον Σεπτέμβριο απαιτείται η επόμενη δόση τού άρθρου 44 η οποία είναι 1.250.000. Και τέλος, για να βγει η χρονιά απαιτούνται ακόμα 4.000.000 μέχρι τον Δεκέμβριο και για το πρώτο εξάμηνο του 2013 άλλα 3.000.000 περίπου. Συνολικά δηλαδή απαιτούνται 12.500.000 μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Το ποσό αυτό μπορεί να ανέβει αν η ομάδα προχωρήσει σε απερίσκεπτες κινήσεις και φορτώσει με νέα βαριά συμβόλαια το ρόστερ της, πράγμα που όμως θα είναι παράλογο, από τη μια να πουλάει τα ταλέντα της κι από την άλλη να αγοράζει υπερήλικες και υπερκοστολογημένους επενδύοντας στην πείρα τους και στο πάντρεμά τους με τους μικρούς, κίνηση όμως που δεν θα βγάλει ποτέ την ΑΕΚ από το αδιέξοδο. Η ομάδα οφείλει ακόμα πρόστιμα και φόρους από την περίοδο μετά το 2004 -εκτός από τα διακανονισμένα τού άρθρου 44- και ελπίζει σε ένα συνολικό συμψηφισμό των χρεών της και σε ένα διακανονισμό πολλών δόσεων ώστε να καταστεί εφικτή η τμηματική καταβολή τους.

Πρέπει όλοι να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Χωρίς την πώληση και του Μάκου και του Λεονάρντο και χωρίς το σπάσιμο των συμβολαίων των Γκερέιρο και Γκουντγιόνσεν δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να τα καταφέρουμε. Μακάρι να πουληθούν τα διαρκείας που ελπίζει ο Θωμάς Μαύρος αλλά όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής η πώλησή τους ο τελικός αριθμός θα κυμανθεί στα προπέρσινα επίπεδα. Δηλαδή στα 12.000 διαρκείας. Άντε να γίνει η υπέρβαση και να πάμε στα 15.000. Πάντως τα 20.000 είναι ουτοπικό νούμερο, τα δε 50.000 που ακούστηκαν στην αρχή και μάλιστα τυπώθηκαν από την ΠΑΕ, ξεπερνάνε τα όρια κι αυτής τής φαντασίας. Οπότε οι πωλήσεις των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών είναι αναπόφευκτες.

Εκείνο που πρέπει να προσέξει πολύ η ΑΕΚ είναι να μην εξελιχθεί σε φυτώριο του Ολυμπιακού. Ο Μαρινάκης το έχει δουλέψει καλά αυτό το σχέδιο και δεν αφορά μόνο την ΑΕΚ αλλά όλες τις ομάδες που δεν πήραν αδειοδότηση. Ακόμα και η απόφαση της ΕΠΟ να μπορούν να αποκτούν ελεύθερα ποδοσφαιριστές μέχρι 24 ετών και μέχρι τρεις ανεξαρτήτου ηλικίας, σ' αυτό το σενάριο παραπέμπει. Αναγκαστικά αυτές οι ομάδες θα "ψήνουν" νεαρούς ποδοσφαιριστές. Και μάλιστα θα τους "ψήνουν" σε συνθήκες δυνατών αγώνων τής Σούπερ Λίγδας και όχι φιλικών τής Γ' και της Δ' κατηγορίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορούν να τους κρατήσουν, όταν θα λήγουν τα συμβόλαιά τους, αλλιώς θα έρχεται η ποντικομάνα τού λιμανιού και θα τους αρπάζει μέσα από τα χέρια τους αντί πινακίου φακής. Η ΑΕΚ πρέπει να προσέξει καλά με τα συμβόλαια που θα κάνει στους πιτσιρικάδες και να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ρήτρες. Πατάτες τύπου Ταχτσίδη, Γκέντζογλου, Μανωλά και τα ρέστα, πρέπει να εκλείψουν. Ο χοντρός θα καραδοκεί για να το παίζει τσάμπα μάγκας παραμυθιάζοντας το πόπολο του λιμανιού ότι βάζει φράγκα, ενώ στην ουσία θα έχει μετατρέψει την ομάδα των τρωκτικών στο πιο αποδοτικό παραμάγαζο της χώρας.

6 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

50.000 διαρκείας; Επιτρέπεται να γελάσω;

Οι δικοί μου οι παλαίμαχοι είπαν κάτι για 15.000 διαρκείας. Μακάρι να τα πιάσουμε τα νούμερα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Όσο για τα ακριβά συμβόλαια που δεν πρέπει να έχει η ΑΕΚ είναι θέμα της διοίκησης σε απόλυτο βαθμό. Αν έχει σώας τα φρένας θα φανεί από αυτή την λεπτομέρεια.

Και ξέρεις τι καταλαβαίνω από όλη αυτή την κατάσταση; Ότι οι ελληνικές ομάδες, κι όχι μόνο η ΑΕΚ ή ο Άρης, έχουν κάκιστη επικοινωνιακή πολιτική, ανύπαρκτους προσαρμοστικούς μηχανισμούς και αξιοπερίεργη ιδέα για το μάρκετινγκ.

Unknown είπε...

Αυτά τα νούμερα είναι ωραία αλλά μόνο στα λόγια... Δυστυχώς ο κόσμος έχει ξενερώσει τόσο που δύσκολα θα βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη με την ευκολία των προηγούμενων ετών...

BALADEUR είπε...

Νομίζω πως αν η ΑΕΚ πουλήσει 15.000-20.000 διαρκείας το νούμερο θα είναι εκπληκτικό παρά τις "πενηντάρες" που (υποτίθεται πως) προσδοκούν.

Όσο για τις πωλήσεις αναγκαστικές μεν, θα "αποψιλωθούμε" χωρίς να καλύψουμε το προσδοκώμενο ποσό δε...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Γέλα όσο θέλεις. Το κακό είναι ότι την ίδια μπούρδα με διαφορετικό σχέδιο την αναμασάνε όλοι. Από τον Τροχανά και το Θεμέλιό του, τους Supporters, την Ερασιτεχνική με τον Χατζηχρήστο, μέχρι και τον σοβαρό Θωμά Μαύρο. Τι να πω; Δεν επικοινωνούν με το περιβάλλον;

Για το κατά πόσο έχουν ιδέα από μάρκετινγκ φαίνεται από τον υπεραπλουστευμένο σχεδιασμό που προσπαθούν να εφαρμόσουν. Κυριολεκτικά στο πόδι γίνονται όλα. Δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο βέβαια αφού οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναβρεθεί σε παρόμοιες συνθήκες και δεν έχουν διοικήσει ούτε τοπικό σωματείο. Δυστυχώς ο ενθουσιασμός δεν φτάνει.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ Βασίλης

Ο κόσμος έχει ξενερώσει και εδώ φαίνεται καθαρά πόσο μπορεί να ξεγελαστεί κάποιος, έστω κι αν το όνομά του έχει τόση βαρύτητα όσο ενός Θωμά Μαύρου. Το να πιστέψει ότι το παρελθόν του και η ιστορία που έχει γράψει, είναι αρκετά για να κινητοποιήσουν 50.000 ανθρώπους να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας ή κάποιες χιλιάδες ακόμα να καταθέσουν από το υστέρημά τους ένα ποσό για τη σωτηρία της ΑΕΚ, χαρακτηρίζει κάποιον ή σαν αφελή ή σαν υπερφίαλο.

Και το κακό είναι ότι δε σκέφτηκαν να πουν στον κόσμο που τον καλούν να κάνει τόσες θυσίες, του χρόνου τι θα γίνει; Περιμένουν κανένα θαύμα που θα αλλάξει την κατάσταση; Άντε και φέτος μαζευτήκαμε και πήραμε διαρκείας και βάλαμε και από 20 ευρώ στον λογαριασμό. Και βγήκε κουτσά στραβά η χρονιά. Του χρόνου τι; Όσοι παίκτες άξιζαν δυο δεκάρες θα έχουν πουληθεί. Τα προσδοκώμενα έσοδα έχουν ήδη εκχωρηθεί. Τότε τι θα κάνουμε; Νέο έρανο;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Αυτό είναι που φοβάμαι. Ξεπουλάμε ό,τι αξίζει από έμψυχο υλικό και ταυτόχρονα δεν καταφέρνουμε να μαζέψουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να βγουν οι υποχρεώσεις. Τι κάνουμε τότε; Νομίζω πως κι αυτή την εκδοχή θα έπρεπε να την έχουν σκεφτεί και θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά στον κόσμο τι θα επακολουθήσει.