Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ρίξτε το βάρος στις υποδομές

Ο Λίνεν μίλησε χτες για όλους και για όλα. Κυρίως όμως μίλησε για τις υποδομές. Είπε πως είναι απαράδεκτο να μην βρίσκονται στεγασμένα όλα τα τμήματα σε ένα χώρο που να τους παρέχει τις ανέσεις για να δουλεύουν απερίσπαστοι και να μπορεί ο προπονητής τής πρώτης ομάδας να ελέγχει την εξέλιξή τους. Εστίασε περισσότερο στην ανάγκη σύγχρονων εγκαταστάσεων και λιγότερο στην επιλογή των κατάλληλων προπονητών. Αν δεν έχεις τις υποδομές, είπε, τι να τους κάνεις τους καλούς προπονητές; Εκθείασε επίσης τους συνεργάτες του και δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος από την συνεργασία τους, τόσο με τον Μανώλη Παπαδόπουλο, όσο και με τον Γιώργο Πήδουλα, που τον αποκάλεσε τον καλύτερο γυμναστή στην Σούπερ Λίγκα, αλλά και με τον προπονητή τερματοφυλάκων.
 
Το σημαντικότερο που σχολίασε είναι ο λάθος τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ταλέντα στη χώρα μας και οι παράλογες απαιτήσεις μας από παιδιά 17 έως 19 ετών να στελεχώσουν επαγγελματικές ομάδες και να έχουμε και την απαίτηση να παίζουν καλό ποδόσφαιρο σε κάθε αγωνιστική. Δεν γίνεται αυτό, είπε, αλλά και δεν μπορούν σωματικά και βιολογικά να αντεπεξέλθουν. Το δε σύστημα που έχει θεσπίσει η πολιτεία με τον περιορισμό στις ηλικίες που μπορούν να στελεχώνουν τη δεύτερη ομάδα είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Ως γνωστόν, στη δεύτερη ομάδα έχουν δικαίωμα να παίζουν παίκτες μέχρι 19 ετών το ανώτερο και μόνο δύο ποδοσφαιριστές πάνω από τα 19 μπορούν να συμμετέχουν. Θα έπρεπε κανονικά, όλοι οι ποδοσφαιριστές μιας ομάδας που δεν επιλέγονται από τον προπονητή για την 18άδα σε έναν αγώνα τής πρώτης ομάδας, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα παιχνίδια τής δεύτερης ομάδας.
 
Εδώ υπάρχει και κάτι από τα λόγια του που πρέπει να το κρατήσουν καλά όλοι οι νεαροί που επιλέγει ο Λίνεν να παίξουν στα παιχνίδια τής δεύτερης ομάδας. Είμαι υποχρεωμένος, είπε, να επιλέγω ανάμεσα σε πολλούς για να διαλέξω δύο άνω των 19 που θα τους στείλω να παίξουν με την δεύτερη ομάδα για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Δηλαδή, δεν είναι υποτιμητικό, όπως κακώς πιστεύουν μερικοί, να στείλει έναν παίκτη να παίξει με την δεύτερη ομάδα. Αντίθετα, σημαίνει ότι ο παίκτης τον ενδιαφέρει και θέλει να του δώσει την ευκαιρία να αγωνίζεται για να τον έχει ετοιμοπόλεμο. Το λέω αυτό επειδή κάποιοι νεαροί που τους έβαλε δυο-τρεις φορές να παίξουν με τους μικρούς, δυσανασχέτησαν και το εξέφρασαν -συγκαλυμμένα- με τα γνωστά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι με τον τρόπο αυτό ο προπονητής τους, τους δείχνει ότι πάντα βρίσκονται μέσα στις άμεσες επιλογές του. Ας μάθουν να σκέφτονται σωστά και να μη παίρνουν τα μυαλά τους αέρα από τις αρλούμπες που εκτοξεύονται από δεξιά κι αριστερά. Εκείνοι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι χαμηλά και απλά να δουλεύουν.
 
Από την άλλη, όταν με το καλό υπάρξει διάδοχη κατάσταση στην ΑΕΚ και είναι σοβαρή και με σκοπό να ξανακάνει την ομάδα το μέγεθος που ήταν κάποτε, θα πρέπει μεγάλος μέρος τού βάρους της να το ρίξει στον τομέα των υποδομών. Η επένδυση των Σπάτων υπάρχει. Ας τα βρουν με τον Νοτιά και ας κοιτάξουν να οριστικοποιηθεί το αρχικό πλάνο, να χτιστούν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις και τα άλλα δύο γήπεδα και να μεταφερθούν όλα τα τμήματα της ομάδας εκεί. Σε ένα σύγχρονο προπονητήριο που θα μπορεί και ο προπονητής να παρακολουθεί την δουλειά όλων και να ξεχωρίζει τα παιδιά που με το ταλέντο τους θα δείχνουν ότι πολύ σύντομα πρόκειται να εξελιχθούν. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά των ακαδημιών. Να βγάζουν παίκτες και να στελεχώνουν την πρώτη ομάδα με δικά της παιδιά, ώστε σιγά-σιγά ο σύλλογος να αποκτήσει οικονομική ευρωστία, να γίνει αυτοδύναμος και να μη στηρίζεται κάθε χρόνο σε μεταγραφές εκατομμυρίων για να κάνει πρωταθλητισμό. Τα φυτώρια είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τις ομάδες που θέλουν να βρίσκονται παρούσες στις εξελίξεις που αφορούν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
 
Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες και οι όποιοι επενδυτές θα έρθουν δεν θα το κάνουν μόνο και μόνο επειδή αγάπησαν τον δικέφαλο αετό αλλά για να βγάλουν κι αυτοί το κατιτί τους, ποιος άλλος τρόπος υπάρχει ώστε να εξασφαλίζονται, όχι απλά έσοδα μα και κέρδη, στα οποία θα προσδοκούν και οι επενδυτές, πέρα από το να παράγουν οι ίδιοι το προϊόν που επιζητά κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος-πελάτης σε ολόκληρο τον πλανήτη; Δηλαδή την παραγωγή ποδοσφαιριστών δουλεμένων σωστά από μικρές ηλικίες, πλάι σε δασκάλους-προπονητές, παιδοψυχολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές που θα τους εξασφαλίζουν την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη μέχρι να γίνουν επαγγελματίες στο χώρο. Και φυσικά, τους μικρούς ταλαντούχους και εκκολαπτόμενους αστέρες θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερη γνώση τού αντικειμένου για να τους ξετρυπώνουν στα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα και να τους φέρνουν στην ΑΕΚ προλαβαίνοντας τους ανταγωνιστές τους. Μόνο δουλεύοντας έτσι ένας σύλλογος έχει ελπίδες να εξασφαλίσει την οικονομική του ευμάρεια και να πάει μπροστά.
 
Διαφορετικά, ας ψάξουν να βρουν τον χαμένο δίδυμο αδερφό τού Βαγγέλη Μαρινάκη για να του παραδώσουν την ΑΕΚ. Εκείνος ξέρει πώς θα την πάει μπροστά. Και δεν θα είναι δύσκολο να τον βρουν. Μόλις φανεί  μια αξύριστη φούσκα περικυκλωμένη από δεκαπέντε φούσκες φουσκωτές, εκείνος θα είναι. Ας του ορμήσουν και ας τον τσουβαλιάσουν

4 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Αν κι έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα των ακαδημιών, ας το κάνω άλλη μία. Σε μία ομάδα (και σε μία χώρα γενικότερα) που δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα (και της λείπουν όλες οι βασικές υποδομές) απαιτείται χρήμα (πολύ χρήμα) για να το "στήσεις". Χρήμα, για το οποίο θα χρειαστείς να περιμένεις πολύ για να το πάρεις πίσω μόλις (και άμα) αρχίσει να αποδίδει η επένδυση. Δυστυχώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως το να ασχοληθείς με ακαδημίες και πιτσιρικάδες είναι φτηνό. Φτηνότερο από το να αγοράζεις μέτριους ξένους. Δυστυχώς αυτό είναι μύθος. Οι ακαδημίες (ειδικά στην αρχή) κοστίζουν πολύ, πάρα πολύ, αν πραγματικά θέλεις να στήσεις κάτι σοβαρό.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Συμφωνώ ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Όμως κάποιος που έρχεται να επενδύσει εδώ έχοντας και μια τράπεζα από πίσω, σε τι ακριβώς θα ρίξει τα λεφτά του; Τρία πράγματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μελλοντικά κέρδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η προοπτική τού Τσάμπιονς Λιγκ, το γήπεδο και οι υποδομές. Σίγουρα χρειάζονται πολλά λεφτά, κυρίως για εγκαταστάσεις, αλλά η ΑΕΚ έχει ήδη τις βάσεις για να επενδύσει πάνω σε ένα τέτοιο πρότζεκτ αφού η μισή και παραπάνω δουλειά έχει γίνει στα Σπάτα. Καταλαβαίνω τι λες σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να αποδώσει καρπούς μια τέτοια προσπάθεια αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο για έναν σοβαρό επενδυτή, αν θέλει να δημιουργήσει κάτι δυνατό που να κάνει αίσθηση και να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο τού μίζερου ελληνικού ποδοσφαίρου.

BALADEUR είπε...

Το ότι αξίζει τον κόπο δεν το συζητάμε καν. Είναι μονόδρομος! Ή ΑΕΚ κατάφερε να βγάλει λεφτά από αρκετούς πιτσιρικάδες (Παπασταθόπουλος, Τόζερ, Κλωναρίδης κλπ, προσπερνώ τις περιπτώσεις που "χαρίσαμε" πχ Ταχτσίδης - Μανωλάς) σκέψου και να είχε δουλέψει τις ακαδημίες τι θα γινότανε...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Και δεν δουλεύτηκαν και καλά οι περισσότεροι. Χάθηκαν πολλοί όπως λες. Συν τον Χετεμάι, τον Κονέ, τον Γκέντζογλου από τον οποίο πήραμε και κάτι λίγα, όπως και από τον Πλιάτσικα.