Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η αρχή ή το τέλος του φόβου

ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ (Super League)

Δευτέρα πρωί και καθώς πίνω τον καφέ μου με θέα τη λίμνη των Ιωαννίνων  και βρίσκομαι ήδη στο δεύτερο πρωινό τσιγάρο, αρχίζει να χτυπάει το κινητό μου. Από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται γελαστή η φωνή του φίλου μου του Κώστα: "Λοιπόν", με παίρνει από τα μούτρα, "βγάλε μπλοκάκι και γράφε. Κερδίζουμε σήμερα στα Γιάννινα, κερδίζουμε τον Πανθρακικό και κάνουμε το διπλό στο Περιστέρι. Πόσους βαθμούς φτάνουμε;". 39 του απαντάω. "Λοιπόν, τι λες", συνεχίζει ακάθεκτος ο Κώστας, "μπαίνουμε ή δεν μπαίνουμε στα πλέι οφ;". Κι έτσι όπως έχω μείνει μαλάκας, ο Κώστας βρίσκει την ευκαιρία και συνεχίζει.  "Μόλις μπούμε τους κερδίζουμε όλους αέρα πατέρα και από εκεί που μας είχαν για χαμένους βρισκόμαστε στο Τσάμπιονς Λιγκ!".
 
Να κάνω μια παρένθεση εδώ για να διευκρινίσω τι σημαίνει Κώστας. Πρόκειται για τον οπαδό εκείνον που γουστάρω όσο τίποτα στον κόσμο. Το απόλυτο τέρας αισιοδοξίας. Όταν όλοι οι άλλοι έχουμε πέσει πάνω στα κομπιουτεράκια και κάνουμε υπολογισμούς επί υπολογισμών για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να σωθούμε, εκείνος κάνει το ίδιο αλλά κοιτάζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πώς δηλαδή θα καταφέρουμε να μπούμε στην πεντάδα! Ο Κώστας είναι ο τύπος εκείνος που έχει γλιστρήσει στην άκρη του γκρεμού και έχει καταφέρει να αρπαχτεί με το ένα χέρι από ένα κλαδί που προεξέχει από τον βράχο χωρίς κανείς να βρίσκεται γύρω του για να τον βοηθήσει κι αντί να κοιτάζει δεξιά κι αριστερά για να βρει κάποιον τρόπο να γλιτώσει χωρίς να γκρεμοτσακιστεί, παρατηρεί την απέναντι κορυφή και κάνει σχέδια πώς θα καταφέρει να σκαρφαλώσει πάνω της μόλις μπορέσει να σωθεί από εκεί που έχει πέσει.
 
Με τον Κώστα μιλάμε πολλές ώρες στο τηλέφωνο, αλλά και από κοντά όποτε μας δίνεται η ευκαιρία. Αναλύουμε το παρόν, ανασύρουμε μνήμες από το παρελθόν και οραματιζόμαστε το μέλλον της ΑΕΚ. Ο Κώστας είναι μια κινητή εγκυκλοπαίδεια σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ. Θυμάται απίθανα παιχνίδια με λεπτομέρειες, ξέρει όλους τους σκόρερ, μπορεί να σου πει ποιος αποβλήθηκε και σε ποιο λεπτό σε ματς που έγινε πριν από 25 χρόνια. Ξεκινάμε με τα ΑΕΚτζήδικα, απλωνόμαστε στα υπόλοιπα αθλητικά, περνάμε στα πολιτικά, αναλύουμε την οικονομική κατάσταση, λέμε για εκδρομές και για ό,τι άλλο μας κατέβει στο κεφάλι. Και πάντα καταφέρνει να μου μεταδώσει κάτι από την αισιοδοξία του. Για το ναό στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει σχεδόν πάντα από δίπλα έναν μηχανικό με έτοιμο σχέδιο και έναν επενδυτή που θα χρηματοδοτήσει το όλο έργο. Για τη διοίκηση και τον υποψήφιο επενδυτή που όλο έρχεται και ποτέ δεν τον βλέπουμε, πάντα πιστεύει ότι από στιγμή σε στιγμή ένας όμιλος από τους μεγαλύτερους και πιο επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας θα βγάλει ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας για να την οδηγήσει στα μεγάλα σαλόνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αν ρωτήσεις τον Κώστα παραμονή του αγώνα Μπαρτσελόνα-ΑΕΚ στο Καμπ Νου τι πρόβλεψη κάνει για το τελικό αποτέλεσμα, θα σου απαντήσει με τη μεγαλύτερη φυσικότητα: "Ε, καλά, τέσσερα θα τους ρίξουμε εκεί μέσα!".
 
Αυτόν τον φίλαθλο γουστάρω εγώ. Να μένει μακριά από την μίρλα. Να είναι αισιόδοξος ακόμα και όταν βλέπει ότι στεκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και αρκετά ζευγάρια χέρια μας σπρώχνουν από πίσω για να πέσουμε. Να στριφογυρίζεις εσύ από την αγωνία στο πλαστικό καρεκλάκι  σου μέσα στο γήπεδο για το αν θα καταφέρει μισό πόδι να σπρώξει τη μπάλα στο πλεκτό για να σωθείς από την ελεύθερη πτώση κι ο Κώστας από δίπλα να σου παραθέτει τα δικά του ντοκουμέντα που οδηγούν μαθηματικά στην… κατάκτηση του πρωταθλήματος! Ρε δεν πάει να προηγείται ο Ολυμπιακός στη βαθμολογία με 30 βαθμούς. Ο Κώστας είναι σε θέση να κάνει πάντα τις μαθηματικές εκείνες πράξεις που απαιτούνται για να ανατραπεί αυτή η διαφορά και να του κλέψουμε στο τσακ τον τίτλο από τα χέρια! Και όταν αυτό διαψεύδεται και μαθηματικά πια, ο Κώστας δεν πτοείται αλλά ξεκινάει καινούρια όνειρα και σχεδιάζει επί χάρτου τα καινούρια δεδομένα της επόμενης χρονιάς όπου θα βγούμε πρωταθλητές με τα νιάνιαρα που θα έχουν αποκτήσει ήδη παραστάσεις και θα τους κερδίζουν όλους με κλειστά τα μάτια με τη βοήθεια των τριών-τεσσάρων έμπειρων παικταράδων από το εξωτερικό που στο μεταξύ θα έχει αποκτήσει η καινούρια μας διοίκηση, η οποία θα χτίζει ταυτόχρονα και το καινούριο μας γήπεδο στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας.
 
Ο Κώστας πίστευε πολύ στον Μαντούκα όταν εγώ του έλεγα ότι είναι άμπαλος. Μου έκανε το κεφάλι κουδούνι για τον Σκόκο λέγοντάς μου ότι αυτός ο παίκτης πρέπει πάση θυσία να μείνει στην ΑΕΚ γιατί δεν έχει ξαναπεράσει τέτοιο ταλέντο, όταν εγώ του έλεγα ότι είναι τεμπέλης και κρύβεται συνέχεια στον ίσκιο της γραμμής του πλαγίου άουτ. Μου έλεγε ότι ο Μάκος είναι ξυλοκόπος όταν εγώ του έλεγα πως είναι παικταράς. Μου έλεγε ότι απορεί που ο Μπλάνκο παίζει μπάλα και πως αν φύγει από την ΑΕΚ θα τον ψάχνουμε στα αζήτητα όταν εγώ του έλεγα ότι πρόκειται για μεγάλο γκολτζή. Μου έλεγε για τον Ταχτσίδη ότι θα παραμιλάει η Ευρώπη μαζί του όταν εγώ επέμενα ότι θα τον φάει το φουστάνι και δεν θα ξανακούσουμε ποτέ τίποτα γι' αυτόν. Κλείσαμε το τηλέφωνο και βυθίστηκα στις σκέψεις μου. Δυο αγωνιστικές απομείνανε για όλους συν το δικό μας το παιχνίδι σε δυο ώρες περίπου με τον ΠΑΣ. Και τώρα τι γίνεται;
 
Ο Άρης πέρασε από το Περιστέρι με 10 παίκτες και μπράβο του και επιτέλους ας σταματήσουμε την ακατάσχετη συνομωσιολογία γιατί αδικούμε την προσπάθεια των πιτσιρικάδων του Άρη που έδωσαν και την ψυχή τους για να ανατρέψουν όλες τις προβλέψεις που τους θεωρούσαν καταδικασμένους. Το να λέμε ότι ο Σπανός σκηνοθέτησε μέχρι και την απόλυση του προπονητή του για να σώσει τον Σκόνδρα είναι και χοντρό και τραβηγμένο. Και άλλωστε θα μπορούσαν να πουν και για μας το ίδιο για το παιχνίδι της Λειβαδιάς όπου χωρίς να σκιστεί καλτσοδέτα φέραμε το 0-0 και μετά για ξεκάρφωμα έκανε ο Κομπότης την Χάρυβδη που τραβούσε τα μαλλιά της και ούρλιαζε ότι θα μας ρίξει στη Β' κατηγορία. Άντε να δεχτούμε μόνο ότι το γκολ του Άρη στο Περιστέρι το έβαλε ο Σκόνδρας. Και δεν το εννοώ καθόλου συνωμοτικά αυτό που λέω. Έχει ψυχολογικές προεκτάσεις. Ότι συμβαίνουν παράξενα πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν το αμφισβητεί κανένας. Πάντα συνέβαιναν.  Αλλά δεν είναι της παρούσης να αρχίσουμε να αναλύουμε τι έγινε την κάθε φορά ξεχωριστά. Και εντέλει όποιος κάνει παράπονα ας φροντίσει να έχει κι εκείνος τις δικές του άκρες για να μην αισθάνεται μαλάκας. Αν δεν το μπορεί ας το βουλώσει μια και καλή. Για τον Άρη πάντως εγώ ίσως να ήμουν ο μοναδικός που επέμενα και εξακολουθώ να επιμένω -περισσότερο ίσως και από τους Αρειανούς- ότι θα φέρει τρεις νίκες και θα τερματίσει στους 35 βαθμούς χωρίς τελικά να κινδυνεύει με υποβιβασμό.
 
Στην περίπτωση της ΑΕΚ, παρόλο που δεν θέλω να φανώ πεσιμιστής, δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Κώστα. Αφήστε που διαφέρω πολύ και σαν χαρακτήρας. Εγώ απογοητεύομαι εύκολα και βλέπω μπροστά μου ανοιγμένες σκοτεινές τρύπες. Εντάξει, στο χέρι της είναι να πέσει μέσα η ΑΕΚ ή να τις παρακάμψει. Όμως δεν θα είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Τα γράφω σήμερα, πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΣ, για να μη θεωρηθώ μετά Χριστόν προφήτης. Σε περίπτωση ήττας σήμερα η ΑΕΚ θα περάσει μεγάλο ζόρι και θα δούμε εκπληκτικά σενάρια να παίζουν. Μέχρι που υπάρχει το σενάριο να παρακαλάμε όλοι οι ΑΕΚτζήδες να κερδίσει ο Παναθηναϊκός τη Βέροια! Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι τρεις πιο επικίνδυνες ομάδες για να φουντάρουν είναι η Βέροια, ο Πανθρακικός και η ΑΕΚ! Χωρίς να λάβουμε υπόψη μας καθόλου την πιθανότητα να δούμε κι άλλα ανατρεπτικά αποτελέσματα όπως αυτό του Άρη στο Περιστέρι, έχουμε τα εξής δεδομένα: Ο Πανθρακικός αν χάσει από την ΑΕΚ και κερδίσει το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του φτάνει μάξιμουμ τους 33 βαθμούς. Αν η ΑΕΚ τον κερδίσει με δύο γκολ διαφορά δεν έχει να φοβάται τίποτα. Επίσης η ΑΕΚ υπερτερεί στην ισοβαθμία της Βέροιας, η οποία έχει έναν αγώνα στην έδρα της και έναν στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Αν έρθουν φυσιολογικά τα αποτελέσματα η Βέροια θα φτάσει επίσης μάξιμουμ τους 33 βαθμούς και πάλι η ΑΕΚ ξεμπερδεύει από τους μπελάδες. Σήμερα επίσης παίζεται και η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ. Αν η ΑΕΚ κερδίσει τον ΠΑΣ προσφέρει μεγάλη εκδούλευση στο τριφύλλι το οποίο θα μπορεί να ελπίζει να ξεπεράσει τα Γιάννινα στη βαθμολογία. Τώρα, αν όλα στραβώσουν στην ΑΕΚ και δεν τσιμπήσει ένα βαθμό σήμερα από τον ΠΑΣ ή την τελευταία αγωνιστική από τον Ατρόμητο και μείνει μόνο με τη νίκη επί του Πανθρακικού -αν και εφόσον την πετύχει κι αυτή- όλα τα παρακάλια των ΑΕΚτζήδων θα πέσουν στους παίκτες του Παναθηναϊκού για να κερδίσουν τη Βέροια την τελευταία αγωνιστική. Φυσικά υπάρχουν και μερικές δεκάδες ακόμα πιθανοί συνδυασμοί έτσι όπως τα κατάφεραν να φέρουν την ΑΕΚ να μάχεται για την ύπαρξή της, αλλά για να αναλυθούν χρειάζεται να γράφει κανείς με τις ώρες. Πάντως για να μην αναμηρυκάζουμε τα ίδια και τα ίδια και για να μην κλαίγεται κανένας μέσα από την ΑΕΚ ούτε και να κατηγορεί τον έναν και τον άλλο και να εξυφαίνει φανταστικές συνομωσίες, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Φέρνει ένα Χ σήμερα στα Γιάννινα, κερδίζει τον Πανθρακικό με δύο γκολ διαφορά και τσιμπάει άλλο ένα Χ από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Και άσε τους άλλους να συνωμοτούν όσο θέλουν. Όλα τα άλλα είναι για την πλάκα. Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά; Τι να σας πω; Φοβάμαι. Και επειδή εγώ δεν είμαι Κώστας να επιμένω ότι τραβάμε φουλ για τα πλέι οφ τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, προτιμώ και να μη γίνομαι μάντης κακών που δυστυχώς, θέλω δεν θέλω στριφογυρίζουν απειλητικά στο κεφάλι μου… Και τώρα, γραμμή για το γήπεδο… Καλό μας βόλι…

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Σε διάβασα πολύ προσεκτικά. Και ξεκινώ.

Ρισπέκτ στον Κώστα. Αλλά για το ματς δεν έπεσε μέσα.

Μπράβο στα Γιάννενα. Έπαιξαν ωραία μπάλα και κέρδισαν δίκαια και καθαρά. Αλλά η ΑΕΚ ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Και μπορεί ο Λίνεν να τα έβαλε με τους παίχτες, αλλά δεν μπορούν. Όταν βλέπεις ακόμα και τον Γκερέιρο, που ξέρει μπάλα, να μην μπορεί να παίξει το ένα δύο, άστα να πάνε. Τι να κάνει μετά η άμυνα με τυο κάθετο ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων; Το τρίγωνο Ίλιτς, Ντε Βιντσέτι και Γεωργίου σε ταλαιπώρησε αφάνταστα. Σαν να λέμε Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα. Κι από πίσω αυτός ο μπάσταρδος ο Κοροβέσης. Μέχρι κι ο Μιχαήλ φαινόταν σαν τον Λούσιο!

Πράγματι είσαι πιο αισιόδοξος από τους Αρειανούς. Προσωπικά δεν με απασχολεί τόσο. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε. Αρκεί να πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Να πέσουμε μαχόμενοι. Κι αν μείνουμε, ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε το δρόμο μας. Και by the way, που λένε και στο χωριό μου, η νίκη και, κυρίως, η εμφάνιση του Άρεως -μεγάλη προσπάθεια από παίχτες και προπονητή- ήταν καθαρή και με καλαμπαλίκια. Βαρέθηκα να ακούω από τρίτους για παρασκήνια και συνομωσίες.

Επαναλαμβάνω ότι το φετινό πρωτάθλημα κρύβει πολλές συγκινήσεις. Πριν δυο μήνες πίστευα ότι η σωτηρία έρχεται στους 30 με 32 βαθμούς. Είναι προφανές ότι οι 30 βαθμοί δεν φτάνουν. Θα φτάνουν οι 32; Πολύ πιθανό να μην φτάνουν! Και ποιος θα πέσει τελικά; Πραγματικό μυστήριο. Αν ο Άρης κερδίσει τον άτυχο στα δυο τελευταία ματς Αστέρα, τότε ανατρέπονται όλα τα προγνωστικά. Όλα!

Και επιτέλους όλοι οι αγώνες θα γίνουν την ίδια ώρα. Επιτέλους! Και το γράφω καθαρά ως φίλαθλος του ποδοσφαίρου.

Πίνω τα τσαγάκι μου, διαβάζω το βιβλίο μου περί οικονομίας και ειρήνης, και πάω για ύπνο.

Καλό ξημέρωμα!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Τα Γιάννινα έπαιξαν ωραία και καθαρή μπάλα και φέρθηκαν σπαθί στην ΑΕΚ. Μπορούσαν να την ξεφτιλίσουν και δεν το έκαναν. Στο δε γήπεδο σεβάστηκαν τον κόσμο της ΑΕΚ και δεν έγινε το παραμικρό. Είχαν μπει στο πέταλο καμιά 150ριά ΑΕΚτζήδες παρά την απαγόρευση.

Ο Λίνεν φταίει που έριξε το φταίξιμο στους παίκτες του αλλά και οι παίκτες ρε αδερφέ δεν βλέπονται. Αυτοί δεν έπρεπε να παίζουν μπάλα στη Σούπερ Λίγκα αλλά να μαζεύουν τις μπάλες πίσω από τα τέρματα στους κανονικούς αγώνες.

Ο Αστέρας πέρα από άτυχος περνάει και το ντεφορμάρισμα που του αναλογεί. Και νομίζω ότι επίτηδες επέλεξε αυτή την εποχή ο Τσιώλης. Την είσοδο στα πλέι οφ την έχει εξασφαλίσει, οπότε μια κοιλιά λίγο πριν αρχίσουν τα πλέι οφ ίσως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει και να φορμαριστεί και πάλι ο Αστέρας την ώρα που θα πρέπει. Οπότε εσείς πέφτετε πάνω στη συγκυρία και την ερχόμενη Κυριακή θα τον κερδίσετε. Βάζω και στοίχημα άμα λάχει :-)

Η ομάδα που θα πέσει θα έχει 33 βαθμούς. Σημείωσέ το αυτό. Ο Άρης θα κερδίσει και στην Ξάνθη και θα φτάσει τους 35. Δεν σου κρύβω ότι φοβάμαι για την ΑΕΚ αλλά αν θέλεις να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, εκτός από εκείνη των 33 βαθμών που θα φτάσει το όριο για τον υποβιβασμό, θα σου πω ότι η ομάδα που θα πέσει θα είναι η Βέροια. Σημείωσέ το κι αυτό :-) Η Βέροια μόνο αν φέρει το διπλό στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκκό σώνεται. Καθόλου απίθανο βέβαια αλλά το σκεπτικό μου είναι απλό. Πόσα απίθανα μπορεί να αντέξει αυτό το άμοιρο το ελληνικό ποδόσφαιρο; Φυσικά και η Βέροια να μην κερδίσει στο ΟΑΚΑ αν η ΑΕΚ δεν κερδίσει τον Πανθρακικό θα είναι εκείνη που θα πέσει!

Δικαιότατο να αρχίζουν την ίδια ώρα οι αγώνες.

Την καλημέρα μου...