Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ψυχραιμία

Τι είχε μέσα στο μυαλό του ο Λίνεν όταν κατέβαζε την εντεκάδα που τα έκανε μούσκεμα στο παιχνίδι των Ιωαννίνων; Κατ' αρχήν νομίζω ότι πίστεψε στον αιφνιδιασμό του αντίπαλου προπονητή, άσχετα αν εκείνος του πήρε τελικά την ταυτότητα. Αφήνοντας την τελευταία στιγμή εκτός τον Ανάκογλου και τον Βλάχο, τους οποίους διέρρεε ότι προόριζε για την αρχική εντεκάδα, πίστεψε ότι ο Χριστόπουλος θα μπλοκάριζε και θα έψαχνε κάποια λύση ανάγκης για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο προπονητής του ΠΑΣ ήταν προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, σε αντίθεση με τον Λίνεν που δεν διέθετε εναλλακτική λύση αν δεν του έβγαινε το σχέδιο του αιφνιδιασμού. Η αλήθεια όμως είναι ότι προδόθηκε από τους περισσότερους παίκτες που εμπιστεύτηκε για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του. Μάλλον λοιπόν θα έλεγα ότι περισσότερο αιφνιδίασε τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές τους και κατ' επέκταση τον… εαυτό του.

Προχωρώντας λίγο παραπέρα θα επιχειρήσω να ερμηνεύσω το σκεπτικό του Γερμανού στην τοποθέτηση των εργαλείων του πάνω στο χορτάρι. Επέλεξε να παίξει με τρία αμυντικά χαφ ενώ κατά νου είχε, αν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα σχεδίασε, να ενισχύσει το κέντρο με ένα ακόμα αμυντικό χαφ! Έβαλε δηλαδή, μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Κουτρουμπή και Τσούπρου, τον Μητρόπουλο και λίγο πιο πλάγια, από δεξιά τον Φέτση και από αριστερά τον Ρίκκα με εντολή στους δύο τελευταίους να παρέχουν αλληλοκάλυψη προς τους πλάγιους αμυντικούς Τσουκαλά και Τσουμάγκα. Όλο αυτό παραπέμπει στην εμφανέστατη επιθυμία του Γερμανού να κλέψει τον βαθμό της ισοπαλίας, όπως είχε κάνει και στη Λειβαδιά. Ο κανόνας λέει πως όποτε κατεβαίνεις να παίξεις για την ισοπαλία, τις περισσότερες φορές θα χάσεις. Έλα όμως που ο Λίνεν γνώριζε καλά ότι η ΑΕΚ δεν διαθέτει ούτε το υλικό ούτε και τον τρόπο να παίξει επιθετικά για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το συγκεκριμένο ματς. Εδώ δεν το έκανε απέναντι στον Λεβαδειακό που δεν υπήρχε μέσα στο γήπεδο, θα το έκανε στα Γιάννινα όπου θα κινδύνευε με διασυρμό;

Δεν ήταν κακή η σκέψη του Λίνεν να παίξει μ' αυτόν τον τρόπο. Τουλάχιστον από το κέντρο και πίσω. Το θέμα είναι ότι από τα αμυντικά χαφ και πιο μπροστά η απόσταση που μεσολαβούσε ήταν τεράστια και οι παίκτες που καλούνταν να την καλύψουν ήταν όλοι αργοκίνητα καράβια. Ο Ρίκα δε και ο Φέτσης, φαίνεται ότι το έχουν στο DNA τους να παίζουν με την πλάτη προς την περιοχή του αντιπάλου και να έχουν ορατότητα μόνο προς τη δική τους περιοχή. Ίσως έτσι να εξηγείται η εμμονή τους να γυρίζουν συνεχώς τη μπάλα προς τα πίσω, όπου οι άπειροι Κουτρουμπής και Τσούπρος υπό το καθεστώς του πανικού έκαναν εύκολα το λάθος και πρόσφεραν τη μπάλα στους αντιπάλους τους. Έτσι δημιουργήθηκαν δεκάδες κίνδυνοι για την εστία της ΑΕΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι και δύο απ' αυτούς μετουσιώθηκαν σε γκολ για την ομάδα των Ιωαννίνων. Λίγο πιο μπροστά υπήρχε ο Γκερέιρο, ο οποίος είναι επίσης απελπιστικά αργός, ξέχωρα που αρχικά έπαιζε στο αριστερό άκρο και αργότερα μετακινήθηκε πίσω από τον Πετρόπουλο, έχοντας πάντα όμως σαν ντεζαβαντάζ την τεράστια απόσταση που τον χώριζε από τα υπόλοιπα χαφ με αποτέλεσμα η μπάλα να μην αλλάζει μεταξύ τους ούτε με κούριερ. Χαμένος κάπου πιο μπροστά και στο δεξιό άκρο βρισκόταν ο Καραλής και φουνταρισμένος έρημος και μόνος μέσα στην περιοχή των Ιωαννίνων ο Πετρόπουλος, οι οποίοι δεν είδαν τη μπάλα να τους πλησιάζει ούτε από λάθος κάποιου αντιπάλου αμυντικού.

Και τι έκανε για να τα διορθώσει όλα αυτά ο Λίνεν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν πια η κατάσταση είχε ξεφύγει και η ομάδα βρισκόταν πίσω στο σκορ με δύο γκολ; Πέρασε τον Φουρτάδο στη θέση του Φέτση και τον Βλάχο στη θέση του Τσουμάγκα. Αλλά έκανε και εσωτερικές αλλαγές. Έστειλε τον Τσουκαλά από δεξιό σε αριστερό μπακ, εκεί δηλαδή που έπαιζε ο Τσουμάγκας που αντικαταστάθηκε, πέρασε δεξιό μπακ τον Βλάχο και άλλαξε θέση στον Ρίκα που τον έφερε δεξιά στα χαφ, εκεί που πριν έπαιζε ο Φέτσης, περνώντας αριστερά τον Φουρτάδο. Αυτό με τον Φουρτάδο το έχει δοκιμάσει κι άλλες φορές, πάντα με την ίδια... αποτυχία. Κι αν κανείς πίστεψε ότι η ΑΕΚ ισορρόπησε την κατάσταση και ανέκοψε την επιθετικότητα του ΠΑΣ Γιάννινα, πλανάται πλάνην οικτρά. Ο ΠΑΣ ήταν εκείνος που ανέκοψε ταχύτητα και που έδωσε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να φανεί έστω και αμυδρά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και πώς μεταφράζεται αυτή η παρουσία της ΑΕΚ; Σε ένα σουτ του Γκερέιρο στο 55' που πήγε στα περιστέρια. Απολύτως τίποτα άλλο!

Ίσως αυτή να ήταν η χειρότερη μέρα του Λίνεν από πλευράς έμπνευσης από τότε που ανέλαβε την ΑΕΚ. Δεν του βγήκε το παραμικρό. Αλλά αν καθίσουμε να σκεφτούμε λίγο ψύχραιμα, θα δούμε ότι δεν έκανε και τίποτα σημεία και τέρατα ο Γερμανός για να του την πέφτουν όλοι λες και είναι ο πρώτος τυχόν άσχετος. Η μη χρησιμοποίηση του Ανακάγλου ίσως να είναι συζητήσιμη αλλά πού να πήγαινε με δύο επιτελικά χαφ μέσα στους Ζωσιμάδες; Χωράνε αυτοί οι δύο παίκτες μαζί στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ; Για να το σκεφτούμε λιγάκι. Ενίσχυση στα μετόπισθεν ήταν η λογικά αναμενόμενη κίνηση και μόνο ένας επιτελικός χαφ στο κέντρο. Και ο Λίνεν αυτό έκανε. Προτίμησε δε για επιτελικό τον πιο έμπειρο και τον πιο ξεκούραστο αφού ο Γκερέιρο είχε απουσιάσει λόγω καρτών από το προηγούμενο ματς. Και αντί αυτός να μπει φρέσκος και ορεξάτος, σερνόταν κολλημένος πάνω στους αξιόμαχους αμυντικούς των γηπεδούχων. Η δεύτερη κίνηση για την οποία κρίνεται ο Λίνεν ήταν η χρησιμοποίηση του Καραλή. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έσπευσαν όλοι να χαρακτηρίσουν πείραμα τη χρησιμοποίηση του Καραλή. Δεν είναι ένας από τους αναπληρωματικούς παίκτες της ομάδας που οφείλουν να είναι πανέτοιμοι για να αντικαταστήσουν κάποιον συνάδελφό τους; Όταν του λείπουν του προπονητή δύο από τα πιο πολύτιμα εργαλεία του στο χώρο του κέντρου, ο Κορδέρο και ο Φούντας που είναι ο πιο γρήγορος δεξιός χαφ του και ο μόνος παίκτης με παρεμφερή χαρακτηριστικά που διαθέτει είναι ο Καραλής και όταν ο Παυλής που θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη εναλλακτική λύση απουσιάζει, πού είναι το λάθος αν τον χρησιμοποιήσει; Τώρα αν ο παίκτης πρόδωσε την εμπιστοσύνη του αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν ήταν λοιπόν τόσο εγκληματικά τα λάθη του Λίνεν. Απλά δεν του βγήκαν αυτές οι δύο επιλογές. Είχε όμως την ατυχία να μη του βγει και καμία από τις γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις, αφού όλες οι γραμμές της ΑΕΚ ήταν μια σκέτη τραγωδία. Επίσης, η έμπνευση να χρησιμοποιήσει στα χαφ τον Βαλεντίνο Βλάχο, κάπου σκοντάφτει στη δικιά μας λογική, άσχετα αν τελικά δεν την πραγματοποίησε και τον έβαλε απλά να παίξει στη θέση που ξέρει, αυτή του δεξιού μπακ. Η απάντηση είναι απλή. Ένας παίκτης που ξέρει καλά τη θέση του δεξιού αμυντικού, μπορεί να παίξει εύκολα και στη θέση του δεξιού χαφ, ειδικά αν τα καταφέρνει να γίνεται διεισδυτικός μέσα στο παιχνίδι. Κάτι τέτοιο σκέφτηκε και ο Λίνεν ελλείψει άλλου πιο κατάλληλου για να επωμιστεί τον συγκεκριμένο ρόλο. Να μιλήσουμε για την εμμονή του στον Φουρτάδο ή για την απαράδεκτη στάση του να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στους παίκτες του ναι, αυτό να το κάνουμε. Αυτά είναι θέματα που εκνευρίζουν τους πάντες και δικαιολογημένα. Όλα τα άλλα είναι για να ικανοποιούν την δική μας ανάγκη να παίζουμε κάπου-κάπου τους προπονητές της εξέδρας και τίποτα περισσότερο.

Ας δεχτούμε ότι ο Λίνεν είναι ένας παρωχημένος προπονητής, με μπόλικη υπεροψία που προκύπτει από την ανώτερη, σε σχέση με τη δική μας, σχολή ποδοσφαίρου την οποία έχει υπηρετήσει και με μια σειρά από εμμονές των οποίων συχνά-πυκνά πέφτει θύμα. Από την άλλη διαθέτει την εμπειρία να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή όπως αυτή του "τελικού" απέναντι στον Πανθρακικό. Ξέρει το υλικό του, ξέρει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα, επανέρχονται και οι Κορδέρο και Φούντας, ας μη τα ανακατώσουμε όλα τώρα, την τελευταία στιγμή και τα κάνουμε σαλάτα. Η ΑΕΚ θα είναι εκείνη που θα το πληρώσει. Ας επιδείξουμε ψυχραιμία και ας μη πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Ύστερα από δύο εβδομάδες και αν όλα πάνε κατ' ευχήν και σωθούμε μπορούμε να αποφασίσουμε ό,τι θέλουμε. Τώρα απαιτείται ομοψυχία και να συγκεντρωθούμε άπαντες στον μεγάλο σκοπό που είναι η νίκη πάση θυσία επί της ακριτικής ομάδας. Κάθε τι άλλο ίσως αποδειχτεί καταστροφικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: