Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΑΕΚ-Καλαμαριά 1-1

Μία πολύ κακή ΑΕΚ απέσπασε (δεν παραχώρησε) ισοπαλία από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς από τον οποίο θα μπορούσε να έχει υποστεί βαριά ήττα έπειτα από την τραγική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου. Η άμυνα -και ειδικά το κέντρο της άμυνας- για μία ακόμα φορά ήταν σκέτη τραγωδία. Σήμερα υστέρησε και ο Ντούμπερετ -για πρώτη φορά- εκτός από τον Σταθάκη που είχε υστερήσει και στα δύο προηγούμενα φιλικά παιχνίδια. Το πράγμα φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά. Η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε κεντρικό -για να μην πω κεντρικούς- αμυντικό, δυνατό κορμί, με πείρα και πειθαρχημένο. Ούτε ο Σταθάκης έχει πείσει ότι μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ούτε ο Τσούπρος, ούτε ο Ντούμπερετ και φυσικά ούτε οι υπόλοιποι πιτσιρικάδες που παίζουν κατά καιρούς σ' αυτή τη θέση. Λίγο πιο μπροστά απ' αυτούς, στη θέση των αμυντικών χαφ, δεν τράβηξαν ούτε ο Ρόβας με τον Κορδέρο. Άρα η μισή ΑΕΚ από το κέντρο και πίσω ήταν κλινικά νεκρή. Σε κακή μέρα όμως βρέθηκε και ο Ανάκογλου, ενώ ο Ράμα που ο Δέλλας τον προόριζε σήμερα για επιτελικό χαφ, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα ένιωσε τράβηγμα στους προσαγωγούς -για πολλοστή φορά- και έμεινε εκτός αγώνα. Συνολικά έχει αγωνιστεί 30 λεπτά στα τρία φιλικά που έδωσε η ΑΕΚ κι αυτή η συχνότητα των τραυματισμών του μοιάζει ιδιαίτερα ανησυχητική.
 
Το κακό είναι ότι η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου ήταν η -θεωρητικά- καλή ΑΕΚ, η βασική όπως λέμε, αφού έπαιξαν όλοι όσοι προορίζονται για την αρχική εντεκάδα. Εν τούτοις και πάλι η ΑΕΚ πάτησε κάπως καλύτερα στο γήπεδο κατά το δεύτερο ημίχρονο κι ας αντικαταστάθηκαν οι βασικοί. Ενδεικτικό της κακής εμφάνισης των περισσοτέρων παικτών είναι ότι ο κορυφαίος σήμερα για την ΑΕΚ ήταν ο 37χρονος Γεωργέας. Ικανοποίησαν επίσης ο Καζβιρόπουλος που έκανε τρομερή ενέργεια στη φάση του γκολ και ο σκόρερ Μπρέσεβιτς που βρίσκεται πάντα μέσα στις φάσεις. Αλλά η ΑΕΚ είναι ορατό πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα -εκτός από το κέντρο της άμυνας- και στα άκρα της επίθεσης. Εκεί χρειάζεται ένας γρήγορος παίκτης και διεμβολιστής για να μπορεί να κάνει κούρσες και να βγάζει σέντρες για τον Μπρέσεβιτς ή να καταφέρνει να τρυπώνει πλαγιοκοπώντας τις αντίπαλες άμυνες. Ο Μούργκα δεν δείχνει να καταφέρνει κάτι τέτοιο, ο Ράμα είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και απομένουν μόνο οι πιτσιρικάδες Δημγκιόκας, Παληαρούτας και Κάτσικας που στερούνται όμως εμπειριών για να βασιστεί η ομάδα αποκλειστικά πάνω τους. Επίσης η ΑΕΚ, μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει να διαθέτει τα πλάγια μπακ που θα αναλάβουν να κουβαλήσουν τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και να βγάλουν τη σέντρα ή να συγκλίνουν προς το τέρμα και να μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στην άμυνα αν χαθεί η μπάλα. Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, κατεβαίνοντας με την εντεκάδα πάνω στην οποία θα βασιστεί στο πρωτάθλημα, δεν έκανε ούτε μισή ευκαιρία για γκολ! Ο δε τρόπος που δέχεται το γκολ από τον Βλάχο είναι τουλάχιστον αστείος. Η όλη κίνηση της άμυνας και η αντίδρασή της στην οργανωμένη επίθεση της Καλαμαριάς θύμισε κυριολεκτικά άμυνα ομάδας γειτονιάς όπου επικρατούν το γιουρούσι και η κλωτσοπατινάδα. Τα δύο κυρίαρχα πρόσωπα δε που ευθύνονται για την άνεση με την οποία κινήθηκαν οι αντίπαλοι επιθετικοί, ήταν ο Ντούμπερετ και ο Σταθάκης. Επίσης, εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που πέφτει ο Καραγκιολίδης για να αποκρούσει, παρόλο που θεωρητικά δεν ευθύνεται για το γκολ. Το κορμί του, αντί να εκτιναχθεί προς την κατεύθυνση που κινείται η μπάλα, τινάζεται… στατικά, με μια ανεπαίσθητη κίνηση των ποδιών του προς το… αντίθετο δοκάρι. Πραγματικά εντυπωσιακή αντίδραση για τερματοφύλακα.
 
Η ομάδα κέρδισε ένα σωρό κόρνερ (8 αν δεν κάνω λάθος) τα οποία εκτελέστηκαν το ένα χειρότερα από το άλλο. Μήπως κι αυτό πρέπει να το κοιτάξουν στις προπονήσεις; Ομάδα που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσα στημένα, με τέτοιο σέντερ φορ βουνό μέσα στην αντίπαλη περιοχή, δεν έχει και πολλές πιθανότητες να σκοράρει. Στο δεύτερο ημίχρονο πάντως η ομάδα κινήθηκε πιο δραστήρια, χάρη κυρίως στις ενέργειες του δραστήριου Καζβιρόπουλου. Και πάλι όμως, πέρα από την ισοφάριση, δεν κατάφερε να ικανοποιήσει. ΑΕΚ που υποχρεώνεται σε ισοπαλία με ομάδες σαν την Καλαμαριά και μένει και ευχαριστημένη που δεν έχασε με καθαρό σκορ, δεν είναι δυνατόν να έχει αφήσει κανέναν ικανοποιημένο. Κι ας είναι όσο νωρίς θέλει κι ας είναι τα πόδια όλων βαριά κι ας γίνονται αυτά τα ματς μόνο για την εξαγωγή συμπερασμάτων και για να δοκιμαστούν παίκτες και συστήματα. Θα έπρεπε ήδη η ομάδα να έχει βρει έναν κορμό και έναν τρόπο ανάπτυξης και να δουλεύει περισσότερο για να αφομοιώνει ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Οι δοκιμές δεν γίνεται να κρατήσουν μέχρι την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Έπειτα, αυτές οι συνεχόμενες αλλαγές στα τελευταία 15 λεπτά δεν βρίσκω τι χρησιμότητα μπορεί να είχαν, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να ανακόπτουν συνεχώς τον όποιο ρυθμό του ματς και να μην επιτρέπουν στους παίκτες που έμπαιναν να προλάβουν να πάρουν τη μπάλα στα πόδια τους και να οργανώσουν κάποια επίθεση.
 
Φυσικά υπάρχουν και αρκετά ελαφρυντικά για τη σημερινή πολύ κακή εμφάνιση με κυριότερο την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε. Το ματς άρχισε σχετικά νωρίς και στην κυριολεξία έβραζε ο τόπος καθιστώντας αναγκαστικές τις συχνές διακοπές του αγώνα για να βρουν την ευκαιρία να δροσιστούν λίγο οι παίκτες. Ελαφρυντικά όμως δεν υπάρχουν για το αδικαιολόγητο άγχος που είχαν οι παίκτες και για την αδυναμία που εμφάνισαν να αντεπεξέλθουν στην πίεση που τους άσκησε από τα πρώτα λεπτά η Καλαμαριά. Αυτό, αν δεν βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, ίσως αποτελέσει το τρωτό σημείο της φετινής ΑΕΚ όταν οι αντίπαλοι θα αποφασίζουν να την πιέσουν στην περιοχή της. Βέβαια, οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας στερούνται φυσικής κατάστασης για να πιέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ θα βρίσκει την ευκαιρία να απεγκλωβίζεται και να αντιδρά μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του παιχνιδιού μπροστά στις δικές τους εστίες. Τότε όμως θα πρέπει να υπάρχει ο τρόπος η ΑΕΚ να κάνει το εύκολο γκολ για να ξεκλειδώνει τις συμπαγείς τους άμυνες και να μπορεί να φτάνει και στην ανατροπή όποτε θα έχει τύχει να είναι αυτή που δέχτηκε πρώτη γκολ. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομάδα χρειάζεται ακόμα μπόλικη δουλειά και οπωσδήποτε δύο μεταγραφές τουλάχιστον…

2 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Ματς δεν είδα, οπότε άποψη δεν έχω. Πάντως, παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, το υπάρχων roster δεν με πείθει. Τώρα θα μου πεις, σε ερασιτεχνική κατηγορία θα παίξουμε...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Τυχερός είσαι που δεν το είδες.
Από το συγκεκριμένο ρόστερ δεν βλέπω να μένουν πολλοί του χρόνου.
Για φέτος όμως νομίζω ότι θα ανταποκριθούν οι υπάρχοντες. Με δυο-τρεις προσθήκες βεβαίως-βεβαίως...