Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι αταίριαστοι

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αχαρτογράφητος. Το έχει παραδεχτεί η επιστήμη η οποία συνεχίζει μεν τις έρευνες αλλά εις μάτην μέχρι τώρα. Εντάξει ως εδώ; Όπως λοιπόν υπάρχουν δισεκατομμύρια διαφορετικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, έτσι υπάρχουν και δισεκατομμύρια διαφορετικοί εγκέφαλοι. 7,9 δισεκατομμύρια για την ακρίβεια, αφού τόσος είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια απογραφή. 7,9 δισεκατομμύρια διαφορετικά μυαλά. 7,9 δισεκατομμύρια διαφορετικοί τρόποι σκέψης. Άντε τώρα εσύ να ταιριάξεις τη σκέψη σου με τη δική μου, ο Μελισσανίδης με του Μαρινάκη, ο Σαρρής με του Ντάλλας, ο Κούγιας με της Βατίδου και πάει λέγοντας. Και μπορεί και τα 7,9 αυτά δισεκατομμύρια να διαθέτουν εγκέφαλο αλλά δεν σημαίνει ότι διαθέτουν απαραίτητα λογική και κρίση. Διότι, είπαμε, εντελώς διαφορετικά τα κυκλώματα για τον καθένα (κι όταν λέμε κυκλώματα μην πάει ο νου σου στο κακό, για τα εγκεφαλικά κυκλώματα μιλάμε).

Ανάμεσα σε όλους αυτούς του εγκεφάλους, λοιπόν, υπάρχουν και κάποιοι που κατά ένα παράξενο και μαγικό τρόπο καταφέρνουν να επικοινωνούν και να δημιουργούν απίστευτα πράγματα. Τρομερά δίδυμα κι ας μην έχουν καμία σχέση σαν χαρακτήρες και ας μη ταιριάζει ο τρόπος ζωής τους. Ποιος να ξεχάσει το κορυφαίο δίδυμο κωμικών Σωτήρη Μουστάκα-Κώστα Βουτσά, για να μιλήσουμε για τη χώρα μας και να μη βγούμε παραέξω όπου εκεί τα παραδείγματα είναι άπειρα. Όποιος δεν τους είχε δει στο θέατρο στο "Πρόσεχε τη ντουλάπα", έχασε. Είχαν κάψει στην κυριολεξία το κείμενο του συγγραφέα. Αυτοσχεδίαζαν μόνο και μόνο κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο στα μάτια και το κοινό είχε πέσει κάτω από τα καθίσματα από τα γέλια. Κι όμως ήταν δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Παντρεμένος με τη Μπονέλου ο Μουστάκας, φανατικός της οικογένειας αλλά και τρομερός τζογαδόρος. Ο Βουτσάς από τη άλλη ήταν ένας μποέμ τύπος, γυναικάς και λάτρης κάθε είδους διασκέδασης, έκανε τρεις γάμους αλλά ήταν φανερό ότι δεν του πήγαινε το συγκεκριμένο άθλημα. Ένα άλλο τρομερό δίδυμο που άφησε εποχή ήταν εκείνο των Βασίλη Τσιάρτα-Ντέμη Νικολαΐδη που έκαναν όργια μέσα στα γήπεδα λες και ο εγκέφαλος του ενός ήταν συνδεδεμένος με του άλλου με μια αόρατη κλωστή. Άλλη πάστα ο Ντέμης, νυχτόβιος και πρώτη μούρη, έριξε τη Δέσποινα Βανδή και την παντρεύτηκε. Ο Ναουσαίος πιο του κατηχητικού, είχε το νου του μόνο στη μπάλα, στην καριέρα και στο πορτοφόλι του.

Τελικά, μήπως είναι καλύτερα έτσι; Αταίριαστοι κι αλλιώτικοι να πορευόμαστε και όσοι τυχαίνει να βρεθούν στο ίδιο μήκος κύματος, έστω για μερικές στιγμές, να πετυχαίνουν να μας απογειώνουν; Αν όλοι ακολουθούσαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης, αν μπαίναμε σε ένα καλούπι, θα είχαμε τίποτα να ασχοληθούμε; Θα βρίσκαμε κάτι στους άλλους να κριτικάρουμε για να γεμίζουμε τα κενά μας αφού θα ήμασταν όλοι ίδιοι;

Αταίριαστοι μας χρειάζονται για να πάμε μπροστά. Αταίριαστοι στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στο ποδόσφαιρο. Απρόβλεπτοι. Πολυμήχανοι. Πολλά αταίριαστα δίδυμα θα καταφέρουν να σώσουν την κατάσταση. Να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Να σκέφτεται το κάτι περισσότερο που από τον άλλο είχε διαφύγει. Οι ταιριαστοί δεν βοηθάνε στην εξέλιξη. Βασίζεται ο καθένας στις πρωτοβουλίες του άλλου και βαριέται να σκεφτεί και να ενεργήσει. Εφησυχάζουν. Λιμνάζουν. Κωλυσιεργούν.

Κι εσύ καλέ μας τίγρη, φέρε μια εντεκάδα αταίριαστους τώρα που θα γυρίσουμε στον φυσικό μας χώρο και στο σπίτι μας να χορτάσουν τα ματάκια μας όμορφη μπάλα…