Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η αλαζονεία της μειοψηφίας

Ο… θριαμβευτής των εκλογών στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο σεμνός και να διαβάζει καλύτερα τις επιταγές των δημοτών του Δήμου που βρέθηκε παρά μία τρίχα να ηγείται. Να τα κάνω πενηνταράκια για να γίνουν πιο κατανοητά όσα θα πω.

Ο συγκεκριμένος δήμος είναι από τους μικρότερους στο λεκανοπέδιο. Αριθμεί μόλις και μετά βίας 30.838 εγγεγραμμένους δημότες με δικαίωμα ψήφου. Από αυτούς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές 9.214 δημότες δεν πήγαν να ψηφίσουν. Μαζί με εκείνους που ψήφισαν άκυρο και λευκό και που ανέρχονται στους 1.863 (σύνολο 11.077) φτάνουν ένα ποσοστό της τάξης του 35,92% που αν τα εκλογικά μαγειρεία δεν φρόντιζαν να το πετάξουν έξω από τις καταμετρήσεις θα ήταν αριθμητικά ο πρώτος συνδυασμός και μάλιστα με τεράστια διαφορά! Αυτό το ποσοστό σαφέστατα δεν τάσσεται με τον εκλεγέντα δήμαρχο.

Από τους υπόλοιπους 17.898 που ψήφισαν ο σημερινός δήμαρχος έλαβε στον πρώτο γύρο μόλις 3.354 ψήφους και ποσοστό 18,32% και ο δεύτερος υποψήφιος έλαβε 3.289 ψήφους και ποσοστό 17,97%. Δηλαδή ο νυν δήμαρχος κέρδισε με διαφορά 65 ψήφων και με 0,35% ποσοστό διαφοράς! Αυτό το ποσοστό μόνο του ανήκει και μ' αυτό επαίρεται και κομπάζει θέλοντας να το παίξει γενικός γκιουλέκας της περιοχής και εκφραστής της… πλειοψηφίας.

Θα μου πεις, ναι, αλλά στον δεύτερο γύρο τον ψήφισαν 9.439 ψηφοφόροι, ποσοστό 52,74%, έναντι 8.459 (47,26%) που ψήφισαν τον δεύτερο υποψήφιο. Με 980 ψήφους διαφορά βρέθηκε δήμαρχος δηλαδή. Και φυσικά οι ψηφοφόροι του δεύτερου γύρου σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προσμετρηθούν σαν δικοί του και δεν δικαιούται να πιστεύει ότι τους εκφράζει σε όλα τα θέματα του δήμου. Όλοι ξέρουμε πώς παίζεται το παιχνίδι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Εν τούτοις και επειδή έχουμε δημοκρατία οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα αλλά όχι και ην υπεροψία του συγκεκριμένου κυρίου των 3.354 ψηφοφόρων.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ο σημερινός άρχοντας που ουσιαστικά εκλέχτηκε από μια τραγική μειοψηφία, είχε πρωτογενώς απέναντί του από τους 30.838 καταγεγραμμένους δημότες, τους 27.484! Αυτό κι αν είναι από τα κουλά της δημοκρατίας μας. Τελικά βρέθηκε στον δεύτερο γύρο να έχει απέναντί του τους 8.459 που ψήφισαν τον αντίπαλό του αλλά και τους 11.077 που ή δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ψήφισαν άκυρο και λευκό. Σύνολο, απέναντι στο "δικό" του 9.439 βρήκε ένα 19.536! Για ποια πλειοψηφία μιλάμε;
 
Δυστυχώς ο συγκεκριμένος δήμος πλήρωσε αμαρτίες και λάθη προηγούμενων δημοτικών αρχόντων που θα έπρεπε να έχει ληφθεί πρόνοια να μη περνάνε ούτε έξω από τα εκλογικά κέντρα, πόσο μάλλον να είναι και υποψήφιοι. Έτσι, βρέθηκαν δέσμιοι οι ψηφοφόροι στον πρώτο τυχόντα υποσχεσιολόγο που άλλα λέει παρά πέντε, άλλα ακριβώς, άλλα και πέντε, που αλλάζει γνώμες και αποφάσεις με ταχύτητα μονοθέσιου της φόρμουλα 1 και που συναγωνίζεται σε ανακολουθίες, πισωγυρίσματα και τσαρλατανισμό με το κόμμα που τον στήριξε…