Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τι λείπει από τη φετινή ΑΕΚ

Διαβάζω δεξιά κι αριστερά σκέψεις και κρίσεις για το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ και για την διαχείρισή του από τον Δέλλα. Ασφαλώς και έχει κενά και ελλείψεις η ομάδα. Και πρώτα-πρώτα θα χρειαστεί άμεσα φορ που να γυαλίζει το μάτι του και αμυντικό χαφ σκυλί. Επίσης θα χρειαστεί και αριστερό μπακ επειδή όπως φαίνεται ο Σοϊλέδης δεν… Μου θυμίζει τον Ράμα που όλο τον περιμέναμε να ξεπεράσει κάποιον τραυματισμό για να τον δούμε στην εντεκάδα κι εκείνος όλο τραυματιζόταν από την αρχή. Κι εμένα είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι δεν πρόκειται να τον δούμε ποτέ βασικό επειδή το παιδί ήταν αγύμναστο από νεαρή ηλικία και επομένως τρομερά επιρρεπής σε κάθε λογής τραυματισμό. Και δυστυχώς βγήκα αληθινός. Τα ίδια πιστεύω και για τον Σοϊλέδη. Άρα θέλουμε ένα αριστερό μπακ πίσω ή ακόμα και μπροστά από τον Πεταυράκη, αν βρεθεί καλύτερος. Ο Γροντής ούτε για ανέκδοτο δεν πρέπει να συζητιέται για τη συγκεκριμένη θέση, ενώ ο φιλότιμος Νικόλας ο Γεωργέας έδωσε ήδη ότι είχε να δώσει.

Μέχρι εδώ καλά. Θα διαφωνήσω όμως με όσους υποστηρίζουν ότι η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση στα επιτελικά χαφ, στις πτέρυγες, ακόμα και στο κέντρο της άμυνας όπως φωνάζουν δεξιά κι αριστερά μερικοί. Στον άξονα, με την προσθήκη ενός αμυντικού χαφ που να μπορεί να κόβει ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει αλλά ταυτόχρονα να τα καταφέρνει να βγάζει την ομάδα μπροστά, δεν χρειάζεται καμία επιπλέον ενίσχυση. Λίγο πιο μπροστά υπάρχουν οι Μάνταλος και Ζόριτς που εγώ πιστεύω ότι μπορεί να χωρέσουν ακόμα και ταυτόχρονα στην εντεκάδα. Στα φτερά τώρα, ναι, μπορεί ο Πλατέλας να μην έχει φανεί σχεδόν καθόλου φέτος, εκτός ίσως από τα δύο ματς κυπέλλου με Φωκικό και Ηρακλή Ψαχνών, που όμως ίσως είναι οι δυο πιο αδύνατες ομάδες της κατηγορίας, μπορεί επίσης ο Ντούνης να μην έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι μπορεί να βοηθήσει, μπορεί ακόμα ο Μπαρμπόσα να μην έχει έφεση στο σκοράρισμα, αλλά αυτοί οι τρεις συν την προσθήκη στη φυσική του θέση που είναι τα άκρα του Αραβίδη, ταυτόχρονα με την απόκτηση καθαρόαιμου φορ, θα φέρει τις ισορροπίες που χρειάζεται η ομάδα και θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Αν συνυπολογίσουμε πλάι στον αμυντικό χαφ που θα αποκτηθεί τον παλιό καλό Κορδέρο ή τον βελτιωμένο Ανάκογλου ή και ακόμα τον ανερχόμενο και δουλευταρά Φαγέ, θεωρώ ότι η ΑΕΚ διαθέτει τεράστια υπεροπλία στη μεσαία γραμμή.

Αν έχεις έναν τερματοφύλακα σαν τον Ανέστη που πάνω του μπορείς να επενδύσεις το μέλλον σου, έναν δεξιό αμυντικό σαν τον Μπακάκη, ένα κεντρικό αμυντικό δίδυμο σαν τους Κολοβέτσιο-Λαμπρόπουλο και πίσω απ' αυτούς τον εφάμιλλης αξίας Σαρρή και τους διαρκώς ανερχόμενους Σβάρνα-Τζανετόπουλο αλλά και το κέντρο που προανέφερα, εύκολο είναι να προσδιορίσεις τι σου λείπει και στοχευμένα να κινηθείς στη διεθνή αγορά για να το αποκτήσεις.

Η ΑΕΚ θα χρειαστεί τον Γενάρη ένα αριστερό μπακ. Αν μάλιστα τον λένε Κοροβέση και προέρχεται από τον ΠΑΣ Γιάννινα θα έχει κάνει διάνα. Θα χρειαστεί επίσης τον αμυντικό χαφ που λέγαμε και τον οποίο θα δυσκολευτεί να βρει στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, αφού οι περισσότεροι καλοί παίκτες δεσμεύονται από συμβόλαια, όμως στο εξωτερικό πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για τον σέντερ φορ που η ΑΕΚ θα χρειαστεί από τον Γενάρη. Και δε νομίζω ότι ο Μπλάνκο αποτελεί τη λύση που ψάχνει η ΑΕΚ. Καμία άλλη μεταγραφή σε αυτό το χρονικό σημείο.

Το καλοκαίρι θα έχουν βγει καλύτερα συμπεράσματα για όλους και θα μπορεί από νωρίς η ομάδα να κάνει τον σχεδιασμό της για τις ανάγκες της Σούπερ Λίγκας στην οποία θα συμμετέχει από του χρόνου. Εκεί το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί ένα δεξί μπακ, για αναπληρωματικό του Μπακάκη, αφού ο Γεωργέας κατά πάσα πιθανότητα θα κρεμάει τα παπούτσια του βάζοντας τέρμα στην πολύχρονη καριέρα του. Τότε θα φανεί εκ του ασφαλούς αν χρειάζεται κάποια ενίσχυση στις πτέρυγες, ανάλογα με τη χρονιά που θα έχουν κάνει οι Πλατέλας, Ντούνης, Αραβίδης και Μπαρμπόσα. Τότε θα ξεκαθαρίσει οριστικά κι η τελική τετράδα των φορ που απαιτείται να υπάρχει σε μια ομάδα πρωταθλητισμού. Το κανόνι που θα έχει ήδη αποκτηθεί από τον Γενάρη, ο Ντακόλ, ο Μπρέσεβιτς και ο νεαρός Τσεβάς θα συνεχίσουν και στην Σούπερ Λίγκα ή ένας εκ των Ντακόλ-Μπρέσεβιτς θα πρέπει να αντικατασταθεί με έναν ακόμα πιο αποδοτικό επιθετικό, ενδεχομένως πιο κοντό και περισσότερο διεισδυτικό που να μπορεί να παίζει και δίδυμο με τον κυρίως σέντερ φορ; Μη ξεχνάμε ότι προετοιμάζεται και ο μικρός, ο Βλαχομήτρος, από τη δεύτερη ομάδα. Το πιθανότερο είναι όμως να δοθεί ένα χρόνο δανεικός σε ομάδα της μεγάλης κατηγορίας για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και παραστάσεις από αγώνες της Σούπερ Λιγκ. Δανεικός κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δοθεί και ο Γροντής, ίσως και απ' αυτόν τον Γενάρη και μέχρι το καλοκαίρι να έχει κριθεί αν κάνει ή δεν κάνει για την ΑΕΚ των υψηλών απαιτήσεων της επόμενης περιόδου. Σίγουρα πάντως είναι ο παίκτης που έχει πάρει τις περισσότερες ευκαιρίες από οποιονδήποτε άλλο και έχει σημειώσει την μικρότερη εξέλιξη. Ο Ρόβας λογικά διανύει την τελευταία του χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ. Θερμές ευχαριστίες από όλους μας για τη βοήθεια που προσέφερε αυτά τα δύο χρόνια της Γ' και της Β' Εθνικής αλλά η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει ψηλότερα. Τέλος, στους τερματοφύλακες μια αποχώρηση του Καραγκιολίδη με ταυτόχρονη προώθηση του Ντούνη σαν τρίτου τερματοφύλακα θα είναι αρκετή για να πορευτεί η ΑΕΚ στα σαλόνια διαθέτοντας μια πολύ καλή τριάδα τερματοφυλάκων. Άλλωστε, αν εξαιρέσουμε ότι δεν υπάρχει και τίποτα δελεαστικό στην ελληνική αγορά στη συγκεκριμένη θέση, η απόκτηση ενός ακόμα τερματοφύλακα ίσως να φρενάριζε την εξέλιξη του Ανέστη σε ένα πολύ μεγάλο τερματοφύλακα με τον οποίο η ΑΕΚ θα έλυνε για πολλά χρόνια το πρόβλημά της στην ευαίσθητη αυτή θέση.

Ως προς τον Δέλλα, θα κριθεί κι αυτός οριστικά και με ασφάλεια μετά το τέλος του φετινού πρωταθλήματος και θα αποφασιστεί αν θα θεωρηθεί έτοιμος και κατάλληλος για να οδηγήσει την ομάδα στην επιστροφή της στον πρωταθλητισμό και τις διεθνείς διακρίσεις ή αν θα συνεχίσει να προσφέρει από τη θέση του βοηθού προπονητή που μάλλον θα είναι κάποιο μεγάλο όνομα από την ευρωπαϊκή αγορά…