Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τα εν οίκω μη εν δήμω

Πολύς λόγος γίνεται για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς της ΠΑΕ σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ, για τον αριθμό των διαρκείας που έχουν διατεθεί και για άλλα οικονομικής φύσεως ζητήματα. Οι ανώνυμες εταιρείες έχουν τη υποχρέωση εκ του νόμου να δημοσιεύουν τους ετήσιους ισολογισμούς τους και τίποτα περισσότερο. Από εκεί και πέρα εντέλλεται η πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της να ασκήσει όποτε το επιθυμεί τακτικούς ή και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα βιβλία της εταιρείας. Πουθενά δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν το κοινό για κάθε οικονομική τους κίνηση.

Η πρακτική αυτή, η επονομαζόμενη και "όλα στο φως", ξεκίνησε επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος με καλή προαίρεση θέλησε να δείξει ότι τα οικονομικά της ΠΑΕ ΑΕΚ θα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για όλους. Πρακτική που αποδείχτηκε πέρα για πέρα λανθασμένη αφού στην ουσία άνοιγε κερκόπορτες στα στεγανά που απαιτούνται να έχει μια εταιρεία και έμπαζε στα άδυτά της τον οποιονδήποτε κακοπροαίρετο και κυρίως τους εχθρούς και τους ανταγωνιστές της. Έτσι, όταν ο Νικολαΐδης αποχώρησε και στη θέση του εμφανίστηκαν οι γνωστές σε όλους μας μαριονέτες, φάνηκε ξεκάθαρα στους πάντες πόσο ευάλωτη ήταν η ΑΕΚ και πόσο εύκολα θα μπορούσε να γίνει έρμαιο στις ορέξεις σκοτεινών κύκλων που επιχείρησαν ακόμα και να εισχωρήσουν σαν δούρειοι ίπποι και να ελέγξουν την ΠΑΕ από μέσα με δικούς τους ανθρώπους. Μη ξεχνάτε την βλακώδη δημοσιοποίηση των e-mails που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι παράγοντες της συμφοράς κάνοντας ρόμπα την ΑΕΚ στο πανελλήνιο και όχι μόνο.
 
Αν κάποιος πάντως έχει βάσιμους λόγους να αμφισβητεί τη διαχείριση από το Δ.Σ. της εκάστοτε εταιρείας μπορεί να ζητήσει ανά πάσα στιγμή διαχειριστικό έλεγχο, ακόμα κι αν είναι μικρομέτοχος της εταιρείας. Οι εποχές που έβγαινε ο καθένας και ανέλυε πόσα ξόδεψε η ομάδα στον ράφτη και πόσα στο συνεργείο καθαρισμού των εγκαταστάσεων, καθώς και πόσα εισέπραξε από οποιαδήποτε πηγή εσόδων, πέρασε ανεπιστρεπτί και καλά έκανε. Εκτός αν έχει δει κανείς την διοίκηση του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού ή οποιασδήποτε άλλης ΠΑΕ ή ακόμα και οποιαδήποτε εταιρεία να βγαίνει στα μέσα δυο φορές την εβδομάδα και να ξεδιπλώνει σε κοινή θέα και με πάσα λεπτομέρεια τα οικονομικά της, τις δοσοληψίες της και τον προγραμματισμό της.

Ως προς τα εισιτήρια που γίνεται τόσος ντόρος, να είμαστε σοβαροί. Δηλαδή υπάρχουν φίλοι της ΑΕΚ που δεν ξέρουν τον αριθμό εισιτηρίων που έχει διατεθεί; Μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη άγγιζαν τις 10.000. Σήμερα βρίσκονται περίπου κοντά στις 11.500 διαρκείας. Εκεί, γύρω στις 12.000 θα κλείσουν. Και δεδομένων των ιδιαίτερα άσχημων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι, θεωρώ ότι είναι ένας αξιοπρεπής αριθμός, όταν ομάδες με αδιάλειπτη παρουσία στη Σούπερ Λίγκα και με συνεχόμενες συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα βρίσκονται πάνω-κάτω στο ίδιο νούμερο ή υπολείπονται κατά πολύ των εισιτηρίων διαρκείας που έχει διαθέσει η ΑΕΚ της Β' Εθνικής.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επίσης, με έναν απλό υπολογισμό είναι εύκολο να δει κανείς αν έχει καλυφθεί πλήρως ή αν κοντεύει να καλυφθεί. 11 εκατομμύρια έχει βάλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο γιος του (10+1). Περίπου 3 με 4 εκατομμύρια έχουν μαζευτεί από τα περσινά και τα φετινά εισιτήρια διαρκείας (από το μισό αντίτιμο που πηγαίνει για το γήπεδο). Επίσης υπολογίζονται άλλα 5 έως 7 εκατομμύρια που θα βάλουν οι Παππάς, Χατζηιωάννου, Γκούμας, Σάλας και λοιποί ευκατάστατοι φίλοι της ΑΕΚ. Και τέλος, κοντά στα 2 εκατομμύρια έχουν μαζευτεί από τους απλούς φιλάθλους που από το υστέρημά τους έχουν καταθέσει ένα ποσό βάζοντας το δικό τους τούβλο στο χτίσιμο του γηπέδου. Σύνολο βρισκόμαστε στα 22 με 24 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι απομένουν περίπου 6 με 8 εκατομμύρια για να καλυφθεί ο στόχος των 30 εκατομμυρίων που έχει τεθεί. Το συγκεκριμένο ποσό αναζητά ο τίγρης μέσω της ομογένειας και διαφόρων έκτακτων χορηγιών. Αλλά και με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί η ΑΕΚ είναι έτοιμη να βάλει μπροστά το γήπεδο, αφού οι καταβολές των εξόδων ανέγερσης θα γίνονται τμηματικά και ανάλογα με την πορεία του έργου.

Και δυο λόγια για το καινούριο Δ.Σ. που θα αποτελεί την επίσημη διοίκηση της ΠΑΕ για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόεδρος Ασλανίδης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Δέδες και μέλη οι Γατζούλας, Ανατολιωτάκης και Μαρινάκης. Πολλοί ίσως έχουν ενστάσεις για τον Ανατολιωτάκη. Κι εγώ έχω και δεν τις κρύβω. Αλλά από την άλλη εμπιστεύομαι την κρίση του Μελισσανίδη και μένω με τις ενστάσεις μου τις οποίες και θα κρατήσω για μένα. Όλοι τους πάντως είναι μια χαρά παράγοντες, ΑΕΚτζήδες που αγαπούν την ομάδα και που θα δουλέψουν για το καλό της. Αφήστε που ο δικός μας Μαρινάκης είναι πολύ πιο… ωραίος από τον χοντρό του λιμανιού (εντάξει, μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιος) και θα του τρώει όλες τις… γκόμενες. Άντε να έρθει η μέρα που θα του παίρνει με την ίδια ευκολία και όλα τα πρωταθλήματα…