Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ερμιονίδα-ΑΕΚ 0-0

Καλοδεχούμενη η γκέλα. Μπας και συνετίσει μερικούς. Κυρίως εκείνους που πίστευαν και διατυμπάνιζαν ότι η ΑΕΚ θα τερματίσει πρώτη φέτος φτάνοντας το απόλυτο σε βαθμούς. Χωρίς δηλαδή να κάνει ούτε ισοπαλία. Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι στην Γ' κατηγορία όπου και ήττα έκανε η ΑΕΚ και ισοπαλίες έφερε.

Η ομάδα σήμερα έδειξε πιο αγχωμένη και πιο εγκλωβισμένη από ποτέ. Δεν είχε λύσεις στην επίθεση ενώ και στην άμυνα κινδύνεψε πολλές φορές. Θεωρητικά ίσως και να πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έγινε χειρότερη στραβή. Έλειψε πολύ ο Μπακάκης με τις επελάσεις του από δεξιά αλλά και ο Μπαρμπόσα που αποχώρησε αναγκαστικά από το παιχνίδι στερώντας την ομάδα από τις προσωπικές του ενέργειες που πολλές φορές φέτος ξεκλείδωναν τις πολύ κλειστές άμυνες. Ένας παίκτης που επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει σήμερα αλλά δεν αγωνίστηκε κι αυτός λόγω τραυματισμού είναι ο Ντακόλ. Έτσι, οι γηπεδούχοι πέτυχαν να ελέγξουν το παιχνίδι καταφέρνοντας να κλείνουν καλά τους χώρους και να μην επιτρέπουν στους επιθετικούς της ΑΕΚ να γίνονται επικίνδυνοι.

Βέβαια αυτά δεν γίνεται να αποτελούν δικαιολογίες για μια ομάδα επιπέδου ΑΕΚ για την οποία όλοι διατείνονται ότι δεν ανήκει σ' αυτή την κατηγορία αλλά είναι από φέτος ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Στο κάτω-κάτω με την Ερμιονίδα έπαιζε. Υποτίθεται ότι το υλικό της είναι σκάλες ανώτερο από της αντιπάλου της και πως όσες απουσίες και να έχει οι αντικαταστάτες τους είναι σε θέση να καλύψουν τους απόντες χωρίς να υπάρχει αισθητή διαφορά στην απόδοση της ομάδας. Η Σούπερ Λιγκ πάντως θα έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις και αν αυτοί που αγωνίζονται φέτος στην ΑΕΚ δεν καταφέρνουν να ξεκλειδώσουν άμυνες σαν της σημερινής αντιπάλου της ΑΕΚ και από πάνω μάλιστα κινδυνεύουν ακόμα και με ήττα, καταλαβαίνει κανείς πόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους ίδιους του χρόνου.

Και για να μην πετάμε στα σύννεφα αρκεί μόνο μια μικρή αναδρομή στα προηγούμενα παιχνίδια για να συμπεράνουμε κάποια πράγματα. Η ΑΕΚ κέρδισε τον Φωκικό στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο με 4-0. Στη ρεβάνς όμως τα βρήκε μπαστούνια στην Άμφισσα όπου κατάφερε να κερδίσει με 0-1 στο 90' από κεφαλιά του Φαγέ που μόλις είχε μπει αλλαγή. Η δικαιολογία ήταν ότι η πρόκριση είχε κριθεί και δεν υπήρχε κίνητρο. Στην Κομοτηνή έφερε ισοπαλία 0-0 με τον Πανθρακικό για το Κύπελλο και είπαμε, ε, καλό αποτέλεσμα είναι, αφού ο Πανθρακικός είναι ομάδα Σούπερ Λιγκ. Μα και η ΑΕΚ δεν είπαμε ότι είναι τέτοια; Στο Αίγιο η ΑΕΚ κέρδισε δύσκολα με 0-1. Οι παίκτες του Παναιγιάλειου έπαιξαν σκληρά ήταν η δικαιολογία, αλλά είναι γνωστό ότι τόσο φέτος όσο και του χρόνου πουθενά η ΑΕΚ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει παρθεναγωγεία. Στη συνέχεια η ΑΕΚ υποδέχεται τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ και βρίσκεται να χάνει με 0-1 από το ημίχρονο. Το δραματικό τέλος με την επική ανατροπή που μας οδήγησε στο τελικό 2-1 χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάνταλου στο 85' (αφού είχε προηγηθεί αποβολή παίκτη του Απόλλωνα ο οποίος έπαιζε πια με δέκα παίκτες) και γλιτώσαμε το έμφραγμα το θυμόμαστε όλοι. Ακολούθησαν τα Χανιά και η καθαρή νίκη με 0-2. Νέο παιχνίδι για το Κύπελλο στο ΟΑΚΑ και καθαρή νίκη επί του Ηρακλή Ψαχνών με 3-0. Φτάνουμε στο κολασμένο παιχνίδι της Ριζούπολης ενάντια στον Αχαρναϊκό όπου η ΑΕΚ χάνει μέχρι το 90' με 1-0 και αφού καταφέρνει να ισοφαρίσει με τον Ντακόλ, της χρειάζονται 6 λεπτά καθυστερήσεων και ενώ ο διαιτητής είχε δείξει ότι θα κρατήσει πέντε λεπτά καθυστερήσεις, για να μπορέσει να φτάσει στην ολική ανατροπή στο 96' με τον Μπρέσεβιτς και να πάρει το παιχνίδι με 1-2. Η δικαιολογία ήταν ότι υποτιμήσαμε τον αντίπαλο. Μετά έρχεται η Πάτρα όπου φεύγουμε με το καθαρό 1-3 επί της Παναχαϊκής με το τρίτο γκολ πάντως να σημειώνεται στο 89' από τον Μπαρμπόσα. Μεσολαβεί το εμφατικό 7-0 επί της Επισκοπής που μάλλον οδήγησε τους παίκτες σε εφησυχασμό και σε πανηγυρισμούς διαρκείας από τους οποίους πιθανόν ξέχασαν να γυρίσουν. Και έτσι σήμερα έρχεται η πρώτη απώλεια βαθμών από την Ερμιονίδα. Η δικαιολογία αυτή τη φορά είναι πως η ομάδα βρέθηκε σε κακή μέρα. Δεν θα έλεγε κανείς παρατηρώντας την μέχρι στιγμής πορεία της ΑΕΚ ότι ο δρόμος της ως εδώ ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ή ότι έκανε κανέναν υγιεινό περίπατο (εκτός των αγώνων με Φωκικό και Ηρακλή Ψαχνών για το Κύπελλο και με την Επισκοπή για το πρωτάθλημα) επί των αντιπάλων της. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την τεχνική ηγεσία και την διοίκηση.

Στα αγωνιστικά του σημερινού παιχνιδιού, ο Ανέστης έβγαλε ένα δύσκολο σουτ αλλά έκανε πάλι στο 95' μια παρόμοια πατάτα τύπου Πάτρας που ευτυχώς αυτή τη φορά δεν κόστισε στην ομάδα. Πάντως είναι κρίμα για το ύψος του να αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα με τις εξόδους. Ο Γεωργέας παίζει πια μόνο με το φιλότιμό του αλλά δεν αρκεί αυτό για τις φετινές αυξημένες απαιτήσεις της ΑΕΚ. Ο Πεταυράκης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη όταν έχει να κάνει με γρήγορο αντίπαλο. Τον χάνει πολύ εύκολα. Αντιθέτως επιθετικά έβγαλε μια επικίνδυνη σέντρα που δεν κατάφερε να την εκμεταλλευτεί ο Αραβίδης αφού η κεφαλιά που έπιασε ήταν αδύναμη για να απειλήσει. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Κολοβέτσιου-Λαμπρόπουλου σήμερα βρέθηκε σε τρικυμία. Πρέπει να είναι μακράν η χειρότερη εμφάνιση και των δύο από την ημέρα που ήρθαν στην ΑΕΚ. Ίσως τα λάθη του ενός να παρέσυραν και τον άλλο. Ο Κορδέρο μακριά από τον καλό εαυτό του έκανε και ένα-δύο τραγικά λάθη που παραλίγο να στοιχίσουν. Ο Ανάκογλου από κακός έως επικίνδυνος και πάντως εντελώς ακατάλληλος για τη θέση του αμυντικού χαφ. Ο Μάνταλος κι αυτός σε πολύ κακή μέρα, προσπάθησε να περάσει κάποιες κάθετες μπαλιές όπως εκείνη στον Πλατέλλα στο 94' αλλά μέχρι εκεί. Ο Μπαρμπόσα τραυματίστηκε νωρίς και δεν μπορεί να κριθεί ενώ ο Αραβίδης που τον αντικατέστησε κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά ενώ χρεώνεται την απώλεια της μίας από τις δύο σοβαρές ευκαιρίες που έχασε η ΑΕΚ. Ο Πλατέλλας χρεώνεται την άλλη, εκείνη στο 95', αλλά και την έλλειψη ευστροφίας στη φάση που του γίνεται πεντακάθαρο πέναλτι κι αυτός αντί να πέσει επιμένει να περάσει μέχρι και το διοικητικό συμβούλιο της Ερμιονίδας. Είπαμε ότι είναι μοναδικός στο ένας εναντίον ενός αλλά κάποιες φορές παρασύρεται και το παρακάνει. Ο Μπρέσεβιτς κλείστηκε καλά από τους αμυντικούς της γηπεδούχου, είχε ένα καλό σουτ στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα αλλά πέραν τούτου ουδέν, δικαιώνοντας όσους επιμένουν ότι η ΑΕΚ χρειάζεται έναν πιο αποτελεσματικό σέντερ φορ που να τα καταφέρνει να πυροβολεί με ευκολία ακόμα και απέναντι στην πιο κλειστή άμυνα που θα συναντήσει. Εγώ, χωρίς πρόθεση να τον δικαιολογήσω, θα πω ότι ένα καθαρό σέντερ φορ, για να μπορεί να εκτελεί χρειάζεται και να τροφοδοτείται. Ο Ζόριτς που πήρε τη θέση του Ανάκογλου, αν και κινήθηκε καλύτερα και ήταν δραστήριος, δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν στο συγκεκριμένο σημείο η ΑΕΚ. Ο Φαγέ που πήρε τη θέση του σκασμένου Γεωργέα αγωνίστηκε ελάχιστα και δεν μπορεί να κριθεί.

Τέλος ο Δέλλας, ενώ αρχικά όλα δείχνουν ότι έχει κάνει τις πιο λογικές επιλογές, στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι αν μπορεί να κριθεί για ένα πράγμα αυτό είναι η ατολμία που επέδειξε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αναρωτιέμαι αν είναι τόσο κακός πια ο Φαγέ, ο οποίος διαθέτει διετή εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία με την Καλλιθέα πραγματοποιώντας κατά κοινή ομολογία εξαιρετικές εμφανίσεις, ώστε να μη τον εμπιστεύεται να ξεκινήσει στη θέση του μόνιμα αρνητικού Ανάκογλου. Επίσης ίσως ήταν καλύτερα να εμπιστευτεί στον Λαμπρόπουλο τη θέση του δεξιού μπακ που την έχει ξαναπαίξει με επιτυχία και να περάσει τον Σαρρή στο πλάι του Κολοβέτσιου. Και τέλος, αντικαθιστώντας τον τραυματία Μπαρμπόσα ίσως να ήταν πιο τολμηρό αλλά θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο αποδοτικό, αν είχε χρησιμοποιήσει αριστερά τον Ζόριτς και να κρατούσε τον Αραβίδη για αλλαγή στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Ο τελευταίος προερχόταν από τραυματισμό και δεν έδειξε να είναι τόσο έτοιμος όσο τον χρειαζόταν η ομάδα.

Την Τετάρτη τώρα που η ΑΕΚ αγωνίζεται με τον Φωστήρα, ο Δέλλας θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με την κατάρτιση της εντεκάδας. Ίσως ήρθε η ώρα να εμπιστευτεί στην αρχική εντεκάδα τον Φαγέ και τον Ζόριτς, δεδομένου ότι δεν θα αγωνιστούν ο Μπαρμπόσα (λόγω τραυματισμού) και ο Κορδέρο (επειδή συμπλήρωσε κάρτες). Πιθανότατα θα προφυλαχτεί και ο Μπακάκης ακόμα κι αν είναι έτοιμος, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και με τον Ντακόλ στην περίπτωση που θα έχει αποθεραπευτεί. Στους τραυματίες προσμετρείται και ο Μάρκος Ντούνης που λογικά ούτε αυτός θα είναι έτοιμος τόσο γρήγορα. Το παιχνίδι φαινομενικά μοιάζει εύκολο, αφού ο Φωστήρας βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά κάτι τέτοια παιχνίδια είναι που θέλουν αυξημένη προσοχή για να μην εξελιχθούν σε τραγωδίες…