Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πού το πάει ο δημαρχούκος;

Σ' αυτή τη γωνίτσα του... πλουσιότατου, από τότε άλσους βρισκόταν
το γήπεδο της ΑΕΚ και σ' αυτήν θα ξαναβρεθεί κι από αυτά τα...
αμέτρητα δέντρα που βρίσκονται δεξιά θα κοπούν ελάχιστα
και θα αντικατασταθούν με χιλιάδες άλλα που θα φυτευτούν
σε ολόκληρο το υπόλοιπο άλσος για να πυκνώσει...
Ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας φημολογείται ότι είναι έξυπνος άνθρωπος. Δεν τον ξέρω, έτσι διαβάζω δεξιά κι αριστερά. Ποιος ο λόγος που θέλει να την κάνει ντέρμπι την αναμέτρηση; Στα ντέρμπι ένας είναι ο νικητής, εκτός κι αν το ματσάκι έρθει ισόπαλο. Και στην προκειμένη περίπτωση ισόπαλο σημαίνει ότι ο ένας εκ των δύο κατήγαγε ολίγην από νίκη! Τι θέλω να πω.

Μπροστά μας έχουμε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ανήκει και ο δήμαρχος, θα έχει ανάγκη και την παραμικρή ψήφο. Πολυτέλεια για χαμένες ψήφους δεν υπάρχει. Οπότε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σε κάθε μέτωπο που έχει ανοιχτεί να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Γίνεται; Πώς δεν γίνεται. Με… μαϊμουδιές. Διότι αδυνατώ να πιστέψω ότι ένας έξυπνος άνθρωπος κάνει καθημερινά εναγώνιες προσπάθειες να αποδείξει ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι η με κάθε τρόπο αποτροπή της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ότι είναι τόσο μεγάλη η εμπάθειά του απέναντι στην ΑΕΚ που οδηγεί τον καθένα μας στη σκέψη πως ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που τον ώθησε να κατεβεί υποψήφιος και να κερδίσει τον Δήμο. Και ότι όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο οι ίδιες οι ενέργειές του δείχνουν να το επιβεβαιώνουν. Ότι κοντεύει να συμπληρώσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που ανέλαβε την δημαρχία και δεν έχει ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από το να βάζει εμπόδια στην ΑΕΚ. Ότι η καθημερινή του ενασχόληση είναι αυτή, λες και ο Δήμος δεν έχει άλλα προβλήματα που ζητούν άμεσα λύσεις. Ότι στην ουσία όλα δείχνουν πως έχει κηρύξει ανένδοτο στην ΑΕΚ, παίρνοντας στις πλάτες του την βαριά ευθύνη της πρόκλησης του δημοσίου αισθήματος του λαού της ΑΕΚ, ο οποίος βλέπει καθημερινά να δέχεται ιταμές και αδικαιολόγητες προκλήσεις σε βάρος του. Ότι προσφέρεται για ηθικός αυτουργός στις σχετικά ήπιες μέχρι στιγμής αντιδράσεις του κόσμου και ότι αντιλαμβάνεται πώς αν κάποιος ψάξει να βρει έναν τέτοιο ξέρει πού θα τον ξετρυπώσει. Ότι δεν γνωρίζει πως αν οι αντιδράσεις αυτές ξεφύγουν, μετά από τις τόσες καθημερινές προκλήσεις, ο ίδιος θα είναι υπόλογος στο κόμμα του αλλά και στην κοινωνία. Δεν μπορεί να στέκει η άποψη που έχουν οι περισσότεροι ΑΕΚτζήδες, πως η κλιμάκωση των προκλητικών του ενεργειών έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να προκληθεί δηλαδή ο κόσμος και να αναγκαστεί να αντιδράσει κι έπειτα να ξεκινήσει η προβοκάτσια όπου θα επιχειρηθεί να περάσει στους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας η δικαίωση του δημάρχου που δεν ήθελε την ΑΕΚ στην περιοχή για να μη ζήσουν οι δημότες του ποτέ τέτοιες αποκρουστικές καταστάσεις.

Όχι, δεν μπορεί να σκέφτεται έτσι ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος. Αντιθέτως, ένα σαΐνι της πολιτικής εκείνο που θα σκεφτεί είναι πώς θα τους κρατήσει όλους ικανοποιημένους πετυχαίνοντας να σπάσει όσο λιγότερα αυγά του είναι μπορετό.

Το νεότερο χτύπημα του δημάρχου ήταν η χθεσινή του επίσκεψη στο Δασαρχείο, κατά την οποία ζήτησε άδεια αναδάσωσης του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, ακόμα και του τμήματος που ανήκει στην ΑΕΚ και μέσα στο οποίο πρόκειται να χτιστεί το νέο της γήπεδο! Εκ πρώτης όψεως αυτό σημαίνει πρόκληση του κόσμου της ΑΕΚ στον ανώτατο βαθμό. Πού το πάει ο δήμαρχος, λοιπόν;

Να σας πω εγώ τι σκέφτομαι. Άλλοθι ψάχνει ο δήμαρχος. Και βέβαια γνώριζε ότι δεν θα του επιτραπεί η δενδροφύτευση στο χώρο που ανήκει στην ΑΕΚ για να χτίσει το γήπεδό της. Ασφαλώς και δεν περίμενε ότι το Δασαρχείο θα του έλεγε, μπείτε μέσα και φυτέψτε μαργαρίτες σαν συμβολική κίνηση υπέρ της ειρήνης. Άλλο όμως να το έλεγε ο ίδιος στους ταλιμπάν που περιμένουν απ' αυτόν να δράσει και να εκδιώξει την ΑΕΚ και άλλο να το έχει πάρει στα χέρια του γραπτώς από τον πιο αρμόδιο φορέα, που σημαίνει ότι είναι αδιαμφισβήτητο και μη αναστρέψιμο για τον Δήμο και τους παρατρεχάμενους πολέμιους της ΑΕΚ και του γηπέδου της. Και έτσι, ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος θα νίψει τας χείρας του και θα απομακρύνει από τα χείλη του το πικρό ποτήριο που θα έπρεπε να καταπιεί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η εξαγγελθείσα συνάντηση με όλο το επιτελείο της ΑΕΚ όπου μετά από πολλές συζητήσεις, αντιρρήσεις και αντιδράσεις θα υποχρεωθεί να εγκρίνει και να υπογράψει την υψομετρική μελέτη που του κατέθεσε η Δικέφαλος ΑΕ. Εκτιμώ ότι για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ισοπαλία του ντέρμπι η οποία θα αφήσει αρκούντως ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, η ΑΕΚ θα αναγκαστεί να κάνει κάποιες μικρές παραχωρήσεις από το αρχικό σχέδιο. Αμελητέες και δίχως να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην όλη κατασκευή. Κι έτσι, έχοντας τους πάντες ικανοποιημένους ο δήμαρχος, μέχρι που θα κόψει και την κορδέλα των εγκαινίων του νέου γηπέδου, με τον Μελισσανίδη χαμογελαστό δίπλα του να δηλώνει: "Ουδέν σχόλιο"…