Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Βρωμιάρηδες και ανήθικοι

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Ένα πλοίο της γραμμής που ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων να μεταφέρει λαθρομετανάστες δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει έτσι στα ψιλά. Έστω κι αν δεν είναι ενήμερη η πλοιοκτήτρια εταιρεία ή η εταιρεία που το έχει ναυλώσει. Ακόμα κι αν τη βρομοδουλειά την έχουν κάνει μέλη του πληρώματος για να τα τσεπώσουν, αυτό δεν απαλλάσσει την εταιρεία η οποία διατηρεί πάντα την ευθύνη της επιλογής των ναυτικών που έχει στη δούλεψή της. Όπως δεν είναι ανεύθυνη η εταιρεία και για τις συνθήκες που επικρατούν πάνω στο πλοίο της. Ανθρώπους μεταφέρουν τα πλοία της, όχι ζώα.

Τώρα βέβαια σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι άνθρωποι που μπαίνοντας σε ένα τέτοιο πλοίο και αντικρίζοντας τη συμπεριφορά του πληρώματος, τη δυσωδία που διαχέεται σε όλους τους χώρους, την ασυνεννοησία μεταξύ των υπευθύνων του πλοίου και γενικά το αλαλούμ που επικρατεί, εκείνοι δέχονται να ταξιδέψουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Αλλά ας το παραβλέψουμε αυτό και ας το αποδώσουμε στην επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη μέρα οπωσδήποτε, συμβιβαζόμενοι με όλα αυτά τα απαράδεκτα που διακρίνουν να συμβαίνουν γύρω τους, πολλά εκ των οποίων είναι πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, ενώ είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλουν στην ταλαιπωρία τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Αυτό το ρημάδι κράτος τι ρόλο παίζει σ' αυτόν τον τόπο; Δεν έχει την κορυφαία ευθύνη να ελέγξει τους βρωμιάρηδες που αγνοώντας τον παράγοντα ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής, τσουβαλιάζουν τον κόσμο μέσα σε σαπιοκάραβα πλεούμενα φέρετρα, έναντι μάλιστα αδρότατου αντιτίμου, παραβλέποντας ότι εκτός από την απαίτησή τους να αισχροκερδίσουν έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν ένα ομαλό, ασφαλές και άνετο ταξίδι σε όλους εκείνους που τους εμπιστεύτηκαν; Πότε και από ποιους έγινε έλεγχος πριν αποπλεύσει το συγκεκριμένο σιδερένιο φέρετρο; Δεν πρέπει να πάνε όλοι στη φυλακή; Είτε το έλεγξαν και παράτυπα το βρήκαν αξιόπλοο και ασφαλές, είτε παρανομώντας δεν άσκησαν κανέναν έλεγχο για προφανέστατους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε.
 
Θα δούμε καμία αντίδραση από πουθενά, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε πλέον ακυβέρνητοι σαν χώρα, όπως ακυβέρνητο βρέθηκε και το πλοίο με τους άτυχους επιβάτες που άλλοι έζησαν τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους και άλλοι χάθηκαν για πάντα στο βωμό του φουσκώματος κάποιων τραπεζικών λογαριασμών;