Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα κλινικά συμπτώματα ενός παραλογισμού

Τα αποτελέσματα της τρικυμίας εν κρανίω στην οποία βρέθηκαν (και εξακολουθούν να βρίσκονται) οι ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ήταν δυνατόν να μην επιφέρουν συμπτώματα στις ομάδες που συμμετέχουν σ' αυτό. Από εκεί που όλες οι ομάδες περιέπεσαν σε αγωνιστική απραξία για περισσότερο από ένα μήνα, βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν δώσει από 4 παιχνίδια σε διάστημα 15 ημερών και 5 εκείνες που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη!  Εξοντωτικό στην κυριολεξία κι αυτό φάνηκε από τα αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα που έφεραν και το ανεβοκατέβασμα που είχαν στην αγωνιστική τους απόδοση. Η παρατεταμένη διακοπή των πρωταθλημάτων αποσυντόνισε τους ποδοσφαιριστές, που από την μακρά περίοδο διακοπών που είχαν εν τω μέσω των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων, μπήκαν απότομα σε ένα κυκεώνα αναμετρήσεων κατά τις οποίες έπρεπε να μεταλλαχτούν σε βιονικούς και σε τούρμπο για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.

Στην κατηγορία που αγωνίζεται η ΑΕΚ ίσως να ήταν η μοναδική ομάδα που θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς απώλειες. Κι όμως την πάτησε και αυτή. Την πάτησαν φυσικά οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας της αλλά και όλες οι ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Σούπερ Λίγκα. Είδαμε τα χάλια του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα στις περισσότερες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός το διαχειρίστηκε ίσως καλύτερα από όλους αφού παράτησε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια κάνοντας οικονομία δυνάμεων που του βγήκε στους αγώνες του πρωταθλήματος. Η μοναδική ομάδα που φαίνεται να μην επηρεάστηκε ήταν ο Αστέρας Τρίπολης ο οποίος έβγαλε αξιοπρεπώς τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην Ευρώπη ενώ παρέμεινε αλώβητος και στο ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα ανέβηκε βαθμολογικά. Πιθανόν όλο αυτό να είναι προϊόν της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στη συγκεκριμένη ομάδα στον τομέα της φυσικής κατάστασης, αν και εκτιμώ ότι θα του βγει αργότερα μαζεμένη η κούραση. Επίσης η Παναχαϊκή στη Β' κατηγορία δεν σημείωσε απώλειες αλλά επειδή η συγκεκριμένη ομάδα είχε ξεκινήσει με λιγότερα παιχνίδια λόγω αναβολών σύντομα θα βρεθεί να μετράει απώλειες που δεν τις είχε υπολογίσει. Γενικά οι ομάδες που διέθεταν βάθος στο ρόστερ τους και είχαν κάνει πιο σκληρή προετοιμασία ήταν φυσικό να κλυδωνιστούν λιγότερο από τις υπόλοιπες.
 
Θα φανεί κι άλλο αυτό που περιγράφω αφού μέσα στην εβδομάδα που άνοιξε θα κληθούν οι ομάδες να δώσουν ακόμα δύο παιχνίδια μέσα σε 4 μέρες. Κάποιες απ' αυτές λογικά θα καταρρεύσουν. Το καλό είναι ότι ακολουθεί η περίοδος της διακοπής των εορτών και θα προλάβουν όλοι να ανανήψουν και να βρουν τα χαμένα τους πατήματα. Το κακό όμως θα έχει ήδη συντελεστεί και θα μετριέται σε απώλειες βαθμών και σε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών…