Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Μεταγραφές

Και μετά την χιουμοριστική ανάρτηση με τον… διακαή πόθο μας για την απόκτηση των Τσιρίλο και Έμμερσον, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για μεταγραφές. Να δούμε τι… "χάσαμε" και γιατί και να ρίξουμε μια ματιά στο τι θα θέλαμε να αποκτήσουμε.

Εκείνο που είναι σίγουρο, σε ό,τι αφορά στα μεταγραφικά της ΑΕΚ, είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά και αμετάκλητα τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Παίκτες περιορισμένων δυνατοτήτων και μεταγραφές αναγκαιότητας, τέλος για την ΑΕΚ. Κάθε παίκτης που θα έρχεται από εδώ και μπρος θα είναι και μια επένδυση για το μέλλον. Θα τον περνάνε από ψιλή κρησάρα πριν καταλήξει στην ομάδα.

Με αυτό το σκεπτικό αποκλείστηκε και η περίπτωση Κατσουράνη. Επειδή θα ήταν μια λύση ανάγκης και πάνω απ' όλα προσωρινή. Ξέχωρα που θα προκαλούσε και ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών, κάτι που δεν επιθυμούσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Το έκανε μια φορά με την απόφασή του να παραδώσει τα ηνία στον Ντούσαν Μπάγεβιτς αλλά εκεί ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αφού ο Σερβοέλληνας για τον τίγρη αποτελεί ιερή αγελάδα και τον εμπιστεύεται με κλειστά τα μάτια σε κάθε του κίνηση. Εκτός αυτού επιθυμούσε να καταστήσει γνωστό στους πάντες και ειδικά στους οργανωμένους ότι εκείνος κάνει κουμάντο και αυτά που ήξεραν θα πρέπει να τα ξεχάσουν και να κάνουν στην πάντα. Ένας ακόμα λόγος που δεν ήθελε τον Κατσουράνη ο τίγρης και δεν κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του ούτε από την επιμονή του Δέλλα να τον φέρει στην ομάδα, ήταν ο χαρακτήρας του παίκτη, η διαρκής επιθυμία του να ελέγχει τα αποδυτήρια και τέλος το κολλητιλίκι του με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Έτσι, η περίπτωση Κατσουράνη έμοιαζε -και ήταν- καμένο χαρτί από την αρχή. Ο Μελισσανίδης δεν τον γουστάριζε και δεν θα τον έφερνε ποτέ. Ακόμα κι όταν την τελευταία στιγμή ο παίκτης έκανε πίσω και δέχτηκε να υπογράψει μέχρι και εξάμηνο συμβόλαιο συνεργασίας με πολύ χαμηλές αποδοχές. Κι αυτά που λέει τώρα για τον Ατρόμητο, πως τάχα μου αποτελούσε την πρώτη επιλογή του, γράψτε τα στην άμμο της θάλασσας. Τι να πει κι αυτός ο δυστυχής. Το πάλεψε τόσο πολύ να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ που στο τέλος κατάντησε γραφικός.

Για την περίπτωση του Καλτσά είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ο παίκτης αγωνίζεται σε μια θέση στην οποία η ΑΕΚ είναι σχεδόν καλυμμένη. Αν τον έπαιρνε σίγουρα θα έπρεπε να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να παίξει κάποια στιγμή βασικός. Και επειδή η ΑΕΚ στα άκρα θα χρειαστεί σίγουρα έναν ακόμα ποδοσφαιριστή, όμως ο Καλτσάς δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να είναι εκείνος που θα κάνει τη διαφορά ώστε να παραγκωνίσει παίκτες σαν τον Μπαρμπόσα, τον Πλατέλλα, τον Αραβίδη, ακόμα και τον Ντούνη, η ΑΕΚ θα κοιτάξει το καλοκαίρι να ενισχυθεί στη συγκεκριμένη θέση με παίκτη ο οποίος θα μπορεί πράγματι να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε αν είχε κριθεί απαραίτητος ο Καλτσάς θα είχε φροντίσει να τον κλείσει ο Μελισσανίδης εδώ και πολύ καιρό. Ένα ακόμα στοιχείο -και με δεδομένο ότι η ΑΕΚ δεν καιγόταν για τον παίκτη- είναι ότι ο Μελισσανίδης δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με τον Αλαφούζο και μάλιστα για έναν παίκτη που δεν θα κάνει μια ομάδα την υπέρβαση για να τον αποκτήσει και ουσιαστικά του άνοιξε τον δρόμο για να τον πάρει εκείνος στον Παναθηναϊκό. Του είναι αναγκαίες μια-δυο κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακών "θριάμβων" για να μπορέσει και ο Αλαφούζος να δελεάσει το πόπολο. Είπαμε, του χρόνου υπάρχει η διάθεση να αναδιοργανωθεί από την αρχή το πρωτάθλημα, περιλαμβάνοντας ντέρμπι από τα παλιά και γήπεδα γεμάτα από κόσμο διψασμένο να απολαύσει ποδόσφαιρο όπως κάποτε. Κι ο Μελισσανιδης, όπως και ο Αλαφούζος, αλλά και ο Σαββίδης, είναι γάτες επιχειρηματίες και όχι ντολμάδες γιαλαντζί σαν τον χοντρό που θέλησε να τα σαρώσει όλα και κατάντησε να παίζει ντέρμπι μόνος του με αντίπαλο τον Καραπαπά, διαιτητή τον Θεοδωρίδη και σχεδόν άδειο το Καραϊσκάκης.

Και πάμε στο δια ταύτα. Τι παίκτες παίρνουμε τώρα και τι το καλοκαίρι. Τώρα παίρνουμε αμυντικό χαφ και σέντερ φορ. Ξεκάθαρο αυτό. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και η περίπτωση απόκτησης τώρα αριστερού μπακ. Και σκάνε σύντομα τα ονόματα. Πολύ σύντομα. Οι άλλες τέσσερις με πέντε θέσεις που χρειαζόμαστε ενίσχυση θα καλυφθούν το καλοκαίρι και είναι εκείνες του δεξιού και αριστερού αμυντικού (αν δεν αποκτηθεί τώρα), του σέντερ μπακ, του κεντρικού χαφ και του χαφ-εξτρέμ. Με μια διευκρίνιση. Ο δεξιός μπακ θα είναι αντικαταστάτης του Γεωργέα και θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση πίσω από τον Μπακάκη.

Συνεπώς θα διαμορφωθεί στο ρόστερ μια κατάσταση περίπου τέτοια:

Τερματοφύλακες: Ανέστης, Βούρας, Ντούνης (Καραγκιολίδης off)
Δεξιοί αμυντικοί: Μπακάκης, ΝΕΟΣ (Γεωργέας off)
Αριστεροί αμυντικοί: ΝΕΟΣ, Πεταυράκης (Σοϊλέδης off)
Κεντρικοί αμυντικοί: Κολοβέτσιος, ΝΕΟΣ, Λαμπρόπουλος, Σαρρής, Σβάρνας
Αμυντικά χαφ: ΝΕΟΣ, Κορδέρο, Φαγέ, Τζανετόπουλος (Ρόβας off)
Κεντρικά χαφ: Μάνταλος, ΝΕΟΣ, Ανάκογλου, Ζόριτς (Γροντής off)
Πλάγια χαφ εξτρέμ: Πλατέλλας, Μπαρμπόσα, ΝΕΟΣ, Αραβίδης, Ντούνης
Σέντερ φορ: ΝΕΟΣ, Μπρέσεβιτς, Ντακόλ, Τσεβάς

Το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος θα αποτελέσει κριτήριο και για την παραμονή του Φαγέ ή την αντικατάστασή του με την προσθήκη ενός ακόμα αμυντικού χαφ...