Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η διαφορά των δύο δεν είναι τόση όση θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν

Λένε δεξιά κι αριστερά και γράφουν, ότι ναι μεν η ΑΕΚ έρχεται, όπου να 'ναι φτάνει, όμως με τον Ολυμπιακό έχει ακόμα τεράστια διαφορά που την χωρίζει και πως σε μια μεταξύ τους αναμέτρηση αυτό θα φανεί ξεκάθαρα και η ΑΕΚ θα ξεβρακωθεί και θα εμφανιστούν όλες οι αδυναμίες της. Καλό αυτό για την ΑΕΚ. Πες πες το πίστεψαν και οι γαύροι ότι είναι μια ανώτερη γενιά ποδοσφαιριστών και ότι η ΑΕΚ μπροστά τους φαντάζει σαν τον Τύρναβο που ακόμα του βάζουν γκολ στο Καραϊσκάκης.

Και καλά αυτοί. Οι πολλοί. Οι άσχετοι. Πώς την πάτησε έτσι ο προπονητής τους, ο οποίος πίστεψε ότι κι αν έπαιζε με την ΑΕΚ δεν θα άλλαζαν και πολύ τα πράγματα απ' όταν έπαιξε με τον Φωστήρα. Κιτρινόμαυρα φορούσαν άλλωστε και οι δύο. Και άντε να πει κανείς ότι κι αυτός δεν είχε καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Ο πρόεδρος δεν του ψιθύρισε τίποτα στο αυτί; Δεν του είπε να το πάει με το μαλακό να μην εκτεθούν; Ή μήπως και ο πρόεδρος ήταν της ίδιας αντίληψης σε ό,τι αφορά τη δυναμική της ΑΕΚ; Μήπως κι αυτός συντήρησε ή και ενθάρρυνε ενδεχομένως το γενικότερο κλίμα σορολόπ της ομάδας του; Όπως έλεγε για παράδειγμα ότι δεν χρειάζονται μεταγραφές για να κερδίσει αυτόν τον ΠΑΟΚ και πήγε ο ΠΑΟΚ και του έκανε το κλύσμα της ζωής του μέσα στο Καραϊσκάκης. Μήπως τα ίδια πίστευε και για την ΑΕΚ;

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να της κάνει μεγαλύτερο καλό της ΑΕΚ. Και τώρα μάλιστα έτσι να συνεχίσουν. Να πιστεύουν δηλαδή ότι στις 5 του Μάρτη που θα πάνε για τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ θα βάλουν τους… "καλούς" να παίξουν και ότι την έχουν την πρόκριση στο τσεπάκι τους ρίχνοντας μάλιστα και τρία γκολ. Άλλο που δεν θέλει η ΑΕΚ. Στην ΑΕΚ έτσι πρέπει να το συνεχίσουν. Σεμνά και ταπεινά. Πως δεν έγινε δα και τίποτα που ξεφτίλισαν τον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκης. Πως δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα και πως έχουν ένα ημίχρονο μπροστά τους για να βγει εκείνος που θα προκριθεί στην επόμενη φάση. Και πως σέβονται τον μεγάλο τους αντίπαλο αναγνωρίζοντας την ανωτερότητά του αλλά θα παλέψουν για την όποια ελπίδα τους αναλογεί. Τέτοιες παπαριές θέλουν για να αποκοιμηθούν τα παχύδερμα του λιμανιού.

Για πάμε τώρα να κάνουμε μια μικρή αποτίμηση των πεπραγμένων του πρώτου αγώνα και της διαφοράς δυναμικής των δύο ομάδων. Χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς εμπάθειες. Γιατί πολύ μας τα έπρηξαν με αυτή την τρομερή διαφορά του έμψυχου δυναμικού του Ολυμπιακού από εκείνου της ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός κατέβηκε με τέσσερις Έλληνες και επτά ξένους απέναντι στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αντίθετα κατέβηκε με δύο μόνο ξένους και εννέα Έλληνες.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει κάποιες πολύ καλές μονάδες αλλά και πάρα πολλούς μέτριους, στα όρια της σαβούρας, ξένους ποδοσφαιριστές.

Στα ξένα αστέρια του Ολυμπιακού θα συμπεριλάβουμε τους: Τσόρι Ντομίνγκεζ, Μπενίτες, Ρομπέρτο.

Από εκεί και κάτω θα πάμε στους μέχρι στιγμής πότε καλούς και πότε μέτριους: Αφελάι, Μιλιβόγιεβιτς, Ντοσεβί, Μαζουάκου, Ελαμπενταλαουί, Κασάμι, Σαλίνο, Εντιγκά, Φουστέρ.

Μετά θα περάσουμε στους άφαντους: Ντουρμάζ, Ιμπραήμ, Λάζιτς, Μέγερι, Μποτία.

Και τέλος στους νεοφερμένους αλλά όχι και τρομερούς μέχρι στιγμής: Σαντάνα και Χάρα.

19 ξένους ποδοσφαιριστές, ναι, καλά μετρήσατε. Οι περισσότεροι λεγεωνάριοι, χωρίς τίποτα τρελές περγαμηνές, άλλοι δανεικοί, άλλοι υπό δοκιμή ή κάνοντας το αγροτικό τους για να φανεί αν μπορούν να αποδώσουν κάποιο οικονομικό όφελος στον Ολυμπιακό, βάση της συνηθέστατης τακτικής του προέδρου του, "όλοι αγοράζονται και όλοι πουλιούνται" ή αν θέλετε, "όλοι αγοράζονται για να πουληθούν".

Και τώρα οι Έλληνες:

Στους πολύ καλούς αναμφισβήτητα: ο Μανιάτης και ο Μήτρογλου.

Στους εξελίξιμους αλλά χωρίς το ξεπέταγμα που περίμεναν στον Ολυμπιακό οι: Σιόβας, Αυλωνίτης, Γιαννούλης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Διαμαντάκος.

Στους μέσα-έξω και υποψήφιους για δανεικούς οι: Χουτεσιώτης, Βούρος, Βλαχοδήμος και Βέργος.

Συνολικά 12 ποδοσφαιριστές.

Αν εξαιρέσουμε πέντε ποδοσφαιριστές στο σύνολο, δηλαδή τους: Τσόρι Ντομίνγκεζ, Μπενίτες, Ρομπέρτο, Μανιάτη και Μήτρογλου, ποιοι από τους υπόλοιπους είναι καλύτεροι από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ;

Στη θέση του γκολκίπερ ο Ολυμπιακός υπερτερεί με Ρομπέρτο αντί Ανέστη, ενώ στους αναπληρωματικούς Μέγερι, Βούρας και Καραγκιολίδης βράζουν στο ίδιο καζάνι.  

Στα πλάγια μπακ η ΑΕΚ από δεξιά με Μπακάκη υπερτερεί αναμφισβήτητα. Ο Σαλίνα και ο Ελαμπενταλαουί απέχουν πολύ από τον Έλληνα της ΑΕΚ, υπερτερούν όμως από τον Γεωργέα.

Αριστερά υπερτερεί ο Ολυμπιακός με Μαζουάκου και Γιαννούλη, έναντι Σοϊλέδη και Πεταυράκη της ΑΕΚ.

Στο κέντρο της άμυνας η ΑΕΚ παρατάσσει Κολοβέτσιο, Λαμπρόπουλο και ακόμα Τζανετόπουλο, Σαρρή και Σβάρνα και ο Ολυμπιακός αντίστοιχα τους Σαντάνα, Μποτία, Σιόβα, Αυλωνίτη. Ισορροπία με ελαφρύ προβάδισμα για τους κεντρικούς αμυντικούς της ΑΕΚ.

Στα αμυντικά χαφ η ΑΕΚ διαθέτει Γιόχανσον, Κορδέρο, Ανάκογλου, Φαγέ, Ρόβα αντί των Μανιάτη, Εντιγκά, Μιλιβόγιεβιτς, Μπουχαλάκη. Κι εδώ ισορροπία με μικρή κλήση προς τον Ολυμπιακό.

Στα κεντρικά και πλάγια χαφ η ΑΕΚ έχει Μάνταλο, Ζόριτς, Πλατέλλα, Ντούνη, Μπαρμπόσα, Γροντή αντί των Φουστέρ, Τσόρι Ντομίνγκεζ, Ιμπραήμ, Κασάμι, Ντοσεβί, Φορτούνη, Αφελάι, Ντουρμάζ. Σαφής εδώ η υπεροπλία του Ολυμπιακού.

Τέλος, στην επίθεση, η ΑΕΚ έχει Αραβίδη, Μπρέσεβιτς, Κρισάντους και Ντακόλ, ενώ ο Ολυμπιακός Χάρα, Διαμαντάκο, Μπενίτεζ και Μήτρογλου. Κι εδώ υπερτερεί ο Ολυμπιακός.

Στη σούμα έχουμε υπεροπλία του Ολυμπιακού σε χαφ και επιθετικούς αλλά αν δεν ήταν έτσι δεν θα χώριζε τις δύο ομάδες μια κατηγορία. Του χρόνου η ΑΕΚ θα ενισχυθεί σημαντικά σε όλες τις θέσεις. Πάντως η διαφορά που τις χωρίζει δεν είναι τόσο χαώδης όσο θέλουν να την παρουσιάζουν μερικοί. Και για να την καταλάβουμε καλύτερα ας δούμε μια άλλη παράμετρο σύγκρισης.

Η ΑΕΚ έχει μόλις 8 ξένους έναντι 19 του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ έχει 19 Έλληνες έναντι 12 του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός έχει επίσης δώσει δανεικούς 13 ποδοσφαιριστές. 7 ξένους και 6 Έλληνες. Η ΑΕΚ έχει δώσει 4 δανεικούς ποδοσφαιριστές. 1 ξένο και 3 Έλληνες.

Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει κλήσεις ο νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδος χωρίς να συμπεριλάβει τους: Ανέστη, Μπακάκη, Κολοβέτσιο, Μάνταλο, Ανάκογλου, Αραβίδη, από την ΑΕΚ της Β' εθνικής;

Από τον Ολυμπιακό της Α' εθνικής θα πάρει τους: Σιόβα, Φορτούνη, Διαμαντάκο, Μήτρογλου, Μανιάτη, Γιαννούλη.
 
Ίσα βάρκα, ίσα πανιά για τις δύο ομάδες κι ας τις χωρίζει μια κατηγορία. Άρα το φόβητρο του Ολυμπιακού σε θέματα υπεροπλίας έμψυχου δυναμικού, καλύτερα θα ταίριαζε να το χρησιμοποιούν σε νήπια για να μπορούν να τρώνε το φαΐ τους και όχι σε σκεπτόμενους ανθρώπους που μπορούν να ξεχωρίζουν δυο γαϊδουριών άχυρα…