Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Να φύγουμε, να πάμε αλλού

Μήπως εδώ είναι καλά να το φτιάξουμε;
Τους βολεύει ή μήπως ενοχλούμε και εδώ;
 
Όσο καθησυχαστικός κι αν ακούγεται ο Δημήτρης Μελισσανιδης στο θέμα του γηπέδου δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι έχουν παγιωθεί κάποια δεδομένα γύρω απ' αυτό και ολοένα και λιγότεροι οπαδοί της ΑΕΚ αισιοδοξούν ότι η υπόθεση για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια θα έχει αίσιο τέλος.

Τα δεδομένα έχουν να κάνουν με το κόμμα που ανέλαβε την εξουσία. Ένα δεδομένο είναι η λαϊκή στήριξη που απολαμβάνει. Μια στήριξη που όταν φέρνει στη ζυγαριά τις ελπίδες του κόσμου για μια καλύτερη ζωή με την επιθυμία του για στήριξη των συμφερόντων της ομάδας του, σαφώς η πλάστιγγα γέρνει προς την πρώτη πλευρά. Κι αυτό το ξέρουν καλά στο κυβερνών κόμμα. Το έδειξαν ξεκάθαρα και τα αποτελέσματα των εκλογών (δημοτικών και βουλευτικών) αλλά και οι θετικές μέχρι στιγμής αντιδράσεις στις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση.

Ένα άλλο δεδομένο είναι η θανάσιμη κόντρα του πολιτικού χώρου που κυβερνάει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Προσέξτε, δεν λέω με το μεγάλο κεφάλαιο γιατί εκ των πραγμάτων δεν αποδεικνύεται από πουθενά κάτι τέτοιο. Ως τώρα τουλάχιστον. Δηλαδή δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση από στελέχη της κυβέρνησης με τον Μελισσανίδη, ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε οι Αγγελόπουλοι, ούτε οι Γιαννακόπουλοι, ούτε ο Λάτσης και τόσοι άλλοι που αποτελούν το λόμπι των πολυεκατομμυριούχων στην Ελλάδα. Το κόλλημα είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν με τον Μελισσανίδη. Και φυσικά ένας λόγος γι' αυτό είναι ο ΟΠΑΠ, αλλά και οι καλές σχέσεις του τελευταίου με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο συγκεκριμένος λόγος βέβαια αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίες, αφού όλοι οι προαναφερόμενοι είχαν άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και με πολλά στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το κεφάλαιο δεν παγιδεύεται σε ιδεολογίες. Ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντά του και τίποτα περισσότερο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέλεξε την ήπια οδό στην επίλυση των διαφορών του με τη σημερινή κυβέρνηση. Χωρίς αντιπαραθέσεις, δίχως να πάρει καμία θέση προεκλογικά, τόσο στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, όσο και στις βουλευτικές εκλογές και δίχως να οξύνει τα πνεύματα όταν άρχισαν οι ευθείες βολές εναντίον του και τα εμπόδια που του έβαζαν στην προσπάθειά του να χτίσει το γήπεδο της ΑΕΚ στον χώρο που όλοι αυτοί το βρήκαν να υπάρχει. Προφανώς η στάση του αυτή εκλήφθηκε σαν αδυναμία και οι δειλές φωνούλες κάποιων μικροστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να δυναμώνουν και να πληθαίνουν, βλέποντας ότι τους παρέχεται μια ευκαιρία να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουλήσουν σθένος, ηρωισμό και τάχα μου αντίσταση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, σαν γνήσιοι εκπρόσωποι ενός χώρου που γεννήθηκε για να αντιμάχεται με τα συμφέροντα και το κατεστημένο.

Κι όλο αυτό θα ήταν πλήρως αποδεκτό αν δεν εκφραζόταν μονοδιάστατα και εναντίον ενός μόνο συγκεκριμένου στόχου, την ίδια ώρα που άλλοι αλωνίζουν διαπράττοντας αίσχη. Ξέχασαν δηλαδή, μέσα στο γενικότερο ενθουσιασμό τους, να ψελλίσουν έστω και μια λέξη για κάποιους από τους βασικότερους εκφραστές του ντόπιου κεφαλαίου, οι οποίο συμπτωματικά βρίσκονται και κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με μεθόδους μαφίας, για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό, για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ανθρώπων της διαιτησίας και οι οποίοι, ακόμα πιο συμπτωματικά, είναι βασικοί ανταγωνιστές του Μελισσανίδη, τόσο στο χώρο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά, όσο και στο ποδόσφαιρο. Τρομερό λάθος για λαϊκούς ήρωες που κατατροπώνουν το κεφάλαιο να το κάνουν τόσο επιλεκτικά. Ο λάκκος της φάβας στέκει ορθάνοιχτος και αναδύεται τεράστια δυσωδία από μέσα του.

Ο Κοντονής έκανε αναφορά για μαγειρέματα στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας που απέτυχαν κατά τις δημοτικές εκλογές και τα καταδίκασε ο λαός! Στον εν λόγω Δήμο και παρόλο που αντίπαλος υποψήφιος του γνωστού και μη εξαιρετέου που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Λύσσανδος Γεωργαμλής, γνήσιο τέκνο της ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης προεκλογικά με δήλωσή του καταγεγραμμένη στα κανάλια, υποστήριξε ότι η ΑΕΚ δεν εμπλέκεται με την πολιτική και ως εκ τούτου δεν παίρνει θέση και δεν στηρίζει καμία υποψηφιότητα! Αυτό κατά τον Σταύρο Κοντονή ήταν μαγείρεμα, εμπλοκή και προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων! Κι από την άλλη δεν μας λέει ο Ζακυνθινός πολιτικάντης, στον Πειραιά, ποιος μαγείρεψε το αποτέλεσμα και με ποιους μαζί; Με ποια συνέφαγε ο Μαρινάκης κρυφά σε ταβέρνα που λειτούργησε για τους δυο τους πριβέ; Με τη μαμά του κύριου Κοντονή; Με την αδερφή του; Ή μήπως με τη συζυγό του; Γιατί εγώ και άλλοι 9.999.000 Έλληνες μάθαμε ότι συνέφαγε με τη Ρένα Δούρου που κατά σύμπτωση εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής. Κατά σύμπτωση ο Μαρινάκης, που κατέβασε τον υπάλληλό του Πέτρο Μώραλη για υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, πέτυχε να τον εκλέξει αφού συνέβησαν τα εξής κωμικοτραγικά: Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς άδειασαν στην κυριολεξία τον δικό τους υποψήφιο και μέχρι εκείνη την ώρα εκλεγμένο δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο. Η Νέα Δημοκρατία μέσω του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου κινητοποίησε ολόκληρα σχολεία του Πειραιά και δεν δίστασε να στείλει τους ανήλικους μαθητές να παρευρεθούν στο γήπεδο Καραϊσκάκης με σημαιάκια, καπελάκια και τυπωμένα μπλουζάκια με έξοδα του υπουργείου (!!!) με το λογότυπο του συνδυασμού του Μαρινάκη και να ζητωκραυγάζουν σε προεκλογική συγκέντρωση των Πέτρου Μώραλη και Βαγγέλη Μαρινάκη! Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας μένοντας τρίτος και εκτός τελικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου για την δημαρχία, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η συνείδηση δε των ψηφοφόρων του, πρέπει να έβαλε τις φωνές και τους προέτρεψε να εκλέξουν δήμαρχο τον Μώραλη και δημοτικό σύμβουλο τον Μαρινάκη! Μπεεεεεεε! Τίποτα από αυτά δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Σταύρου του σταυροφόρου της κάθαρσης. Μόνο το παράδειγμα της Νέας Φιλαδέλφειας του ήρθε πρόχειρα στο μυαλό! Και έχει την απαίτηση να μη γελάνε οι αγελάδες στα βοσκοτόπια; Να μην ξεκαρδίζονται τα αγριοκάτσικα στις βουνοκορφές; Να μη λιποθυμάνε οι ακρίδες στους σιτοβολώνες; Να μη παθαίνουν νευρική αποπληξία από τα γέλια οι αρουραίοι στους υπονόμους του λιμανιού; Σταύρο μας πάρτο αλλιώς. Εκτίθεσαι σου λέω.

Ο Μελισσανίδης στήριξε τον νεόκοπο υφυπουργό Αθλητισμού όσο κανένας ποδοσφαιρικός παράγοντας. Του δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σε ό,τι κι αν αποφασίσει. Έλαβε όλα τα μέτρα προστασίας που έπρεπε ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Προσκάλεσε και τον ίδιο των υφυπουργό στο γήπεδο καθώς και εισαγγελείς για να σχηματίσουν προσωπική άποψη για την προσπάθεια από πλευράς ΑΕΚ ώστε να μη συμβεί το παραμικρό. Κι όταν συνέβησαν, εκείνα που συνέβησαν, εξ αιτίας των προκλήσεων των κάφρων που τρέφει στους κόλπους του το μόρφωμα με σήμα τον τρυφερό έφηβο χωρίς την παραμικρή τιμωρία για κανέναν, πάλι η ΑΕΚ αποδέχτηκε την ευθύνη της και πήρε την πρωτοβουλία να γίνει η πρώτη ομάδα που δεν θα ασκήσει κανένα ένδικο μέσο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την όποια ποινή της επιβληθεί.

Ο Μελισσανίδης, επίσης, είχε αποδεχτεί κάθε πρόταση από την πλευρά του Δήμου για αντισταθμιστικά μέτρα για τα 2,5 στρέμματα άλσους που θα έπαιρνε η ΑΕΚ και για τα 45 δέντρα που θα έκοβε ώστε να μπορέσει να χτίσει το γήπεδο που της άξιζε και δικαιούταν. Να μη τα αναφέρω πάλι, άλλωστε τα ξέρουν όλοι. Όπως όλοι ξέρουν και ποιοι είναι εκείνοι που έκαναν τις κωλοτούμπες. Τις κωλοτούμπες δεν τις έκανε ο Μελισσανίδης. Ο δήμαρχος τις έκανε και ο περίγυρός του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις έκαναν που άλλα έλεγαν έξω και άλλα ψήφιζαν μέσα στο κόμμα τους και στη Βουλή, ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπες και μάλιστα από τις πιο θεαματικές. Δεν συζητάμε για Κοντονή, Τσιρώνη, Φίλη και λοιπά στελέχη του που έκαναν σύνθημα το άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Το μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ταύτισε την αντιπαλότητά του με τον Μελισσανίδη με όλο τον αγνό φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ. Υπάρχει ένας ακήρυχτος σιωπηλός πόλεμος της κυβερνητικής παράταξης με κάθε τι το ΑΕΚτζήδικο. Φαίνεται στα λόγια τους, στις συνεντεύξεις που δίνουν, στις απόψεις που εκφράζουν, στις τοποθετήσεις τους πάνω στα ζητήματα του γηπέδου της ΑΕΚ έστω και χωρίς να έχουν ιδέα από τεχνικά ζητήματα και χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να γίνει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Τυφλό μένος καταδεικνύει όλο αυτό και τίποτα περισσότερο. Σε αντίθεση με τον κόσμο της ΑΕΚ που παρά την οργή του για τις ενέργειες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να παρεμποδίσουν το χτίσιμο του γηπέδου της ομάδας τους, έβαλαν πάνω και απ' αυτό την εμπιστοσύνη τους στη συγκεκριμένη παράταξη και την ψήφισαν επιλέγοντας να τους κυβερνήσει, παρόλο που γνώριζαν τη στάση της στο ζήτημα του γηπέδου και τις ανακολουθίες τους στα όσα δήλωναν προεκλογικά των δημοτικών εκλογών προκειμένου να αλιεύσουν τα κιτρινόμαυρα ψηφαλάκια. Και ενώ την πάτησαν στις δημοτικές εκλογές οι ΑΕΚτζήδες, αποφάσισαν να στηρίξουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για να τους κυβερνήσει.

Τον ΑΕΚτζή κατά βάθος δεν τον νοιάζει καμία αντιπαράθεση και καμία αντιπαλότητα. Δεν κόπτεται για τα συμφέροντα του Μελισσανίδη ούτε για τον ΟΠΑΠ και τα βαπόρια του. Θέλει μόνο να δει την ομάδα του να επιστρέφει στην φυσική της έδρα και να αποκτάει ένα γήπεδο αντάξιο του ονόματός της και της ιστορίας που κουβαλάει. Κάθε ένας που στέκεται εμπόδιο σ' αυτή τη δίκαιη απαίτηση γίνεται αυτόματα εχθρός του κάθε ΑΕΚτζή. Και ο καθένας έχει εμπεδώσει πια για τα καλά ποιοι είναι εκείνοι που αντιδρούν λυσσαλέα και δεν επιθυμούν με τίποτα την κατασκευή του γηπέδου. Τους συγκεκριμένους που αντιδρούν δεν τους ενδιαφέρουν τα αντισταθμιστικά οφέλη, ούτε και το καλό της περιοχής. Δεν τους ενδιαφέρει η επένδυση ούτε και οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν για μερικές χιλιάδες συμπατριώτες μας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταχωρήσουν στο βιογραφικό τους ότι ανέτρεψαν τα σχέδια του Μελισσανίδη και ότι υπερασπίστηκαν σαν σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών το κόψιμο 45 δέντρων κι ας ήξεραν ότι στη θέση τους θα φυτευτούν μερικές χιλιάδες νέα. Κι αυτό για να μπορέσουν αύριο να το ανταλλάξουν με την πολιτική τους ανέλιξη σε υψηλότερα αξιώματα.

Ίσως πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτούς τους πολιτικούς η ΑΕΚ γήπεδο δεν πρόκειται να χτίσει. Ακόμα κι αν δικαιωθεί από το ΣτΕ, οι άνθρωποι το είπαν ξεκάθαρα. Θα καταργήσουν το νόμο! Δεν υπάρχει θέληση δηλαδή και εκεί σταματάνε όλα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και αυτό αποτελεί σεβαστή απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μιας πλειοψηφίας που διαρκώς διογκώνεται. Ο κόσμος βλέπει μια διαφορετική άσκηση της εξουσίας, μια αλλιώτικη προσέγγιση των βασικών του αναγκών και μια διάθεση ελάφρυνσης των βαρών που του είχαν συσσωρεύσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις πλάτες. Δεν θα βάλει πάνω από αυτά την επιθυμία του να αποκτήσει γήπεδο η αγαπημένη του ομάδα. Στο κάτω-κάτω, σκέφτονται ήδη πολλοί, ας στραφεί αλλού να φτιάξει το γήπεδό της η ΑΕΚ. Αν δεν την θέλουν μια φορά οι Νεοφιλαδελφειώτες μπορούν και οι ίδιοι να μη τους θέλουν δέκα φορές. Η ΑΕΚ άλλωστε δεν είναι τοπική ομάδα της περιοχής. Δεν είναι Πανιώνιος για να προσκολληθεί στη Νέα Σμύρνη. Είναι Πανελλήνια δύναμη και δεν έχει τοπικιστική ταυτότητα. Δόξα των θεώ αυτή την εποχή η αξία της γης έχει πέσει πολύ χαμηλά μέσα στην Αττική. Ας κοιτάξουν να βρουν μια έκταση αρκετά μεγάλη για να χωράει το γήπεδο που έχουν σχεδιάσει, η οποία να βρίσκεται σε σημείο που να υπάρχει πρόσβαση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ας φτιάξουν εκεί το γήπεδο, χωρίς χαβαλέδες και καλοθελητές που απέκτησαν αξία χάρη στις αντιδράσεις που προέβαλλαν για να μη χτίσει γήπεδο η ΑΕΚ…