Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Στην τελική ευθεία μετ' εμποδίων

Η ΑΕΚ πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη που δίνει για να χτίσει το δικό της γήπεδο στο δικό της οικόπεδο. Το ΣτΕ απέρριψε παμψηφεί την προσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και των 17 κατοίκων των γύρω περιοχών κατά της συνταγματικότητας του νόμου και των επί μέρους άρθρων του που της επιτρέπουν να προχωρήσει στην κατασκευή, παραχωρώντας της μάλιστα και μία έκταση 2,6 στρεμμάτων από το παρακείμενο άλσος ώστε να γίνει το έργο με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί προβλήματα στον αστικό ιστό. Τα πάντα μοιάζουν να τελείωσαν. Άλλο μέσο δεν υπάρχει στο οποίο να μπορούν να προσφύγουν ούτε η συγκεκριμένη απόφαση προσβάλλεται. Η ΑΕΚ μπορεί να προχωρήσει στην διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας και να ξεκινήσει άμεσα το έργο!

Επιτρέψτε μου να μην πανηγυρίζω όσο θα ήθελα και όσο χρειάζεται σε όλους μας για να εκτονωθούμε από την πίεση που μας είχε δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα που βλέπαμε να προσπαθούν κάποια καρτούν με κάθε μέσο να σταματήσουν αυτό το τεράστιο έργο. Τους λόγους της επιμονής τους, τους γνωρίζουν μόνον οι ίδιοι. Δεν πιστεύω όμως ότι θα παραιτηθούν τόσο εύκολα και ότι θα πάψουν να δημιουργούν προβλήματα στην ΑΕΚ. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν παίξει ακόμα το τελευταίο τους χαρτί και γι' αυτό δεν συμμερίζομαι τόσο την αισιοδοξία των περισσοτέρων ΑΕΚτζήδων που από χτες το βράδυ έχουν στήσει ένα ξέφρενο πάρτι, τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπου κατοικούν.

Ακόμα, αιωρείται μια απειλή που εκτοξεύτηκε εμμέσως πλην σαφώς, κατά την επίσκεψη κλιμακίου παραγόντων της ΑΕΚ στο ΥΠΕΚΑ, την περασμένη εβδομάδα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε αναφορά σε σκέψεις κάποιων για  ακύρωση του νόμου από τη Βουλή. Δεν πιστεύω ότι θα τολμήσουν να προβούν σε ένα τέτοιο διάβημα. Το βρίσκω εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για την κυβέρνηση κάτω από τις συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί. Όπως θα διακρίνει κάποιος που γνωρίζει, κάθε νομοσχέδιο που έρχεται πλέον στη Βουλή περνάει από μεγάλη επεξεργασία ώστε να μη σκοντάφτει σε αντιρρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Εξ ου και δεν έφεραν στην Βουλή τη συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αφού αν ετίθετο θέμα να πάει σε ψηφοφορία υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μην περάσει και να τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Φαντάζεστε ότι θα έπαιρνε κάποιος το ρίσκο να φέρει στη Βουλή την ακύρωση του νόμου που αφορά στο γήπεδο της ΑΕΚ και αυτή να μη περνούσε κατά τη σχετική ψηφοφορία λόγω της ισχνής τους πλειοψηφίας και κάποιων ενδεχόμενων διαρροών; Δηλαδή, να έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου την κατάρρευση μιας κυβέρνησης εξ αιτίας ενός ρυθμιστικού νομοσχεδίου; Και σίγουρα είναι αρκετοί αυτοί -και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στους ΑΝΕΛ- που δεν θα δέχονταν να ψηφίσουν κάτι τέτοιο. Ο κίνδυνος μεγάλος, λοιπόν και το ρίσκο ακόμα μεγαλύτερο. Και σε τέτοιες εποχές δύσκολα θα τολμούσε κάποιος να ρισκάρει. Και για ποιο λόγο στο κάτω-κάτω. Δεν κρίνεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού κράτους από το αν θα κάνει γήπεδο η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
 
Τι περιμένω τότε; Περιμένω αντιδράσεις τύπου κινητοποίησης των… κατοίκων από τον δήμο, έστω και μερικών όμορων δήμων, με σκοπό να περικυκλώσουν το άλσος και να αγκαλιάσουν τα δέντρα όταν θα έρθουν οι κακοί δράκοι με τα αλυσοπρίονα για να τα κόψουν. Ξέρετε, μέθοδοι άλλων εποχών. Περιφρούρηση του χώρου, απειλές στους εργάτες ώστε να αναγκαστούν οι υπεύθυνοι που θα έχουν αναλάβει να ξεκινήσουν τα έργα για το γήπεδο να καλέσουν τα ΜΑΤ. Πρόκληση έντασης, έτσι για να ασχολείται ο τύπος μαζί τους και να βλέπουν τις μούρες τους στα κανάλια. Φυσικά κάθε τέτοια αντίδραση θα είναι παράνομη και η αστυνομία θα οφείλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς απειλές και τραμπουκισμούς.
 
Και τι φοβάμαι επίσης και δεν θέλω να το σκέφτομαι; Την αντίδραση των οπαδών της ΑΕΚ που θα προκληθούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και μάλιστα σε αυτή τη φάση έχοντας και τον νόμο με το μέρος τους. Αν προχωρήσουν σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες από τον δήμο, ο θεός να βάλει το χέρι του. Μακάρι να πρυτανεύσει η λογική και να καθίσουν να συζητήσουν μεταξύ τους ώστε να βρουν λύσεις για όλα τα επιμέρους ζητήματα χωρίς να χρειαστεί να γίνουν προκλητικές ενέργειες από την δημοτική παράταξη. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη ένταση και βία και οφείλουν οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής να δώσουν το καλό παράδειγμα για το πώς κατευνάζονται τα πάθη και οι αντιθέσεις πολιτισμένα, επιδεικνύοντας σεβασμό στους νόμους του κράτους. Κάτι το οποίο και οι ίδιοι απαιτούν από τους δημότες τους. Άλλωστε τώρα πια ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Η πλευρά του δήμου έπαιξε το παιχνίδι της και το έχασε. Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει να προκαλεί έναν ολόκληρο λαό και να βάζει σε δοκιμασία τα νεύρα του. Ας φροντίσει να αξιοποιήσει εκείνα που της έχει υποσχεθεί να της παραχωρήσει η ΑΕΚ και ας το τελειώσει εδώ το παιχνιδάκι των καλών ηρώων που έχουν πάρει υπό την προστασία τους δέντρα και κορμοράνους. Ο λαός έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα για να ασχοληθεί πέρα από τα δικά τους παιχνιδάκια με καουμπόηδες και ινδιάνους.
 
Μια καλή πρόταση εκ μέρους μας για να εκτονωθούν όλοι αυτοί οι έχοντες οικολογικές ευαισθησίες και να μην επιδοθούν σε καραγκιοζολίκια χορεύοντας ταγκό με τα σχεδόν ξερά πεύκα που θα κοπούν, είναι να αρχίσουν να ποτίζουν και να φροντίζουν τα καινούρια δεντράκια που θα φυτευτούν σε όλο το άλσος αλλά και στον χώρο που θα υποδείξουν από τον δήμο στην επίσημη ΑΕΚ. Αντί της αντίδρασης και της καταστροφής δηλαδή, ας επιλέξουν μια φορά τον δρόμο της ανάπλασης και της δημιουργίας. Οι ίδιοι θα βγουν περισσότερο κερδισμένοι από οποιονδήποτε άλλον.
 
Ακόμα ένα εμπόδιο που θα ορθώσουν στην προσπάθεια της ΑΕΚ να ξεκινήσει τα έργα θα είναι η αθέτηση της απόφασης επιχορήγησης του έργου με τα 20 εκατομμύρια από την Περιφέρεια. Μου μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας να εκταμιευτούν αυτά τα λεφτά για το γήπεδο της ΑΕΚ. Έχουν άλλωστε να επικαλεστούν την κρίσιμη κατάσταση του κράτους λόγω έλλειψης πόρων και την χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων για τις ανάγκες ρευστότητας της χώρα. 
 
Εδώ θα φανεί αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και ποιο από την διοίκηση της ΑΕΚ. Θα καταφύγει σε δανεισμό για να καλύψει αυτό το κονδύλι που δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην χρηματοδότηση του έργου; Μιλάμε για εξαιρετικά μεγάλο ποσό που δεν γίνεται να συγκεντρωθεί από εράνους και συμμετοχή των φιλάθλων της ομάδας. Πρόκειται στην ουσία για το 30% του συνολικού κόστους του έργου. Δεν ξέρουμε ακόμα τι ποσό έχει ήδη συγκεντρωθεί. Τι χρήματα θα βάλουν οι Παππάς, Χατζηιωάννου και όσοι ακόμα συμμετάσχουν. Τι χρήματα έχουν συγκεντρωθεί από το 50% των εισιτηρίων των δύο χρόνων σε Γ' και Β' κατηγορία; Πόσα είναι τα χρήματα που έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό του γηπέδου από τους φιλάθλους της ΑΕΚ; Και τέλος εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση χορηγίας της εταιρείας που θα δώσει το όνομά της στο γήπεδο.  
 
Μπήκαμε, λοιπόν, σε καλό δρόμο, όμως είναι πολλά ακόμα εκείνα που πρέπει να διευκρινιστούν και που πρέπει να γίνουν ώστε να πάρει σάρκα και οστά το μεγάλο μας όνειρο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να έχουμε καλά γυμνασμένο το νευρικό μας σύστημα και να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι καλές προθέσεις, η διάθεση και η επιθυμία υπάρχουν. Η μεγάλη εγγύηση που λέγεται Δημήτρης Μελισσανίδης υπάρχει. Θα χρειαστούν κι άλλα πράγματα όμως μέχρι ο διακαής πόθος όλων μας να μετουσιωθεί στο έργο ζωής που έχουμε ονειρευτεί...