Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

9 κι ο Σιμόες

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας αποτελεί unfair να ασχολούμαστε με τα μεταγραφικά και να μιλάμε για αφίξεις και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Στο σημείο που βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ, η επόμενη μέρα είναι πιο σημαντική από κάθε τι άλλο. Και δυστυχώς χρόνος δεν υπάρχει άφθονος. Ξέχωρα που φέτος ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν θα λειτουργήσει όπως το 2013 που φρόντισε να κλείσει μεταγραφές ακόμα και της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αυτή τη φορά θέλει να συνδυάσει τα μεγάλα χτυπήματα με τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας, οπότε τα μεταγραφικά μπαμ θα ηχήσουν  την ώρα που πρέπει ώστε να κάνουν γκελ στον κόσμο της ΑΕΚ για να αγοράσει τα διαρκείας του. Κι άλλωστε, αν κάποιοι ποδοσφαιριστές επηρεαστούν από τα όσα γράφονται για το μέλλον τους, στο χέρι τους είναι να αντιστρέψουν το κλίμα και να κάνουν τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος να μεταβάλλουν την άποψη που έχουν για εκείνους στις 9 αγωνιστικές των πλέι οφ που απομένουν.

Για να λέμε, λοιπόν, τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη η ΑΕΚ χρειάζεται:

1) Έναν έμπειρο τερματοφύλακα.

2) Έναν δεξιό αμυντικό για αναπληρωματικό του Μπακάκη.

3) Έναν σπουδαίο ξένο αριστερό αμυντικό.

4) Έναν σπουδαίο ξένο κεντρικό αμυντικό.

5) Δύο ακραίους μεσοεπιθετικούς ξυράφια που να παίζουν με άνεση στις γραμμές αλλά και να μπορούν να συγκλίνουν.

6) Ένα σέντερ φορ ξένο αλλά κίλερ με όλη τη σημασία της λέξης και έναν δεύτερο με διαφορετικά χαρακτηριστικά, πιο κοντό και πιο περιφερειακό.

7) Έναν πλέι μέικερ χαφάρα κανονική με οργανωτικό πνεύμα και με μπαλιά διαβήτη.

Σύνολο εννέα (9) παίκτες εκ των οποίων οι επτά (7) να είναι παίκτες διαφοράς από μεγάλα πρωταθλήματα και με σπουδαίες παραστάσεις. Μπορούν να γίνουν όλα αυτά το καλοκαίρι;

Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο λέει ότι δεν θα γίνουν από φέτος σε τέτοια έκταση οι κινήσεις που απαιτούνται. Οι τέσσερις (4) από αυτούς όμως θα έρθουν το καλοκαίρι στην ομάδα και οι υπόλοιποι θα πάνε για του χρόνου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο δεν θα αποχωρήσουν πολλοί από την ομάδα και ίσως να προωθηθούν και δύο μικροί από την δεύτερη ομάδα.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν παίκτες που έχουν ήδη πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι τους, θα προκύψει ένας υγιής ανταγωνισμός στην ομάδα που μόνο καλό θα της κάνει.

Ο Ανέστης (όχι ο χτεσινός), ο Μπακάκης, ο Κολοβέτσιος, ο Γιόχανσον, ο Μάνταλος και ο Αραβίδης, δεν βγαίνουν εύκολα από την εντεκάδα.

Επίσης, παίκτες όπως ο Λαμπρόπουλος, ο Τζανετόπουλος, ο Σοϊλέδης, ο Ανάκογλου, ο Κορδέρο, ο Πλατέλλας, ο Μπαρμπόσα, ο Πεταυράκης και ο Μάρκος Ντούνης δεν είναι παίκτες που τους αφήνει μια ομάδα να φύγουν, έστω κι αν δεν αποτελούν μόνιμες επιλογές του προπονητή τους.

Συνεπώς, παίκτες που βρίσκονται υπό κρίση και με αμφίβολα τα αποτελέσματά της σχετικά με την παραμονή τους, θα είναι οι: Βούρας, Σαρρής και Γροντής. Πιθανότερο είναι να παραμείνει ο πρώτος και να αποχωρήσουν οι άλλοι δύο.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις αυτές του Μπρέσεβιτς και του Κρισάντους. Ο πρώτος θα μείνει λόγω της περιπέτειας από τον τραυματισμό του και μετά την αποθεραπεία του θα διεκδικήσει μέχρι τον επόμενο Γενάρη την περαιτέρω παραμονή του. Ο Κρισάντους θα κριθεί επίσης μέχρι τον Γενάρη, σε πραγματικές συνθήκες έντονου συναγωνισμού και στο χέρι του είναι να αποδείξει ότι αξίζει να μείνει στην ΑΕΚ.

Στη νέα χρονιά, λοιπόν, η ΑΕΚ θα πάει με 18 βέβαιους από το φετινό ρόστερ της: Ανέστης, Βούρας, Μπακάκης, Σοϊλέδης, Πεταυράκης, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Κορδέρο, Μάνταλος, Πλατέλλας, Μπαρμπόσα, Μάρκος Ντούνης, Αραβίδης, Μπρέσεβιτς και Κρισάντους. Και ένας ο Σιμόες που έχει κλειστεί και έρχεται το καλοκαίρι, μας κάνουν σύνολο 19 σίγουρους παίκτες για τη νέα χρονιά.

Για δανεισμό προορίζονται 4 παίκτες της, χωρίς όμως να είναι τίποτα οριστικό και τελεσίδικο: Παναγιώτης Ντούνης, Ζόριτς, Σβάρνας και Φαγέ.

Και τέλος, 6 παίκτες πρέπει να θεωρούνται προς αποχώρηση, χωρίς να σημαίνει ότι αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί, ανάλογα με το σενάριο που θα επικρατήσει: Καραγκιολίδης, Γεωργέας, Ρόβας, Ντακόλ, Σαρρής και Γροντής.

Αν επικρατήσει το πρώτο σενάριο και αποκτηθούν 4 ξένοι φέτος το καλοκαίρι μαζί με τους 19 που μένουν φτάνουμε τους 23 παίκτες. Και 2 οι μικροί που θα προωθηθούν μας κάνουν ένα σύνολο ρόστερ 25 παικτών. Ως γνωστόν είναι πάγια επιθυμία του Δέλλα να δουλεύει με 25 ποδοσφαιριστές μάξιμουμ συν τους τερματοφύλακες. Οπότε και έτσι ακόμα το ρόστερ είναι ελλειμματικό, οπότε για να καλυφθούν οι 3 επιπλέον θέσεις ίσως να υπάρξουν 3 λιγότερες αποχωρήσεις ή δανεισμοί. Πιθανότατα θα παραμείνουν δηλαδή για άλλον ένα χρόνο οι Ρόβας, Σαρρής και Γροντής.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για πλήρη εφαρμογή του διετούς πλάνου που υπάρχει, από φέτος. Οπότε μετατρέπεται σε μονοετές. Σ' αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού η ΑΕΚ θα κάνει 9 μεταγραφές! Αν επιλεγεί αυτό το σενάριο το ρόστερ θα αριθμεί 28 ποδοσφαιριστές μαζί με τους 3 τερματοφύλακες. Αν προωθηθούν και οι 2 μικροί της Κ20 ο αριθμός του ρόστερ θα φτάσει τους 30 παίκτες. Αυτή η περίπτωση, να αυξηθεί ο αριθμός του ρόστερ από 28 σε 30 παίκτες μαζί με τους τερματοφύλακες, εξετάζεται μετά τις φετινές πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών. Αν δεν προκριθεί όμως αυτό το πλάνο δεν θα προωθηθεί φέτος παίκτης από την δεύτερη ομάδα, παρόλο που έχουν ξεχωρίσει 2 καραμπινάτες περιπτώσεις. Εκτός αν αποφασιστεί να γίνουν 2 μεταγραφές λιγότερες προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους μικρούς να δείξουν την αξία τους και ανάλογα με την εξέλιξή τους να κριθεί τον Γενάρη αν θεωρήθηκαν πετυχημένοι ή αν η ομάδα θα προχωρήσει στις 2 επιπλέον μεταγραφές που δεν έκανε το καλοκαίρι.

Αναλυτικά για την ΑΕΚ της Σούπερ Λιγκ προβλέπονται τα εξής:

Τερματοφύλακες
ΝΕΟΣ - Ανέστης - Βούρας
Εκτός: Καραγκιολίδης
Δανεικός: Παναγιώτης Ντούνης

Δεξιοί αμυντικοί
ΝΕΟΣ - Μπακάκης
Εκτός: Γεωργέας (αποσύρεται)

Αριστεροί αμυντικοί
ΝΕΟΣ - Σοϊλέδης - Πεταυράκης

Κεντρικοί αμυντικοί
ΝΕΟΣ - Κολοβέτσιος - Λαμπρόπουλος - Τζανετόπουλος
Εκτός: Σαρρής (;)
Δανεικός: Σβάρνας

Αμυντικοί μέσοι
Σιμόες - Γιόχανσον - Κορδέρο - Ανάκογλου
Εκτός: Ρόβας (;)
Δανεικός: Φαγέ

Επιθετικοί μέσοι
ΝΕΟΣ - Μάνταλος
Εκτός: Γροντής (;)
Δανεικός: Ζόριτς

Πλάγιοι μεσοεπιθετικοί
ΝΕΟΣΝΕΟΣ - Αραβίδης - Μπαρμπόσα - Πλατέλλας - Μάρκος Ντούνης

Κεντρικοί επιθετικοί
ΝΕΟΣΝΕΟΣ - Κρισάντους - Μπρέσεβιτς
Εκτός: Ντακόλ
 
Από τους δανεικούς: Τσεβάς, Θαναηλάκης, Τζάθας, Ντούμπερετ, Αργυρίου, Δημγκιόκας, Παληαρούτας, Ζιβάνοβιτς, δεν αναμένεται να επιστρέψει κανένας.