Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Έναν ανιχνευτή ψεύδους και γρήγορα

Ότι στην Ασία -κυρίως- γίνεται της γυναικός της εκδιδομένης επί χρήμασι το κιγκλίδωμα με τον παράνομο στοιχηματισμό είναι γεγονός. Όμως, οι αρχές της Σιγκαπούρης φαίνεται ότι ανακάλυψαν ένα καινούργιο όπλο στην καταπολέμηση του φαινομένου των στημένων αγώνων. Στο πλαίσιο του πολέμου ενάντια στα κυκλώματα της ποδοσφαιρικής διαφθοράς, οι παράγοντες της ομοσπονδίας της ασιατικής χώρας υποχρεώνουν τους ποδοσφαιριστές να υπογράψουν ότι αποδέχονται τους τυχαίους ελέγχους στους οποίους θα υποβάλλονται στον ανιχνευτή ψεύδους. "Το μέτρο φαίνεται αποτελεσματικό και είμαστε ευτυχείς που αποδίδει η μέθοδος. Σίγουρα δεν μπορείς να εξαφανίσεις το πρόβλημα, αλλά μπορείς να το περιορίσεις", παραδέχτηκε ο γραμματέας της ομοσπονδίας Ουίστον Λι, ενώ την πλήρη στήριξη στο πρόγραμμα της Σιγκαπούρης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της FIFA πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν.
 
Όπως ήταν λογικό όμως, τις ενστάσεις της για το μέτρο κατέθεσε η Διεθνής Ένωση Ποδοσφαιριστών αναφερόμενη στην περίπτωση των παικτών της Λοκομοτίβ Πλόντβιβ που υποχρεώθηκαν από τον εισαγγελέα να περάσουν το σχετικό τεστ. Ο ανιχνευτής ψεύδους χρησιμοποιείται πλέον από αρκετές ανακριτικές και διωκτικές αρχές με θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στη Νότια Κορέα οι ανακρίσεις για στημένα ματς στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ανιχνευτής ψεύδους οδήγησαν τις Αρχές στο να απαγγείλουν κατηγορίες σε 46 ποδοσφαιριστές και έξι συλλόγους.
 
Ε, ρε γλέντια και να θεσπιζόταν ένα τέτοιο μέτρο στην Ελλάδα. Κάθε μέρα πρωταπριλιά θα είχαμε. Αλήθεια κύριε Κοντονή μας, πώς σου ξέφυγε ένα τέτοιο μέτρο; Να ζήσω να δω τον Μαρινάκη, τον Καραπαπά, τον Θεοδωρίδη, τον Βρέντζο, τον Σαρρή, τον Ζωγράφο, τον Αρβανιτίδη, τον Σπανό, τον Μπέο, τον Ψωμιάδη, τον Τσακογιάννη, τον Πατέρα, τον Αλαφούζο, τον Κούγια, τα τσακάλια της ΕΠΟ, τους διαιτητές και κάθε λογής παρατρεχάμενο να περνάνε από τον ανιχνευτή ψεύδους και μετά ας πεθάνω. Μιλάμε θα καιγόταν το μηχάνημα. Άλλος θα του μιλούσε πακιστανικά, άλλος αλβανικά και άλλος κινέζικα. Ο κακός χαμός θα γινόταν. Ρε δημοσιογραφάρες της παπαροκαθημερινότητάς μας, τι καθόσαστε; Αρχίστε να γράφετε σε καθημερινή βάση διατυπώνοντας το πάγιο αίτημα των Ελλήνων φιλάθλων για καθιέρωση του ανιχνευτή ψεύδους στην αθλητική δικαιοσύνη. Και όχι μόνο. Δεν κατάλαβα. Γιατί όχι και στη Βουλή; Εκεί κι αν θα γίνει ο χαμός. Η σιωπή των αμνών θα μετατραπεί σε βέλασμα μακράς διαρκείας και όποιον πάρει ο χάρος. Άντε καλημέρα μας και περαστικά μας…