Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 85-93

Ποια τετράδα; Τελικά η υπεραισιοδοξία, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε κακός σύμβουλος. Διότι όταν πιστέψεις ότι έγινες κάτι μεγαλύτερο από αυτό που στην πραγματικότητα είσαι, μοιραία θα έρθει και η καθίζηση. Αυτό έπαθε η βασίλισσα, η οποία μέσα σε δύο αγωνιστικές, σε Ρέθυμνο και ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ, κλώτσησε την καρδάρα με το γάλα που μάζευε σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο και λίγο νωρίτερα και έμεινε με τη λαχτάρα ότι είχε έρθει η ώρα να ξεδιψάσει. Βιάστηκαν όλοι. Όταν έγραφα, κινδυνεύοντας να παρεξηγηθώ, ότι για φέτος θα είμαι ευχαριστημένος αν η ομάδα πλασαριστεί στην πρώτη εξάδα, γινόμουν δυσάρεστος σε πολλούς.

Ναι, η ΑΕΚ έκανε ένα ξεπέταγμα φέτος που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Ναι, χτίζει ένα ολόλαμπρο μέλλον που σύντομα θα την φέρει σφήνα ανάμεσα στους δύο κατά συνήθεια πρωταγωνιστές. Αλλά μια ομάδα που χτίστηκε από το μηδέν μέσα σε λίγους μήνες, δεν είναι δυνατόν, ακόμα καλά-καλά δεν έχει μονταριστεί, να έρθει και να σαρώσει τους τίτλους. Κακώς καλλιεργήθηκε τέτοιο κλίμα αισιοδοξίας και ο κόσμος πίστεψε ότι είμαστε έτοιμοι ακόμα και για την Γιουρολίγκα. Κι αυτό το ρόστερ που διαθέτει η ΑΕΚ, σαφώς ανώτερο από άλλες χρονιές, επιδέχεται συζήτησης για το αν είναι το ιδανικό για να κάνει τη διαφορά και να την φέρει ισάξια απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Στον πάγκο υπάρχουν ελλείψεις αλλά και ορισμένοι βασικοί παίκτες μοιάζουν σκασμένοι από τη συνεχόμενη προσπάθεια, τη στιγμή που κάποιοι απ' αυτούς βρίσκονται ήδη στο πικ της καριέρας τους (Ίνγκλις).

Σαφώς και θα γίνουν λάθη σε μια τέτοια τιτάνια προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο η ομάδα. Κι αυτό είναι που φωνάζω όλον αυτό τον καιρό. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ο χρόνος είναι εκείνο που της λείπει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Οι παίκτες πιέστηκαν να κάνουν από φέτος το μεγάλο καμ μπακ κι αυτό τους βάρυνε πολύ την πλάτη. Όλες οι μεγάλες προσπάθειες χρειάζονται μια φυσιολογική ροή και μια συνεχή και διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια για να έρθει η εξέλιξη. Τίποτα δεν γίνεται μαγικά και από τη μια μέρα στην άλλη. Τώρα αυτή η ομάδα θα χρειαστεί στήριξη. Να αποφευχθεί πάση θυσία η απογοήτευση. Ήταν κι αυτό ένα ρίσκο που πάρθηκε με την αύξηση της πίεσης για άμεσες επιτυχίες. Πρέπει να εκδηλωθεί η εμπιστοσύνη της διοίκησης και του προπονητή προς τους παίκτες, να ξεκουραστούν μετά το τέλος των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων και να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια με την καλοκαιρινή προετοιμασία που θα τους βρει όλους μαζί φέτος να χτίζουν με υπομονή ένα οικοδόμημα που θα αποκτήσει διάρκεια στον χρόνο. Όχι κάτι βιαστικό και επιπόλαιο. Αυτοί οι παίκτες βρέθηκαν μαζί ξαφνικά στο μέσο της χρονιάς και κλήθηκαν να αποτελέσουν ένα αξιόμαχο σύνολο που μάλιστα είχε θέσει και πολύ υψηλούς στόχους. Και σχεδόν κόντεψαν να τα καταφέρουν. Φέτος που ήδη γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, που θα έχει μεσολαβήσει και η προετοιμασία τους από την αρχή, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν μια ομάδα που δύσκολα θα μπορεί να την χτυπήσει αντίπαλος από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Και βέβαια αυτή η ομάδα θα ενισχυθεί όπου χρειάζεται, με υπομονή, με χωρίς βιαστικές κινήσεις και με τη σιγουριά που εμπνέει ο προπονητής και η διοίκηση της ΑΕΚ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η ΑΕΚ στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Βασικά ατού της δεν λειτούργησαν και ο ΠΑΟΚ που ήταν θαυμάσια στημένος από τον Σούλη Μαρκόπουλο, ουσιαστικά έκανε πάρτι μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Μενσά Μπονσού και ο Ίνγκλις, αναρωτιόμαστε όλοι αν βγήκαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ ή ξεχάστηκαν στα αποδυτήρια. Πιο τραγική εμφάνιση δεν πρέπει να έχουν κάνει με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ άσχημα και νευρικά το παιχνίδι. Ο Βον έκανε καταπληκτικό παιχνίδι και έβρισκε εύκολα τρόπο να νικάει τον Μπονσού και να πετυχαίνει εύκολους πόντους. Επιθετικά η ΑΕΚ δεν έβρισκε λύσεις. Για πρώτη φορά ο Μπονσού έμεινε χωρίς πόντο στο πρώτο δεκάλεπτο και ο Ίνγκλις δεν έβρισκε ελεύθερα σουτ από πουθενά, οπότε οι μόνες λύσεις για την ΑΕΚ έρχονταν μόνον από Σάκοτα και Χέρστον.

Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια και είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο ημίχρονο είχε 22 ριμπάουντ, εννιά περισσότερα από όσα μάζεψε η ΑΕΚ. Το μόνο που κάπως έσωζε την κατάσταση ήταν η πιεστική άμυνα των παικτών του Σάκοτα, που οδήγησαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε δέκα λάθη και εξισορρόπησαν την κατάσταση. Με την είσοδο του Σαρικόπουλου η ΑΕΚ έκλεισε ακόμα περισσότερο την άμυνα της και σε συνδυασμό με τα τρία φάουλ του Βον κατάφερε να περιορίσει τα κενά της.

Ο Σαρικόπουλος έδωσε λύσεις και επιθετικά, αλλά η αναγκαστική αλλαγή του Αθηναίου (λόγω φάουλ) με τον Ουίλμπεκιν έδωσε τη λύση. Ο Αμερικανός ήταν πολύ καλός επιθετικά και με 12 πόντους κατάφερε να δώσει στην ΑΕΚ προβάδισμα έστω και με έναν πόντο στο τέλος του ημιχρόνου. Ο Ουίλμπεκιν είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, καθώς είχε 5/6 σουτ εντός παιδιάς.

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά αλλά δεν μπορούσε να πάρει διαφορά ασφαλείας από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερνε να μένει κοντά στο σκορ και η Ένωση δεν έβρισκε λύσεις από τα μεγάλα αστέρια της. Ο Μπονσού και ο Ίνγκλις δεν έβρισκαν τον δρόμο και μόνο ο Ντέλι απειλούσε περιφερειακά και το πρόβλημα διογκώθηκε όταν ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον δρόμο κοντά στο καλάθι του.

Το πρόβλημα στα ριμπάουντ παρέμεινε και η ΑΕΚ τελείωσε το ματς με πέντε λιγότερα από τον ΠΑΟΚ. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν είχαν καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές και η ΑΕΚ είχε επτά λάθη στο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα και είχε τύχη στις κρίσιμες στιγμές, παίρνοντας τελικά τη νίκη με διαφορά οκτώ πόντων. Μεγάλο πρόβλημα για την ΑΕΚ και οι ελεύθερες βολές, με εννιά χαμένες που στοίχισαν τελικά και τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 42-41, 68-66, 85-93.

ΑΕΚ (Ν. Σάκοτα): Ουίλμπεκιν 16, Ντελινινκάιτιτς 13, Σάκοτα 10, Κασελάκης, Χέρστον 16, Σαρικόπουλος 13, Αθηναίου, Μιλόσεβιτς 7, Μπονσού 2, Ίνγκλις 8.

ΠΑΟΚ (Σ. Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 16, Λιάπης 6, Κάρτερ 17, Τσόχλας 2, Δέδας 13, Μαργαρίτης 7, Όντουμ 11, Βον 13, Χαριτόπουλος 8.