Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τολμήστε

Η προσωπική ζωή του καθενός είναι σεβαστή και οι όποιες επιλογές του αφορούν τον ίδιο και κανέναν άλλο. Προκαλεί ανατριχίλα όμως, τα πάθη ενός ανθρώπου να γίνονται από τον ίδιο αγοραία, με αντάλλαγμα διάφορες εκδουλεύσεις σε πρόσωπα, χάρη στη δύναμη που του έδινε η τόσο ευαίσθητη θέση που κατείχε και χάρη στην επιρροή που ασκούσε σε υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου στον οποίο δραστηριοποιούταν.

Οι σκέψεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα κι άντε να τις προλάβεις. Πόσα χρόνια όλοι αυτοί οι αιχμάλωτοι άνθρωποι λυμαίνονται τον συγκεκριμένο χώρο; Αιχμάλωτοι από τα πάθη τους, αιχμάλωτοι από τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε κακόβουλους ηγεμόνες, αιχμάλωτοι από τις ανομίες τους που πολλές φορές γίνονταν αντικείμενο εκβιασμών. Τι έχει τραβήξει αυτό το άμοιρο το ελληνικό ποδόσφαιρο! Πόσο ανόητοι που εξαπατήθηκαν με τέτοιο πρόστυχο τρόπο πρέπει να αισθάνονται όλοι εκείνοι που πίστεψαν ότι μπορούν να πορευτούν με τον σταυρό στο χέρι και με όπλο την καθαρή τους συνείδηση. Παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές που δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε ύποπτα παιχνίδια, φίλαθλοι που πλήρωναν εισιτήρια να δουν την ομάδα τους, παίκτες κάθε μορφής παιχνιδιού που είχε άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο, προ-πο, στοίχημα. Ποιος θα πει κάτι σε όλους αυτούς; Τα χαμένα λεφτά και τις χαμένες ώρες τους ποιος θα τους τα επιστρέψει;

Και δεν μιλάμε για καθάρματα που προέκυψαν τα τελευταία ένα με δύο χρόνια στη ζωή μας. Όλοι αυτοί που βρίσκονται στα διάφορα αμαρτωλά πόστα της διαφθοράς δεν έπεσαν ξαφνικά με αλεξίπτωτο στην καθημερινότητά μας. Παρατηρητές, αρχιδιαιτητές, υπεύθυνοι ορισμών διαιτητών, παράγοντες της ΕΠΟ, από κάπου προέρχονται. Έχουν χρόνια προϋπηρεσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ο διεφθαρμένος δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε από σήμερα θα διαφθαρώ, διεφθαρμένος ήταν πάντα. Άρα και σαν διαιτητές διεφθαρμένοι ήταν, όπως είναι και πολλοί από τους σημερινούς συναδέλφους τους, σύμφωνα με την γνώμη του ανακριτή διαφθοράς κ. Ανδρεάδη, ο οποίος και τους επέβαλε περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν.

Πόσα χρόνια πριν, λοιπόν, μας καταδυνάστευαν και εφήρμοζαν τις άνομες πρακτικές τους; Πόσα χρόνια συναλλάσσονταν με τέτοια ποταπά ανταλλάγματα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν από τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις; Κι ας μη μασάει κανείς με το μη αποδεκτό από τη δικαιοσύνη υλικό που παρουσιάστηκε στην εκπομπή "Δίκη της Δευτέρας". Αυτό ήταν το ορεκτικό από του λουκούλλειο γεύμα που πρόκειται να επακολουθήσει, καθώς υπάρχουν και οι συνομιλίες που καταγράφηκαν με κάθε επισημότητα, όταν με εντολή εισαγγελέα άνοιξαν τα τηλέφωνα του ίδιου ανθρώπου που του είχαν παράνομα υποκλαπεί οι συνομιλίες.

Θεμιτή ή αθέμιτη μέθοδος η υποκλοπή; Σαφώς αθέμιτη και καταδικαστέα. Όσο αθέμιτη είναι και η πρακτική να έχεις κρυφτεί μέσα στο σπίτι σου και να ξετρυπώσεις την ώρα που σε ληστεύουν και να κάνεις τουλούμι στο ξύλο τους κλέφτες. Ή όσο αθέμιτη είναι η μέθοδος να παρακολουθείς σαν άγνωστος από απόσταση την κόρη σου και την ώρα που της επιτίθεται ο βιαστής στα σκοτεινά να πεταχτείς και να του παλουκώσεις με ένα στυλιάρι από αξίνα τον πισινό.

Και τώρα; Μετά από αυτή τη νέα καταιγίδα αποκαλύψεων τι πρόκειται να συμβεί; Προς το παρόν και με τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία η δικαιοσύνη δεν μπορεί να παρέμβει. Βέβαια και οι ίδιοι που σκούζουν και απειλούν τα μέσα με διώξεις επειδή λένε ότι τους συκοφαντούν και η φωνή που ακούγεται δεν είναι η δική τους, καλά θα κάνουν να πάρουν μπόλικα μέτρα φόρα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε με τα κατάλληλα μέσα αποδεικνύεται περίτρανα σε ποιον ανήκουν οι φωνές, όπως και ο γραφικός χαρακτήρας όταν πρόκειται για γραπτά αποδεικτικά στοιχεία. Η καλύτερη τακτική για τους ίδιους είναι η σιωπή και η απόσυρση από τα πράγματα. Μέχρι να τους ξεχάσουν. Αν τους ξεχάσουν όλοι ποτέ.

Η πολιτεία όμως οφείλει να δράσει άμεσα. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, ας σπάσουν το κεφάλι τους και ας τον βρουν. Καλό το αθλητικό νομοσχέδιο αλλά δεν τα είχε προβλέψει όλα αυτά. Το αυτοδιοίκητο αποδείχτηκε μια τεράστια παπάρα. Είδαμε και τα χαΐρια των άμεμπτων και αδιάφθορων μεγαλοστελεχών της ΦΙΦΑ. Γι' αυτό κόπτονται παντού να καλύπτουν τα νώτα τους πίσω από αυτοδιοίκητα και παρόμοια καραγκιοζολίκια. Για να μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς να χώνει κανένας τη μύτη του στις βρομοδουλειές τους. Να όμως που το FBI σε συνεργασία με την Interpol δεν μάσησαν από το κουτόχορτο που τάιζαν τόσο καιρό τον κόσμο. Μπορεί να άργησαν κάποια χρόνια αλλά δούλεψαν μεθοδικά, μάζεψαν τα απαραίτητα στοιχεία και την κατάλληλη στιγμή τους μπαγλάρωσαν. Το ίδιο μπορεί να γίνει κι εδώ. Στοιχεία έχουν μαζευτεί πάρα πολλά. Άλλωστε δεν φαίνεται να ανησυχούν και ιδιαίτερα οι λαμογιάρηδες και να κρύβουν τις πομπές τους. Δρουν σαν αυτοκράτορες.

Τη στήριξη του κόσμου είναι δεδομένο ότι την έχει η πολιτεία. Δε νομίζω να υπάρχουν φίλαθλοι που να αγαπούν το ποδόσφαιρο και να μην έχουν ανατριχιάσει με όλα αυτά που σκάνε από μέρα σε μέρα. Και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού -που έτυχε να εμπλέκεται στις περισσότερες βρομοδουλειές εξ αιτίας κάποιων προσώπων που δεν σεβάστηκαν την ιστορία του- δεν μπορούν να το σηκώσουν άλλο αυτό το βαρύ φορτίο και επιθυμούν να ξεβρομίσει ο τόπος και να απαλλαγεί η ομάδα τους από τα αίσχη που της έχουν φορτώσει. Οπότε, δεν υπάρχει χρόνος για άλλο δισταγμό. Αναγκάστε τους όλους να παραιτηθούν και αν δεν τον κάνουν αποκαθηλώστε τους και στελεχώστε τις ποδοσφαιρικές αρχές με πρόσωπα άφθαρτα και κοινής αποδοχής από όλες τις ομάδες. Κυρίως με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που έχουν τιμήσει με το ήθος τους και με την παρουσία τους τον χώρο. Προωθείστε καινούριους, καθαρούς διαιτητές, που δεν έχουν εμπλακεί ξανά σε καμία συναλλαγή με τη σαπίλα του σημερινού συστήματος. Ας κάνουν και λάθη. Ας μην είναι και τόσο έτοιμοι να διαιτητεύσουν μεγάλα παιχνίδια. Να είναι βέβαιοι ότι θα αντιμετωπιστούν με κατανόηση από τις ομάδες και από τον κόσμο και κανένα ανθρώπινο λάθος τους δεν πρόκειται να τους στιγματίσει. Άλλωστε οι παλιανθρωπιές είναι που μας στιγματίζουν πάντα, ποτέ τα λάθη μας. Τολμήστε εσείς και μη σας νοιάζει τίποτα. Όλος ο υγιής φίλαθλος κόσμος θα σταθεί στο πλευρό σας. Όμως μη το καθυστερείτε άλλο. Τολμήστε και δράστε τώρα…