Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Έχει δρόμο να διανύσει

Επειδή γράφονται και λέγονται πάρα πολλά από διάφορους και επιχειρείται μια προσπάθεια χρυσώματος του χαπιού, πράγμα που απεχθάνομαι από τα γεννοφάσκια μου, βρίσκω καλύτερη ιδέα να μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών, οι οποίοι, ίσως να μη λένε πάντα την αλήθεια, είναι ενδεικτικοί όμως για να σχηματίσουμε μια καθαρή εικόνα για τα πεπραγμένα μιας περιόδου. Είναι σα να λέμε ότι πάμε να υποστηρίξουμε μια δικαστική υπόθεση διαθέτοντας στη φαρέτρα μας μια πληθώρα από στοιχεία. Αν πηγαίναμε χωρίς στοιχεία μπορεί να χαρακτηριζόμαστε και συκοφάντες.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η ΑΕΚ φέτος έδωσε 29 αγώνες. Κέρδισε τους 16 και έχασε τους 13. Μπορεί να θεωρηθεί αυτό ποσοστό ομάδας που θέλει να διεκδικήσει θέση στην τετράδα; Ας εμβαθύνουμε όμως περισσότερο. Μέχρι και τον 5ο κατά σειρά αγώνα του πρώτου γύρου, εκείνον με τον Πανελευσινιακό, η ομάδα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας κάνει ήδη 4 ήττες σε 5 παιχνίδια! Έπειτα ήρθε ο Μάκης Αγγελόπουλος και όλα άλλαξαν προς το καλύτερο, με πρώτο-πρώτο τον προπονητή και φυσικά αρκετούς παίκτες από το αρχικό ρόστερ. Η ομάδα έκανε 3 νίκες σερί, από τις οποίες μόνο 1 εκτός έδρας, εκείνη μέσα στην Κηφισιά. Ακολουθούν 2 κολλητές ήττες εκτός έδρας από Άρη και Τρίκαλα και οι δύο στις λεπτομέρειες του τελευταίου διλέπτου. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι εκτός έδρας η ΑΕΚ πάει πάλι στη Θεσσαλονίκη και χάνει από τον ΠΑΟΚ στα τελευταία δευτερόλεπτα με ένα καλάθι διαφορά. Αρχίζει να γίνεται πολύ ενοχλητική αυτή η συνήθεια να γνωρίζει η ομάδα συνεχώς την ήττα εκτός έδρας στα τελευταία δύο λεπτά. Όμως, έρχονται και πάλι 3 σερί νίκες από τις οποίες πάλι μόνο η 1 εκτός έδρας επί του ήδη υποβιβασμένου Πανιωνίου. Και φτάνουμε στα δύο κολλητά ντέρμπι με Παναθηναϊκό εντός και Ολυμπιακό εκτός. Και η ΑΕΚ τα χάνει και τα δύο. Ηρωικά μεν αλλά τα χάνει. Και στα δύο με την ίδια ακριβώς παθογένεια. Να χάνει τα αυγά και τα καλάθια στα τελευταία λεπτά. Στην συνέχεια έρχονται 5 σερί νίκες αυτή τη φορά, εκ των οποίων όμως μόνον οι 2 εκτός έδρας. Η μία με εμφατικό τρόπο και συντρίβοντας τον Απόλλωνα στην Πάτρα και η άλλη επί του Κολοσσού στη Ρόδο πολύ πιο δύσκολα. Έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο. Σε 3 παιχνίδια κρίνεται η χρονιά και η θέση που θα καταλάβει στη βαθμολογία. Πρώτο παιχνίδι στο Ρέθυμνο. Ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ήττα με ένα πόντο στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ η ομάδα πήγαινε σε όλο το ματς μπροστά! Ακολουθεί το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Πλήρης καθίζηση και η ομάδα παραδίδεται και χάνει χωρίς να προσπαθήσει καθόλου. Καταφέρνει εν τούτοις να κερδίσει τον τελευταίο εκτός έδρας αγώνα με τον ΚΑΟΔ στη Δράμα και καταλαμβάνει την θέση στη βαθμολογία. Και μπαίνει στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας αντιμετωπίζοντας τον Άρη δύο φορές στο Παλέ και μία φορά στο ΟΑΚΑ. Στον πρώτο αγώνα επαναλαμβάνεται το ίδιο εφιαλτικό σενάριο. Ήττα με ένα καλάθι στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ πήγαινε μπροστά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Στην Αθήνα διαλύει τον Άρη με 38 πόντους διαφορά και πάει για την πιο κρίσιμη συνάντηση μαζί του στη Θεσσαλονίκη, στο τελευταίο ματς που κρίνονται όλα. Εκεί αντιμετωπίζει μεν μια κατάσταση ζούγκλας, όμως και η ίδια ξεχνάει να επανέλθει στο ματς μετά από μια εικοσάλεπτη διακοπή πριν από την οποία πήγαινε μπροστά στο σκορ με 5 πόντους διαφορά. Λες και δεν επέστρεψε από τα αποδυτήρια η ΑΕΚ, γνωρίζει την ήττα και σ' αυτό το σημείο τελειώνει η φετινή διοργάνωση για την ίδια.

Συμπερασματικά η ΑΕΚ στα παιχνίδια που έπαιξε με τις ομάδες που τερμάτισαν πιο πάνω από αυτήν στην βαθμολογία γνώρισε παταγώδη αποτυχία. Με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ γνώρισε 6 ήττες! Δηλαδή έχασε όλα τα παιχνίδια που έδωσε εναντίον τους εντός και εκτός έδρας! Με τον Άρη έπαιξε 5 φορές και έχασε τις 3. Και τις 3 φορές εκτός έδρας. Τον κέρδισε τις 2 φορές που έπαιξαν στην Αθήνα. Όσο για τις ομάδες που τερμάτισαν κάτω από αυτήν στην βαθμολογία, η ΑΕΚ εντός και εκτός έδρας κατάφερε να κερδίσει μόνο τον Πανιώνιο, τον Απόλλωνα Πάτρας, την Κηφισιά, τον Κολοσσό και τον ΚΑΟΔ. Έχασε εκτός έδρας από τον Κόροιβο, τον Πανελευσινιακό, τα Τρίκαλα και το Ρέθυμνο. Αν κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι με αυτά τα αποτελέσματα η ΑΕΚ δικαιούται να πανηγυρίζει ή και να λυπάται που δεν κατέλαβε καλύτερη θέση, μάλλον δεν μας τα λένε καθόλου καλά. Σίγουρα η ΑΕΚ βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σίγουρα ξεπέρασε τη μιζέρια και την απαξίωση που βίωσε τα τελευταία χρόνια και αργά αλλά σταθερά βαδίζει στο δρόμο που την οδηγεί και πάλι στην καταξίωση. Αλλά φέτος ουσιαστικά ήταν στην ίδια μοίρα με αρκετές ακόμα μικρομεσαίες ομάδες της κατηγορίας. Χρειάζονται πολλά πράγματα για να επιστρέψει η ΑΕΚ στις παλιές χρυσές της εποχές και πολύ περισσότερο για να καταφέρει να μπει σφήνα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που μονοπωλούν τους τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτή είναι η αλήθεια και κάθε διαφορετική θεώρηση που παραπέμπει στην άποψη πως η ΑΕΚ έγινε κορυφαία δύναμη της Γιουρολίγκας, μόνο κακό κάνει στην ομάδα και παραμυθιάζει τον κόσμο της…

Τα φετινά αποτελέσματα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και στα πλέι οφ:

Κανονική περίοδος

Κόροιβος-ΑΕΚ 80-67
ΑΕΚ-Πανιώνιος 77-64
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 92-58
ΑΕΚ-Ολυμπιακός 62-81
Πανελευσινιακός-ΑΕΚ 81-72
ΑΕΚ-Απόλλων Πάτρας 67-64
Κηφισιά-ΑΕΚ 75-80
ΑΕΚ-Κολοσσός Ρόδου 96-73
Άρης-ΑΕΚ 86-75
Τρίκαλα-ΑΕΚ 87-83
ΑΕΚ-Ρέθυμνο 85-77
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 73-71
ΑΕΚ-ΚΑΟΔ 89-79
ΑΕΚ-Κόροιβος 76-67
Πανιώνιος-ΑΕΚ 78-94
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 62-70
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 83-77
ΑΕΚ-Πανελευσινιακός 105-80
Απόλλων Πάτρας-ΑΕΚ 48-89
ΑΕΚ-Κηφισιά 97-73
Κολοσσός Ρόδου-ΑΕΚ 65-72
ΑΕΚ-Άρης 93-77
ΑΕΚ-Τρίκαλα 96-73
Ρέθυμνο-ΑΕΚ 80-79
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 85-93
ΚΑΟΔ-ΑΕΚ 66-77

Play off

Άρης-ΑΕΚ 71-69
ΑΕΚ-Άρης 92-54
Άρης-ΑΕΚ 79-68