Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τα 21 προαπαιτούμενα του Τραϊανού

Τι προσόντα πρέπει να συγκεντρώνει ένας προπονητής για να θεωρείται καλός στη δουλειά του και ποια από αυτά διαθέτει ο Τραϊανός Δέλλας, πόσα παλεύει να τα αποκτήσει και από πόσα βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά;

1) Πρώτα-πρώτα να έχει γνώσεις προπονητικής και φυσικά δίπλωμα PRO-UEFA.

Δέλλας: Δίπλωμα PRO-UEFA έχει πάρει και φυσικά διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις προπονητικής, τις οποίες θα εμπλουτίζει διαρκώς μέσα από την πείρα που θα αποκτάει.

2) Να είναι εργατικός.

Δέλλας: Πιο εργατικός από τον Τραϊανό δεν γίνεται. Χτυπάει και υπερωρίες στα Σπάτα.

3) Να σκαμπάζει από ψυχολογία ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του κάθε παίκτη του και να εντοπίζει τα προβλήματα που τον απασχολούν, καθώς και να βρίσκεται πάντα δίπλα στους ποδοσφαιριστές του για ό,τι τους απασχολεί.

Δέλλας: Και στην ψυχολογία τα καταφέρνει καλά ο προπονητής της ΑΕΚ. Οι παίκτες του τον εμπιστεύονται και δύο χρόνια τώρα δεν έχει αφήσει ποτέ ποδοσφαιριστή του που να αντιμετώπιζε πρόβλημα χωρίς να τον προσεγγίσει και να τον βοηθήσει να το ξεπεράσει.

4) Να είναι δίκαιος ως προς τη χρησιμοποίηση των ικανοτέρων δίνοντας όμως ευκαιρίες και στους υπόλοιπους.

Δέλλας: Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν τον Δέλλα. Είναι σοβαρός, εργατικός και δίκαιος. Αν έχει παράπονο κανένας ποδοσφαιριστής του από την αντιμετώπιση που είχε από τον προπονητή του, θα πέσει φωτιά να τον κάψει.

5) Να μην είναι μνησίκακος και να μην ανοίγει βεντέτες με τους ποδοσφαιριστές του κρατώντας κακίες αλλά να αντιμετωπίζει όλους τους παίκτες του σαν ίσους.

Δέλλας: Δεν έχει υπάρξει ποτέ περιστατικό βεντέτας του Δέλλα με ποδοσφαιριστή του. Ούτε λόγια δεν έχει αλλάξει με παίκτη του και φυσικά δεν έχει κρατήσει κακία σε κανέναν και γιατί δεν είναι στον χαρακτήρα του αλλά και γιατί δεν έχει χρειαστεί.

6) Να μη μιλάει πολύ στα μέσα ενημέρωσης αλλά να λέει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, κοινώς να λέει λίγα και να κάνει πολλά.

Δέλλας: Δύσκολο να μη μιλάει πολύ λόγω της θέσης του. Πρέπει να δίνει συνεντεύξεις και να κάνει και δηλώσεις. Επειδή είναι παρορμητικός και λειτουργεί με το συναίσθημα, πρέπει να μάθει να μετράει μέχρι το δέκα πριν απαντήσει στην οποιαδήποτε ερώτηση και μετά να το κάνει με όσα λιγότερα λόγια μπορεί.

7) Να φροντίζει για το δέσιμο μεταξύ των παικτών του ώστε η ομάδα να λειτουργεί σαν οικογένεια.

Δέλλας: Πιο δεμένη ομάδα από την ΑΕΚ δεν πρέπει να υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μαρτυρούν οι πράξεις. Ο Δέλλας και λόγω της συγκυρίας με την περιπέτεια που πέρασε η ΑΕΚ στα χωράφια της Γ' και της Β' κατηγορίας, κατάφερε να φέρει τους παίκτες πιο κοντά και να τους ενώσει σε μια αγαπημένη οικογένεια. Είναι δικό του έργο αυτό.

8) Να είναι αυστηρός όπου χρειάζεται και φιλικός μαζί τους όταν πρέπει.

Δέλλας: Εδώ έχει θέμα ο Τραϊανός. Πρέπει να φροντίσει να απογαλακτιστεί άμεσα από τον άλλο του εαυτό, εκείνον του ποδοσφαιριστή. Δεν έχει καταφέρει να το κάνει ακόμα και σε κάθε περίπτωση βλέπει τα πράγματα από τη μεριά του ποδοσφαιριστή και όχι από εκείνη του προπονητή. Αυτό είναι λάθος και στις δύσκολες συνθήκες της Σούπερ Λιγκ μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τον ίδιο. Έχει την τάση επίσης να μη δυσαρεστεί κανέναν ποδοσφαιριστή του, πιστεύοντας ίσως ότι αν τα έχει καλά με όλους θα μπορεί να πάρει από αυτούς το 100% απ' όσα έχουν να δώσουν. Υπάρχει όμως και η αρχή πως για να κάνει κάποιος ομελέτα, πρέπει πρώτα να σπάσει αυγά.

9) Να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ φτασμένων ποδοσφαιριστών και εκκολαπτόμενων.

Δέλλας: Μέχρι στιγμής δεν είχε χρειαστεί να διαχειριστεί ποδοσφαιριστές βεντέτες. Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά από την καλοκαιρινή προετοιμασία και ύστερα. Νομίζω όμως ότι είναι συνυφασμένο με το προηγούμενο. Για να τα καταφέρει να τιθασεύσει τις βεντέτες πρέπει να πρώτα να πετύχει τον απογαλακτισμό που ανέφερα πιο πάνω.

10) Να κόβει το μάτι του κατά τη διάρκεια των αγώνων ώστε να μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις για να ανεβάσει την απόδοση της ομάδας όταν διακρίνει ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως τα θέλει.

Δέλλας: Και εδώ έχει ένα πρόβλημα ο Τραϊανός. Με αγάπη του το γράφω. Οι διαρκείς αλλαγές θέσεων των εξτρέμ δεν συνιστούν πάντα διορθωτικές κινήσεις. Υπάρχουν και κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε μεγαλύτερο βάθος. Είναι κάτι όμως που θα βελτιώνει ο Δέλλας από αγώνα σε αγώνα αποκτώντας την πολυπόθητη εμπειρία που ακόμα του λείπει.

11) Να είναι τολμηρός και να μη διστάζει να ρισκάρει όποτε απαιτεί κάτι τέτοιο ένας αγώνας.

Δέλλας: Αυτό το έχει σε ένα βαθμό. Και μάλιστα σε κάποια ματς φέτος και πέρυσι που τόλμησε ανταμείφθηκε παίρνοντας πολύτιμους βαθμούς έπειτα από το ρίσκο του.

12) Να μπορεί να αναδεικνύει νέους ποδοσφαιριστές παρακολουθώντας και τα τμήματα υποδομών.

Δέλλας: Μέχρι τώρα του έπεσαν πολλά μαζεμένα για να μπορέσει να πετύχει και σ' αυτό. Παρόλα αυτά τα πάει καλά με τον Τζανετόπουλο, ενώ δεν μπόρεσε να ασχοληθεί όσο θα ήθελε και με άλλες περιπτώσεις όπως εκείνη του Σβάρνα.

13) Να εντοπίζει ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα αν τους αποκτούσε στις περιόδους μεταγραφών, βλέποντας όποτε μπορεί και αγώνες άλλων ομάδων.

Δέλλας: Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα λόγω και της ιδιαιτερότητας που επικρατεί στις ελληνικές ομάδες τη συγκεκριμένη δουλειά να την χρεώνεται αποκλειστικά ο εκάστοτε σκάουτερ. Λάθος κατ' εμέ, αλλά τι να κάνουμε; Έτσι είναι τα πράγματα εδώ. Ο βασικός σκάουτερ έπρεπε να ασχολείται μόνο με παίκτες του εξωτερικού και κάποιος δεύτερος σκάουτερ με κοφτερό μάτι να ρίχνει μια πρώτη ματιά όπου εντοπίζει ταλεντάκια και μετά να τα βλέπει ο προπονητής.

14) Να παίζει στα δάχτυλα τα συστήματα ώστε να επιλέγει εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα του και το οποίο μπορούν να εφαρμόσουν οι παίκτες που διαθέτει.

Δέλλας: Τα συστήματα για να εφαρμοστούν απαιτούν και τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν μπορείς να έχεις παίκτες αργούς και να προσπαθείς να τους επιβάλλεις να αφομοιώσουν το 4-3-3 που ξαφνικά μετατρεπόταν σε 3-3-4, ακόμα και σε 3-2-5 επειδή το έπαιζε η Μπαρτσελόνα και χάζευε τον κόσμο. Και μάλιστα να περιμένεις να συμβεί αυτό δείχνοντάς τους παιχνίδια της ισπανικής ταξιαρχίας από την τηλεόραση, όπως έκανε γνωστός Έλληνας προπονητής όταν για κακή της τύχη είχε βρεθεί στην ΑΕΚ. Ο Δέλλας αυτά τα δύο χρόνια επέλεξε δύο συστήματα που ήταν απόλυτα συμβατά με το υλικό που είχε στα χέρια του και η ομάδα ψήθηκε πάνω σ' αυτά. Τώρα, με το νέο υλικό που θα αφιχθεί από φέτος το καλοκαίρι στα Σπάτα, ο Τραϊανός θα κάνει τις πιο σωστές επιλογές.

15) Να συνεργάζεται με τη διοίκηση χωρίς να υποκύπτει σε παράλογες απαιτήσεις παραγόντων.

Δέλλας: Ο Δέλλας δεν είναι ο προπονητής που θα πάει ο πρόεδρας να του πασάρει το χαρτάκι με τη σύνθεση στο χέρι. Θα του το δώσει να το φάει και θα σηκωθεί να φύγει την ίδια στιγμή. Επίσης δεν είναι ο τύπος που θα λιβανίζει τον πρόεδρα για να τα έχει καλά μαζί του. Ο Μελισσανίδης τα ξέρει καλά αυτά και αποτελούν μερικούς από τους λόγους που τον γουστάρει τόσο πολύ τον Δέλλα. Άρα η αγαστή συνεργασία μεταξύ τους είναι εξασφαλισμένη.

16) Να κρατάει τον πολύ και άσχετο κόσμο που έχει την κακιά συνήθεια να θέλει να μπαινοβγαίνει στα πόδια του μακριά από τα αποδυτήρια της ομάδας.

Δέλλας: Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε την ΑΕΚ. Επέβαλε απαγορευτικό στους άσχετους. Πικράθηκαν πολλοί μεν, ησύχασαν οι παίκτες δε. Αν δει παρείσακτο στα αποδυτήρια ο Τραϊανός θα του κάνει "μπου" με την αγριοφωνάρα του και την έβαψε Οπότε ποιος τολμάει να επιχειρήσει να πλησιάσει εκεί γύρω;

17) Να μπορεί να πείσει τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές του ότι η ομάδα οφείλει να έχει στεγανά και πως δεν χρειάζεται να λένε τα πάντα στους δημοσιογράφους.

Δέλλας: Αν το έχετε παρατηρήσει, έχει μειωθεί έως σχεδόν εξαφανιστεί το ενοχλητικό εκείνο φαινόμενο να έχουν μετατραπεί σε παπαγαλάκια οι παίκτες της ΑΕΚ όπως έκαναν επί εποχής Αδαμίδη. Μακάρι να συνεχιστεί και στη Σούπερ Λιγκ που οι απαιτήσεις των δημοσιοκάφρων για ιδιαίτερη πληροφόρηση θα αυξηθούν κατακόρυφα. Η αλήθεια είναι πως δυο χρόνια τώρα δεν ήταν και τόσο φορτικοί απέναντι στους παίκτες. Δεν πουλούσαν άλλωστε οι σχετικές με την ΑΕΚ πληροφορίες.

18) Να κόβει το μάτι του για να διακρίνει τις παγίδες που πάει να του στήσει ένας αντίπαλος προπονητής και να βρίσκει πάντα λύσεις για να τις αντιμετωπίσει.

Δέλλας: Τον Περέιρα πάντως, στο πρώτο δυνατό τεστ πριν από την επάνοδο στην Σούπερ Λιγκ, τον έχτισε στον τοίχο ο Τραϊανός και ας είναι καλά το βυζί του Χάρα, το πείραμα του Κοντονή και οι μαλάκες οι δικοί μας που τσίμπησαν σαν τους χάνους.

19) Να ελέγχει τους παίκτες του διακριτικά για να διαπιστώνει αν συμμορφώνονται με τον κανονισμό της ομάδας και να σπεύδει να επαναφέρει έγκαιρα στην τάξη όποιους υποπίπτουν σε παραβάσεις πριν προλάβει να δημιουργηθεί πρόβλημα στους κόλπους της ομάδας.

Δέλλας: Αυτό το σημείο περιλαμβάνει και το ζήτημα που προέκυψε με τις τιμωρίες των τριών παραβατών που το έριξαν έξω. Συνδέεται δε άμεσα με τον απογαλακτισμό του προπονητή από την ποδοσφαιρική του υπόσταση. Δεν το έχει ακόμα αυτό ο Δέλλας. Βλέπει τους παίκτες σαν… συναδέλφους του και κατανοεί τις όποιες αταξίες τους. Άλλωστε αρέσει και στον ίδιο η βραδινή περαντζάδα συνοδευόμενη από κάποιο ποτάκι. Του άρεσε από τότε που έπαιζε ο ίδιος ποδόσφαιρο. Πώς να πει τώρα σ' εκείνους να την κόψουν; Το ένα φέρνει το άλλο όμως και δεν υπάρχουν μόνο αυτού του τύπου τα παραπτώματα.

20) Να προστατεύει τους ποδοσφαιριστές του από κακόβουλες έξωθεν διαβολές βάζοντας τα στήθη του ασπίδα για λογαριασμό τους.

Δέλλας: Αυτό το πρωτοέκανε εκείνο το μοιραίο απόγευμα στο Περιστέρι, τον Μάιο του 2013, όταν όλοι είχαν πέσει να φάνε τους παίκτες που οδήγησαν την ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της στον υποβιβασμό κι ας ήξεραν ότι μόνο εκείνοι ήταν που δεν έφταιγαν για ό,τι συνέβη. Και ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του. Να είναι όλοι σίγουροι ότι θα το κάνει όποτε ξαναχρειαστεί. Κι ας μην υπάρξει ποτέ ξανά πιο φρικτή συγκυρία από εκείνη.   

21) Και τέλος να έχει και άστρο. Αυτό το τελευταίο δεν διδάσκεται πουθενά. Ή σε προικίζει η φύση με την απαραίτητη τύχη ή όχι. Συνήθως όμως, όπως λένε, η τύχη πάει με τους τολμηρούς.

Δέλλας: Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Και δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο ίδιος για να το προκαλέσει. Τολμηρός είναι. Ας επαληθεύσει και η τύχη τη φήμη που έχει αποκτήσει να βοηθάει τους τολμηρούς.

Η ΑΕΚ έχει την τύχη να διαθέτει στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας της, ανθρώπους που δεν λένε πολλά και που προτιμούν να μιλάνε με τις πράξεις τους παρά με τα λόγια. Ο Μελισσανίδης είναι γνωστό ότι μιλάει μόνο όποτε έχει κάτι να πει. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κουσούρι που έχει και που δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι. Μιλάω για την απέχθειά του για εκείνους που μιλάνε πολύ. Που ανοίγουν το στόμα τους σε κάθε ευκαιρία και λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Ένας από τους λόγους που λάτρεψε τον Μπάγεβιτς είναι και ότι ήταν λιγομίλητος και σοβαρός και έλεγε μόνο όσα έπρεπε να πει. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, σαν δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχία της ομάδας και όλοι ξέρουμε ότι για να ανοίξει το στόμα του πρέπει να έχει συμβεί κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός. Δεν πρέπει να υπάρχει δημοσιογράφος που να μπορεί να ισχυριστεί ότι έμαθε κάποιο θέμα της ΑΕΚ από το στόμα του Μπάγεβιτς, από την εποχή που πρωτοήρθε στην ομάδα μέχρι και σήμερα. Όσοι ξέρουν και θυμούνται μπορούν να με επιβεβαιώσουν ή να με διαψεύσουν. Παρακάμπτω το Δ.Σ. της ΠΑΕ, Ασλανίδη και τα ρέστα, γιατί ειδικά αυτοί οι άνθρωποι είναι που δεν μιλάνε ποτέ τους, σεβόμενοι και ακολουθώντας πιστά τις επιθυμίες του Μελισσανίδη. Για εμάς, τους πολλούς, τους απ' έξω, η ιεραρχία περιλαμβάνει τρία πρόσωπα. Τον αφανή ηγέτη Δημήτρη Μελισσανίδη, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αγωνιστικού Τμήματος Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον προπονητή Τραϊανό Δέλλα. Ο τρίτος, λοιπόν, της παρέας, ο Δέλλας, είναι υποχρεωμένος να μιλάει πιο συχνά λόγω της θέσης του. Αυτόν ψάχνουν για δηλώσεις οι δημοσιογράφοι για ό,τι απασχολεί το ποδοσφαιρικό τμήμα και αυτός πρέπει να δώσει συνέντευξη τύπου μετά από κάθε αγώνα. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, επειδή γνωρίζει ότι μια κουβέντα παραπάνω μπορεί να παρερμηνευτεί και να μετατραπεί σε σίριαλ. Κάποιες φορές, λόγω της μεγάλης έντασης ύστερα από ένα παιχνίδι που πιθανόν να μην είχε και το αναμενόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να ξέφυγε και να είπε μερικά λόγια που παρεξηγήθηκαν. Πάντως ο Μελισσανίδης στον Δέλλα εκτιμά και θαυμάζει, τη ντομπροσύνη του, την ανιδιοτελή αγάπη του για την ΑΕΚ, την απέχθειά του στο λιβάνισμα αλλά και στις έξωθεν υποδείξεις και τα λίγα, μεστά και μετρημένα λόγια του…