Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μια τρίχα δρόμος

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Τα αδρανή ρήγματα δίνουν τους μεγαλύτερους σεισμούς. Τα σιωπηλά ηφαίστεια τις μεγαλύτερες εκρήξεις. Το πιο απαλό κυματάκι φέρνει το πιο καταστροφικό τσουνάμι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Οι σιωπηλοί, οι αδρανείς, οι ήπιοι, ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβουν μέσα τους, τι φουσκώνει αθόρυβα και σε ποιου είδους εκτόνωση θα τους οδηγήσει.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι της καθημερινότητάς μας, πολλές φορές ευγενείς, χωρίς ποτέ να δίνουν δικαιώματα στη γειτονιά. Και ξαφνικά σκάει η βόμβα που μας αφήνει όλους κατάπληκτους. Και τότε αρχίζουν οι δηλώσεις των αιφνιδιασμένων γειτόνων: "Ήταν πολύ καλός και ήσυχος άνθρωπος, ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα, δεν τον είχαμε ακούσει ποτέ να τσακώνετε με κανέναν".

Άλλος πηδάει από το μπαλκόνι και αυτοκτονεί, έτσι, ξαφνικά και άλλος ξεσπάει σε κοντινούς του ανθρώπους πολύ αγαπημένους. Δεν είχε διανοηθεί ποτέ κανείς από όσους τον ήξεραν πως θα μπορούσε να βλάψει αγαπημένα του πρόσωπα. Κι όμως το κάνει. Είναι εκείνο το κοιμισμένο ηφαίστειο μέσα του που αποφάσισε να ξυπνήσει χωρίς να τον προειδοποιήσει. Το ρήγμα που έπαθε απότομη καθίζηση και ταρακούνησε εκ βαθέων τον εσωτερικό του κόσμο. Σωματικό, ψυχικό και πνευματικό.

"Είμαι ο Μ.Κ. Στραγγάλισα την κόρη μου. Ελάτε να με πάρετε". Ο 47χρονος αρχιφύλακας των ΜΑΤ, που έπνιξε την 7χρονη κορούλα του επειδή όπως είπε έκανε… φασαρία, τηλεφώνησε ο ίδιος στην Άμεση Δράση το μεσημέρι της Τρίτης και με αυτή του φράση ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το άγριο έγκλημα που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρη τη χώρα!

Δεν το βλέπουμε να συμβαίνει πρώτη φορά. Τον Αύγουστο του 2013, ένας 47χρονος στο Άργος, πυροβόλησε την 17χρονη κόρη του για να εκδικηθεί τη γυναίκα του που τον είχε αφήσει και μετά αυτοπυροβολήθηκε. Πρόσφατα είδαμε το πρεζόνι που σκότωσε με τον πιο φρικτό τρόπο το 4χρονο κοριτσάκι του και στη συνέχεια το τεμάχισε και το μαγείρεψε!
 
Όσο θα αγριεύει η κατάσταση γύρω μας, σ' αυτά τα πέτρινα χρόνια που ζούμε, θα αυξάνονται τέτοιου είδους αποτρόπαια περιστατικά. Όσοι είναι λάτρεις θεωριών συνομωσίας επιμένουν ότι με κάτι μας ψεκάζουν και τρελαινόμαστε. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν χρειάζεται να μας ψεκάσουν με τίποτα. Έχουν φροντίσει και εκείνοι που μας κυβερνούν αλλά και εμείς οι ίδιοι να ψεκάσουμε τις ζωές μας με τόσο δηλητήριο που μαθηματικά κάποια στιγμή θα μας οδηγήσει να την περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη λογική από την τρέλα. Σιγά τη μεγάλη απόσταση άλλωστε. Μια τρίχα δρόμος είναι...