Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η κακιά λέξη της ημέρας: Μεταγραφολογία!

Όλοι μιλάνε για μεταγραφές και γράφουν ονόματα που θα αποτελέσουν πιθανούς στόχους της ΑΕΚ. Εγώ λέω να πρωτοτυπήσω και να ρίξω, έτσι για να μας βρίσκονται, δύο ονόματα που δεν γράφονται καθόλου και τα οποία ασφαλώς και αφορούν πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Παραβιάζω την αρχή που έχω να μη μπαίνω στον πειρασμό της μεταγραφολογίας και να γράφω μόνο για μια μεταγραφή όταν αυτή θεωρείται τελειωμένη. Όμως εδώ δεν κάνω προβλέψεις ούτε ρίχνω ονόματα για να τσιμπήσει όποιος τα διαβάσει. Δικές μου επιθυμίες εκφράζω τις οποίες συνδυάζω απλά με τη… λόξα που έχει ο Μελισσανίδης να αιφνιδιάζει τους πάντες και να πηγαίνει ανάποδα στο ρεύμα των μεταγραφολάγνων. Και πού ξέρεις; Μπορεί να πέσω κατά λάθος μέσα σε καμία από τις… εκπλήξεις του.

Λέω λοιπόν πως για την άμυνα, ένα όνομα που έχει σβηστεί από τον χάρτη είναι εκείνο του Χουάν Κάλα, ο οποίος αγωνίζεται στην Ουαλική Κάρντιφ, από την οποία αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 υπογράφοντας συμβόλαιο 2,5 χρόνων. Του απομένει ένας χρόνος ακόμα συμβολαίου. Δύσκολη περίπτωση, δεν λέω. Αλλά τίγρης είναι αυτός. Ποτέ δεν ξέρεις.

Για το αριστερό άκρο της επίθεσης αλλά και για το κέντρο άλλο ένα παλιό δικό μας παιδί. Ο Λεονάρντο. Παίζει στην Τσόνμπουκ Χιουντάϊ Μότορς, από την οποία αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 από την ΑΕΚ. Ο παίκτης θέλει σαν τρελός να γυρίσει στην ΑΕΚ. Δύσκολη περίπτωση και αυτός, ειδικά τώρα που αποκτήθηκε και ο Βάργκας. Τον προσεχή Ιούλιο κλείνει τρία χρόνια στην Κορέα. Πολλά δεν είναι;

Και τώρα θα περάσουμε σε πιθανούς στόχους τα ονόματα των οποίων έχουν γραφτεί, οπότε ο ερχομός τους δεν θα αποτελέσει και τόσο μεγάλη έκπληξη, όμως σχεδόν έχουν ξεθωριάσει αφού νέοι πιθανοί στόχοι ξεπήδησαν και τους συγκεκριμένους τους άφησαν πίσω, κλεισμένους στο χρονοντούλαπο των υποψήφιων μεταγραφών που το όνομά τους έπεσε στο τραπέζι και μετά ξεχάστηκε. Αλλά επειδή όπως προείπα με τον Μελισσανίδη τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, μη σας φανεί περίεργο το παρελθόν να παρουσιαστεί πολύ πιο επίκαιρο από το παρόν, ίσως κι από αυτό ακόμα το μέλλον:

Για το αριστερό άκρο της άμυνας μια περίπτωση ίσως είναι ο Λουντοβίκ Μπαάλ. Μένει ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Γαλλική Λανς μετά από 5ετή καριέρα και πιο πριν έπαιζε στη Λε Μαν. Είναι 29 ετών και έχει γεννηθεί στο Παρίσι, αλλά είναι διεθνής με τη Γαλλική Γουιάνα. Ο Μπαάλ παίζει όλη την πλευρά (πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν αριστερό εξτρέμ), έχει φέτος 27 συμμετοχές και 4 ασίστ, ενώ συνολικά έχει 143 εμφανίσεις, 3 γκολ και 9 ασίστ με τη Λανς, αλλά και 109 συμμετοχές, 3 γκολ και 7 ασίστ με τη Λε Μαν.

Για τη θέση του τερματοφύλακα, πέρα από τους γνωστούς μεταγραφικούς στόχους που έχουν ακουστεί, Μούλντερ, Διούδης, Ντεμιρέλ, μια περίπτωση που συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες -πάντα στα πλαίσια της έκπληξης- είναι αυτή του Σλοβάκου Ντούσαν Κούτσιακ. Ο παίκτης είναι 30 ετών και έχει αγωνιστεί δέκα φορές με την εθνική Σλοβακίας. Από το 2011 αγωνίζεται στη Λέγκια και φέτος μετρά 44 συμμετοχές. Από αυτές 10 ήταν στο Europa League.

Για το κέντρο της επίθεσης, εκτός από τον Ορλάντο Σα που όλοι γνωρίζουμε και κάποιες άλλες περιπτώσεις,  επιθετικοί που θα μπορούσαν να έρθουν στην ΑΕΚ είναι και οι: Τεόφιλο Γκουτιέρεζ, 30 ετών, διεθνής από την Κολομβία, που παίζει στη Ρίβερ Πλέιτ έχοντας πετύχει 14 γκολ σε 38 ματς. Είναι γνωστός σε όλους μας από το περσινό Μουντιάλ επειδή μας έβαλε το δεύτερο γκολ στο 3-0 της Κολομβίας επί της Ελλάδας. Το 2010 έπαιξε στην τουρκική Τραμπζονσπόρ, πετυχαίνοντας 8 γκολ σε 16 ματς. Στη Ρίβερ Πλέιτ από το 2013 έχει πετύχει 24 γκολ σε 62 αγώνες. Το καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Ένας άλλος Κολομβιανός, ο Ούγκο Ρονταλέγκα, 30 ετών, διεθνής και αυτός έχοντας φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Κολομβίας 43 φορές και έχοντας πετύχει 8 γκολ, παίζει τόσο στο κέντρο της επίθεσης όσο και στο αριστερό φτερό, αλλά και σαν επιτελικός μέσος. Έχει έξι γεμάτα χρόνια στα αγγλικά γήπεδα με Γουίγκαν και Φούλαμ, πετυχαίνοντας συνολικά 39 γκολ. Κι αυτός ελεύθερος το καλοκαίρι. Και επειδή η ΑΕΚ χρειάζεται δύο σέντερ φορ, ο δεύτερος με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πρώτο, σκεφτόμουν την άλλη έκπληξη με τον Βραζιλιάνο Τζούνιορ Μοράες, 28 ετών, που μένει κι αυτός ελεύθερος τον Ιούνιο. Από το 2010 στην Ευρώπη, έβαλε 18 γκολ με τη ρουμανική Γκλόρια Μπίστριτσα, 16 γκολ με τη ΤΣΣΚΑ Σόφιας και 35 γκολ από το 2012 στην ουκρανική Μέταλουργκ. Είναι πιο περιφερειακός φορ γιατί τον βοηθάει και το ύψος του που είναι 1,77.
 
Τέλος, να αναφέρω κάτι και για τις πιθανές αποδεσμεύσεις, χωρίς ονόματα αυτή τη φορά. Η ΑΕΚ μπορεί να αποδεσμεύσει όποιον παίκτη επιθυμεί από αυτούς που απέκτησε την τελευταία διετία χωρίς να χρειαστεί να του πληρώσει δεκάρα πέρα από τα δεδουλευμένα του, επειδή στα συμβόλαιά τους υπάρχει ο όρος της μονομερούς ανανέωσης μόνο κατόπιν επιθυμίας της ομάδας. Διετή, τριετή και τετραετή συμβόλαια διέπονται από τον ίδιο όρο που απλά σημαίνει 1+1, 1+1+1 ή 1+1+1+1 αλλά πάντα με την ομάδα να έχει τον πρώτο λόγο κάθε χρόνο μέχρι και την ολοκλήρωση του κάθε συμβολαίου. Το ίδιο ισχύει και με όλες τις ανανεώσεις που έγιναν…