Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Η ολοκλήρωση του ρόστερ μετά την περίοδο της προετοιμασίας

Διαβάζω δεξιά κι αριστερά απόψεις που λένε ότι η ΑΕΚ καθυστέρησε και εξακολουθεί να καθυστερεί να κλείσει το ρόστερ της και μάλιστα με παίκτες που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν θέση στην εντεκάδα σαν βασικοί. Ή διοίκηση όφειλε, λένε, να έχει σπεύσει να αποκτήσει όσους προορίζονται για βασικοί πριν να φύγει για προετοιμασία. Ας ηρεμήσουμε λίγο. Σωστά τα λένε μεν, όμως η θεωρία από την πράξη καμιά φορά απέχει παραπάνω από μια κούτα τσιγάρα δρόμο.

Πρώτα-πρώτα, οι καλοί παίκτες ποτέ δεν κλείνουν συμφωνία στην πρώτη πρόταση που θα βρεθεί στο δρόμο τους. Πάντα περιμένουν για κάτι καλύτερο. Αυτό συνήθως οδηγεί τις διαπραγματεύσεις με τις ομάδες που ενδιαφέρονται για εκείνους προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Πολλές φορές οι καλύτερες μεταγραφές ολοκληρώνονται ακόμα και την τελευταία μέρα μιας μεταγραφικής περιόδου. Μη ξεχνάμε ότι γίνονται ανελέητα παζάρια μεταξύ μάνατζερ, παικτών και ομάδων που έχουν τα δικαιώματα των υπό μεταγραφή ποδοσφαιριστών. Αν δε μιλάμε για ελεύθερους παίκτες, από όλο αυτό το γαϊτανάκι εκλείπουν μόνο οι πρώην ομάδες τους. Οι μανατζαραίοι, οι ίδιοι οι παίκτες και οι διοικήσεις των ομάδων που ενδιαφέρονται είναι ήδη πολλοί για να ολοκληρώσουν μια διαπραγμάτευση μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Για ρίξτε μια ματιά στις μεταγραφές του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, για να μιλήσουμε για τη χώρα μας, αλλά και πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών σωματείων. Ούτε το 50% του ρόστερ τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Κι αυτό παρότι τελείωσαν τις προετοιμασίες τους οι ομάδες και ετοιμάζονται σε δέκα μέρες να μπουν στο πρωτάθλημα. Έχει βρει σέντερ μπακ ο Ολυμπιακός; Ξέρει κανείς πόσοι και ποιοι παίκτες πρόκειται να αποχωρήσουν από το λιμάνι και ποιοι θα τους αντικαταστήσουν; Ο Παναθηναϊκός ψάχνει απεγνωσμένα για οκτάρι αλλά και για έναν αμυντικό ακόμα. Στον ΠΑΟΚ ευελπιστούν να αποκτήσουν τρεις με τέσσερις ακόμα παίκτες.

Καλό πράγμα να υπάρχει η ευχέρεια του χρόνου προσαρμογής με την ομάδα για τους καινούριους ποδοσφαιριστές αλλά δεν είναι πάντα εφικτό κάτι τέτοιο. Γι' αυτό άλλωστε και διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου η μεταγραφική περίοδος ενώ το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 22 Αυγούστου και οι μετακινήσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών επιτρέπονται μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη ενώ πολλές φορές παίρνουν παράταση μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα. Δεν είναι πάντα κακό αυτό αφού επιτρέπει στους συλλόγους να δουν τα όποια κενά τους προκύπτουν από ενδεχόμενους τραυματισμούς, τιμωρίες ή και αστοχίες στον μεταγραφικό τομέα και να τα διορθώσουν.

Όσο για την προσαρμογή, αν ο παίκτης είναι έμπειρος και γνωρίζει το αντικείμενο θα αρχίσει αμέσως να προσφέρει και να κάνει απόσβεση της μεταγραφής του. Αν πάλι είναι για τα μπάζα, όσες προετοιμασίες και να κάνει με την ομάδα ποτέ δεν θα καταφέρει να της προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Θυμηθείτε και τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Τότε οι παίκτες έρχονται κατευθείαν από μια άλλη ομάδα και ενσωματώνονται αμέσως σε εκείνη που τους αποκτά. Αν ήταν πανάκεια η προετοιμασία δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τίποτα με τους νέους συμπαίκτες τους. Αν όμως είναι παικταράδες θα βγάλουν μάτια από την πρώτη στιγμή. Τρανό παράδειγμα ο Γιόχανσον που ήρθε τον περασμένο Γενάρη και με το καλημέρα μας έδειξε ότι είναι λίρα εκατό…