Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πότε και πώς το 10% κερδίζει το 90%

Γράφαμε χτες ότι κατά 90% ο νέος σέντερ φορ της ΑΕΚ θα είναι ο Λάφερτι. Τι έγινε όμως και επικράτησε το υπόλοιπο 10%; Ότι έγινε και με όλες τις άλλες μεταγραφές που επιχείρησε να κάνει φέτος η ΑΕΚ. Απλά κάποιος δεν κάνει κάτι σωστά. Είναι τόσο απλό. Το πρόβλημα ξεκινάει από τον άνθρωπο που κρατάει τα ηνία της ομάδας στα χέρια του και φυσικά δίνει την εντολή για την απόκτηση κάποιου παίκτη. Το μπαλάκι απ' αυτόν πάει στα χέρια εκείνου που θα αναλάβει να προσεγγίσει και να διαπραγματευτεί, πρώτα με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και μετά με τον μάνατζέρ του και με την ομάδα του. Μέχρι εδώ τι έχουμε δει αυτό το καλοκαίρι;

1) Υπόθεση Χάβι Βάρας. Τον τερματοφύλακα αυτόν έψηνε ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Αποτέλεσμα; Αποτυχία. Προτίμησε την Λας Πάλμας.

2) Πριν από αυτόν η ΑΕΚ διά του τεχνικού της διευθυντή είχε προσεγγίσει τον Ολλανδό Έρβιν Μούλντερ. Εδώ έκλεινε, εκεί ερχόταν, ποτέ δεν τον είδαμε.

3) Την έψαχνε βέβαια και για τον Σλοβάκο Ντούσαν Κούτσιακ που όμως προτίμησε να παραμείνει στην πολωνική Λέγκια.

4) Τον Τζιοβάνι Παλμιέρι θα έφερνε ο τεχνικός διευθυντής για τη θέση του αριστερού μπακ. Όλα τελειωμένα ήταν. Μέχρι και ο μπαμπάς του ήρθε Ελλάδα. Όλοι ήρθαν Ελλάδα εκτός από τον ίδιο τον παίκτη. Προτίμησε να παραμείνει στην Φλουμινένσε όπου αγωνιζόταν ήδη.

5) Μετά, η ΑΕΚ σχεδόν απέκτησε τον ελπιδοφόρο νεαρό αριστερό αμυντικό Καρίμ Χάφεζ από την βελγική Λιρς. Και λέμε σχεδόν επειδή ούτε αυτόν κατάφερε να τον ψήσει όποιος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις. Για να μη πούμε πού κατέληξε τελικά και σας δημιουργήσουμε ψυχικά τραύματα. Στην κυπριακή Ομόνοια!

6) Στη συνέχεια την πέσανε στον Βραζιλιάνο Κρισλάν Ενρίκε, αλλά ούτε μ' αυτόν έμελλε να προκύψει γάμος αφού προτίμησε να πάει στην πορτογαλική Μπράγκα, προχτές μάλιστα έβαλε και το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της.

7) Απτόητοι εμείς τραβήξαμε ντουγρού για τον έτερο βραζιλιάνο, τον Λούκα Μπόρζες Ντε Μπρίτο της Κρισιούμα, που είχε τους ίδιους μάνατζερ με τον Τζιοβάνι (χοντρά αμετανόητοι οι δικοί σου). Ξανά τα ίδια παιχνίδια το μανατζαρέικο που πήρε χαμπάρι ότι έχει να κάνει με ταγαράδες. Αποτέλεσμα; Πάει καλιά του κι αυτός.

8) Έλα όμως που είχαμε και έναν τρελό έρωτα με συγκεκριμένο μεσοεπιθετικό παίκτη και τον θέλαμε πάση θυσία. Νάτσο Σκόκο τον λέγανε. Και τα κάναμε όλα εκτός ίσως από εκείνη τη θυσία και φυσικά αυτός προτίμησε να παραμείνει στην Αργεντίνικη Νιούελς που αγωνιζόταν ήδη.

9) Και ξαφνικά εγεννήθη αδήριτος ανάγκη για εξεύρεση σέντερ φορ. Την κάτσαμε τη βάρκα αν δεν πάρουμε τέτοιον, είπαμε. Όλοι οι άλλοι περιμένετε στα κρεβάτια σας να τελειώσουμε πρώτα με το θηρίο. Είχαμε ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες με δύο Πορτογάλους. Τον Ούγκο Αλμέιδα, ο οποίος προτίμησε να πάει στο θηρίο του ρώσικου πρωταθλήματος Ανζί Μαχατσκαλά (έλα μου) και τον Ορλάντο Σα που πήγε τελικά στην αγγλική Ρέντινγκ. Πρόσφατα στραφήκαμε στον Νιγηριανό Γιακούμπου Αγιεκμπένι ο οποίος όμως πήγε στην τουρκική Καϊσερί Sports όπου θα έχει συμπαίκτη τον δικό μας Γιώργο Σαρρή και αλλάξαμε πλεύση χτυπώντας πιο μεγάλα ψάρια. Έτσι μας προέκυψε ο πολύς Βένταντ Ιμπίσεβιτς, που σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ θα έκαναν τα πάντα να τον φέρουν στην ΑΕΚ. Τελικά πήγε στη Σάλκε. Ακολούθησε ο Ρουμάνος Τσιπριάν Μαρικά της Κόνιασπορ και φυσικά κουφαθήκαμε όλοι που προτίμησε να πάει στον ΠΑΟΚ, κατά δήλωσή του. Απτόητοι εμείς στραφήκαμε στον Μάρκο Ντέβιτς, τον οποίο ο πάντα αισιόδοξος αλλά και βιαστικός τεχνικός μας διευθυντής μας διαβεβαίωνε ότι έστω και την τελευταία μέρα των μεταγραφών θα τον παίρναμε στην ΑΕΚ. Μέχρι για τον 35χρονο Μπερμπατόφ μας είπαν ότι ενδιαφέρονταν. Κι από τα παπάρια μάντολες που μας είχαν απομείνει φάνηκε ο τελευταίος ορατός στόχος που θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε. Το όνομά του Κάιλ Λάφερτι, Βορειοιρλανδός που έπαιζε στην αγγλική Νόριτς. Είχαμε φτάσει στο παρά… τίποτα. Εδώ είναι που μπαίνει εκείνο το… κατά 90% αυτός θα είναι ο νέος σέντερ φορ της ΑΕΚ. Στις 12 παρά μισό δευτερόλεπτο δεν έχεις και άλλη επιλογή, όχι πως μας χαλούσε σαν παίκτης. Και βέβαια είχαμε αφήσει εκείνο το καταραμένο 10% να μη γίνει ούτε αυτή η μεταγραφή επειδή μας είχαν δώσει ήδη δείγματα της… αποφασιστικότητάς τους να φέρουν στην ΑΕΚ έναν παικταρά. Και όντως έφεραν τον μεγαλύτερο φορ που κυκλοφορούσε στην διεθνή ποδοσφαιρική πιάτσα. Τον Πάρε Αρκίδια Κούνατα Όρες. Και γαμώ τα φορ λέμε.

Να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί παρακαλώ ότι η αναφορά που κάναμε σε ονόματα πιθανών μεταγραφικών στόχων της ΑΕΚ αφορά καθαρά μόνον όσους παίκτες με τους οποίους ο τεχνικός της διευθυντής διαπραγματεύθηκε τη μεταγραφή τους και όχι τα ονόματα που σωρηδόν αράδιαζε ο αθλητικός τύπος.

Και μερικές σημειωσούλες ακόμα για τους λιγότερο επιμελείς. Σαν SOS των θεμάτων ένα πράγμα, για εκείνους που θα αντέξουν να διαβάσουν όλο το άρθρο και θα προσπαθήσουν να εξάγουν κάποια συμπεράσματα.

Ο τεχνικός διευθυντής έφερε τον περασμένο Γενάρη τον Κρισάντους και τον Γιόχανσον. Ο πρώτος ήταν καθαρή επιλογή του. Ο δεύτερος ήταν υπόδειξη του Άρναρ Γκρέταρσον (ευτυχώς που εισακούστηκε).

Το καλοκαίρι ο τεχνικός διευθυντής έφερε τους Μπαρόχα, Βάργκας, Άρθο, Ντίντακ, Μπουονανότε και τον Σιμόες που είχε κλείσει από τον Γενάρη. Μένει να τους δούμε.

Ο Γκάλο ήταν επιλεγμένος από πρόπερσι και απλά φέτος πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή του.

Ο Τζιμπούρ ήταν καθαρά επιλογή του ανθρώπου με το πορτοφόλι.

Οι Βασιλαντωνόπουλος και Ανδρεόπουλος ήταν επιλογές των εγχώριων σκάουτερ της ομάδας.
 
Και λέμε τώρα εμείς: Εκείνος ο Μπλάνκο, έστω στα 33 του, με τα χαφ που έχει φέτος η ΑΕΚ, δεν θα ήταν η ιδανική λύση για να στριφογυρίζει μέσα στις αντίπαλες περιοχές και να παστελώνει; Από τον Όρθιο Τίποτα που ΔΕΝ πήραμε, έστω δεν θα ήταν καλύτερος;

Συμπέρασμα: Γιατί άφησαν την ομάδα χωρίς σέντερ φορ; Χωρίς έναν ακόμα ακραίο μεσοεπιθετικό; Χωρίς έναν έμπειρο αριστεροπόδαρο στόπερ; Πού βρίσκεται η ευθύνη; Στα καβούρια εκείνου που έχει το πορτοφόλι ή στην ανικανότητα εκείνου που διαπραγματεύτηκε; Μας απασχολεί όλους η απάντηση και εμένα προσωπικά δεν με κάλυψε με τα όσα έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο Ανδρέας ο Δημάτος. Και εδώ που τα λέμε, καθησυχάζω τον εαυτό μου ελπίζοντας οι ευθύνες να είναι του τεχνικού διευθυντή και όχι του πορτοφολιού. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά επειδή έχουμε και ένα γήπεδο που περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουμε κάποια μέρα και μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι φταίνε οι άλλοι που δεν προχωρούσε…