Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 Κιτρινόμαυρο ναυάγιο στην Τούμπα

Όταν είναι όλα να πάνε στραβά, θα πάνε στραβά. Χτες η ΑΕΚ στην Τούμπα ήταν μια άλλη ΑΕΚ. Και εύλογα θα αναρωτιούνται οι οπαδοί της, ποια ΑΕΚ είναι η κανονική; Αυτή που είδαμε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές ή μήπως η χτεσινή της Τούμπας; Όχι πως στα πρώτα τρία ματς του πρωταθλήματος η ΑΕΚ έβγαλε μάτια. Ξέραμε ότι έχει τις αδυναμίες της, μερικές εκ των οποίων είναι πολύ χτυπητές, όπως εκείνη της έλλειψης κανονικού σέντερ φορ. Χτες όμως η ΑΕΚ δεν έδειξε με τίποτα και σε κανένα σημείο του αγώνα ότι είναι μια κανονική ομάδα που απλά έπαιξε καλά όμως έχασε. Η ΑΕΚ ήταν μια κακή ομάδα και οι παίκτες της σαν προσωπικότητες αποδείχτηκαν πολύ λίγοι για να σηκώσουν το βάρος της φανέλας με τον δικέφαλο αετό στο στήθος. Ο ΠΑΟΚ είχε πολλές και μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο για να πάει στα αποδυτήρια με σκορ ασφαλείας. Αν δεν του το επέτρεψε κάποιος αυτός ήταν ο Μπαρόχα.

Η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου ήταν κάτι παραπάνω από τραγική. Ο ΠΑΟΚ είχε έξι ευκαιρίες για να πετύχει γκολ και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει καμία. Πιο αναλυτικά: Στο 10', όταν από γύρισμα του Μακ από αριστερά, ο Μπαρόχα πρόλαβε τον Αθανασιάδη, η μπάλα έφτασε στον Σάμπο που έκανε το σουτ, όμως ο Βενεζουελάνος πορτιέρο τη μπλόκαρε. Πολύ μεγάλη ευκαιρία έχασε ο ΠΑΟΚ στο 21' με τον Ροντρίγκες να αστοχεί έπειτα από πάσα του Μακ, ενώ στο 22' σωστά ο Σιδηρόπουλος δεν μέτρησε γκολ του Αθανασιάδη, καθώς ήταν οφσάιντ. Στο 29' ο Μπαρόχα έπεσε στη γωνιά του και απέκρουσε τη μπάλα έπειτα από σουτ του Ροντρίγκες, με τον Μακ στη συνέχεια να αστοχεί. Ακόμα μια καλή στιγμή είχαν οι γηπεδούχοι στο 36', όμως ο Πέλκας από καλή θέση έκανε αδύναμο σουτ. Στο 45' ο Ροντρίγκες έκανε ό,τι ήθελε τους παίκτες της ΑΕΚ, μπήκε στην περιοχή και προσπάθησε να πλασάρει τον Μπαρόχα, όμως ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έδιωξε με τα πόδια. Τέλος, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μακ έφυγε μόνος του απέναντι από τον Μπαρόχα, ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει, όμως ο Βενεζουελάνος τερματοφύλακας είχε αντίθετη άποψη, καθώς απομάκρυνε με υπερένταση τη μπάλα έπειτα από το κακό σουτ του Σλοβάκου! Στον αντίποδα η ΑΕΚ είχε μόνο μια καλή στιγμή στο 5' από εκτέλεση φάουλ του Μπουονανότε που έφυγε άουτ. Γενικά στο πρώτο 45λεπτο ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ πιο επιθετικός, με 11 τελικές (οι 7 στο τέρμα) έναντι μόλις 2 (η μία στο τέρμα) της ΑΕΚ.

Και ξαφνικά, με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, είδαμε την κατάσταση να ανατρέπεται ολοκληρωτικά. Ο Τούντορ θέλησε να κάνει ακόμα πιο επιθετική την ομάδα του, αντικαθιστώντας στο 46' τον Σάμπο με τον Κάτσε, όμως στο επόμενο λεπτό ο Αραβίδης "χτύπησε", όταν με κεφαλιά έπειτα από φάουλ του Βάργκας, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Όλσεν που έκανε έξοδο αεροπορίας, γράφοντας το 0-1 για την ΑΕΚ. Και εκεί που η ΑΕΚ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και έπρεπε να γίνει κυρίαρχος του αγώνα, οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα και ταμπουρώθηκε στην περιοχή της, έχοντας μπροστά της ένα ολόκληρο ημίχρονο. Απαράδεκτη τακτική που χρεώνεται αποκλειστικά στον Δέλλα το να αναγκάσει την ομάδα του να βρεθεί σε ασφυκτική πίεση επιλέγοντας να αμυνθεί, αντί να συνεχίσει να παίζει ανοιχτά και ενώ είχε διακρίνει ότι όποτε η ΑΕΚ ξεχυνόταν μπροστά ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στη δική του άμυνα. Έτσι, στο 62' ο Κάτσε έκανε το σουτ, όμως ο Μπαρόχα μπλόκαρε εύκολα τη μπάλα και δύο λεπτά αργότερα ήρθε η ισοφάριση για τον ΠΑΟΚ. Σουτ του Μακ, η μπάλα κόντραρε στον Κολοβέτσιο και έφτασε στον Ροντρίγκες, ο οποίος με ωραίο διαγώνιο σουτ υποχρέωσε τον Μπαρόχα να μαζέψει τη μπάλα από το βάθος της εστίας του ισοφαρίζοντας σε 1-1. Ο Μπαρόχα, πάντως, αντέδρασε και πάλι εξαιρετικά στο 69' διώχνοντας τη μπάλα με το πόδι έπειτα από γύρισμα του Μακ και πριν αυτή φτάσει στον Αθανασιάδη. Στο 75' ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ λίγο έλειψε να σκοράρει, όμως το σουτ του ήταν άστοχο, έπειτα από την πάσα του Ροντρίγκες. Στο 77' ο Κάτσε εντός περιοχής χτύπησε με το γόνατο τον Σιμόες σε μια καταφανέστατη περίπτωση πέναλτι που δεν έδωσε ο διαιτητής και η ΑΕΚ, εκτός από την ευκαιρία να προηγηθεί στο πιο καυτό σημείο του αγώνα, έχασε και τον Πορτογάλο μέσο για το υπόλοιπα διάστημα του ματς αφού από το χτύπημα βγήκε νοκ άουτ. Και φτάσαμε στο 84' όπου ο Σοϊλέδης με μια πέρα για πέρα ανόητη ενέργεια που θύμισε παίκτη ερασιτεχνικών κατηγοριών ανέτρεψε στην περιοχή τον Τζιόλη. Ο Σιδηρόπουλος ήταν δίπλα στη φάση και καταλόγισε αμέσως το πέναλτι. Ο Αθανασιάδης εκτέλεσε εύστοχα κι έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ. Και τότε ο Δέλλας πανικόβλητος σάλπισε γενική αντεπίθεση αλλά η ψυχολογία των παικτών του βρισκόταν ήδη στο ναδίρ. Παρόλα αυτά στο 90' ο Γκάλο πρώτα και έπειτα ο Μάνταλος έφτασαν κοντά στην ισοφάριση σουτάροντας από κοντά, όμως δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Όλσεν, χάνοντας σπουδαίες ευκαιρίες για να χαρίσουν στην ΑΕΚ τον βαθμό της ισοπαλίας. Ο Όλσεν κράτησε τη νίκη για τον ΠΑΟΚ και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν απογειώθηκε κι έδιωξε τη μπάλα έπειτα από καρφωτή κεφαλιά του Μάνταλου σε σέντρα του Αραβίδη. Σε αυτές τις τρεις καθαρές φάσεις για γκολ που είχε η ΑΕΚ στα τελευταία 10 λεπτά έγινε αισθητή η έλλειψη καθαρόαιμου σέντερ φορ που το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ήταν να σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα όταν εκείνη περνούσε μπροστά από τους επιθετικούς της ΑΕΚ και δεν βρισκόταν ούτε ένας να την πετύχει έστω και με προβολή!

Ίσως αν ο Σιδηρόπουλος σφύριζε το πέναλτι στον Σιμόες στο 77' η ΑΕΚ να είχε φύγει με το διπλό από την Τούμπα επειδή ο ΠΑΟΚ θα είχε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να αντιδράσει. Όμως αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι δεν θα την άξιζε αυτή τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο, είχε δυο παικταράδες φωτιά, τον Ροντρίγκεζ και τον Μακ, που έκαναν άνω-κάτω την άμυνα της ΑΕΚ και έναν προπονητή τολμηρό που ρίσκαρε και στο τέλος κέρδισε. Ο Δέλλας μετά το ματς δήλωσε ότι εκείνος φταίει που χάθηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και είπε την αλήθεια. Ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε διαδοχικά τα εξής παιδαριώδη λάθη:

1) Δεν προετοίμασε καθόλου καλά ψυχολογικά τους παίκτες του, τόσο πριν από το ματς όσο και στο ημίχρονο, όταν έβλεπε ότι η ΑΕΚ ήδη παραπαίει.

2) Χρησιμοποίησε δεξιά τον Μπουονανότε και αριστερά τον Βάργκας όταν ο Αργεντινός δεν παίζει σ' αυτή τη θέση ενώ ο Βάργκας έχει παίξει δεξιά και με την Εθνική Βενεζουέλας και ενώ αντίθετα ο Μπουονανότε μόλις την προηγούμενη αγωνιστική είχε διαπρέψει αγωνιζόμενος αριστερά και στο κέντρο πίσω από τον επιθετικό στο 4-3-2-1.

3) Επέλεξε να παίξει με σύστημα 4-3-3 τη στιγμή που ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι είναι ένα σύστημα που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να το αφομοιώσουν οι παίκτες του.

4) Ακόμα και έτσι όμως, προτίμησε να βάλει σε θέση δεξιού εσωτερικού χαφ τον Ανάκογλου που σε όλο το παιχνίδι ήταν εξαφανισμένος αφήνοντας εκτός εντεκάδας τον Πλατέλλα.

5) Μετά τη επίτευξη του γκολ της ΑΕΚ έδωσε εντολή στους παίκτες του να οπισθοχωρήσουν παραχωρώντας γήπεδο στους παίκτες του ΠΑΟΚ, οι οποίοι με την τεχνική και την ταχύτητά τους στρίμωξαν την ΑΕΚ στα σκοινιά και την σφυροκοπούσαν ανελέητα μέχρι που πέτυχαν την ολική ανατροπή του σκορ. Κι αυτό παρόλο που είχε δει ότι όποτε η ΑΕΚ έβγαινε στην επίθεση ο ΠΑΟΚ καταλαμβανόταν από πανικό και η άμυνά του έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Και επιτέλους, έδωσε εντολή για ολική αντεπίθεση όταν πλέον η ΑΕΚ βρισκόταν πίσω στο σκορ και απέμεναν μόνο 6 λεπτά για να λήξει ο αγώνας. Δηλαδή πάρα πολύ αργά για να μπορέσει να αλλάξει κάτι.

6) Δεν έδωσε εντολή για μακρινά σουτ ή για σέντρες από τα πλάγια όταν ήξερε ότι απέναντί του βρισκόταν ένας τερματοφύλακας ιδιαίτερα ασταθής που δεν ανταποκρίνεται πολύ καλά σε τέτοιες συνθήκες.

Και πάμε τώρα σ' εκείνους που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου αγώνα, οι οποίοι ζυγίστηκαν και βρέθηκαν λιποβαρείς για μια τέτοια λεπτή αποστολή.

Μπαρόχα: Ο μόνος που διασώθηκε και που χάρη σ' αυτόν η ΑΕΚ δεν γνώρισε μια ταπεινωτική ήττα.

Γκάλο: Να τα πούμε όπως είναι όσο στενάχωρα κι αν ακούγονται; Ε, λοιπόν, τον έκανε γιο-γιό ο Ροντρίγκεζ. Έχασε τα αυγά και τα καλάθια ο Βραζιλιάνος. Ίσως να επρόκειτο για το χειρότερο βράδυ της καριέρας του.

Σοϊλέδης: Βαρύ αυτό που θα πω. Το πέναλτι που κάνει στον ακίνδυνο ακόμα και για πάσα Τζιόλη, σηκώνει μέχρι και διακοπή συμβολαίου. Και δεν τον ψέγω μόνο για τη συγκεκριμένη φάση. Σαν γενική παρουσία ήταν απαράδεκτος. Αυτό και δεν θα γράψω τίποτα περισσότερο. Απλά θα περιμένω από το επόμενο παιχνίδι να βλέπω σ' αυτή τη θέση τον Ντίντακ ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν τον Πεταυράκη.

Τζανετόπουλος: Πάρα πολλά λάθη, πολλές κακές τοποθετήσεις, πολύ αργές αντιδράσεις, πάρα πολύ άσχημη η βραδιά για τον μικρό, ίσως αποτελέσει ένα καλό μάθημα προσγείωσης, για να καταλάβει ότι κανένας δεν έγινε παικταράς επειδή έγραψαν κάποιες υπερβολές για πάρτη του οι αθλητικές εφημερίδες.

Κολοβέτσιος: Το χειρότερό του παιχνίδι με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Επιεικώς απαράδεκτος. Ίσως μετά από αυτό το παιχνίδι να κατάλαβαν οι προπονηταράδες και οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού γιατί είχε μαλλιάσει οι γλώσσα μας εμάς των σπαστικών και αντιδραστικών να γράφουμε και να φωνάζουμε για την ανάγκη απόκτησης ενός έμπειρου κεντρικού αμυντικού, πιθανόν και δύο αν λάβουμε υπόψη ότι αποκτήσαμε τον Άρθο για να μη συμπεριλαμβάνεται ούτε στην αποστολή.

Γιόχανσον: Στα χειρότερά του από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ. Άλλη μια κακή εμφάνιση και δυστυχώς σε ένα ματς που όλοι οι οπαδοί της ΑΕΚ στήριζαν και σ' αυτόν τις ελπίδες τους για να φωνάξουν σε όλους ότι επιστρέψαμε. Δυστυχώς στο μόνο που επιστρέψαμε είναι στο καβούκι μας.

Σιμόες: Ο μόνος που προσπαθούσε να τραβήξει το κάρο στη μεσαία γραμμή. Είχε την ατυχία να τραυματιστεί στη φάση του πέναλτι που δεν του δόθηκε και τελείωσε το υπόλοιπο παιχνίδι με ένα πόδι.

Ανάκογλου: Ανύπαρκτος. Αόρατος. Άφαντος. Τόσο σαν δεύτερο αμυντικό χαφ όσο και σαν εσωτερικό δεξί χαφ όταν μετακινήθηκε δεν δικαιολόγησε καν την ύπαρξή του στην εντεκάδα. Ένα πελώριο μηδενικό. Κρίμα.

Μπουονανότε: Τον εξουδετέρωσε και τον αχρήστεψε ο… Δέλλας. Η θέση που τον έβαλε στο 4-3-3 δεν του πηγαίνει με τίποτα, πιθανότατα δεν την έχει ξαναπαίξει και εν ολίγοις βρήκε μέρα να πειραματιστεί ο προπονητής απέναντι σε έναν αντίπαλο που πετούσε φωτιές είτε βρισκόταν στην επίθεση είτε αντεπιτίθετο.

Βάργκας: Είχε την έμπνευση ο προπονητής να τον ξεκινήσει αριστερά και μετά να του αλλάξει θέση περνώντας τον δεξιά. Βρέθηκε σε κακή μέρα, μπερδεύτηκε και με τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις και έχασε τον μπούσουλα. Εντούτοις εκτέλεσε πανέξυπνα το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ της ΑΕΚ με την κεφαλιά του Αραβίδη.

Αραβίδης: Πανέξυπνη η κίνησή του στο γκολ και τρομερή η εκτέλεση. Μόνο μεγάλος σκόρερ μπορούσε να κάνει την κίνηση του Αραβίδη. Χρειάστηκε άψογος συνδυασμός ταχύτητας, τεχνικής, δύναμης και γρήγορης σκέψης. Δυστυχώς δεν τροφοδοτήθηκε καθόλου και χρειαζόταν να γυρίζει πίσω για να πάρει τη μπάλα από τα χαφ της ομάδας που χτες βρέθηκαν σε τραγική μέρα.

Μπαρμπόσα και Πλατέλλας: Βελτίωσαν την εικόνα της ΑΕΚ με τις διεισδύσεις τους και ειδικά από το 85' μέχρι το 95' που έληξε το ματς η πίεση που άσκησε η ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ οφείλεται σ' αυτούς τους δύο.

Μάνταλος: Αν είχε μπει 15 με 20 λεπτά νωρίτερα ίσως η ΑΕΚ να είχε καθαρίσει το ματς και να μη χρειαζόταν να κλειστεί στην άμυνά της και να δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης αλλά να υποπέσει και στο πέναλτι που επέφερε την ήττα.
 
Και κάτι ακόμα. Δεν πάει να είναι Βυζαντινή και ιστορική αυτή η φανέλα μπορντό χρώματος. Εγώ δεν γουστάρω να βλέπω την ΑΕΚ να φοράει τέτοιες αποχρώσεις. Τελεία και παύλα.

Τέλος. Ας το ξεχάσουμε αυτό το ματς. Δεν σβήνεται το γεγονός ότι η ΑΕΚ σε δύο εξόδους μακριά από την έδρα της έχει χάσει ήδη 5 ολόκληρους βαθμούς. Κανείς δεν μπορεί να μας παραμυθιάσει για την πρωταθλήτρια ομάδα που δημιουργήθηκε και γύρισε για να σαρώσει όσους τίτλους της είχαν στερήσει. Αυτά στα πιτσιρικάκια που μαζεύονται στις μαθητικές εξέδρες του ΟΑΚΑ και το διασκεδάζουν. Ούτε φαντάζομαι και κανένας σοβαρός αναγνώστης του ΑΕΚΟΡΑΜΑΤΟΣ θα βαυκαλίζεται διαβάζοντας τέτοιες μπαρούφες. Πάντως, ακόμα κι αν τις επιζητά, δεν πρόκειται να τις βρει εδώ επειδή εδώ μέσα δεν υπάρχουν αιθεροβάμονες και αγγελοκρουσμένοι. Ο γαύρος κάνει και φέτος πλάκα περνώντας αέρα πατέρα από παντού κι εμείς έχουμε ήδη μείνει 5 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Και φυσικά μαζεύεται μια τέτοια διαφορά. Ποιος λέει το αντίθετο. Από ποιον όμως; Μια τέτοια διαφορά κάλυψε πέρυσι ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟΚ και τελικά του πήρε το πρωτάθλημα δίνοντάς του να φάει τη σκόνη του. Δεν μπορεί να το κάνει όμως κάποιος χωρίς να διαθέτει σέντερ φορ της προκοπής, χωρίς σέντερ μπακ με κάκαλα, με πειραματικά συστήματα και φοβικές κινήσεις του προπονητή του και με λύσεις ανάγκης από τα χαμηλότερα ράφια του βασικού του χρηματοδότη. Με τέτοια εφόδια και ο πιο αποφασισμένος και τολμηρός είναι καταδικασμένος να αποτύχει…