Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Νανομαγεία στο ΟΑΚΑ και ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

Η ΑΕΚ κέρδισε με 3-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα αφού χρειάστηκε να κοψοχολιάσει για λίγο τους οπαδούς της που είδαν τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με ένα σουτ του Ακόστα έξω από την περιοχή και αφού η μπάλα βρήκε πρώτα στο δοκάρι του Μπαρόχα. Ευτυχώς για την ΑΕΚ είχε σε μεγάλη μέρα τον Μπουονανότε, ο οποίος χόρευε την άμυνα των Ιωαννίνων όποτε ήθελε και με δική του εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, κατάφερε να ισοφαρίσει, ενώ ήταν αυτός που με μαγική ενέργεια πέτυχε το 2-1, σκορ με το οποίο έκλεισε το πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ και ενώ στα πρώτα 20 λεπτά συνέχισε να πιέζει, υποχώρησε αδικαιολόγητα μετά από το 65' και έδωσε χώρο στον ΠΑΣ για να επιτίθεται. Η τάξη αποκαταστάθηκε εξ αιτίας δύο αποβολών για παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα που αντίκρισαν δεύτερη κίτρινη κάρτα για σκληρά μαρκαρίσματα πάνω σε παίκτες της ΑΕΚ. Πρώτα ο Μιχαήλ στο 73' και μετά ο Τζημόπουλος στο 80'. Τελικά στο 87' ο Μάνταλος βρήκε τον Βάργκας μέσα στην περιοχή κι εκείνος δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει το 3-1 για την ΑΕΚ. Από το 75' και μέχρι τη λήξη η ΑΕΚ είχε πολλές και σημαντικές ευκαιρίες να αυξήσει το σκορ αλλά δεν τα κατάφερε. Στο 77' με σουτ του Πλατέλλα που έφυγε άουτ, στο 82' με πλασέ του Βάργκας που έβγαλε ο Βελλίδης, στο 83' ξανά ο Βάργκας σαν με καρμπόν πλάσαρε και απέκρουσε και πάλι δύσκολα ο Βελλίδης και στο 91' όταν ο Μάνταλος πλάσαρε από κοντά και έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ.

Πριν προχωρήσουμε σε συμπεράσματα αξίζει να σημειώσουμε το καινούριο σκηνικό που στήνεται και προκαλεί την κοινή γνώμη να διαμορφώσει την στρεβλή άποψη ότι η ΑΕΚ είναι φέτος η ευνοημένη της διαιτησίας ενώ ο Ολυμπιακός βάλλεται! Θα διαβάσετε αύριο τον αθλητικό τύπο και ειδικά τις εφημερίδες του Ολυμπιακού και θα με θυμηθείτε. Στο Καραϊσκάκης σφυρίχτηκε πέναλτι σε βάρος του Ολυμπιακού και μάλιστα στο πρώτο λεπτό (προτείνω να κηρυχθεί αθλητική επέτειος η συγκεκριμένη), ενώ ακυρώθηκε και κανονικό γκολ του Ολυμπιακού σαν οφσάιντ. Αντίθετα στο ΟΑΚΑ, δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και αποβλήθηκαν δύο παίκτες των φιλοξενουμένων. Περιμένετε να δείτε αύριο πώς θα σκούζουν τα όργανα της προπαγάνδας του λιμανιού.

Στο διά ταύτα τώρα όπου τα κυριότερα συμπεράσματα ήταν τα εξής:

1) Ο Μπουονανότε έχει να κάνει τόσες κηδείες φέτος που προβλέπω να εξαντλούνται τα τόπια υφασμάτων μαύρου χρώματος από τα εμπορικά καταστήματα υφασμάτων. Πέραν του ότι βλέπω σχεδόν απίθανο να βρεθεί αμυντικός και μάλιστα σωματώδης, όπως είναι οι περισσότεροι κεντρικοί αμυντικοί, να καταφέρνει να τον σταματήσει χωρίς τον κίνδυνο να εκτεθεί, είναι και η ευκολία με την οποία τους φορτώνει με κίτρινες κάρτες αφού αναγκάζονται να τον μαρκάρουν σκληρά για να μπορέσουν να τον ανακόψουν. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει είναι τα τσεκούρια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και που, πότε από υπερβάλλοντα ζήλο, μερικές φορές όμως εκτελώντας και εντολές, δεν διστάζουν να δώσουν τα πόδια στο χέρι σε παίκτες φαντεζί που με τόση ευκολία τους αναδεικνύουν την ποδοσφαιρική τους γύμνια. Ο παίκτης πάντως προβλέπω να δικαιούται έξτρα χρέωση στο εισιτήριο για να μπορούν να τον απολαμβάνουν οι οπαδοί της ΑΕΚ. Είναι ικανός να κάνει παπάδες και να εκτοξεύσει τη απόδοση της ομάδας και ταυτόχρονα το θέαμα, που είναι και το ζητούμενο για τους φιλάθλους, στα ύψη.

2) Η ΑΕΚ πέρασε με επιτυχία (με αρκετά συμπτώματα παθογενειών να κάνουν την εμφάνισή τους) ένα δύσκολο τεστ, επειδή ο ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει στις ομάδες υψηλότερου βαθμού δυσκολίας απ' όσο ήταν ο Πλατανιάς. Τον θεωρώ μαζί με Ξάνθη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, Ηρακλή και Παναιτωλικό να ανήκει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας του πρωταθλήματος, θεωρώντας ότι στο πρώτο ανήκουν οι: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, ενώ στο τρίτο οι: Βέροια, Καλλονή, Λεβαδειακός, Πανιώνιος, Πανθρακικός και Πλατανιάς. Συνεπώς η ΑΕΚ σήμερα αναμετρήθηκε με μία ομάδα από εκείνες που μπορούν να κάνουν ζημιά στους μεγάλους τόσο στην έδρα τους όσο και μακριά από αυτήν. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο ΠΑΣ κατάφερε μάλιστα και να προηγηθεί, η νίκη της ΑΕΚ με ανατροπή αποκτά μεγαλύτερη αξία.

3) Δυστυχώς ο Κρισάντους δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί από την θέση του βασικού σέντερ φορ με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί σχετικά γρήγορα. Σωστή η απόφαση του Δέλλα αν δει κανείς ότι μέχρι εκείνο το λεπτό ο Νιγηριανός είχε συμμετοχή σε τέσσερις φάσεις όπου του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει το κάτι παραπάνω αλλά και τις τέσσερις φορές την σπατάλησε.

4) Ο Μπαρμπόσα για άλλη μια φορά έδειξε λίγος για να ξεκινάει βασικός. Με την οριστική επιστροφή του Μάνταλου και με την συνύπαρξη των τριών μάγων στην εντεκάδα της ΑΕΚ (Μπουονανότε, Βάργκας, Μάνταλος), ο Πορτογάλος δεν θα έχει θέση στο βασικό σχήμα.

5) Η πολύ καλή μέχρι πρόσφατα άμυνα της ΑΕΚ, σήμερα φάνηκε να αντιμετωπίζει μια τρικυμία εν κρανίω με αποτέλεσμα να επιτρέπει συχνά πυκνά στον ΠΑΣ να επισκέπτεται την εστία του Μπαρόχα και να δημιουργεί απειλές. Στο γκολ του ΠΑΣ φέρουν ευθύνη για επίδειξη ολιγωρίας τόσο οι αμυντικοί χαφ όσο και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ. Και με ονόματα ευθύνονται εξίσου οι Γιόχανσον, Σιμόες και οι Τζανετόπουλος και Κολοβέτσιος. Επίσης στο διάστημα από το 60' μέχρι το 70' η άμυνα της ΑΕΚ επέτρεψε στους επιθετικούς των Ιωαννίνων να γίνουν απειλητικοί σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.

6) Ο Δέλλας έδειξε να πανικοβάλλεται αμέσως μετά το 0-1 του ΠΑΣ και μόλις στο 19' (!) σήκωσε για ζέσταμα τους Ανάκογλου και Βάργκας. Επίσης, αμέσως μετά από μια κακή ενέργεια του Κρισάντους σήκωσε τον Αραβίδη και λίγο αργότερα έκανε την αλλαγή.

Σε γενικές γραμμές πάντως η ΑΕΚ απέδειξε ότι έστω και με κάποιες δυσκολίες μπορεί να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει. Να ληφθεί υπόψη ότι ο κορυφαίος του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο τερματοφύλακας Βελλίδης. Ναι, αυτός που πολλοί τον έβρισκαν λίγο και εκτός επιπέδου ΑΕΚ και δεν τον ήθελαν όταν ψάχναμε για τερματοφύλακα. Χωρίς αυτόν το σκορ θα ήταν αρκετά υψηλότερο. Σας το υπογράφω ότι πολύ σύντομα θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής.

Ο διαιτητής Μάνταλος δεν μπορεί κανείς να πει ότι τα πήγε άσχημα. Στο 28' σφύριξε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε ανατροπή του Σιμόες, είχε όμως το σθένος να πάρει πίσω την απόφασή του και να το μετατρέψει σε φάουλ εκτός περιοχής, όπως ήταν και το σωστό αφού πέναλτι δεν υπήρξε. Μετά από λίγο έγινε πραγματικό πέναλτι στον Μπουονανότε το οποίο και σφύριξε χωρίς ενδοιασμό. Στις δύο αποβολές των παικτών του ΠΑΣ έπραξε σωστά αφού τόσο στις πρώτες κίτρινες κάρτες που είδαν οι συγκεκριμένοι παίκτες όσο και στις δεύτερες που τους στοίχισαν την αποβολή, είχαν κάνει πολύ σκληρά έως αντιαθλητικά μαρκαρίσματα στους αντιπάλους τους. Ειδικά ο Μπουονανότε, ο Βάργκας και ο Μάνταλος δέχθηκαν απίστευτες κλωτσιές από τους συγκεκριμένους παίκτες και σύμφωνα με τον κανονισμό ο διαιτητής οφείλει να προστατεύει τους παίκτες που έχουν τη μπάλα στα πόδια τους. Ίσως μάλιστα ο Τζημόπουλος που κάνει το δολοφονικό τάκλιν πάνω στο Μάνταλο στο 80' αν και ξέρει ότι βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης από χιαστούς, να έπρεπε να αποβληθεί απευθείας με κόκκινη κάρτα παρότι είχε ήδη μία κίτρινη.

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ ήταν: Μπαρόχα, Γκάλο, Σοϊλέδης, Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος, Σιμόες, Γιόχανσον, Μπαρμπόσα (78' Μάνταλος), Πλατέλλας, Μπουονανότε (63' Βάργκας), Κρισάντους (57' Αραβίδης).

Στον πάγκο της ΑΕΚ κάθισαν οι: Ανέστης, Αρθο, Ντίντακ, Ανάκογλου, Μάνταλος, Βάργκας, Αραβίδης.

Η ενδεκάδα του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν οι: Βελλίδης, Στρούνα, Μιχαήλ, Ναδάλες, Τζημόπουλος, Τσουκάλας, Τσαβες, Ακόστα (81' Κοζορώνης), Ίλιτς (46' Γιάκος), Μανιάς (67' Φερφελής).

Στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα καθισαν οι: Περιστερίδης, Γιάκος, Σκόνδρας, Σαπαλίδης, Κοζορώνης, Καρανίκας, Φερφελής.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μάνταλος (Καβάλας), με επόπτες τους Βλάσση-Κουράκη και 4ος ήταν ο Τριτσώνης.

Στο ΟΑΚΑ παραβρέθηκε για να δει την ΑΕΚ μετά από αρκετά χρόνια, ο Κώστας Κατσουράνης μαζί με τα παιδιά του. Στα επίσημα βρέθηκε επίσης και ο Παύλος Χαϊκάλης.

Περίπου 25.000 φίλοι της ΑΕΚ παρακολούθησαν το ματς στο ΟΑΚΑ, δημιουργώντας μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής κρατήθηκε πριν από τη σέντρα του αγώνα.