Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΕΚ είδε τον χάρο με τα μάτια της αλλά κέρδισε τον Ατρόμητο με 1-0

Σήμερα είδαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου που τελικά, ως εκ θαύματος, δεν επήλθε. Η γκέλα μύριζε από το πρώτο λεπτό του αγώνα στο ΟΑΚΑ. Οι πιο πολλοί την είχαν ψυχανεμιστεί. Κάτι η εντεκάδα που επέλεξε ο Δέλλας χωρίς Μπουονανότε και Σιμόες, κάτι η αδυναμία των υπολοίπων να συγκροτήσουν ένα επικίνδυνο και μαχητικό σύνολο που να λιώνει τον αντίπαλο από τα πρώτα λεπτά, ίσως όλα αυτά και άλλα πολλά μαζί, πάντως φώναζε από μακριά η ζημιά που οι περισσότεροι την έβλεπαν να έρχεται όμως βαθιά μέσα τους την απεύχονταν. Και ευτυχώς χάρη στον Κρισάντους αυτή γκέλα αποφεύχθηκε.

Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο είχε δύο πρόσωπα. Μέχρι το 32' που έπιασε ένα ασύλληπτο σουτ ο Μάνταλος και τράνταξε το δοκάρι του Γκορμπούνοφ, αντιμετώπιζε προβλήματα ανάπτυξης και δεν μπορούσαν οι παίκτες της να βάλουν τη μπάλα κάτω και να συνδυαστούν. Από εκείνο το λεπτό και μέχρι το 45' η ΑΕΚ άλλαξε πρόσωπο, είδαμε συνδυασμούς, οργανωμένες επιθέσεις και ευκαιρίες για γκολ. Η ομάδα είχε 7 τελικές με τις 5 να είναι στο τέρμα, όμως το πολυπόθητο γκολ δεν ήρθε. Ταυτόχρονα η ΑΕΚ κινδύνευσε σοβαρά δύο φορές. Την πρώτη όταν ο Ατρόμητος πέτυχε γκολ αλλά ορθά ακυρώθηκε σαν οφσάιντ και την δεύτερη όταν έδειξε τα αντανακλαστικά του ο Μπαρόχα και την έσωσε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση

Στο δεύτερο ημίχρονο που η ΑΕΚ έπρεπε να μπει μεταμορφωμένη και να λιώσει τον αντίπαλό της, εκείνη μπήκε νωχελικά και συνέχισε να ψάχνει τις σωστές πάσες που όμως δεν έλεγε να τις βρει με τίποτα. Επιθετικά ήταν σχεδόν εντελώς ακίνδυνη. Και μόνο μετά το 80' είδαμε μια-δυο φάσεις για την ΑΕΚ με αποκορύφωμα το γκολ του Κρισάντους. Όμως άλλες δύο φορές είδαμε και τον χάρο με τα μάτια μας και ειδικά στο 90' που παρόλο ότι ο παίκτης του Ατρομήτου ήταν οφσάιντ, αν η μπάλα είχε πάει μέσα και όχι στο δοκάρι ο διαιτητής δεν πρόκειται να ακύρωνε το γκολ.

Το ζήτημα είναι μέχρι πού θα πάει αυτό το ψυχοβγαλτικό σενάριο με την ΑΕΚ να κερδίζει αφού έχει βγάλει την ψυχή του κόσμου, ειδικά όταν μπροστά της έχει δύσκολα ντέρμπι όπου το παραμικρό λάθος δεν θα συγχωρείται πια. Ήδη οι απώλειες είναι σημαντικές. Με τον ΠΑΟΚ από λάθος του προπονητή χάσαμε ένα ματς που θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει και στην Ξάνθη πετάξαμε επίσης δύο βαθμούς από καθαρή ατολμία όταν οι δύο από τους βασικούς μας αντιπάλους πέρασαν χωρίς να ανοίξουν μύτη. Στη Βέροια μιλήσαμε με τον θεό και κερδίσαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα και σήμερα πάλι χρειάστηκε να δούμε πρώτα τον Χριστό φαντάρο για να πάρουμε μια νίκη αγχωτική δέκα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Πιο αναλυτικά:

Ο Μάνταλος ξεκίνησε αμυντικό χαφ στο πλάι του Γιόχανσον. Ο Βάργκας σαν δεκάρι, στα πλάγια δεξιά ο Πλατέλας, αριστερά ο Μπαρμπόσα και σέντερ φορ ο Αραβίδης. Στο κέντρο της άμυνας οι Τζανετόπουλος και Λαμπρόπουλος, αριστερά στην άμυνα ο Ντίντακ, δεξιά ο Γκάλο και κάτω από τα δοκάρια ο Μπαρόχα.

Στο 1' η ΑΕΚ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί, όταν σε βαθιά μπαλιά του Ντίντακ ο Βάργκας έκανε το κοντρόλ μέσα στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό έβγαλε όμως δύσκολα ο Γκορμπούνοφ.

Στο 5' ακυρώθηκε σωστά γκολ του Ατρομήτου επειδή βρισκόταν σε θέση οφσάιντ ο Γοδόι.

Στο 7' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Μαρσελίνιο για φάουλ στον Πλατέλλα.

Στο 17' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Γοδόι για φάουλ στον Βάργκας.

Στο 19' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Μπαρμπόσα για φάουλ.

Στο 22' έγινε μια καλή φάση για την ΑΕΚ όταν έσκαψε όμορφα τη μπάλα ο Βάργκας στον Αραβίδη ο οποίος έκανε κάθετη κίνηση στο πέναλτι, έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 32' ο Μάνταλος έπιασε ένα φοβερό σουτ έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Γκορμπούνοφ. Μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ΑΕΚ.

Στο 35' από εκτέλεση κόρνερ ο  Γιόχανσον πήρε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στο σώμα του Λαζαρίδη και έφυγε ξυστά από το δοκάρι πάλι κόρνερ.

Στο 37' ο Ουσέρο έπιασε ένα καλό διαγώνιο σουτ έξω από την περιοχή με τον Μπαρόχα να καταφέρνει να διώξει τη μπάλα σε κόρνερ με τις άκρες των δαχτύλων του.

Στο 38' και στο κόρνερ που ακολούθησε ο Λαζαρίδης έπιασε την κεφαλιά αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ.

Στο 44' χάθηκε η πιο μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ. Η μπάλα πέρασε στην καρδιά της άμυνας του Ατρομήτου, βγήκε ο Μπαρμπόσα, την τσίμπησε, πέρασε τον Γκορμπούνοφ, βγήκε όμως σε πλάγια θέση και μη έχοντας εμπιστοσύνη στο δεξί του πόδι, έκανε το γύρισμα με το αριστερό αντί να σουτάρει με το δεξί και ο Γκορμπούνοφ γύρισε και μπλόκαρε.

Στο 45' η ΑΕΚ είχε και νέα μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει όταν έγινε η σέντρα από τα αριστερά, μπήκε στη φάση ο Αραβίδης, η μπάλα πέρασε και πήγε μέσα στη μικρή περιοχή με τον Πλατέλλα έτοιμο να σουτάρει, αλλά ο Γκορμπούνοφ έπεσε ηρωικά στα πόδια του και έσωσε την ομάδα του.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο 47' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Κιβρακίδης για πολύ σκληρό φάουλ πάνω στον Αραβίδη, σηκώνοντας το πόδι του παρατεταμένα μέχρι να τον πετύχει στο γόνατο.

Στο 49' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Ουσέρο για φάουλ στον Πλατέλλα.

Στο 51' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Γκάλο.

Στο 54' έκανε τη σέντρα ο Γκάλο, έπιασε την κεφαλιά ο Μπαρμπόσα, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 60' έγινε η πρώτη αλλαγή της ΑΕΚ με τον Πλατέλλα να παραχωρεί τη θέση του στον Μπουονανότε. Ο Μπαρμπόσα πέρασε δεξί εξτρέμ, ο Βάργκας στην κορυφή της επίθεσης, ο Αραβίδης αριστερό εξτρέμ και ο Μπουονανότε 10άρι.

Στο 66' ήταν η σειρά του Ατρομήτου να χάσει ευκαιρία. Έγινε η κάθετη πάσα του Ναπολεόνι στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, δεν ήταν οφ σάιντ ο Πίτου που βγήκε απέναντι στον Μπαρόχα και έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 69' έγινε η πρώτη αλλαγή για τον Ατρόμητο. Βγήκε ο Ουσέρο και τη θέση του πήρε ο Μπάλλας.

Στο 79' έγινε η δεύτερη αλλαγή της ΑΕΚ με τον Βάργκας να παραχωρεί τη θέση του στον Κρισάντους.

Στο 80' έγινε η δεύτερη αλλαγή και για τον Ατρόμητο με τον Μπρίτο να παίρνει τη θέση του Μαρσελίνιο.

Στο 81' δέχτηκε κίτρινη κάρτα ο Φυτανίδης.

Στο 82' ήρθε το χρυσό γκολ για την ΑΕΚ! Σε σέντρα φάουλ του Γκάλο στο δεύτερο δοκάρι, πετάχτηκε παλικαρίσια ο Κρισάντους και με άπιαστη κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 1-0 για την ΑΕΚ!

Στο 83' έγινε η τρίτη και τελευταία αλλαγή για τον Ατρόμητο. Ο Λε Ταλέκ αντικατέστησε τον Γοδόι.

Στο 87' είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ όταν βγήκαν μπροστά τρεις με δύο οι παίκτες της ΑΕΚ, ο Μπουονανότε έδωσε αριστερά στον Κρισάντους, αλλά το πλασέ του τελευταίου με το δεξί έστειλε τη μπάλα άουτ.

Στο 88' έγινε η τρίτη και τελευταία αλλαγή για την ΑΕΚ όταν ο Μπαρμπόσα παραχώρησε τη θέση του στον Κορδέρο.

Στο 89' σε σουτ του Γκάλο η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 90' έγινε η μεγάλη φάση για τον Ατρόμητο όταν σε μια σέντρα φάουλ, πετάχτηκε ο Μπάλλας και έκανε την κεφαλιά μόνος του μέσα στην περιοχή στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι. Ο Μπάλλας όμως ήταν σε θέση οφσάιντ που κακώς δεν σφυρίχτηκε!

Στο 93' μετά και τη συμπλήρωση τριών λεπτών καθυστερήσεων το ματς έληξε βρίσκοντας νικήτρια την ΑΕΚ επί του Ατρομήτου με 1-0.

ΑΕΚ: Μπαρόχα, Γκάλο, Ντίντακ, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιόχανσον, Μάνταλος, Πλατέλλας (60' Μπουονανότε), Μπαρμπόσα (88' Κορδέρο), Βάργκας (79' Κρισάντους), Αραβίδης.

Στον πάγκο της ΑΕΚ κάθισαν οι: Βούρας, Σοϊλέδης, Κολοβέτσιος, Σιμόες, Κορδέρο, Μπουονανότε, Κρισάντους.

Εκτός αποστολής έμειναν οι Άρθο και Βασιλαντωνόπουλος.

Ατρόμητος: Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Κοντοές, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Γοδόι (83' Λε Τάλεκ), Ουσέρο (69' Μπαλλάς), Μαρσελίνιο (80' Μπρίτο), Ούμπιντες, Πίτου Γκαρσία, Ναπολεόνι.

Στον πάγκο του Ατρομήτου κάθισαν οι: Μπάρκας, Χριστόφ, Μπρίτο, Λε Ταλέκ, Μπαλλάς, Στόιτσεφ, Μπιτόλο.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κομίνης (Θεσπρωτίας) με επόπτες τους Κούλα Χασάν-Τσολάκη και 4ο τον Τριτσώνη.

Πέρυσι για το Κύπελλο, η ΑΕΚ κέρδισε  σε αγώνα νοκ άουτ στο ΟΑΚΑ τον Ατρόμητο με 3-0 με γκολ των Αραβίδη, Λαμπρόπουλου και Τζανετόπουλου.

Στο ΟΑΚΑ και στην εξέδρα των οργανωμένων υψώθηκαν δύο πανό που έδειχναν την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα Κοντονή για την είσοδο στα γήπεδα. Το ένα έγραφε: "Τώρα κάρτα φιλάθλου, αύριο κάρτα πολίτη" και το άλλο: "Ξύπνα ενημερώσου και αντιστάσου".

Σήμερα κυκλοφόρησε στο ΟΑΚΑ το νέο εφημεριδάκι της Original 21.
 
Στο ΟΑΚΑ και στη θύρα των επισήμων παραβρέθηκε σήμερα και ο Αλεσάντρε Σοάρες, ο αγαπητός "Γιάννης" ή "Γιαννάκης" της εξέδρας, που φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ την διετία 2004-2006.

10.000 οπαδοί της ΑΕΚ παρακολούθησαν το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ.

Ο Ατρόμητος φόρεσε σήμερα λευκές εμφανίσεις και η ΑΕΚ επέστρεψε μετά από δύο αγωνιστικές στις γνωστές κιτρινόμαυρες.
 
Αρχηγός της ΑΕΚ ήταν και σήμερα ο Πέτρος Μάνταλος.