Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η Σούπερ Λιγκ στο μικροσκόπιο

Μεγάλος κερδισμένος ο ΠΑΟΚ που νίκησε τον Παναθηναϊκό με 3-1 στην Τούμπα στο ντέρμπι της αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται για τη διαιτησία αλλά ουσιαστικά χρησιμοποιεί τις διαμαρτυρίες για προκάλυμμα της αμυντικής του γύμνιας εξ αιτίας της οποία βρέθηκε να χάνει με τη λήξη του ημιχρόνου με 3-0. Εκεί είχαν τελειώσει όλα. Μπορεί να αδικήθηκε πραγματικά στη φάση του πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ όμως δεν έχασε από αυτό το πέναλτι ο Παναθηναϊκός. Ο Ταυλαρίδης ήταν ο αδύναμος κρίκος της άμυνάς του και ο παίκτης που τον πρόδωσε δύο φορές και δέχτηκε ισάριθμα γκολ. Τώρα ο Παναθηναϊκός έμεινε 6 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και ο τελευταίος γελάει κάτω από τα μουστάκια του διαβλέποντας ότι και σ' αυτό το πρωτάθλημα θα κάνει περίπατο.

Κερδισμένος, όπως σχεδόν κάθε Κυριακή, ήταν ο Ολυμπιακός που πέρασε και από το Περιστέρι κερδίζοντας με 1-2. Το πώς το κατάφερε είναι ένα ζήτημα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Το πρώτο γκολ προήλθε από κόρνερ που υπήρξε μόνο στη φαντασία του επόπτη και του διαιτητή ενώ και τα δύο γκολ του Ολυμπιακού προήλθαν από ευγενική χορηγία του τερματοφύλακα του Ατρομήτου Γκορμπούνοφ. Σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός έκανε το 8 στα 8 και άντε να τον πιάσουν τώρα οι διώκτες του. Ο Ατρόμητος προσπάθησε στο πρώτο ημίχρονο αλλά έπεφτε διαρκώς στην παγίδα του τεχνητού οφσάιντ που του έστηναν οι αμυντικοί του Ολυμπιακού.

Κερδισμένη και η ΑΕΚ που απόσβεσε την τεσσάρα του Καραϊσκάκης από τον Ολυμπιακό φιλοδωρώντας τον Ηρακλή με 5 γκολ. Με τον Στέλιο Μανωλά στον πάγκο της αντί του Τραϊανού Δέλλα η ΑΕΚ έφτασε στην ευρύτερη φετινή της νίκη παίζοντας εξαιρετικά όμορφο ποδόσφαιρο. Ο Ηρακλής πελαγοδρομεί στις χαμηλότερες θέσεις της βαθμολογίας και πρέπει να προβληματιστεί αρκετά για να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεφύγει από εκεί.

Στους κερδισμένους και ο Αστέρας Τρίπολης που πήρε μεγάλη νίκη μέσα στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ με τους γηπεδούχους όμως να έχουν μεγάλα παράπονα από τη διαιτησία. Τόσο ο ΠΑΣ όσο και ο Αστέρας είναι ομάδες που δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν με υποβιβασμό, όμως σε καμιά περίπτωση δεν διατηρούν την περσινή τους δυναμική και φυσικά φέτος πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να διεκδικήσουν μία από τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη.

Κερδισμένος ο Πλατανιάς που πέρασε από το Αγρίνιο επικρατώντας με 1-2 του Παναιτωλικού Ο Μαντζουράκης κατέβασε με τρεις απουσίες την ομάδα του αλλά είχε την ατυχία να δει τον τερματοφύλακά του να κάνει αποτυχημένη έξοδο στο 82' προσφέροντας ουσιαστικά το γκολ της νίκης στους φιλοξενούμενους. Ο Παναιτωλικός περιέρχεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Αντίθετα για τον Πλατανιά ήταν μια βαθιά βαθμολογική ανάσα αυτή η νίκη καθώς ελπίζει σε καλύτερες μέρες στο μέλλον.

Κερδισμένη και η Βέροια που πήρε μια σπουδαία νίκη στη Νέα Σμύρνη, την τρίτη εκτός έδρας σε τέσσερα ματς! Ο Πανιώνιος έκανε το λάθος να ενδιαφερθεί περισσότερο να μη δεχτεί γκολ και στο τέλος την πάτησε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Έτσι έχασε το αήττητο που είχε στην έδρα του.

Ισοπαλία είχαμε στη Μυτιλήνη μεταξύ Καλλονής και Λεβαδειακού σε μια λασπομαχία με πολλά νεύρα, 8 κίτρινες κάρτες αλλά κανένα γκολ. Κερδισμένος από τον βαθμό της ισοπαλία ο Λεβαδειακός ενώ οι γηπεδούχοι έχασαν κι άλλο πολύτιμο έδαφος.

Ισοπαλία χωρίς τέρματα είχαμε και στο Θρακιώτικο ντέρμπι. Ο Πανθρακικός παρέμεινε στον πάτο της βαθμολογίας χωρίς να έχει πετύχει ούτε μία νίκη. Πάντως είχε τρεις καλές φάσεις για γκολ αλλά ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων αντέδρασε σωστά και τις τρεις φορές σε ένα παιχνίδι που κυμάνθηκε σε πολύ μέτριο έως και χαμηλό επίπεδο. Η Ξάνθη μάλλον ευχαριστημένη πρέπει να έμεινε από τη λευκή ισοπαλία αφού έφτασε τους 8 βαθμούς και βρίσκεται στο μέσον της βαθμολογίας.

Ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν ήταν ο Μάνταλος, ο Βάργκας που πέτυχε 2 γκολ και έβγαλε 1 ασίστ, ο Μπαρμπόσα και ο Γκάλο από την ΑΕΚ, ο Μποτία του Ολυμπιακού που από τη θέση του στόπερ βρέθηκε σκόρερ και των δύο τερμάτων του Ολυμπιακού ενώ μέχρι στιγμής έχει πετύχει 4 γκολ σε 5 συμμετοχές, ο Γιάννου του Αστέρα Τρίπολης που επίσης πέτυχε 2 γκολ και ο Ροντρίγκες του ΠΑΟΚ.

Η φάση της αγωνιστικής έγινε στο Περιστέρι όπου η μπάλα βγήκε άουτ από πλευράς Ολυμπιακού, όμως ο διαιτητής, συμβουλευόμενος και τον επόπτη, το μετέτρεψε σε κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού, το οποίο απέφερε το πρώτο γκολ των ερυθρολεύκων.

Σοβαρούς τραυματισμούς είχαμε δυστυχώς περισσότερους τους ενός, τόσο στη Νέα Σμύρνη, αυτόν του Βεργώνη της Βέροιας, στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο παίκτης υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα σε μία διεκδίκηση της μπάλας στο κέντρο του γηπέδου, όσο και στο Περιστέρι όπου υπήρξε διπλός σοβαρός τραυματισμός, από τη μια του Ουμπίδες που υπέστη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο και θα μείνει εκτός δράσης για δύο μήνες κι από την άλλη του Φυτανίδη που έχει υποστεί θλάση πρώτου βαθμού στους προσαγωγούς και θα λείψει σχεδόν για τρεις μήνες. Τραυματίας έφυγε και ο Αραβίδης της ΑΕΚ αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρός ο τραυματισμός του.

Η διαιτησία τα έκανε μαντάρα σ' αυτή την αγωνιστική. Στο Περιστέρι ο Σπανός είπε στους διαιτητές ότι δεν φοράνε παντελόνια. Μα είναι διαπίστωση αυτή τώρα κύριε Σπανέ μου; Πες μου σοβαρά, τόσα χρόνια στα γήπεδα έχεις δει ποτέ διαιτητή με παντελόνια; Αφού όλοι σορτσάκια φοράνε! Τέλος πάντων. Κατά σατανική σύμπτωση τα λάθη του διαιτητή στο Περιστέρι ευνόησαν και πάλι τον Ολυμπιακό! Στο ΟΑΚΑ δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ. Όχι πως το είχε ανάγκη δηλαδή αλλά ό,τι δικαιούται ο καθένας πρέπει και να το παίρνει, τη στιγμή μάλιστα που άλλοι παίρνουν και εκείνα που δεν δικαιούνται. Ο ΠΑΣ Γιάννινα φωνάζει για δύο πέναλτι που δεν του δόθηκαν και για ένα που δόθηκε στον αντίπαλό του. Τέλος, στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται για το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ το οποίο ήταν φάουλ έξω από την περιοχή και για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε σε αγκάλιασμα του Μπεργκ μέσα στην περιοχή από τον Τζαβέλα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής με τα βασικά στοιχεία του κάθε αγώνα και την κριτική των διαιτητών:

Παναιτωλικός-Πλατανιάς 1-2 (49' Κάπελ - 30' Μιλούνοβιτς, 82' Κουλιμπαλί) Διαιτητής: Δελφάκης (Αρκαδίας) Στο 33' έγινε μια κάθετη μπαλιά στον Κουλιμπαλί που είχε προωθηθεί, ο Αφρικανός όμως δεν μπόρεσε να σκοράρει, αλλά οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για χέρι του επιθετικού του Πλατανιά - Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Καλλονή-Λεβαδειακός 0-0 Διαιτητής: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) Έδειξε 8 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΑΕΚ-Ηρακλής 5-1 (31', 60' Βάργκας, 35' Αραβίδης, 67' Μπαρμπόσα, 89' Μπουονανότε - 64' Βέλλιος) Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών) - Δεν έδωσε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ που έγινε πάνω στον Μπουονανότε - Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες (τις 3 σε παίκτες της… ΑΕΚ! - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 7

Πανιώνιος-Βέροια 0-1 (90+3' Ναζλίδης) Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών) - Έδειξε 6 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2 (75' Μιλ. Στόιτσεφ - 59', 63' Μποτία) Διαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας) Στο 59' και ενώ η μπάλα βγήκε άουτ ο επόπτης παρέσυρε τον διαιτητή και έδωσε κόρνερ από το οποίο μπήκε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού - Έδειξε 5 κίτρινες κάρτες - Με το άουτ που μετέτρεψε σε κόρνερ σαφώς επηρέασε το αποτέλεσμα αφού το παιχνίδι κρίθηκε στη διαφορά του ενός γκολ - Βαθμός: 6

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1 (28' πέν. Μπερμπάτοφ, 32' Ροντρίγκες, 42' Βίτορ - 74' πέν. Καρέλης) Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων) Στο 26' ο Ταυλαρίδης ανέτρεψε τον Ροντρίγκες, φάση που φαίνεται να γίνεται εκτός περιοχής και ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Στο 73' ο Λέοβατς ανέτρεψε τον Μαρινάκη και ο διαιτητής σωστά σφύριξε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται και για ένα πέναλτι πάνω στο Μπεργκ που έγινε στο 51' με ταυτόχρονη αποβολή του Τζαβέλα που τον αγκάλιασε μέσα στην περιοχή. Στο 58' ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να διαμαρτυρηθεί ζητώντας πέναλτι σε μαρκάρισμα του Νάνο στον Ροντρίγκες - Έδειξε 5 κίτρινες κάρτες τις 4 εκ των οποίων σε παίκτες του ΠΑΟΚ! - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 6

Πανθρακικός-Ξάνθη 0-0 Διαιτητής: Σπάθας (Πειραιώς) - Έδειξε 3 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης 1-2 (4' Μανιάς - 39' πεν., 81' Γιάννου) Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας) Στο 14' έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, όταν ο Τσάβες έπεσε στην περιοχή από μαρκάρισμα του Ιγκλέσιας. Στο 38' ο Στρούνα ανέτρεψε τον Μπερτόλιο και έδωσε το πέναλτι υπέρ του Αστέρα. Στο 93' ο Σαπαλίδης ζήτησε πέναλτι ισχυριζόμενος πως τον τράβηξαν από τη φανέλα, όμως ο διαιτητής δεν σφύριξε τίποτα - Έδειξε 8 κίτρινες κάρτες - Κατά τους γηπεδούχους επηρέασε το αποτέλεσμα αφού δεν τους έδωσε δύο πέναλτι ενώ αντιθέτως έδωσε ένα στον αντίπαλό τους - Βαθμός: 6.