Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Βγαίνουμε από τον ανάδρομο Ερμή

Ξάνθη-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο)

Πολλά και σπουδαία συμπεράσματα προκύπτουν από τη δραστηριότητα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Δεν ξέρω αν το πρόσεξε κανείς αλλά εκείνο το 4-0 που φάγαμε από τον γαύρο λειτούργησε σαν ξυπνητήρι. Λες και ως διά μαγείας όλοι σοβαρεύτηκαν, σα να έφαγαν κάποιο χαστούκι που τους ξύπνησε από λήθαργο. Βρε μπας και ο Ερμής μας ήταν ανάδρομος μέχρι εκείνο το βράδυ  και τώρα μας έκανε τη χάρη να μας εγκαταλείψει; Μετά από εκείνη τη σκοτεινή νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο βοθροτήγανο, η ΑΕΚ έριξε 5 γκολ στον Ηρακλή, κέρδισε εκτός την Ξάνθη με 0-1 και ουσιαστικά προκρίθηκε στην επόμενη φάση του κυπέλλου και σήμερα συμφώνησε οριστικά με τον καινούριο της προπονητή, τον Ουρουγουανό Γκουστάβο Πογιέτ.

Στο μεταξύ, ο Κολοβέτσιος επιστρέφοντας στην εντεκάδα έφερε μαζί του και την παλιά του σοβαρότητα και πλέον αποτελεί εγγύηση για τα μετόπισθεν ενώ δείχνει να κουμπώνει καλύτερα σαν δίδυμο με τον Λαμπρόπουλο από οποιονδήποτε άλλο.

Ο Μπαρμπόσα από την άλλη, αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη για όλους έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του και μάλιστα στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Ο Μπουονανότε, που χρησιμοποιήθηκε από την αρχή στην Ξάνθη, δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε ώστε να δικαιώσει τον θόρυβο που έκανε ο κόσμος για τη μη χρησιμοποίησή του, ενώ αντίθετα δικαίωσε κατά κάποιο τρόπο τον Δέλλα που δεν τον ξεκινούσε. Ότι είναι παιχταράς δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, όμως χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση επειδή δείχνει ότι μάλλον δεν έχει κάνει την προετοιμασία που μας έλεγαν με τη Γρανάδα και υπολείπεται των άλλων ποδοσφαιριστών σε φυσική κατάσταση.

Ο Κρισάντους πάλι, που έχει συγκεντρώσει όλου του κόσμου τη γκρίνια και την αμφισβήτηση, με προσωπικό του γκολ καθάρισε το δεύτερο φετινό παιχνίδι μετά από εκείνο με τον Ατρόμητο. Δεν είναι σίγουρα Μάρκο Φαν Μπάστεν αλλά δεν είναι και Φουρτάδο. Ίσως χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη και χρόνο συμμετοχής.

Ο Βάργκας πάντως είναι η καλύτερη φετινή μας μεταγραφή κατά τα φαινόμενα. Εκτός από μεγάλος τεχνίτης και άριστος δημιουργός είναι και πολύ καλός εκτελεστής με τρομερή αίσθηση του γκολ. Ξέρει να παίρνει θέση μέσα στην περιοχή βγαίνοντας σαν κρυφός κυνηγός και την κατάλληλη στιγμή να εκτελεί. Τρομερή μονάδα που απαγορεύεται να μη βρίσκεται στην εντεκάδα.

Η ΑΕΚ εν ολίγοις δείχνει να φορμάρεται στο πιο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της θα αρχίσουν να κάνουν κοιλιά, ενώ στα συν της βρίσκεται και το γεγονός ότι σε σχέση με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη. Αν δηλαδή πάρει ένα καλό αποτέλεσμα στη Λεωφόρο μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει στη συνέχεια.

Ως προς την αποθέωση του Στέλιου Μανωλά από μερικούς και το ανάθεμα από κάποιους άλλους για τη συμπερίληψη στην αποστολή της Ξάνθης των δύο πιτσιρικάδων από την Κ20, του Γαλανόπουλου και του Βλαχομήτρου, ας κουλάρουν όλοι. Ούτε να προωθήσει τα δικά του παιδιά ήθελε ο Μανωλάς, ούτε να δώσει ευκαιρίες, αλλά ούτε και να υποτιμήσει τους παίκτες της πρώτης ομάδας που έμειναν εκτός αποστολής και στη θέση τους πήρε τους πιτσιρικάδες. Απλά, βάση της προκήρυξης της ΕΠΟ για το Κύπελλο Ελλάδας, κάθε ομάδα πρέπει στην αποστολή της να έχει δυο παίκτες γεννημένους μετά τη 1η Ιανουαρίου 1996. Οπότε ο Στέλιος Μανωλάς ήταν υποχρεωμένος να πάρει τους δύο μικρούς στην αποστολή. Καλό είναι να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και πριν κρίνουμε να είμαστε καλά πληροφορημένοι…