Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τι έκαναν και τι δεν έκαναν παίκτες και προπονητής

ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0 (Super League)

Καιρός να δούμε τι πρόσφεραν και πόσο συνέβαλλαν στη σημερινή αγχωτική νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρομήτου οι παίκτες που έπαιξαν και ο προπονητής της.

Μπαρόχα: Μια φορά χρειάστηκε να επέμβει και το έκανε σωστά. Τον Βενεζουελάνο τον έχουμε δει και σε αγώνα υπό πίεση, όπως ήταν εκείνος μέσα στην Τούμπα και μας έχει καταθέσει ήδη τα διαπιστευτήριά του. Πρόκειται για μια ήρεμη δύναμη χωρίς ζογκλερικές ενέργειες και κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι τερματοφύλακας της ουσίας και όχι του θεάματος, όπως πρέπει να είναι ένας σύγχρονος τερματοφύλακας. Σύντομα, την αμέσως επόμενη αγωνιστική, θα κριθεί και στο πιο δύσκολο ίσως παιχνίδι της χρονιάς όπου θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλο αγώνα. Κρατάω μια επιφύλαξη για τις εξόδους του γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω δει ακόμα σε κάποιες τέτοιες για να τον κρίνω. Άλλωστε σ' αυτές εντοπίστηκε το αδύνατο σημείο του Ανέστη και κρίθηκε πως η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν πιο έμπειρο γκολκίπερ μέχρι ο Γιάννης να ψηθεί και να αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες. Πάντως, στα παιχνίδια που η ομάδα του πιέζεται, μεγάλη εμφάνιση μπορεί να κάνει και ένας μέτριος τερματοφύλακας. Ποιος δεν θυμάται την εμφάνιση του Γιάννη Αραμπατζή στο Καραϊσκάκης στην τελευταία νίκη της ΑΕΚ εκεί μέσα με 1-2. Στα πιο εύκολα παιχνίδια που ο τερματοφύλακας είναι σχετικά κρύος είναι που διακρίνεται η κλάση του καλύτερα. Εκεί που θα τον χρειαστεί η ομάδα του μία ή δύο φορές και θα την γλιτώσει από περιπέτειες.

Γκάλο: Διάλειμμα ήταν η κακή του εμφάνιση στην Τούμπα αφού ο Βραζιλιάνος επανήλθε στις πρωθύστερες καλές του εμφανίσεις. Και αυτός στο Καραϊσκάκης θα δείξει αν ήταν συμπτωματική η κοιλιά που έκανε η απόδοσή του στην Τούμπα ή απλά δεν είναι φτιαγμένος για τα μεγάλα παιχνίδια αλλά τα καταφέρνει μόνο με αντιπάλους στα μέτρα του.

Ντίντακ: Δύο τουλάχιστον κλάσεις πάνω από Σοϊλέδη και Πεταυράκη, να είναι καλά το παλικάρι και την έχει καπαρώσει τη φανέλα του βασικού. Σύγχρονος μπακ με σωστές τοποθετήσεις και μάλιστα έγκαιρες, πριν δηλαδή προλάβει να τον εκθέσει ο επιτιθέμενος, αλλά και με τρομερά ανεβάσματα προς την αντίπαλη περιοχή. Όσο παίζει τόσο καλύτερος θα γίνεται.   

Λαμπρόπουλος: Καλός ήταν σήμερα. Απέφυγε τα χοντρά λάθη και τις επιπολαιότητες. Προσωπικά τον έχω κατατάξει -κι αυτόν όπως και τον Άρθο- στην κατηγορία των αναπληρωματικών στόπερ που θα βοηθήσουν με την παρουσία τους την ομάδα χωρίς απαραίτητα να είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ευνοημένος από την ακατανόητη καθίζηση του Κολοβέτσιου παίζει για δεύτερο διαδοχικά παιχνίδι βασικός. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι είχε παίξει βασικός και στο 1-1 του κυπέλλου με τον γαύρο στο τηγάνι και ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας, όπως το ίδιο είχε γίνει και στη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Ίσως γιατί σ' αυτούς είχε να αποδείξει πράγματα. Ειλικρινά μεγάλος πονοκέφαλος για τον Δέλλα ποιους δύο θα πρέπει να εμπιστευτεί εκεί μέσα την επόμενη αγωνιστική.

Τζανετόπουλος: Το είχα γράψει και την περασμένη αγωνιστική και περίμενα ότι ο Δέλλας θα τον ξεκούραζε τον μικρό. Το έχει ανάγκη. Τα λάθη που κάνει βγάζουν μάτια και δυστυχώς κοστίζουν στην ομάδα. Σήμερα η ΑΕΚ δεν τα πλήρωσε τα λάθη του αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στην τύχη. Και στο κάτω-κάτω δεν είναι κρίμα να τον κάψουμε τον παίκτη όταν η αξία του θεωρείται από όλους δεδομένη;

Γιόχανσον: Ο άνθρωπος είναι λίρα εκατό για την ομάδα και θα βαρεθούμε να το γράφουμε και να το λέμε. Και σήμερα κρατούσε όλο το κέντρο της ομάδας. Για τον συγκεκριμένο παίκτη δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απλά καταπληκτικός.

Μάνταλος: Εκεί που τον έβαλε να παίξει ο Δέλλας τη δουλειά του την έκανε και την αποστολή που του ανέθεσε την έφερε σε πέρας. Μπορεί να μη φάνηκε όπως άλλες φορές όμως ήταν ένα δεύτερο μοτεράκι στην εντεκάδα (μετά τον Γιόχανσον) που βοηθούσε να κρατιέται ο ρυθμός και όποτε χρειαζόταν να ανεβάσει στροφές και να φουλάρει η ομάδα γκάζωνε κι αυτός και τη βοηθούσε να επιτίθεται. Είχε και μια σουτάρα στο δοκάρι που με λίγη τύχη θα μπορούσε να έχει γίνει γκολ και να ξεκλείδωνε από νωρίς τον αγώνα.

Πλατέλλας: Έχασε μια τρομερή ευκαιρία να χριστεί σκόρερ. Όμως, με τόσο ταλέντο πάνω του, με τέτοια ντρίπλα και ταχύτητα που διαθέτει και να καταφέρει να τον εξαφανίσει ο Κοντοές, δεν την λες και επιτυχημένη την εμφάνισή του. Κακή εμφάνιση για τον Πλατέλλα.

Μπαρμπόσα: Έχοντας την ψυχολογία με το μέρος του από το σημαντικό γκολ που σημείωσε στη Βέροια και παίζοντας στην αρχική εντεκάδα, θα περίμενα περισσότερα πράγματα από τον Πορτογάλο. Βέβαια το πάλεψε αρκετά και ήταν μέσα στις φάσεις, όμως μου θύμισε και πάλι τον παίκτη που στριφογυρίζει δεξιά κι αριστερά χωρίς ουσία και χωρίς να βοηθά την ομάδα να γίνει επικίνδυνη για τον αντίπαλο.

Βάργκας: Η χειρότερη εμφάνισή του από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ. Ξεκίνησε κάνοντας κάποιες όμορφες ενέργειες αλλά στη συνέχεια τον κατάπιε το στρες. Αλήθεια, δεν κατάλαβα γιατί ήταν τόσο αγχωμένος. Ένας παίκτης με τις εμπειρίες του που έχει συνηθίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι αδιανόητο να πέφτει έτσι. Ίσως είχε την αγωνία να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί της ομάδας και χωρίς την παρουσία του Μπουονανότε και αυτό τον άγχωσε τόσο.

Αραβίδης: Δεν του βγαίνει φέτος η κορυφή της επίθεσης με τίποτα. Δεν είναι φορ περιοχής κι αυτό φωνάζει από μίλια μακριά. Ενώ παλεύει σαν δαιμονισμένος και τρέχει σαν άλογο κούρσας, όταν βρίσκεται μέσα στην περιοχή κάτι τον μπλοκάρει και δεν μπορεί να αποδώσει.

Μπουονανότε: Αγωνίστηκε για 33 λεπτά και απέδειξε σε όλους (σε κόσμο και προπονητή) ότι είναι ο παίκτης από τον οποίο πρέπει να ξεκινάει η εντεκάδα. Για να μείνει εκτός θα πρέπει να έχει σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού ή να είναι τιμωρημένος. Η ΑΕΚ ανέβηκε με την παρουσία του και οι περισσότερες καλές φάσεις που έβγαλε ξεκίνησαν από τα πόδια του.

Κρισάντους: Ο Μάκης σήμερα μας ανάγκασε όλους να καταπιούμε τη γλώσσα μας. Έπαιξε μόνο 14 λεπτά αλλά ήταν ο παίκτης που έδωσε το φιλί της ζωής στη μισοπεθαμένη ΑΕΚ. Ο ίδιος κέρδισε το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ ενώ έχασε και μία ακόμα καταπληκτική ευκαιρία. Ίσως να πρέπει, μέχρι να επιστρέψει ο Τζιμπούρ, να πάρει περισσότερο χρόνο στην επίθεση αντί του Αραβίδη που αποδίδει καλύτερα στα πλάγια.

Δέλλας: Κανένας μας δε μπορεί να βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του προπονητή για να ξέρει τι σκέφτεται όταν παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με την εντεκάδα που θα κατεβάσει στον κάθε αγώνα. Εκ των υστέρων όλοι είμαστε μετά Χριστόν προφήτες και ο καθένας μας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Κανείς μας δεν ξέρει επίσης τις λεπτομέρειες που γνωρίζει ο προπονητής και με βάση τις οποίες σχεδιάζει τα πλάνα του. Έτσι, αδυνατώ να γνωρίζω γιατί αποφάσισε ο Τραϊανός να αφήσει εκτός βασικής εντεκάδας, τόσο τον Μπουονανότε, όσο και τον Σιμόες. Για τον τελευταίο θυμάμαι τον αγώνα που έδωσε το ιατρικό επιτελείο για να τον έχει έτοιμο στη Βέροια μετά τον τραυματισμό που είχε στην Τούμπα. Ειλικρινά δεν μπορώ να ερμηνεύσω τις αποφάσεις του Δέλλα αλλά σίγουρα εκείνος ξέρει καλύτερα. Ως προς τη χρησιμοποίηση του Μάνταλου σαν δεύτερο αμυντικό χαφ και την ταυτόχρονη εξουδετέρωσή του από την επιτελική γραμμή της ομάδας, η σκέψη που έκανε μου φαίνεται ως ένα σημείο λογική και άλλωστε την εξήγησε επαρκώς και στη συνέντευξη τύπου. Θεώρησε ότι δύο καθαροί αμυντικοί χαφ σε παιχνίδι που η ΑΕΚ θα έκανε παιχνίδι πρωτοβουλίας θα ήταν σπατάλη. Έτσι, επέλεξε τον Μάνταλο με την εντολή να βγαίνει και πιο μπροστά όταν θα του το επέτρεπε η εξέλιξη του αγώνα και να βοηθάει τον Βάργκας στην οργάνωση του παιχνιδιού. Σωστή σαν σκέψη, άλλο αν δεν βγήκε επειδή ίσως δεν ήταν και ο Βάργκας σε καλή μέρα. Ο Δέλλας επίσης, με την επιλογή του να παίξει με Μπαρμπόσα, Πλατέλλα στα άκρα και Αραβίδη στην περιοχή, έδειξε ότι εμπιστευόταν περισσότερο την τριάδα που πέρυσι συνέβαλε να ρίξει η ΑΕΚ 3 γκολ στον Ατρόμητο και ίσως πίστεψε ότι θα μπορούσε και φέτος να κάνει κάτι τέτοιο.

Τέλος καλό όλα καλά δεν λένε; Το επόμενο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης όλοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για την ΑΕΚ. Αν χάσει πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει στη συνέχεια και μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει νωρίς-νωρίς τους στόχους της. Βέβαια δεν χρειάζεται και να αγχωθεί όταν έχει πάρει ήδη την κρυάδα μέσα από τα δύο περσινά παιχνίδια για το κύπελλο. Εντάξει, δεν θα είναι το ίδιο το παιχνίδι του πρωταθλήματος και ο Ολυμπιακός ήδη είναι πολύ διαφορετικός. Αν σκεφτούν όμως τι θα έχουν πετύχει με μια ενδεχόμενη καλή εμφάνιση και μία νίκη εκεί μέσα, ίσως να τα δουν διαφορετικά τα πράγματα. Ο γαύρος αυτή τη στιγμή προέρχεται από δύο θριάμβους σε Λονδίνο και σε Τούμπα. Η ψυχολογία του βρίσκεται στο Ζενίθ. Μια σφαλιάρα από την ΑΕΚ θα τον βοηθήσει να ορθοπλωρίσει και να ισιώσει. Το θέμα είναι μπορούν οι παίκτες της ΑΕΚ και ο Τραϊανός Δέλλας να του το κάνουν αυτό το χουνέρι; Μπορούν να γράψουν ιστορία στο τηγάνι; Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε…