Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η Σούπερ Λιγκ στο μικροσκόπιο

Ο πιο μεγάλος κερδισμένος της αγωνιστικής είναι φυσικά ο Ολυμπιακός που πέρασε από την Τούμπα λες και είχε πάει εκδρομή. Ούτε κούραση από το παιχνίδι με την Άρσεναλ έβγαλε, ούτε τρόμαξε από τον αντίπαλό του, ούτε ευνοήθηκε από τον Γιάχο όπως διέρρεαν ότι φοβούνται οι αντίπαλοί του. Μπήκε απλά στο γήπεδο και από το πρώτο ημίχρονο είχε καθαρίσει το ματς. Ταυτόχρονα έστειλε το δικό του μήνυμα στους συνδιεκδικητές του τίτλου ότι καλά θα κάνουν να το παλέψουν μεταξύ τους για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά τους Τσάμπιονς Λιγκ γιατί η πρώτη είναι από νωρίς καπαρωμένη. Με την ΑΕΚ να έχει χάσει στην Τούμπα και να έχει φέρει ισοπαλία στην Ξάνθη, δύο έδρες από τις οποίες ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας, το μόνο που απομένει είναι το μεταξύ τους παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής για να ξεκαθαρίσει από νωρίς με τον ένα από τους τρεις αντιπάλους του. Αν την κερδίσει την έβγαλε νωρίς-νωρίς από το παιχνίδι της διεκδίκησης αφήνοντάς την 8 βαθμούς πίσω του. Τον ΠΑΟΚ τον έχει βγάλει ήδη κερδίζοντάς τον μέσα στο σπίτι του και αφήνοντάς τον ήδη 8 βαθμούς πίσω του. Ο μόνος αντίπαλος που θα του απομένει θα είναι ο Παναθηναϊκός ο οποίος δεν είναι και τόσο πειστικός φέτος έχοντας ήδη μια ήττα στο παθητικό του από τον Πανιώνιο. Τα πάντα μεταξύ τους θα κριθούν στο παιχνίδι του πρώτου γύρου που διεξάγεται το Νοέμβριο στη Λεωφόρο για την 11η αγωνιστική. Αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός θα εξακολουθεί να ελπίζει, με την προϋπόθεση βέβαια να μη σκοντάψει με καμία από τις λεγόμενες εύκολες ομάδες. Αν χάσει θα αποχαιρετήσει κι αυτός νωρίς τις φιλοδοξίες του για διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Για τον ΠΑΟΚ τι να πει κανείς; Κάθε χρόνο μία από τα ίδια. Με λεφτά ή χωρίς, με διοίκηση ή δίχως τέτοια, με παιχταράδες ή με άμπαλους, το κόμπλεξ κατωτερότητας που τον διακατέχει δεν λέει να τον εγκαταλείψει. Εκεί που πάει να σηκώσει λίγο κεφάλι τρώει τη σφαλιάρα του και επιστρέφει στην τρύπα του με την ουρά στα σκέλια. Εκατό Σαββίδηδες να έρθουν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Μιλάμε για την πιο κομπλεξική -με μεγάλη διαφορά από τις άλλες- ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μεγάλος κερδισμένος ο Παναθηναϊκός που πέρασε από την Ξάνθη νικώντας με 0-1. Η συγκεκριμένη νίκη έχει σημασία στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου, αφού από την Ξάνθη πέρασε και ο Ολυμπιακός ενώ αντίθετα σκόνταψε η ΑΕΚ. Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας αλλά σημασία για τον Παναθηναϊκό έχει ότι πέτυχε την τρίτη σερί νίκη του και ανοίγει φτερά για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Η Ξάνθη δεν ήταν τόσο καλή όσο σε προηγούμενα παιχνίδια της όμως με λίγη τύχη θα μπορούσε να έχει πάρει την ισοπαλία.

Κερδισμένη επίσης η ΑΕΚ, έστω και με την ψυχή στο στόμα, που επικράτησε του Ατρομήτου με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Μακόλεϊ Κρισάντους στο 82' του αγώνα, ο οποίος είχε μπει στο παιχνίδι πριν από 3 λεπτά. Η ΑΕΚ προβλημάτισε και πάλι με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει να ξεκλειδώνει τις σφιχτές άμυνες των αντιπάλων της. Ο Ατρόμητος έκανε την τέταρτη σερί ήττα του και δείχνει να μπαίνει σε περιπέτειες. Έβγαλε πάντως τέσσερις φαρμακερές αντεπιθέσεις που θα μπορούσε έστω τη μία από αυτές να την έχει μετουσιώσει σε γκολ και να τσιμπήσει τον βαθμό της ισοπαλίας.

Σαφώς κερδισμένος και ο Πανιώνιος που σκόρπισε μέσα στο Αγρίνιο τον Παναιτωλικό με 1-5. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης μέσα σε 17 λεπτά πέτυχε 4 γκολ εξαφανίζοντας από τον χάρτη τον γηπεδούχο. Ο Παναιτωλικός, που είχε στον πάγκο τον υπηρεσιακό προπονητή Γιάννη Νταλακούρα, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους οπαδούς του και κλυδωνίζεται επικίνδυνα, ενώ αυτή είναι η δεύτερη πεντάρα που μαζεύει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, αφού προηγήθηκε εκείνη από την Καλλονή στη Μυτιλήνη την περασμένη αγωνιστική.

Στους μεγάλους κερδισμένους της αγωνιστικής ο Λεβαδειακός που πέρασε από την Κομοτηνή κάνοντας την ανατροπή του σκορ στα τελευταία 7 λεπτά του αγώνα με τον συνήθη ύποπτο Βαγγέλη Μάντζιο, ο οποίος έφτασε τα 5 γκολ σε 6 αγωνιστικές. Ο Μάντζιος πέτυχε 2 γκολ και έδωσε την ασίστ στον Γιακουμάκη στο γκολ της ισοφάρισης. Ο Πανθρακικός που έτρεφε ελπίδες για να κάνει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα δεν τα κατάφερε ούτε αυτή τη φορά, παρόλο που έχει πια τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο στον πάγκο του με τον οποίο μετρούσε 2 ισοπαλίες παίρνοντας τους 2 πρώτους βαθμούς του στο πρωτάθλημα. Ήδη η ομάδα της Θράκης βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση.

Και η Βέροια στους κερδισμένους καθώς κατάφερε να περάσει από τη Μυτιλήνη κερδίζοντας με 0-1 την Καλλονή στο τελευταίο ίσως δευτερόλεπτο του αγώνα και των καθυστερήσεων, με πέναλτι, διατηρώντας ταυτόχρονα το αήττητο μακριά από την έδρα της. Η Καλλονή έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για υποβιβασμό και μαζί με τον Πανθρακικό και τον Πλατανιά αποτελούν τα τρία μεγάλα φαβορί της κατηγορίας. Πάντως, αυτό με τις παράξενες εναλλαγές που τη μία εβδομάδα ρίχνει 5 γκολ στον Παναιτωλικό και την αμέσως επόμενη χάνει από την Βέροια με πέναλτι που κάνει παίκτης της στο 90'+4', μάλλον πρέπει να το κοιτάξουν.

Στα Γιάννινα ο ΠΑΣ και ο Ηρακλής μοιράστηκαν τους βαθμούς σε ένα όμορφο παιχνίδι στο οποίο μπήκαν 4 γκολ. Για τον ΠΑΣ ήταν η πρώτη απώλεια βαθμών μέσα στην έδρα του ενώ και ο Ηρακλής διατήρησε το αήττητο μακριά από την έδρα του. Ο ΠΑΣ προηγήθηκε δύο φορές αλλά και τις δύο χάρηκε για τρία μόλις λεπτά αφού ο Ηρακλής ισοφάρισε άμεσα και τις δύο φορές που δέχτηκε γκολ.
 
Τέλος στην Τρίπολη, ο Αστέρας δεν απέφυγε τα γιούχα από τους οπαδούς του οι οποίοι βλέπουν την ομάδα να έχει σταθερά πτωτική πορεία και να μη θυμίζει σε τίποτα τον περσινό Αστέρα που έκανε ένα πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα. Από την άλλη ο Πλατανιάς πήρε τον δεύτερο βαθμό του σε 6 αγωνιστικές και το πανηγύρισε δεόντως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει θέση σοβαρή υποψηφιότητα για υποβιβασμό, όσο νωρίς κι αν είναι για να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις.

Ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν ήταν ο Μάντζιος του Λεβαδειακού, ο Βιγιάλμπα του Πανιωνίου και ο Ρομπέρτο του Ολυμπιακού.

Η φάση της αγωνιστικής έγινε στο ΟΑΚΑ όπου παρά λίγο, εξ αιτίας μιας απαράδεκτης αβλεψίας του ενός επόπτη, να είχαμε αλλοίωση του αποτελέσματος, όταν στο 90' ο Ατρόμητος έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση με τη μπάλα ύστερα από κεφαλιά του Μπαλλά να βρίσκει στο δοκάρι, με τη μόνη διαφορά ότι ο παίκτης της ομάδας του Περιστερίου βρισκόταν σε καταφανή θέση οφσάιντ.

Σοβαρό τραυματισμό δεν είχαμε τελικά, αφού στην Ξάνθη όπου στο 64' τραυματίστηκε ο Στάθης Ταυλαρίδης του Παναθηναϊκού και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το παιχνίδι, αποδείχτηκε ότι ήταν απλά μια μυϊκή σύσπαση που δεν θα τον κρατήσει μακριά από τα γήπεδα. Τραυματίας αποχώρησε από το ΟΑΚΑ και ο Βαγγέλης Πλατέλλας με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κάκωση στη σπονδυλική στήλη, αλλά και εδώ το πρόβλημα ευτυχώς αποδείχτηκε ασήμαντο και ο παίκτης δεν θα απουσιάσει από τα προσεχή παιχνίδια της ομάδας του.

Η διαιτησία κρατήθηκε στο ύψος της παρόλο που είχαμε πολλές καυτές φάσεις στα περισσότερα παιχνίδια. Μόνο σε τρία απ' αυτά, στην Κομοτηνή, στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη, οι διαιτητές σφύριξαν 5 πέναλτι, όλα δικαιολογημένα. Στην Ξάνθη είχαμε κάποιες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού αλλά αποδείχτηκαν αδικαιολόγητες και περισσότερο απέβλεπαν σε σκοπιμότητες επηρεασμού των διαιτητών για τα επόμενα δύσκολα παιχνίδια που έχουν να δώσουν. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Τούμπα με τους παράγοντες του Ολυμπιακού να διαμαρτύρονται χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος εκτός από το να σηκώσουν ντόρο για το επερχόμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ που τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Η ΑΕΚ διαμαρτύρεται δίκαια για τη φάση του τελευταίου λεπτού που είχε δοκάρι ο Ατρόμητος, αφού ο παίκτης που έκανε την κεφαλιά ήταν σε θέση οφσάιντ. Την ευθύνη είχε ο επόπτης αλλά αν είχε μπει το γκολ θα είχε εκτεθεί ο διαιτητής και θα είχαμε αλλοίωση αποτελέσματος.

Πάντως, αν δει κανείς καθαρά και προσεκτικά και μελετήσει τις μέχρι στιγμής διαιτησίες στο πρωτάθλημα, θα παρατηρήσει μια ολοφάνερη μεταστροφή των ανθρώπων με τα μαύρα η οποία κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη είναι. Με τους μισούς από δαύτους να πηγαινοέρχονται στα γραφεία του ειδικού ανακριτή, άλλοι σαν κατηγορούμενοι και άλλοι σαν μάρτυρες, είναι λογικό να έχουν σφίξει οι κώλοι και να μη δέχονται να εκτελέσουν εντολές από πουθενά. Το ίδιο δύσκολα βέβαια θα αναλάμβανε κανείς να επιχειρήσει να τους μεταφέρει εντολές αφού η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θυμίζει καζάνι που κοχλάζει. Ποιος θα έβαζε το κεφάλι του στον ντορβά τέτοιες παράξενες μέρες για να συνεχίσει να κάνει τα παιχνιδάκια των μεγάλων αφεντικών ή έστω του ενός αφεντικού της όποιας εγκληματικής οργάνωσης, αν τελικά υπάρχει και δρα κάποια τέτοια; Έλα όμως που αυτή η μεταστροφή είναι που τους ξεγυμνώνει ακόμα χειρότερα αφού καταδεικνύει ότι τελικά δεν είναι ότι δεν μπορούσαν να διαιτητεύσουν σωστά αλλά ότι δεν ήθελαν. Οι περσινές σφαγές συγκεκριμένων ομάδων, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, δεν οφείλονταν σε ανθρώπινα λάθη αλλά σε αυστηρή εφαρμογή κάποιου καραμπινάτου σχεδίου του οποίου τα κοράκια ήταν οι εκτελεστές. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά ότι οι περισσότεροι μετατράπηκαν ή σε μωρές παρθένες ή σε Κολίνα; Τους άγγιξε κανένα μαγικό ραβδάκι ή μήπως χέστηκαν πάνω τους στην προοπτική να βρεθούν με κάνα δυο κακουργήματα στην πλάτη;  

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής με τα βασικά στοιχεία του κάθε αγώνα και την κριτική των διαιτητών:

Πανθρακικός-Λεβαδειακός 1-3 (30' πέν. Μάρτινς - 83' Γιακουμάκης, 87' πέν., 90' Μάντζιος) Διαιτητής: Βάτσιος (Αττικής) Στο 30' ο Μάντζιος χρησιμοποίησε τον αγκώνα του σε εναέρια μονομαχία με τον Μελίσση και ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι υπέρ του Πανθρακικού. Στο 86' έπειτα από σέντρα του Γιακουμάκη η μπάλα βρήκε στο απλωμένο χέρι του Ποτουρίδη και ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι υπέρ του Λεβαδειακού - Έδειξε 7 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Ξάνθη-Παναθηναϊκός 0-1 (83' Τελάντερ) Διαιτητής: Βοσκάκης (Ρεθύμνου) Στο 32' ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι, όταν ο Μπεργκ έπεσε στην περιοχή μετά από μαρκάρισμα του Ουάλας. Ο διαιτητής έδωσε σωστά εντολή να συνεχιστεί το ματς, καθώς δεν υπήρξε παράβαση. Επίσης ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για κάποια οφσάιντ με τα οποία ανακόπηκε αλλά ούτε σ' αυτή την περίπτωση είχε δίκιο - Έδειξε 5 κίτρινες κάρτες, όλες σε παίκτες του Παναθηναϊκού! - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Παναιτωλικός-Πανιώνιος 1-5 (66' πεν. Βιγιαφάνες - 7' Βιγιάλμπα, 10', 24' πεν. Μπουμάλ, 15' Μπακασέτας, 83' Ανσαριφάρντ) Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας) Στο 23' ο Κάπελ έκανε χέρι μέσα στην περιοχή, στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα έπειτα από ενέργεια του Βιγιάλμπα και ο διαιτητής έδωσε σωστά το πέναλτι υπέρ του Πανιωνίου. Στο 64' ο Βιγιάλμπα ανέτρεψε τον Παπάζογλου και επίσης ο διαιτητής έδωσε σωστά το πέναλτι, αυτή τη φορά υπέρ του Παναιτωλικού - Έδειξε 8 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0 (82' Κρισάντους) Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας) Στο 5' ακύρωσε σωστά γκολ του Ατρομήτου αφού ο Γοδόϊ που το πέτυχε βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Στο 90' δεν σφύριξε οφσάιντ τον Μπαλλά που βρισκόταν σε αντικανονική θέση και παραλίγο να σκοράρει. Τον πήρε στο λαιμό του ο επόπτης που δεν είδε την φάση - Έδειξε 7 κίτρινες κάρτες, τις 5 εκ των οποίων σε παίκτες του Ατρομήτου που αγωνίστηκαν ιδιαίτερα σκληρά - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2 (27' Ιντέγε, 36' Μιλιβόγεβιτς) Διαιτητής: Γιάχος (Χίου) Έδειξε 6 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής 2-2 (32' Ίλιτς, 62' Κοζορώνης – 35' Βέλλιος, 65' Κυριακίδης) Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών) Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Καλλονή-Βέροια 0-1 (90+4' πέν. Αμπντούν) Διαιτητής: Κιοτζένης (Ξάνθης) Στο 90'+2' ο Μερεμπασβίλι μπήκε από τα αριστερά στη μεγάλη περιοχή της Καλλονής και σπρώχθηκε από τον Μπαργκάν. Πέναλτι μαρς όσο και ανόητο, που πολύ σωστά το καταλόγισε ο διαιτητής - Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Αστέρας Τρίπολης-Πλατανιάς 1-1 (6' Γιάννου - 13' Μιλούνοβιτς) Διαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας) Έδειξε 9 κίτρινες κάρτες, τις περισσότερες της αγωνιστικής - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8.