Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πάλεψε σαν θηρίο η ΑΕΚ αλλά έχασε από την ανώτερη Γαλατά με 73-86

Η βασίλισσα έχασε χτες το βράδυ από την Γαλατασαράι στο ΟΑΚΑ με 73-86 αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία απογοήτευση στο στρατόπεδο της ομάδας ούτε στους οπαδούς της αφού έπαιξε με μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες και εκτός αυτού δεν χάθηκε τίποτα στην υπόθεση πρόκρισης για τη φάση των 32. Η ΑΕΚ το πάλεψε μέχρι το τέλος, έδωσε μάχες, πλησίασε στο σκορ ακόμα και στους 2 πόντους αλλά οι αντίπαλοι ήταν καλύτεροι και κέρδισαν δίκαια το ματς. Το ΟΑΚΑ, επιτέλους, άρχισε να γίνεται υπολογίσιμη έδρα, χωρίς και πάλι όμως να γεμίσει, όπως αξίζει σ' αυτή την ομάδα που χτίζεται από τον Μάκη Αγγελόπουλο και τον Ντράγκαν Σάκοτα. Η εικόνα με τους ποδοσφαιριστές, τη διοίκηση της ΠΑΕ, τον Γκουστάβο Πογέτ, τον Βασίλη Δημητριάδη και τους Δημήτρη και Γιώργο Μελισσανίδη να βρίσκονται στο γήπεδο και να στηρίζουν την ομάδα μπάσκετ, ήταν από τις ομορφότερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ. Ο δικέφαλος είναι πια μια αδιαίρετη και αγαπημένη οικογένεια και σιγά-σιγά θα κατακτήσει μία προς μία όλες τις κορυφές των αθλημάτων στα οποία συμμετέχει.

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη για το μέλλον της βασίλισσας αν αναλογιστούμε ότι χτες δεν συμμετείχε στο παιχνίδι ο νεοαποκτηθείς Ντι Τζέι Κούπερ που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα φάση του eurocup, καθώς και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση της ομάδας, κυρίως μέσα στη ρακέτα, όπου περιμένουμε ένα ακόμα μεταγραφικό μπαμ τις προσεχείς ημέρες.

Χτες πάντως ο Χέρστον και ο Μαυροκεφαλίδης έκαναν πολύ καλή εμφάνιση, αλλά ένα διαιτητικό λάθος -χωρίς πρόθεση- σε μια τάπα του Κατσίβελη, ταυτόχρονα με μια κακή συνεννόηση του ίδιου παίκτη με τον Παπαντωνίου, τη στιγμή που η ΑΕΚ βρισκόταν 9 πόντους πίσω στο σκορ, καθώς και η απουσία του Κάρτερ στην τελευταία περίοδο, δεν επέτρεψαν στην Ένωση να διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στην εξαιρετική Γαλατά.

Τώρα η ΑΕΚ χρειάζεται -ανάλογα και με τα άλλα αποτελέσματα- από μία έως δύο νίκες στα υπολειπόμενα τρία ματς, για να καταφέρει να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Φαντάζει αρκετά δύσκολο αλλά η ΑΕΚ έχει αλλάξει επίπεδο και όλες τις άλλες ομάδες του ομίλου της, πλην της Γαλατά, μπορεί να τις κερδίσει τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και εκτός έδρας.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε στο ματς με τον γνωστό νωχελικό τρόπο της που επέτρεψε στους Τούρκους να αναλάβουν πρωτοβουλία και να κάνουν ένα εντυπωσιακό σερί 0-9 στα πρώτα 3.30'. Η ΑΕΚ είχε 0/7 τρίποντα στο 7' και η Γαλατά, που δεν συγχωρεί τέτοιες ολιγωρίες, βρήκε την ευκαιρία στο επόμενο λεπτό να εκτοξεύσει τη διαφορά στο +14 κάνοντας το σκορ 6-20. Προς το τέλος της πρώτης περιόδου ο Μαυροκεφαλίδης καρφώνοντας αλλά και ο Χέρστον με ένα προσωπικό 5-0 κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά στους 8 πόντους φέρνοντας το σκορ στο 15-23 και φτιάχνοντας τον κόσμο που παραληρούσε στις εξέδρες.

Στη δεύτερη περίοδο η Γαλατά άρχισε να χτυπάει ανελέητα την άμυνα της ΑΕΚ που μπήκε μουδιασμένη ανεβάζοντας το σκορ στο 15-29 με τον Μίτσοφ. Η ΑΕΚ βρήκε απαντήσεις με δύο τρίποντα του Μαυροκεφαλίδη, που είχε αρχίσει να ανεβαίνει, αλλά και του Κάρτερ που έκανε πολύ καλό παιχνίδι και έτσι κατάφερε να μειώσει πάλι στους 8 κάνοντας το σκορ 21-29 στο 12'. Ο Μαυροκεφαλίδης έφτασε τους 14 πόντους φέρνοντας το σκορ στο 26-35 στο 15'. Η διαφορά μειώθηκε στους 6 πόντους με το σκορ να γίνεται 31-37 στο 16' με τρίποντο του Κάρτερ και βολές του Παπαντωνίου. Η ΑΕΚ έκλεισε το ημίχρονο στους -9 με σκορ 37-46 με 5 σερί πόντους του Μιλόσεβιτς και τον ΜακΚόλλουμ να απαντά με βολές για την Γαλατά.

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ ξναβρήκε τον ρυθμό της -όπως συμβαίνει συνήθως- και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χέρστον, παρόλο που βρέθηκε στο -13 με σκορ 37-50, κατέβασε τη διαφορά στους -7 κάνοντας το σκορ 43-50 στο 24'. Ο Χέρστον ήταν ασταμάτητος και πετυχαίνοντας τους 7 από τους 11 πόντους της ομάδας μείωσε κι άλλο τη διαφορά φτάνοντάς την στο -6 με σκορ 46-52 στο 25'. Τότε ο Σάκοτα με ένα τρίποντο την κατέβασε στους -4 κάνοντας το 51-55 και ο Χέρστον και πάλι, που έφτασε τους 19 πόντους, με τρίποντο, την έφερε στο κατώτερο σημείο της στους -2 με το σκορ να γίνεται 56-58 στο 28' και το γήπεδο να σηκώνεται στο πόδι. Δυστυχώς όμως οι Τούρκοι είχαν τεράστια αποθέματα δυνάμεων και κατάφεραν και πάλι να ξεφύγουν με τη λήξη του δεκαλέπτου κάνοντας το σκορ 58-63 και παίρνοντας εκ νέου 5 πόντους διαφορά.

Στην τέταρτη περίοδο ήρθε το λάθος σφύριγμα του διαιτητή σε μια καθαρή τάπα του Κατσίβελη πάνω  στον ΜακΚόλουμ, που απέφερε ένα φάουλ με 2 βολές και ένα τρίποντο από τεχνική ποινή για τους Τούρκους, για να διαμορφωθεί το σκορ σε 58-68 ανοίγοντας τη διαφορά στους -10 στο 31'. Αμέσως η Γαλατά έφτασε στο +12 φέρνοντας το σκορ στο 59-71, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσει αυτή τη διαφορά μέχρι το 34' έχοντας το σκορ στο 61-73. Η ΑΕΚ με τρομερή προσπάθεια μείωσε και πάλι στους -7 και άντεξε να κρατιέται κοντά στο σκορ μέχρι το 36' που βρέθηκε στους -9 με σκορ 66-75. Σ' εκείνο το σημείο κατέρρευσε και παράτησε το ματς για να φτάσουμε στο τελικό 73-86 που χάρισε τη νίκη στην τουρκική ομάδα.

Δεκάλεπτα: 15-23, 37-46, 58-63, 73-86.

ΑΕΚ: Παπαντωνίου 2, Σάκοτα 3, Άτιτς, Χέρστον 20, Μιλόσεβιτς 9 (5 ρ), Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 26 (11 ρ), Κάρτερ 8, Κατσίβελης 3, Καλαμπόκης, Μαυροειδής, Ουόρεν 2 (5 ασ).
 
Γαλατασαράι: Σιλμπ 12, Μακόλουμ 24 (3 ασ), Μίτσοφ 18 (5 ασ), Ντόρσεϊ 10 (9 ρ), Έντζε 6, Αράρ, Τουρκγιλμάζ, Λάσμε 4, Σανλί, Γκριν 5, Γκιουλέρ 2, Κοκσάλ 5.