Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρά μας η ΑΕΚ τσάκισε την Κράσνι μέσα στη Μόσχα με 78-82

Μια μεγάλη ΑΕΚ βγαλμένη από τα πιο τρελά μας όνειρα έκανε την 4η νίκη της στο Eurocup και 2η εκτός έδρας κερδίζοντας την Κράσνι μέσα στη Μόσχα με 78-82 και έβαλε πλώρη για την πρόκριση στους 32 του θεσμού. Ταυτόχρονα έκανε την 7η σερί νίκη της σε εγχώριες και ευρωπαϊκές αναμετρήσεις! Τι κι αν χρειάστηκε η παράταση (όπως και στο παιχνίδι της Αθήνας), τι κι αν πήγαν να σπάσουν οι καρδιές όλων μας απόψε, η βασίλισσα στο τέλος τα κατάφερε και βροντοφώναξε στην Ευρώπη ότι επέστρεψε για τα καλά στα παλιά γνωστά της λημέρια.

Τι να γράψει κανείς για την εμφάνιση του Μαυροκεφαλίδη που έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης, για τον Χέρστον που θύμισε ταύρο σε υαλοπωλείο ή για τον Καλαμπόκη, τον παίκτη της τελευταίας στιγμής όπως πάει να εξελιχθεί. Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα ήταν όλοι απολαυστικοί. Η ΑΕΚ έχει πια θετικό πρόσημο με 4-2 νίκες στη βαθμολογία του ομίλου της και έχει σχεδόν αγκαλιάσει την πρόκριση στους 32 του Eurocup.

Από την άλλη η Κράσνι είχε στις τάξεις της έναν τρομερό παίκτη, την αξία του οποίου είχαμε διαπιστώσει και στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, τον Κούπερ, που επίσης δεν ήξερε τι έκανε σήμερα και σχεδόν μόνος του οδήγησε την ομάδα του στην παράταση. Ένας παίκτης κομμένος και ραμμένος για την καινούρια ΑΕΚ που δημιουργείται. Από αυτόν τον παίκτη η ΑΕΚ κινδύνεψε ακόμα και να χάσει το σημερινό παιχνίδι. Εκτός όμως από τον Κούπερ, σημαντικό ρόλο στην παραλίγο απώλεια του ματς έπαιξε και η πολύ κακή διαιτησία, ειδικά στα τελευταία 2' της κανονικής διάρκειας και ας όψονται ο καταπληκτικός Μαυροκεφαλίδης και ο χειμαρρώδης Χέρστον (στην τρίτη περίοδο) καθώς και ο Καλαμπόκης στην παράταση, που πήραν με τον τσαμπουκά τους αυτή την εκτός έδρας νίκη, χωρίς να παραβλέπει κανείς την προσφορά και των υπολοίπων παικτών που αγωνίστηκαν. Ο Σάκοτα κυριολεκτικά μας κούφανε όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε μία ολόκληρη περίοδο, την τρίτη, τον εξαφανισμένο από τις βασικές επιλογές του, Φιλ Σκραμπ.

Έξη τείνει να γίνει για την ΑΕΚ το κακό ξεκίνημα στους αγώνες και για άλλη μια φορά βρέθηκε από νωρίς να δέχεται ένα σερί 6-0, 90" μόλις μετά το τζάμπολ. Ο Σάκοτα με δύο εύστοχα τρίποντα αποκατέστησε προσωρινά τις ισορροπίες αλλά ένα δεύτερο σερί, 8-0 αυτή τη φορά, έφερε τη διαφορά στους +10 για τους Ρώσους με σκορ 18-8 στο 7'. Η πρώτη περίοδος έκλεισε με +8 διαφορά για την Κράσνι και σκορ 22-14.

Στη δεύτερη περίοδο η ΑΕΚ μπήκε πιο σοβαρή έχοντας Κάρτερ, Μιλόσεβιτς και Παπαντωνίου στην πεντάδα και κορυφαίο τον Μαυροκεφαλίδη και πέτυχε το δικό της σερί 0-8, κατεβάζοντας τη διαφορά στους +2 και μειώνοντας το σκορ σε 22-20 στο 12'. Η Κράσνι αντεπιτέθηκε όμως ένα φόλοου του Μαυροειδή έφερε την ΑΕΚ για πρώτη φορά στο ματς ισόπαλη με 26-26 στο 15' και στο 18', ο Κάρτερ με ένα προσωπικό του καλάθι έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά στη βασίλισσα με 29-30, η οποία κατάφερε να πάει και προηγούμενη στα αποδυτήρια με 33-34.

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ μπήκε, όπως το συνηθίζει από την αρχή της σεζόν και σε αντίθεση με την περσινή, πιο απειλητική από κάθε άλλο σημείο του αγώνα. Στα πρώτα 3' είχε πάρει μια διαφορά 7 πόντων κάνοντας το σκορ 35-42 με τον Σκραμπ να βάζει 2 καλάθια με το που μπήκε στο παιχνίδι. Ο Μαυροκεφαλίδης έκανε πάρτι, ο Χέρστον γκρέμιζε ό,τι έβρισκε μπροστά του και ο δικέφαλος στο 16' βρέθηκε στους +8 με σκορ 42-50. Ο ανεμοστρόβιλος Χέρστον με 12 πόντους σε 8' εκτόξευσε τη διαφορά στο +11  κάνοντας το σκορ 46-57. Οι Ρώσοι κατάφεραν να μειώσουν στους +9 προς το τέλος της τρίτης περιόδου κλείνοντάς την με σκορ 48-57.

Στην τέταρτη περίοδο ήταν η Κράσνι που μπήκε απειλητικά και μάλιστα κατάφερε να μειώσει στους 4 πόντους φέρνοντας το σκορ στο 53-57 και τότε ανέλαβε δράση ο καταπληκτικός Κούπερ, ο οποίος με δύο φοβερά τρίποντα στο 36' έστειλε περίπατο τη διαφορά κάνοντας το σκορ 63-64. Ο Μιλόσεβιτς έβγαλε σπουδαία άμυνα με τον Μαυροκεφαλίδη να σκοράρει λίγο πριν ο Κούπερ με νέο καταπληκτικό τρίποντο ισοφαρίσει το ματς σε 66-66, 2' μόλις πριν από τη λήξη.

Τα 2 τελευταία λεπτά ήταν ακατάλληλα για καρδιακούς και σα να μην έφτανε το άγχος που είχαν οι παίκτες της ΑΕΚ είδαν και τους διαιτητές να σφυρίζουν κατά φαντασία. Οι Ρώσοι πέρασαν μπροστά στα 52" πριν το τέλος, σε φάση που είχε προηγηθεί φάουλ στον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος εντούτοις κατάφερε να ισοφαρίσει 19" πριν το τέλος χωρίς όμως να του δίνεται από τους διαιτητές και 1 βολή και ευτυχώς ο Κούπερ αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο που επιχείρησε αν και είχε γίνει επιθετικό φάουλ στον Παπαντωνίου. Μιλάμε για πλήρη απώλεια του ελέγχου από τους διαιτητές.

Στην παράταση η ΑΕΚ ξεκίνησε στα πρώτα 2' με 4 διαδοχικούς πόντους από Μαυροκεφαλίδη και Καλαμπόκη και το σκορ έφτασε στο 70-74. Η Κράσνι ισοφάρισε στο 43' με 3 πόντους του Κούπερ, ο Χέρστον κάρφωσε κάνοντας το 74-76 και ο Κούπερ ήρθε να ισοφαρίσει και πάλι το σκορ 37" πριν το τέλος! Τότε ο Μαυροκεφαλίδης σκόραρε με γκολ-φάουλ στα 23" γράφοντας το 76-79. Οι Ρώσοι έχασαν τη μπάλα στην επόμενή τους επίθεση, ο Μαυροκεφαλίδης κέρδισε το φάουλ και εκτέλεσε εύστοχα τις 2 βολές, για να έρθει και πάλι ο Κούπερ και να μειώσει αμέσως σε 78-81 αλλά ο από μηχανής θεός της ΑΕΚ Καλαμπόκης με 1 βολή στην τελευταία φάση του ματς έγραψε το τελικό 78-82 που χάρισε τη θριαμβευτική νίκη -και πιθανότητα την πρόκριση- στην ΑΕΚ.

Δεκάλεπτα: 22-14, 33-34, 48-57, 70-70, 78-82 παρ.

Κράσνι Οκτιάμπρ: Τκατσένκο 2, Κούπερ 27 (11 ρ, 8 ασ), Ζαμάνσκι, Ζάιτσεφ 4, Σοκόλοφ 8, Χάμιλτον 16 (9 ρ), Κορσακόφ, Μπουγκαένκο, Βοΐτιουκ 2, Τζόνσον 17 (8 ρ), Γκουίν 2.
 
ΑΕΚ: Παπαντωνίου (4 ασ), Σάκοτα 6, Άτιτς, Χέρστον 16 (5/8 2π), Μιλόσεβιτς 11 (9 ρ), Σκραμπ 4, Μαυροκεφαλίδης 28 (8/8 1π, 10ρ), Κάρτερ 6, Κατσίβελης 2, Καλαμπόκης 3, Μαυροειδής 6, Ουόρεν.