Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Της Γαλατά τα γάλατα

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, κέρδισε τη Νεπτούνας με 75-71 στο ΟΑΚΑ, συμπλήρωσε τις 5 νίκες στο Eurocup, αλλά οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει αλλιώς. Δεν ήθελαν την ΑΕΚ στην επόμενη φάση και κάθισαν στα τελευταία λεπτά να φάνε ένα 16-0 από την αδιάφορη Νίζνι χάνοντας ένα ματς στο οποίο πήγαιναν μπροστά καθ' όλη τη διάρκειά του με διψήφια διαφορά. Έτσι η ΑΕΚ κατέγραψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ μετά από εκείνο της μοναδικής ομάδας που αποκλείστηκε από όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο χωρίς να έχει ηττηθεί, αφού έγινε η μοναδική ομάδα στο μπάσκετ που πέτυχε 5 νίκες αλλά αποκλείστηκε!

Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα από το χτεσινό παιχνίδι και όλα τα υπόλοιπα έχουν δευτερεύουσα σημασία. Τι να τους κάνεις τους διακριθέντες και τις διαμαρτυρίες του κόσμου εναντίον του Σάκοτα; Έπαιξαν κανένα ρόλο που θα μπορούσε να άλλαζε το πικρό φινάλε του αποκλεισμού; Και εδώ που τα λέμε ήταν μια σκέτη χοντροκοπιά οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Ντράγκαν Σάκοτα (αλλά και του Ντούσαν). Ένα προπονητή που σου έχει χαρίσει τίτλους δεν τον πετάς στα σκυλιά, όσα λάθη και να έχει κάνει. Και οι ΑΕΚτζήδες αν διακρινόμαστε για κάτι είναι η έλλειψη αγνωμοσύνης. Δεν του άξιζε του Σάκοτα αυτό που έζησε. Είμαι ο πρώτος που έχω καυτηριάσει τα λάθη του -κυρίως στον σχεδιασμό- αλλά ας το πάρουμε λίγο αλλιώς. Σαφώς και έχουμε δικαίωμα στην κριτική του καθενός ο οποίος εμπλέκεται με την ομάδα μας και φέρει την ευθύνη για την πορεία της, αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα δικάσουμε και θα αποκαθηλώσουμε έναν σκληρό δουλευταρά και ΑΕΚτζή προπονητή και ποιος μας όρισε κατήγορούς του; Άλλο πράγμα η κριτική (που να σημειώσω ότι του έγινε μόλις μια μέρα πριν σε ζωντανή συνέντευξη στη οποία δέχτηκε τις ερωτήσεις όλων των φιλάθλων και τις απάντησε όλες) και άλλο πράγμα ο διασυρμός και η διαπόμπευσή του επειδή δεν συμφωνούμε με τις πρακτικές του. Αν έπρεπε κάποια στιγμή να φύγει ο Σάκοτα, αυτό έπρεπε να γίνει με δόξα και τιμή και όχι κυνηγημένος. Έλεος! Κατά την άποψή μου μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Μάκης Αγγελόπουλος που όφειλε να τον έχει προστατεύσει, αφού είχε δει έγκαιρα ότι δεν τύγχανε πλέον της αποδοχής του κόσμου. Ίσως εκείνη η διαρροή περί αλλαγής αρμοδιοτήτων, όπου ο Σάκοτα θα αναλάμβανε τεχνικός διευθυντής και θα ερχόταν ένας άλλος προπονητής ή προσωρινά θα τον αντικαθιστούσε ο Μανωλόπουλος, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη πράξη. Τώρα δεν χωράει σε κανένα διαφορετικό πόστο ο Ντράγκαν, τον οποίο στην αποχώρησή του, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει και ο γιος του Ντούσαν. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε εξελίξεις και μάλιστα άμεσα.
 
Εκείνο που πονάει περισσότερο τους ΑΕΚτζήδες είναι ότι ενώ ξεκίνησε η ομάδα με μεγάλες φιλοδοξίες τη φετινή χρονιά και ενώ όλοι έλεγαν ότι έχει σίγουρη την τρίτη θέση και στοχεύει ακόμα ψηλότερα, ξαφνικά τα πάντα διαψεύστηκαν. Ο Άρης αποδείχτηκε καλύτερη ομάδα, πέρασε πρώτος στον όμιλό του, απέκλεισε την ΑΕΚ -και φέτος- από το κύπελλο, ενώ την κέρδισε και μέσα στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ επίσης δεν αποτελεί μια αμελητέα ποσότητα που θα την βάλει η ΑΕΚ από κάτω διά περιπάτου. Και αυτός προκρίθηκε στην Ευρώπη ενώ τα πάει πολύ καλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και η ΑΕΚ, με διπλάσιο μπάτζετ από αυτούς τους δύο, έμεινε να παρακολουθεί την πορεία τους. Αυτό είναι που δεν μπορούν να πάνε κάτω οι οπαδοί της ομάδας…