Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Όταν η ΑΕΚ κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0 στο ΟΑΚΑ

18 Σεπτεμβρίου 1985. Η ημερομηνία που η ΑΕΚ τρόμαξε την Ευρώπη δικαιώνοντας τον στίχο του ύμνου της που λέει "και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ' όνομά σου". Εκείνη τη μέρα η Ένωση κατέγραψε μία από τις ιστορικότερες ευρωπαϊκές της νίκες κερδίζοντας με 1-0 τη μεγαλύτερη εκείνη την εποχή ομάδα του πλανήτη, την σπουδαία Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στον πρώτο αγώνα του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1985-86. Η Ρεάλ κατέκτησε εκείνη τη σεζόν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπως και την επόμενη! Στις τάξεις της δε είχε παίκτες όπως οι Μπουτραγκένιο, Σάντσες, Μίτσελ, Σαντσίς, Γκορντίγιο, Καμάτσο, Μαθέδα και ένα σωρό άλλοι. Το παιχνίδι διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και μάλιστα είχε λοιδορηθεί η ΑΕΚ επειδή είχε κόψει μόνο… 39.819 εισιτήρια! Βλέπετε η ΑΕΚ εκείνη την περίοδο βίωνε άλλη μία εποχή "πέτρινων χρόνων" (πόσες τέτοιες άραγε δεν έχει βιώσει) και ο κόσμος ήταν μουδιασμένος. Σκεφτείτε όμως ποια ήταν πάντα η δυναμική αυτής της ομάδας ώστε ακόμα και έτσι οι 40.000 οπαδοί της σε τέτοιο παιχνίδι να χαρακτηριστούν λίγοι!

Το γκολ της μεγάλης νίκης είχε πετύχει ο κορυφαίος εκείνου του ματς Παύλος Παπαϊωάννου και είχε χαρακτηριστεί σαν ένα από τα πιο περίεργα γκολ στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ. Στο 10' είχε πιάσει ένα συρτό μακρινό σουτ με τη μπάλα να αναπηδάει μπροστά στον Ισπανό τερματοφύλακα, ενώ ταυτόχρονα ο Μάρτον Εστερχάζι πηδούσε πάνω από τη μπάλα μπερδεύοντας και αιφνιδιάζοντας τον πορτιέρο της Ρεάλ. "Χωρίς την κίνηση του Μάρτον, δεν θα υπήρχε γκολ αφού ακόμα κι εγώ νόμιζα στην αρχή ότι είχε ακουμπήσει την μπάλα", δήλωσε την άλλη μέρα ο Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια του ματς ο Γιάτσεκ Γκμοχ, τότε προπονητής της ΑΕΚ, έστησε με μαεστρία την ΑΕΚ η οποία εγκλώβισε την Ρεάλ που δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να απαντήσει. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ευκαιρία να πετύχει ένα ακόμα γκολ την έχασε η ΑΕΚ με τον Γιάννη Δίντσικο στο 35', όταν έπειτα από κάθετη πάσα του Μάρτον Εστερχάζι έπιασε ένα καλό σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ.

Οι υπερόπτες Ισπανοί που κατά τη άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είχαν κάνει πολύ υποτιμητικές δηλώσεις για την ΑΕΚ όπως ότι δεν ήξεραν ούτε το όνομά της πριν από την κλήρωση, μάλλον πρέπει να έμειναν ευχαριστημένοι μετά από το ματς που έχασαν μόνο με ένα γκολ διαφορά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι από τότε το έμαθαν για τα καλά το όνομα της ΑΕΚ και δεν πρέπει να το ξέχασαν ποτέ. Στη ρεβάνς κέρδισαν στη Μαδρίτη με 5-0 και προκρίθηκαν όμως η ΑΕΚ τους είχε δώσει ένα καλό μάθημα ενάντια στην υπεροψία τους.
 
H σύνθεση της ΑΕΚ, από την οποία για καλή τύχη των Ισπανών απουσίαζε ο τεράστιος Θωμάς Μαύρος, ήταν: Αρβανίτης, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς, Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Δίντσικος, Πιάς (59' Ακριβόπουλος) Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Παπαϊωάννου (78' Χατζόπουλος).