Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Εξαιρετική η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ με 1-0

Χάρις σε ένα γκολ του Ρόναλντ Βάργκας στο 33' η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με 1-0 για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ. Μια σπουδαία νίκη που της δίνει αβαντάζ έναντι των αντιπάλων της στο κυνήγι της 2ης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η Ένωση πέτυχε σχετικά εύκολα την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι για τη φετινή σεζόν και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν κινδύνευσε από τον αντίπαλό της. Κάποια λάθη που έκανε ο Άρθο στο δεύτερο μέρος προκάλεσαν μερικούς κινδύνους αλλά ο Ανέστης ήταν και πάλι κυρίαρχος της εστίας του και κατάφερε για άλλο ένα παιχνίδι να την κρατήσει ανέπαφη. Έτσι η ΑΕΚ κατά το νέο έτος συμπλήρωσε σερί 6 νικών.

Κορυφαίος του δικεφάλου ήταν ο Σιμόες που πρόσθεσε ένα ακόμα καταπληκτικό παιχνίδι στις τρομερές εμφανίσεις που πραγματοποιεί από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ. Πολύ καλός ήταν επίσης ο Ντίντακ που έλεγξε θαυμάσια την πλευρά του και είχε προσφορά τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Εξαιρετικοί επίσης ήταν οι Βάργκας -που πέτυχε και το πολύτιμο γκολ-, Αραβίδης και Μπαρμπόσα που εκτέλεσαν κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή τους μέσα στο γήπεδο. Γενικά όμως όλοι οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Πογέτ απέδειξαν πόσο έχουν δέσει μεταξύ τους έχοντας μάθει καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου, κάτι που φάνηκε μέσα στο γήπεδο και από την άνεση με την οποία πήραν τη νίκη έναντι ενός δυνατού αντιπάλου.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ κυριάρχησε απόλυτα αναγκάζοντας τον ΠΑΟΚ να αμύνεται διαρκώς. Ενδεικτικά η κατοχή μπάλας στο πρώτο μέρος ήταν 65-35 υπέρ της ΑΕΚ! Οι μόνες προσπάθειες που έκανε ο ΠΑΟΚ για να βγει από το καβούκι του και να δημιουργήσει κάτι καλό ήταν από αριστερά με τον Ροντρίγκεζ, όπου πράγματι ο Γκάλο που είχε επιφορτιστεί με το μαρκάρισμά του υπέφερε. Σε μία από αυτές, στο 19', ο ταχύτατος Ροντρίγκεζ ξέφυγε από την επιτήρηση του Γκάλο και βρέθηκε φάτσα με τον Ανέστη σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ, όμως, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ κατάφερε να τον νικήσει. Αυτή ήταν η μοναδική ευκαιρία που έκανε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο. Για καλή τύχη της ΑΕΚ και του Γκάλο ο Τούντορ είχε τη φαεινή ιδέα στο δεύτερο ημίχρονο να του αλλάξει πλευρά και έτσι στο δεύτερο ημίχρονο ο Ροντρίγκεζ έπεσε πάνω στον Ντίντακ που τον έσβησε απαλλάσσοντας την ΑΕΚ από ένα κακό μπελά που είχε στο πρώτο ημίχρονο.

Η ΑΕΚ από την άλλη αναπτυσσόταν συχνά από τα άκρα, είχε διαρκή κίνηση, σωστές πάσες, αλλά και ο άξονάς της δούλευε σωστά και υπομονετικά ψάχνοντας την ευκαιρία να διασπάσει το αμυντικό τείχος των φιλοξενουμένων. Στο 12' ο Αραβίδης έβγαλε ωραία κάθετη για τον Γκάλο που έπιασε όμως μια άσχημη σέντρα σουτ από πλάγια θέση και έτσι χάθηκε μια καλή ευκαιρία για την Ένωση. Ότι όμως δεν κατάφερε η ΑΕΚ με οργανωμένη επίθεση, το πέτυχε χάρη σε μία στημένη φάση. Στο 33' ο Μάνταλος εκτέλεσε ένα φάουλ με γέμισμα στην περιοχή, ο Άρθο από το δεύτερο δοκάρι που βρισκόταν γύρισε τη μπάλα στη μικρή περιοχή, ο Ντίντακ επιχείρησε να πλασάρει αλλά η μπάλα κοντράρισε σε αντίπαλο, για να έρθει ο Βάργκας και να την στείλει στα δίχτυα γράφοντας το 1-0, στο τελείωμα μιας απίστευτα περιπετειώδους φάσης.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του ματς άλλαξε, αφού ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να βγει μπροστά και να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο σε μια προσπάθεια να φτάσει στην ισοφάριση του σκορ. Ο Τούντορ πέρασε στο παιχνίδι τον Μπερμπάτοφ αντί του Τζιόλη και γύρισε το σύστημα της ομάδας του σε 4-2-3-1. Ο Πογέτ έδωσε εντολή στους παίκτες του να τραβηχτούν πίσω και να δώσουν χώρο στον ΠΑΟΚ έχοντας πρόθεση να τον χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Τότε ήταν που έκανε την επανεμφάνισή της η γνωστή παθογένεια της έλλειψης συγκέντρωσης, κυρίως από τους παίκτες του κέντρου, αφού δεν έδιναν την απαιτούμενη προσοχή στα μαρκαρίσματα με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι επιθετικοί να φτάνουν εύκολα στην περιοχή της ΑΕΚ.

Ο Πογέτ διακρίνοντας το πρόβλημα, εκεί γύρω στο 60', έριξε στο παιχνίδι τον Τζιμπούρ αντί του Βάργκας και τράβηξε τον Αραβίδη στα πλάγια για να πυκνώσει ταυτόχρονα περισσότερο τον χώρο του κέντρου. Ο ΠΑΟΚ έφτανε πιο συχνά στην περιοχή της ΑΕΚ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχε γίνει απειλητικός. Και το σύστημα των αντεπιθέσεων φάνηκε να δουλεύει μια χαρά για την ΑΕΚ όταν στο 65' ο Μπαρμπόσα με ωραία ενέργεια τρύπωσε στην περιοχή του ΠΑΟΚ, έδωσε στον Γκάλο που έκανε αμέσως τη σέντρα αλλά ο Γιόχανσον έπιασε αέρα στο γυριστό σουτ που δοκίμασε να κάνει από το σημείο του πέναλτι και ο ΠΑΟΚ σώθηκε από την δεύτερη παραβίαση της εστίας του.

Η ΑΕΚ πήρε και ψυχολογία από αυτή τη φάση, διορθώνοντας ταυτόχρονα και τα λάθη που εμφάνισε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και άρχισε να πιέζει ψηλά για να αναγκάσει τον αντίπαλό της να κάνει το μοιραίο λάθος. Ζητούσε ένα δεύτερο γκολ για να μπορέσει να πετάξει το άγχος από πάνω της. Και φτάσαμε στο 76' όπου ο Αραβίδης έβγαλε τη σέντρα στην περιοχή, ο Μπάνταλος πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και την τσίμπησε, αλλά αυτή έφυγε ελάχιστα άουτ γλείφοντας το κάθετο δοκάρι  του Βελλίδη και αναπαύθηκε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Στο 83' ο  Μπερμπάτοφ αντίκρισε από τον διαιτητή απευθείας κόκκινη κάρτα επειδή χτύπησε εκτός φάσης τον Σιμόες και άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες. Ο ΠΑΟΚ είχε δύο επιλογές. Ή να τα παρατήσει και να καταρρεύσει ή να τα παίξει όλα για όλα στα λεπτά που απέμεναν και ό,τι ήθελε προκύψει. Ο προπονητής του επέλεξε να βγάλει όλη την ομάδα μπροστά μήπως και καταφέρει να ισοφαρίσει. Πράγματι ο ΠΑΟΚ πίεσε την ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά του ματς, η οποία σώθηκε δύο φορές χάρις στους Αραβίδη και Ανέστη που έδιωξαν στην κυριολεξία πάνω στη γραμμή του τέρματος.
 
Πρώτα στο 89' ο Αραβίδης έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ με το κεφάλι, πριν προλάβει ο Τζαβέλλας να την σπρώξει στα δίχτυα και αμέσως μετά ο Ανέστης απέκρουσε εξαιρετικά το σουτ του Τσίμιροφ. Ακόμα μια επικίνδυνη στιγμή για την ΑΕΚ προέκυψε στις καθυστερήσεις του ματς, όταν μετά από κόρνερ ο Κόστα πήρε την κεφαλιά, αλλά και πάλι ο Αραβίδης πάνω στη γραμμή έδιωξε σε κόρνερ.

AEK: Ανέστης, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Βάργκας (61' Τζιμπούρ), Μπαρμπόσα (90' Σοϊλέδης), Αραβίδης (90' Μπουονανότε).

ΠΑΟΚ: Βελλίδης, Κίτσιου, Βίτορ (77' Κόστα), Τζαβέλλας, Κοροβέσης, Τζιόλης (46' Μπερμπάτοφ), Τσίμιροτς, Χαρίσης, Μακ, Αθανασιάδης (70' Ζάιρο), Ροντρίγκες.