Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΕΚ κέρδισε με 2-1 Ξάνθη και Κουκουλάκη

Το έχουμε στο DNA μας το άγχος. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Μια φυματική νίκη πέτυχε χτες η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 2-1 επί της Ξάνθης, αφού πρώτα ανέβασε την πίεση των οπαδών της πάνω από τα συνήθη ανεκτά όρια. Και να πει κανείς ότι δεν έπαιξε καλά. Ύστερα από δύο σερί εκτός έδρας νίκες επί του Πλατανιά με 0-3 και επί του Λεβαδειακού με 0-1 για το κύπελλο, όσο να 'ναι περίμενε ο κόσμος μια πιο άνετη επικράτηση της ΑΕΚ χτες. Και στο τέλος να μένει και ευχαριστημένη που δεν έχασε βαθμούς χάρη στην απόκρουση πέναλτι από τον Ανέστη.

Η ΑΕΚ μέχρι το 60' ήταν ανώτερη μέσα στο γήπεδο κι αυτό ήταν φανερό ακόμα και στους πιο άσχετους με το ποδόσφαιρο. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο ίδιος ο προπονητής της Ξάνθης, ο Ρουμάνος Λουτσέσκου, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ΑΕΚ "ομάδα έτοιμη να ανταγωνιστεί στα ίσια τον Ολυμπιακό". Τι έφταιξε τότε και η ΑΕΚ πήρε το παιχνίδι με την ψυχή στο στόμα; Πρώτα-πρώτα κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο και κανείς δεν σου εγγυάται πριν να αρχίσει ότι θα το κερδίσεις και μάλιστα με άνεση. Στα επί μέρους εκείνο που μέτρησε ήταν η απουσία του Γιόχανσον από την εντεκάδα που ήταν κάτι περισσότερο από αισθητή. Επίσης ο Πογέτ χτες αποφάσισε να ανακατέψει ξανά την τράπουλα τρεις μέρες μετά το παιχνίδι κυπέλλου με τον Λεβαδειακό και μάλιστα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όπως και στη Λειβαδιά έτσι και χτες 6 παίκτες αντικαταστάθηκαν από την εντεκάδα. Ροτέισον σε ποσοστό 65% δηλαδή. Που σημαίνει σχεδόν ολικό ανακάτεμα της ομάδας. Και όπως γνωρίζουμε, ομάδα που ανακατεύεται διαρκώς είναι αδύνατον να αποκτήσει συνοχή και να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι από εκείνους που είχαν παίξει στη Λειβαδιά έμειναν εκτός εντεκάδας οι: Μπακάκης, Σοϊλέδης, Κολοβέτσιος, Γιόχανσον, Μπουονανότε και Τζιμπούρ. Ο Μπακάκης βέβαια μόνο στη Λειβαδιά είχε χρησιμοποιηθεί βασικός όμως η απόδοσή του είχε φανεί ότι θα του ανοίξει την πόρτα για την εντεκάδα.

Σε γενικές γραμμές το αμυντικό σχήμα που επέλεξε χτες ο Ουρουγουανός προπονητής δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό κι αυτό η ΑΕΚ το πλήρωσε σε πολλά σημεία του ματς με αποκορύφωμα το πέναλτι που κέρδισε η Ξάνθη και που ευτυχώς απέκρουσε ο Ανέστης. Κυρίως στο κέντρο της άμυνας εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα. Τι δίδυμο Άρθο-Λαμπρόπουλου προκάλεσε πολλές ταχυπαλμίες στους θεατές του αγώνα. Επίσης ο Γκάλο ήταν κατώτερος των περιστάσεων αλλά και ο Ντίντακ έχει τρομερή ευθύνη στο γκολ της Ξάνθης, ενώ το πέναλτι προήλθε από δύο εν μέρει απερίσκεπτες ενέργειες των Άρθο και Λαμπρόπουλου. Ο πρώτος έχασε τον αντίπαλό του και ο δεύτερος τον μαρκάρισε στα όρια δίχως να υπολογίσει τις κακές προθέσεις του κόρακα που καραδοκούσε. Ευτυχώς η διορθωτική κίνηση του Πογέτ να περάσει στο παιχνίδι τους Κολοβέτσιο και Γιόχανσον με εντολή να παίξει η ΑΕΚ με τρεις κεντρικούς αμυντικούς βελτίωσε κάπως την εικόνα της ομάδας και συνέβαλε στο να καταφέρει να κρατήσει το αποτέλεσμα.

Μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση του Τζανετόπουλου, την απειρία του Σβάρνα, την ανεπάρκεια του Άρθο (που μπορεί να φύγει με μεταγραφή για την Τουρκία), την αστάθεια και τις δεδομένα περιορισμένες ικανότητες του Λαμπρόπουλου, αλλά και το μόνιμο φλερτ του Κολοβέτσιου με το μοιραίο λάθος, γίνεται επιτακτική για την ΑΕΚ η απόκτηση σοβαρού σέντερ μπακ το δυνατόν συντομότερο.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 10' με γκολ του Αραβίδη και δέχτηκε την ισοφάριση από τον Σολτάνι στο 17'. Ο Μπαρμπόσα στο 53' σημείωσε το γκολ της νίκης για την ΑΕΚ. Στο 64' ο Ανέστης απέκρουσε πέναλτι που εκτέλεσε ο Νιέτο. Μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος η ΑΕΚ χαλάρωσε αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα να πιεστεί από την Ξάνθη.

Στο άγχος που προκλήθηκε στους παίκτες και τους οπαδούς της ΑΕΚ στα τελευταία 30' έβαλε το χεράκι του και ο διαιτητής Κουκουλάκης. Βέβαια οι παλιότεροι ξέρουν καλά τι εστί Κουκουλάκης, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος όπως κάποιοι άλλοι, για να μας εκπλήξει. Ο τύπος αποτελεί τον ορισμό του διαιτητή που θα εκνευρίσει τους παίκτες και τον κόσμο. Και φυσικά βρίσκεται στην κορωνίδα των διαιτητών του συστήματος κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα χιλιόμετρα που έχει γράψει στους αγωνιστικούς χώρους χωρίς ποτέ κανείς να τον ακουμπήσει. Χτες, σε κάθε μαρκάρισμα έδινε φάουλ υπέρ των φιλοξενουμένων, κυρίως στο τελευταίο μισάωρο, εφαρμόζοντας την γνωστή πετυχημένη συνταγή να κλείνει μέσα στα καρέ της την ομάδα την οποία θέλει να πλήξει ώστε να της δημιουργηθεί πίεση και να υποπέσει στο μοιραίο λάθος. Κι αν αυτό το λάθος δεν προκύψει σε βαθμό που να βγάζει μάτια για να του επιτρέψει να της καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα, όλο και κάποια αμφισβητούμενη φάση θα προκληθεί που θα του δώσει την ευκαιρία να δράσει ώστε να έχει άλλοθι όταν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους προστάτες του. Έτσι φτάσαμε στη φάση που ο Άρθο έχασε τον Καπετάνο και ο Λαμπρόπουλος τον μαρκάρισε στα όρια του νόμιμου τζαρτζαρίσματος δίνοντας την ευκαιρία στον Κρητικό να βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα για να αποφύγει τις επιπλήξεις της επόμενης μέρας. Επίσης εξετάσεις έδωσε στη φάση του 5' όταν σε παρόμοια φάση με εκείνη του πέναλτι που έδωσε στην Ξάνθη, σε άπλωμα του χεριού και σπρώξιμο του Αραβίδη από τον Γούτα, έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Συνεπώς η ΑΕΚ σώθηκε στην κυριολεξία από τον Ανέστη που απέκρουσε το πέναλτι σηκώνοντας απαγορευτικό στις περίεργες προθέσεις του χτεσινού απαράδεκτου διαιτητή.

Όπως προείπαμε ο Πογέτ άφησε εκτός εντεκάδας τον Γιόχανσον επειδή είχε αντιμετωπίσει κάποιο οικογενειακό πρόβλημα και ήταν καταβεβλημένος. Στη θέση του πέρασε τον Σιμόες και τον ρόλο του Σιμόες όταν έπαιζε δίδυμο με τον Γιόχανσον τον ανέθεσε στον Κορδέρο. Λίγο πιο μπροστά έβαλε τον Μάνταλο σαν εσωτερικό μέσο και για τα άκρα επέλεξε τους Βάργκας και Μπαρμπόσα με τον Αραβίδη να παίρνει θέση στην κορυφή της επίθεσης. Το σχήμα λειτούργησε αρκετά καλά και η ΑΕΚ σε κέντρο και επίθεση έδειχνε ικανή να πάρει με άνεση το παιχνίδι. Προδόθηκε όμως από την άμυνα και τον διαιτητή και πάλι καλά που τα κατάφερε να πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης.

Ο Ανέστης δικαίως ψηφίστηκε MVP του αγώνα και του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε εκείνη την απίστευτη γκάφα στο ματς με τον Λεβαδειακό στο τελευταίο ματς του 2015 για την ΑΕΚ. Αντί να τον ρίξει ψυχολογικά με απρόβλεπτες για την καριέρα του συνέπειες, αυτός αντέδρασε, πείσμωσε και αποφάσισε να διαψεύσει όσους δεν τον πιστεύουν. Από τη μέρα εκείνη έχει πραγματοποιήσει μόνο θετικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τη χτεσινή και την απόκρουση στο πέναλτι που αν έμπαινε θα είχε στερήσει 2 βαθμούς από την ομάδα του. Καλή απόδοση είχαν επίσης ο Κορδέρο, ο Σιμόες, ο Αραβίδης, ο Βάργκας και ο Μπαρμπόσα.

Στο χτεσινό ματς κόπηκαν 6.422 εισιτήρια και οι ακαθάριστες εισπράξεις ήταν 42.080 €.

AEK: Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Άρθο, Ντίντακ, Σιμόες, Μάνταλος (72' Γιόχανσον), Κορδέρο, Βάργκας (72' Κολοβέτσιος), Μπαρμπόσα (79' Τζιμπούρ), Αραβίδης.

Ξάνθη: Τζενάμο, Μπέρτος, Γούτας (29' Καρυπίδης), Λισγάρας, Γουάλας, Φλίσκας, Λουσέρο, Νιέτο (70' Ντιμιτρόφ), Βασιλακάκης, Ερέα (58' Καπετάνος), Σολτάνι.