Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΕΚ ενώ πήγαινε μπροστά με 24 πόντους μέσα στην Πυλαία ξαφνικά... εξαϋλώθηκε και έχασε με 79-75 από τον ΠΑΟΚ

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Έχουμε ένα πρωτάθλημα μπάσκετ τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός οι οποίοι κινδυνεύουν να έχουν απώλειες μόνο στα μεταξύ τους ματς. Δηλαδή ο ένας να κερδίσει τον άλλο. Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. Και οι τρεις ξεκινάνε με έξι δεδομένες ήττες, άρα με μείον 6 βαθμούς. Οι τέσσερις ήττες τους είναι από τις δύο ομάδες της πρώτης ταχύτητας εντός και εκτός έδρας και οι άλλες δύο από τα μεταξύ τους παιχνίδια στις έδρες των αντιπάλων τους. Για να γίνει πιο κατανοητό, η ΑΕΚ ξεκινάει έχοντας χαμένα τα ματς με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό εντός και εκτός έδρας και τα δύο ματς με ΠΑΟΚ και Άρη στη Θεσσαλονίκη. Στην τρίτη ταχύτητα ανήκουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες που σαν κύριο στόχο τους έχουν να παραμείνουν στην κατηγορία. Τώρα, σχετικά με τους τρεις της δεύτερης ταχύτητας και με δεδομένο ότι μόνο δύο από αυτούς χωράνε στην τετράδα των πλέι οφ, θα μείνει απ' έξω εκείνος που θα στραβοπατήσει σε παιχνίδια με ομάδες της τρίτης ταχύτητας. Ήδη ο Άρης έχει χάσει από τον Κολοσσό.

Στα δικά μας τώρα. Η ΑΕΚ στην παρούσα φάση δεν είναι η ομάδα που θα μπορέσει να κάνει το κάτι παραπάνω. Και ποιο είναι το κάτι παραπάνω με τα σημερινά δεδομένα; Μα να σπάσει αυτά τα δεδομένα και να κάνει κάποιες νίκες από τις λεγόμενες εκτός προγράμματος. Να πάρει δηλαδή κάποιο ντέρμπι ή με τους δύο μεγάλους στην έδρα της ή με τους άλλους δύο της δικής της συνομοταξίας στην έδρα του αντιπάλου της. Αυτό μέχρι σήμερα δείχνει να μη μπορεί να το καταφέρει. Συνεπώς δεν έχει κάτι που να την κάνει να ξεχωρίζει και να ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον έχει γίνει η τρίτη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ.

Τι να το κάνω εγώ που προηγήθηκε η ΑΕΚ ακόμα και με 24 πόντους του ΠΑΟΚ στην Πυλαία όταν δεν έχει το τσαγανό να κρατήσει μια τέτοια διαφορά και να φύγει με τη νίκη; Παίζουν κανένα ρόλο οι μεγάλες διαφορές και οι κατά διαστήματα τρελές αποδόσεις των παικτών όταν το ζητούμενο που είναι η νίκη στο τέλος μένει όνειρο θερινής νυκτός; Οι αστοχίες στις επιλογές παικτών υψηλού ρίσκου, όπου έχουν επικρατήσει οι επιλογές προβληματικών χαρακτήρων ποντάροντας στην ελπίδα να καταφέρουν στην ΑΕΚ να τους συνετίσουν, χωρίς μέχρι τώρα να το έχουν καταφέρει με κανέναν, σίγουρα έχουν παίξει μεγάλο ρόλο. Θα μου πει κανείς ότι αυτές οι επιλογές όμως είναι φτηνές. Ναι, αλλά ως γνωστόν το φτηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι. Αντί για τόσους πειραματισμούς και για τόσες πεταμένες προκαταβολές ίσως να ήταν καλύτερο να προτιμηθεί έστω ένας παίκτης που να μπορεί να ποντάρει πάνω του η ομάδα για να ανέβει ένα σκαλί πιο ψηλά από αυτό που βρίσκεται. Όπως έκανε με τον Μαυροκεφαλίδη.

Η ΑΕΚ σήμερα, και ενώ ήταν κυρίαρχη του αγώνα μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, ξαφνικά, λες και κάτι έγινε, φάνηκε σα να έριξε λευκή πετσέτα και αποχώρησε από το παιχνίδι. Μέσα σε 5 μόνο λεπτά απώλεσε διαφορά της τάξης των 16 πόντων! Αυτό δεν γίνεται ακόμα κι αν προσπαθήσεις πολύ για να το πετύχεις. Και έτσι αυτή τη στιγμή μετράει ήδη τέσσερις ήττες στο πρωτάθλημα και φυσικά επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να πλησιάσει μια ανάσα πίσω της, το ίδιο και στον Άρη που έχει όμως ένα παιχνίδι λιγότερο. Και δεν υπάρχει και ο Σάκοτα πια για να του τα χώσουμε. Τώρα την ομάδα την διαχειρίζεται πλέον ο Ζντοβτς ο οποίος σήμερα δεν μπόρεσε να κάνει και πολλά πράγματα για να αλλάξει την τραγική εικόνα της ομάδας στο δεύτερο μισό του αγώνα. Κυρίως ευθύνεται γιατί στο δεύτερο ημίχρονο περιόρισε τη συμμετοχή των Σάκοτα και Κρίστμας που στο πρώτο ημίχρονο σχεδόν είχαν πάρει την ομάδα στις πλάτες τους.

Το πιο περίεργο όμως στο σημερινό παιχνίδι είναι η συμπεριφορά και κατ' επέκταση η απόδοση συγκεκριμένων παικτών που μέχρι σήμερα έκαναν τη διαφορά και σήκωναν στην πλάτη τους την ομάδα. Ο χειρότερος όλων με διαφορά ήταν ο Χέρστον ο οποίος σε κανένα σημείο του αγώνα δεν θύμισε τον παίκτη που του άρεσαν τα δύσκολα και ήξερε πάντα να βγάζει την ΑΕΚ από τη δύσκολη θέση. Ανύπαρκτος σχεδόν σε ολόκληρο το παιχνίδι. Ακόμα και ο Μαυροκεφαλίδης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ και σήμερα, εκεί προς το τέλος του αγώνα όταν και κρινόταν το αποτέλεσμα έδειχνε να είναι χαμένος στον κόσμο του. Ο Μαυροειδής πάλεψε σαν θηρίο αλλά κι αυτός εξαφανίστηκε στο ίδιο μυστηριώδες διάστημα που παραπέμπει σε επεισόδιο των… X-files. Ο Σάκοτα επίσης ενώ ήταν πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο, στο λίγο διάστημα που έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε να έχει αποσυντονιστεί.

Στην πρώτη περίοδο η ΑΕΚ έβγαζε μάτια και κατάφερε να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ παίρνοντας μια διαφορά 12 πόντων προηγούμενη με 13-25.

Στην δεύτερη περίοδο η ΑΕΚ ήταν ακόμα καλύτερη και κατάφερε να εκτοξεύσει τη διαφορά ακόμα και στους +24 πόντους και τελικά πέτυχε να την διατηρήσει στα επίπεδα της πρώτης περιόδου κλείνοντας το ημίχρονο προηγούμενη με 13 πόντους διαφορά και σκορ 33-46.

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ μπήκε το ίδιο δυνατά με την δεύτερη και ανέβασε τη διαφορά στους +15 παίζοντας όμορφο μπάσκετ και την πήγε και στο +16  κάνοντας το σκορ 40-56. Και εντελώς ξαφνικά έσβησαν τα… φώτα. Η ΑΕΚ εξαφανίστηκε από το γήπεδο, ο Σούλης Μαρκόπουλος παγίδευσε έξυπνα τον Ζντοβτς, ο Βασιλειάδης πήρε τα πάνω του και με τη βοήθεια των Σχορτσανίτη και Χάτσερ άρχισαν να σφυροκοπάνε την σαστισμένη ΑΕΚ και έκλεισαν την περίοδο μειώνοντας τη διαφορά στον 1 πόντο και φέρνοντας το σκορ στο 59-60.

Η ΑΕΚ φάνηκε να έχει αφυπνιστεί στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου ενώ και ο Μιλόσεβιτς έβαλε το χέρι του για να σοβαρευτεί η ομάδα με αποτέλεσμα να πάρει πάλι μια διαφορά 6 πόντων κάνοντας το σκορ 61-67. Ο ΠΑΟΚ όμως επέστρεψε δυνατά στο παιχνίδι και όχι μόνο μείωσε τη διαφορά αλλά κατάφερε να πάρει και προβάδισμα για πρώτη φορά στο αγώνα φέρνοντας το σκορ στο 70-69 2,5 λεπτά πριν από τη λήξη με δύο βολές του Σχορτσανίτη. Ο Κούπερ με τη σειρά του απάντησε για την ΑΕΚ πετυχαίνοντας ένα τρίποντο, που έμελλε όμως να είναι και το τελευταίο στον αγώνα διαμορφώνοντας το σκορ σε 70-72. Και κάπου εκεί τελείωσαν οι λύσεις για την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ αντεπιτέθηκε και πέρασε μπροστά με 76-75 και ενώ ο Μαυροκεφαλίδης πετύχαινε τη μία από τις δύο βολές που εκτέλεσε ήρθε ο Χάτσερ με ένα φαρμακερό τρίποντο να γράψει τον επίλογο του ματς και να χαρίσει τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 79-75. Ο Μαυροκεφαλίδης επιχείρησε ένα τελευταίο τρίποντο αλλά αστόχησε, που και να έμπαινε όμως απλά θα περιόριζε τη διαφορά στον ένα πόντο.

Τα δεκάλεπτα: 13-25, 33-46, 59-60, 79-75.

ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Τέπιτς, Βασιλειάδης 19 (2), Μαργαρίτης 13 (1), Σχορτσανίτης 8, Χάτσερ 19 (2), Λιάπης, Κακαρούδης 2, Τσόχλας 5, Δέδας 2, Κώττας, Ντούβνιακ 11 (2), Μάρκοβιτς.

ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Κούπερ 10 (1), Μαυροκεφαλίδης 10 (2), Κάρτερ 9 (3), Σαρικόπουλος 2, Κρίστμας 8 (2), Παπαντωνίου, Σάκοτα 15 (4), Χέρστον, Μιλόσεβιτς 5, Κατσίβελης, Καλαμπόκης 2, Μαυροειδής 14.