Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Με το ένα πόδι στους 4 του Κυπέλλου η ΑΕΚ που συνέτριψε με 4-1 τον Ηρακλή

Μια διαστημική ΑΕΚ να την πιεις στο ποτήρι, αν και με 10 παίκτες από το 31' (!) , έβαλε στα δίχτυα τον Ηρακλή συντρίβοντάς τον με 4-1 στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου. Τώρα η ΑΕΚ θα πάει με άλλον αέρα στη ρεβάνς του Καυτατζογλείου και εκτός εξαιρετικού απροόπτου έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα ημιτελικά.

Κόντρα και στον απαράδεκτο διαιτητή Δελφάκη ο δικέφαλος, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον ανακόψει, έδωσε ένα ακόμα δείγμα των φετινών του δυνατοτήτων. Είναι προφανής ο πανικός των κέντρων αποφάσεων που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να σταματήσουν την ταξιαρχία του Πογέτ από την πορεία που έχει χαράξει και που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του κυπέλλου. Δεν αργεί όμως η μοιραία εκείνη μέρα που θα φέρει αντιμέτωπους ενώπιος ενωπίω τους δύο εκπροσώπους των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων. Από τη μια μεριά εκείνου της απόλυτης ανομίας, του παρακράτους και της εγκληματικής οργάνωσης που έχει συνηθίσει να δρα σε σκοτεινά υπόγεια και από την άλλη τη φωτεινή δύναμη της καθαρότητας και των τίμιων αγώνων μέσα στα γήπεδα. Όλος ο υγιής φίλαθλος κόσμος περιμένει τη συγκεκριμένη μέρα με μεγάλη ανυπομονησία.

Το κοράκι στέρησε σήμερα την ΑΕΚ από δύο πεντακάθαρα πέναλτι. Το πρώτο έγινε στο 2' όταν σε σουτ του Μπακάκη ο Μπαρτολίνι μπλόκαρε την μπάλα και το δεύτερο στο 49', όταν ανακόπηκε με χτύπημα καράτε ο Πλατέλλας μέσα στην περιοχή. Το τρίτο πέναλτι, που αναγκάστηκε να το δώσει, δεν τον έπαιρνε να το πνίξει και αυτό γιατί αν το έκανε ήταν πολύ πιθανόν να μη τελείωνε ο αγώνας στο ΟΑΚΑ αφού η ανοχή του κόσμου είχε ξεπεράσει τα όριά της. Αφήστε που θα είχε εκτεθεί τόσο ανεπανόρθωτα ώστε θα ήταν υποχρεωμένοι αυτοί που τον όρισαν να τον κρατήσουν για αρκετό καιρό στο ψυγείο, κάτι που και τώρα, λογικά, θα είναι αφύσικο να το αποφύγει. Επιπλέον η πρώτη κίτρινη κάρτα στον Μπακάκη αποτελεί αποκύημα της νοσηρής φαντασίας του διαιτητή Δελφάκη, του οποίου η αποστολή σήμερα απέτυχε πλήρως και τώρα θα πρέπει να βρει επαρκείς δικαιολογίες για να μπορέσει να δικαιολογηθεί στα αφεντικά του.

Μόλις στο 2' ο Μπακάκης έπιασε το σουτ και ο Μπαρτολίνι που προσπάθησε να του κάνει τάκλιν, άθελά του μπλόκαρε τη μπάλα με τα χέρια μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ανθρώπινο λάθος δεν το λες. Ανθρώπινη τύφλωση ίσως. Εθελούσια όμως!

Στο 7' ο Μάνταλος εκτέλεσε φάουλ σκάβοντας ωραία τη μπάλα στο σημείου του πέναλτι, ο Κολοβέτσιος που ήταν δίπλα δεν κατάφερε να την βρει, όμως ο Ζιάμπαρης δεν εκτίμησε σωστά τη φάση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για να γραφτεί το 1-0 για την ΑΕΚ.

Στο 15' ο ορεξάτος Μπακάκης πάσαρε στον Μπουονανότε και αυτός γύρισε τη μπάλα αριστερά στον Μάνταλο. Εκείνος τροφοδότησε με τη μία τον Τζιμπούρ, ο οποίος μόνος προ του τέρματος βρήκε άσχημα τη μπάλα και εκείνη έφυγε άουτ.

Στο 19', σε μια κεφαλιά του Βέλλιου, που πήδηξε μαζί με τον Λαμπρόπουλο, η μπάλα βρήκε στο χέρι του αμυντικού της ΑΕΚ, όμως οι δύο παίκτες βρίσκονταν σχεδόν κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο και συνεπώς η επαφή στο χέρι του Λαμπρόπουλου ήταν ακούσια και σωστά δεν δόθηκε πέναλτι.

Στο 28' ο διαιτητής έδειξε την πρώτη κίτρινη κάρτα στον Μπακάκη για φάουλ αλλά η απόφασή του ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη αφού ο αμυντικός της ΑΕΚ βρήκε καθαρά τη μπάλα σε πρώτο χρόνο και ακολούθως τα πόδια του αντιπάλου του.

Στο 31' όμως ο Μπακάκης έκανε ένα όντως πολύ σκληρό φάουλ έξω από την περιοχή και ο διαιτητής του έδειξε αμέσως τη δεύτερη κίτρινη κάρτα που σήμαινε κόκκινη κάρτα και αποβολή. Η ΑΕΚ από το 31' αγωνίστηκε με 10 παίκτες!

Στο 35' ο Πογέτ αντικατέστησε τον Μπουονανότε με τον Γκάλο για να καλύψει τη θέση του δεξιού αμυντικού μετά από την αποβολή του Μπακάκη.

Στο 45+1' ο Γκάλο έβγαλε ωραία τη σέντρα, ο Γιόχανσον έπιασε την πρώτη κεφαλιά, η μπάλα πήγε στον Κολοβέτσιο και αυτός από κοντά με πλασέ έγραψε το 2-0 για την ΑΕΚ.

Στο 46', με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ηρακλής έκανε την πρώτη του αλλαγή με τον Μπουλούτ να παίρνει τη θέση του Ιντζόγλου.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με σύστημα 4-4-1, με τον Μάνταλο αριστερά, τον Πλατέλλα δεξιά, τους Γιόχανσον και Σιμόες αμυντικά χαφ και τον Τζιμπούρ στην κορυφή.

Στο 47' ο Πλατέλλας έβγαλε έξυπνα τη μπάλα στον κενό χώρο για τον Τζιμπούρ αλλά ο επόπτης σήκωσε το σημαιάκι του και ανέκοψε τον επιθετικό της ΑΕΚ που έβγαινε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα! Και σε αυτή την περίπτωση το οφ σάιντ υπήρξε μόνο στη φαντασία του επόπτη.

Στο 49' ο Πλατέλλας τρύπωσε στην περιοχή του Ηρακλή, όπου δέχτηκε χτύπημα καράτε με τον αγκώνα στον λαιμό και έπεσε στο έδαφος! Καταφανέστατο πέναλτι και αυτό που και πάλι όμως ο αόμματος διαιτητής το έπνιξε σαν κουνέλι.

Στο 52' αντίκρισε κίτρινη κάρτα ο Μπουκουβάλας για φάουλ.

Στο 60' νέα αλλαγή για τον Ηρακλή με τον Τσιλιανίδη να παραχωρεί τη θέση του στον Λουκίνα.

Στο 66' ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον Ζιάμπαρη για σκληρό φάουλ στον Τζιμπούρ.

Στο 67' έγινε η δεύτερη αλλαγή της ΑΕΚ με τον Τζιμπούρ να παραχωρεί τη θέση του στον Αραβίδη.

Στο 72' ο Πλατέλλας έπιασε με το αριστερό ένα σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε, άλλαξε πορεία και αργά-αργά χτύπησε πρώτα στο δοκάρι και έπειτα κύλησε στα δίχτυα του Ηρακλή για να γίνει το 3-0 για την ΑΕΚ.

Στο 75' έγινε η τρίτη αλλαγή για τον Ηρακλή με τον Ζαμπάζη να παίρνει τη θέση του Κυριακίδη.

Στο 77' ο Πογέτ πραγματοποίησε την τρίτη αλλαγή και για την ΑΕΚ περνώντας στο παιχνίδι τον Ντίντακ στη θέση του Πλατέλλα.

Με την αλλαγή αυτή η ΑΕΚ έπαιξε στα τελευταία λεπτά με τρία στόπερ, αφού ο Ντίντακ έπαιξε αυτόν τον ρόλο, με τον Σοϊλέδη να ελέγχει όλη την αριστερή πλευρά και τον Μάνταλο να επιστρέφει στο άξονα, ως εσωτερικό αριστερό χαφ, τον Γιόχανσον να πηγαίνει δεξί χαφ και τον Σιμόες να μένει καθαρός κόφτης. Τον ίδιο ρόλο με αυτόν του Σοϊλέδη από την απέναντι πλευρά τον έπαιξε ο Γκάλο.

Στο 82', επιτέλους, ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ! Ο Χουάντερσον βγήκε να μαζέψει τη μπάλα στη γωνιά της μεγάλης του περιοχή, ο Αραβίδης έτρεξε και την τσίμπησε, με αποτέλεσμα ο τερματοφύλακας του Ηρακλή να τον ανατρέψει καθαρά και να δοθεί το πέναλτι.

Στο 83' ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον Χουάντερσον για την φάση της ανατροπής του Αραβίδη.

Στο 85' εκτέλεσε εξαιρετικά το πέναλτι ο Αραβίδης και έγραψε το ΑΕΚ-Ηρακλής 4-0.

Στο 88' έγινε ένα μακρινό σουτ, ο Ανέστης δεν έδιωξε τη μπάλα στα πλάγια πέφτοντας, εκείνη πήρε ύψος και ο Βέλλιος με κεφαλιά μείωσε σε 4-1.

Φτηνό γκολ για την ΑΕΚ αλλά δεν χρειάζεται καμία γκρίνια για τον Ανέστη. Δεν μπορεί σε κάθε παιχνίδι κάθε εκτίμησή του ή κάθε ενέργειά του να είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη γιατί αν ήταν έτσι θα τον είχαν ζητήσει ήδη η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα.

Στο 90+2' έγινε η τελευταία φάση του αγώνα με ένα φάουλ που κέρδισε ο Ηρακλής έξω από την περιοχή της ΑΕΚ και το εκτέλεσε ο Βέλλιος για να μπλοκάρει τη μπάλα ο Ανέστης.

Αν ψάξουμε τον κορυφαίο της ΑΕΚ σήμερα αβίαστα θα καταλήξουμε στον… Πογέτ! Η διαχείριση που έκανε στην ομάδα, που έπαιζε για πάνω από μία ώρα με αριθμητικό μειονέκτημα και τελικά έβαλε 4 γκολ, τα λέει όλα. Έτσι απλά και χωρίς περαιτέρω αναλύσεις. Να σημειώσω μόνο ότι έχω πολύ καιρό να δω προπονητή που να βλέπει τόσο καθαρά το γήπεδο, να εντοπίζει γρήγορα τις αδυναμίες και να τις διορθώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μάλιστα με το συγκεκριμένο υλικό που έχει στα χέρια του. Καθαρά προπονητής τακτικής ο Ουρουγουανός και ίσως να μην υπάρχει άλλος με τέτοιο χάρισμα αυτή την εποχή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Από εκείνους που αγωνίστηκαν ο Ανέστης ήταν καλός μέχρι το λάθος του που στοίχισε το γκολ του Βέλλιου αλλά το ξεχνάμε και πάμε παρακάτω. Ο Μπακάκης ξεκίνησε δυνατά και με όρεξη αλλά στο μαρκάρισμα που κόστισε την αποβολή του ενήργησε ανόητα αφού ήξερε ότι είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα και το κοράκι τον είχε στοχοποιήσει. Λίγο μυαλό χρειάζεται όταν ένας παίκτης βλέπει τις προθέσεις ενός διαιτητή. Δεν πρέπει να του δίνει το παραμικρό δικαίωμα γιατί θα το εκμεταλλευθεί. Ο Σοϊλέδης έκανε καλή δουλειά, το ίδιο και ο Γκάλο που αντικατέστησε τον Μπουονανότε για να παίξει στη θέση του Μπακάκη. Ίσως κορυφαίος να ήταν ο Κολοβέτσιος αφού εκτός από τα αμυντικά του καθήκοντα, στα οποία ήταν άψογος, έβγαινε συχνά και στην επίθεση με αποτέλεσμα να σκοράρει το δεύτερο γκολ και να χάσει νωρίτερα μία ακόμα ευκαιρία. Ο Λαμπρόπουλος επίσης, αν και έκανε ένα άτσαλο μαρκάρισμα πάνω στον Βέλλιο με τη μπάλα να βρίσκει στο χέρι του, ήταν σαφώς πολύ καλύτερος και πιο αξιόπιστος από τον Άρθο. Πολύ καλοί οι Σιμόες και Γιόχανσον. Αυτό πια είναι κλασσικό και συνηθισμένο. Ο Μάνταλος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της βραδιάς. Ο Πλατέλλας έδωσε απαντήσεις παίζοντας πολύ καλά και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην άμυνα του Ηρακλή. Ο Τζιμπούρ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και δεν κατάφερε να απειλήσει. Ο Αραβίδης μπήκε με όρεξη και ήταν όπως πάντα μια πολύτιμη μονάδα στην εντεκάδα της ομάδας. Ο Μπουονανότε, στο λίγο που έπαιξε έδειξε ορεξάτος αλλά δεν πρόλαβε να πάρει πρωτοβουλίες αφού αντικαταστάθηκε αναγκαστικά. Τέλος, ο Ντίντακ, που μπήκε σαν αλλαγή και έπαιξε τον ρόλο του τρίτου στόπερ, ανταποκρίθηκε πλήρως στα όσα του είχε ζητήσει ο προπονητής του.

Το γκολ που δέχτηκε η ΑΕΚ από τον Βέλλιο ήταν το πρώτο που δέχεται τη φετινή σεζόν για τον θεσμό του κυπέλλου.

Στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν 8.000 ΑΕΚτζήδες.

AEK: Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Σοϊλέδης, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Πλατέλλας (77' Ντίντακ), Μπουονανότε (35' Γκάλο), Τζιμπούρ (67' Αραβίδης).

Ηρακλής: Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Ζιαμπάρης, Μπαρτολίνι, Σαραμαντάς, Καρασαλίδης, Ιντζόγλου (46' Μπουλούτ), Κυριακίδης (75' Ζαμπάζης), Τσιλιανίδης (60' Λουκίνας), Πάσας, Βέλλιος.