Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Όταν η ΑΕΚ διέλυσε με 6-1 την Πόρτο

13 Σεπτεμβρίου 1978. Άλλη μια κομβική ημερομηνία που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της για την ΑΕΚ. Άλλη μια ένδοξη στιγμή για τη μεγάλη ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου. Τότε που όποιον πιτσιρικά ρωτούσες στο δρόμο τι ομάδα είναι σου απαντούσε: ΑΕΚάρα! Είναι λογικό οι σημερινοί οπαδοί της ΑΕΚ που είναι κάτω από 25 χρονών να μην διατηρούν αναμνήσεις από αυτή την καταπληκτική ομάδα που είχε ποδοσφαιριστή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς αλλά ούτε από την επόμενη που τον είχε προπονητή, αφού το 1994 που κατέκτησε το τελευταίο από τα 3 συνεχόμενα πρωταθλήματά της και τελευταίο μέχρι σήμερα οι σημερινοί 25άρηδες πρέπει να ήταν τριών με τεσσάρων χρονών και οι νεότεροι αγέννητοι! Δύο ένδοξες εποχές, δύο πρόεδροι, ένας ποδοσφαιριστής στην πρώτη εποχή και μετέπειτα προπονητής στη δεύτερη. Η εποχή του Λουκά Μπάρλου και η πρώτη εποχή του Δημήτρη Μελισσανίδη (είχε μαζί του και τον Γιάννη Καρρά που διετέλεσε κι αυτός πρόεδρος τη μία από τις τρεις χρονιές της παντοδυναμίας τους). Η εποχή του ποδοσφαιριστή Ντούσαν Μπάγεβιτς και η εποχή του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Αλλά ας γυρίσουμε στην εποχή του Λουκά Μπάρλου. Ενός από τους μεγαλύτερους προέδρους στην ιστορία της ΑΕΚ που έφυγε από τη ζωή στις 20 Οκτωβρίου του 1999. Διοίκησε την ΑΕΚ για μια οκταετία, από το 1974 μέχρι το 1981 οπότε και παραιτήθηκε, κατά την οποία η ΑΕΚ κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, τις σεζόν 1977-1978 και 1978-1979 και 1 κύπελλο τη σεζόν 1977-1978 που σε συνδυασμό με την κατάκτηση και του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς της χάρισε το νταμπλ, την οδήγησε στους 4 (ημιτελικά) του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1976-1977, ενώ πέτυχε συνολικά 179 νίκες, 62 ισοπαλίες και 52 ήττες σε 234 παιχνίδια Πρωταθλήματος, 43 Κυπέλλου και 24 Ευρώπης. Στο Πρωτάθλημα η ΑΕΚ του Μπάρλου είχε 146 νίκες, 57 ισοπαλίες και 31 ήττες, στο Κύπελλο είχε 23 νίκες, 3 ισοπαλίες και 9 ήττες και στην Ευρώπη είχε 10 νίκες, 2 ισοπαλίες και 12 ήττες.

Μέσα στα επιτεύγματα εκείνης της σπουδαίας ΑΕΚ του αείμνηστου Λουκά Μπάρλου ήταν και η πρόκριση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης επί της πρωταθλήτριας Πορτογαλίας Πόρτο. Το πρώτο παιχνίδι είχε διεξαχθείς στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και η ΑΕΚ που δεν κρατιόταν με τίποτα διέσυρε την Πόρτο διαλύοντάς την με σκορ 6-1! Τα 6 γκολ είχαν πετύχει για λογαριασμό της Ένωσης οι Μπάγεβιτς στο 3' και στο 20', Αρδίζογλου στο 16', Τάσος στο 39', Νικολάου στο 58' και Μαύρος στο 60'. Στο 50' και μετά από ένα επιπόλαιο λάθος της άμυνάς της βρήκε την ευκαιρία ο Αντόνιο Ολιβέιρα (μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας) να πετύχει το μοναδικό γκολ της Πόρτο. Μετά και από το 6ο γκολ η ΑΕΚ ανέκοψε τον ρυθμό της και δεν θέλησε να διασύρει περισσότερο τη διάσημη αντίπαλό της. Αυτό το 6-1 αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία της "Ένωσης". Ένα σκορ το οποίο είχε διαμορφωθεί από το 60', όταν ο Θωμάς Μαύρος έστειλε με πλασέ την μπάλα στα δίχτυα των Πορτογάλων εν μέσω αποθέωσης. Κανείς δεν στενοχωρήθηκε όμως που τελείωσε τόσο νωρίς το σόου αφού το θέαμα που παρακολούθησε ήταν ανεπανάληπτο και θα του έμενε αξέχαστο, ενώ είχε απολαύσει και καταπληκτικά γκολ με κορυφαίο το τέταρτο, που είχε πετύχει ο Κύπριος Τάσος Κωνσταντίνου.
 
Η ρεβάνς έγινε 15 μέρες αργότερα στην Πορτογαλία και η ΑΕΚ συνελήφθη κοιμώμενη αφού είχε επαναπαυθεί στις δάφνες της μεγάλης νίκης της και θεώρησε σίγουρη την πρόκριση και παραλίγο να την πατήσει. Η Πόρτο κέρδισε με 4-1 αλλά η ΑΕΚ ήταν εκείνη που πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μόνο που η κλήρωση της επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη φέρνοντας στο δρόμο της τη μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ. Η αγγλική ομάδα με δύο νίκες, πήρε την πρόκριση και συνέχισε την πορεία της η οποία ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα με την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της!